leven Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Jak wierzyć wypowiedzi, to pod wodą 290X jest zimny, a ma tam 1200 mhz na GPU :P http://www.overclock.net/t/1436596/ek-ek-fc-r9-290x-for-amd-radeon-r9-290x-makes-its-debut/80#post_21057174 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 mario zapewne tak, generalnie fajna technologia tylko wymiar technologiczny prosi się mniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Tam jeden koles to sobie moze pisac bujdy , mialem juz kiedys bloka na radku 1900xt i o ile pamietam to byl chlodniejszy o 20-30 % a nie o 50% jak podaje ten koles do tego 1200MHz na GPU ..??. Trzeba poczekac na jakies wiarygodne testy nie wypociny jakiegos pajaca co reklamuje bloki wodne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malleus Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 mario zapewne tak, generalnie fajna technologia tylko wymiar technologiczny prosi się mniejszy Zgadzam się z Toba w 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) mario zapewne tak, generalnie fajna technologia tylko wymiar technologiczny prosi się mniejszy Na razie informacje na temat 20nm są kiepskie , zobaczymy jak będzie w praktyce. Gdyby amd poprawiło by wydajność na wat to by nie było problemów przy 28nm , bardziej starali się zrobić jak najmniejsze gpu by koszty produkcji były jak najniższe. Edytowane 26 Października 2013 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 na szczescie EKWB zrezygnowalo z tych matowien i kółeczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 nie powiem, morda mi sie usmiechnela jak zobaczytelm te wyniki :) trzeba jednak poczekac na testy i opinie wiekszej ilosci osob. btw jakie moga byc koszty zrobienia takiego bloczku wodnego? Nie znam sie na tym, ale 400 zl za kawalek metalu to troche przydrogo ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 Nikt Ci nie zabrania użyć bloku uniwersalnego z przerobioną zapinką (o ile taka w ogóle będzie potrzebna). To w zupełności wystarczy do porządnego schłodzenia tego układu. Nie każde wodowane GPU musi się opierać na fullcoverze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 Tam jeden koles to sobie moze pisac bujdy , mialem juz kiedys bloka na radku 1900xt i o ile pamietam to byl chlodniejszy o 20-30 % a nie o 50% jak podaje ten koles do tego 1200MHz na GPU ..??. Trzeba poczekac na jakies wiarygodne testy nie wypociny jakiegos pajaca co reklamuje bloki wodne U mnie podobnie ok 45% mniej więc nie widzę tu nic niezwykłego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) Dammeron Tylko nie można zapomnieć o sekcji zasilania GPU. Tam idzie do 300 Wat pod obciążeniem. Ale nie ma bólu... miejsca po zdjęciu oryginalnego chłodzenia będzie sporo, więc można tam zalożyć porządny radiator. Tu więcej fotek: http://wccftech.com/amd-radeon-r9-290x-overclocked-performance-unveiled-clocked-1130-mhz/ Nawet otworki montażowe są przygotowane pod radiator sekcji zasilania Pamięci też warto przykryć, np. radiatorkami BGA: http://mcs.pc.pl/sklep.php?kat=Radiatory%20i%20coolery&kat2=BGA%20i%20mosfet Na sekcję zasilania najlepiej wykonać samemu radiator. Tutaj można coś wybrać i dociąć do odpowiednich rozmiarów: http://www.conrad.pl/?websale7=conrad&ci=SHOP_AREA_27805_0203040&ref=Adwords&gclid=CMfhnZfOtroCFQ1f3godO3UAWA Edytowane 27 Października 2013 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 najlepiej kupić fullcovera drogo ale przynajmniej skutecznie chłodzi sekcję i ramy i gpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 najlepiej kupić fullcovera drogo ale przynajmniej skutecznie chłodzi sekcję i ramy i gpu Takie cus ;) http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=WC-054-TL&groupid=701&catid=56&subcat=1752 Przynajmniej nie tracimy Gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) najlepiej kupić fullcovera drogo ale przynajmniej skutecznie chłodzi sekcję i ramy i gpu No pewnie, że lepiej i wydajniej, ale to będzie z dobre 400 zł. (sam blok, a gdzie reszta ?). Można kupić, np. gotowy zestaw LC i zamontować na GPU + radiatory na sekcję i mem. Ja tak zrobiłem z GTX 670 Nie wygląda to pięknie, ale jest bardzo wydajnie i cichutko (dwa wentylatory 120mm wolnoobrotowe 800 RPM w układzie push-pull). Gumki na wentylatorku sekcji zasilania już nie ma. Na sekcji zasilania położony duży radiator na 3mm blasze miedzianej (sam przycinałem) . To działa już rok i jestem bardzo zadowolony, bo karta lepiej się kręci, ma sporo niższe temperatury, pobiera mniej prądu (im zimniej, tym mniejszy pobór prądu - straty), no i najważniejsze, czyli radocha z własnej roboty A wyszło mnie to zaledwie 100 zł. Zamiast męczyć się z całym układem LC (sporo kosztuje), można kupić np. H-60/70/80/100 lub podobne. Edytowane 27 Października 2013 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2013 Przynajmniej nie tracimy Gwarancji A normalnie tracimy? Są jakieś plomby gwarancyjne przy chłodzeniu? Bo w podlinkowanej karcie za sam bloczek z 800 zł wychodzi, jeszcze lepiej ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Z tego co czytałem wcześniej na forum Overclockers to Gibbo(osoba pracująca tam) chyba wspominał o tym, że karty były testowane przez jakiś czas, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. Właśnie wtedy napisał, że karty, które oni sprzedają są z ich gwarancją, a nie gwarancją producenta. Tak więc wydaje mi sie, że traci sie gwarancje. Taka ciekawostka mała, w ofercie jest jeszcze dostępna karta z Prolimatech mk-26 i jeden ze sprzedawców rzucił wyniki na forum stock clocks and fan speeds 85'C in heaven on Stock cooler 55'C in heaven on MK-26 cooler with random case fans we found in the office Overclocked at 1200 Core + 1.4V stock cooler at 85'c with 100% fan speed MK-26 cooler at 72'C with silent fans. Karta z tym chłodzeniem zajmuje 4 sloty PCIe :D Edytowane 28 Października 2013 przez brym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) with random case fans we found in the office Mam nadzieję że nie natrafili na Delty Edytowane 28 Października 2013 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 Is the AMD Radeon R9 290X too hot? http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2013/10/28/is-the-amd-radeon-r9-290x-too-hot/1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Mam nadzieję że nie natrafili na Delty Najlepsze takie 60mm 6000 RPM. Prawie jak Vantec Tornado 92mm. Edytowane 28 Października 2013 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 Mam nadzieję że nie natrafili na Delty To nie jest przypadkiem ta delta 120mm 260 cfm ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekala Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Ma ktoś może MSI Radeon R9 280X Gaming potrzebuje wysokość karty wraz z chłodzeniem bo nie wiem czy mi sie do budy zmieśc, a u mnie w tym zadupiu gdzie mieszkam nigdzie w sklepach nie ma.Pozdrawiam i z góry dziekuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Proszę bardzo: http://www.tomshardware.de/amd-radeon-r9-280x-roundup-test,testberichte-241401-3.html Co ja patrze...MSI kiepsko. Na stockowym biosie się przegrzewa, a na nowym wyje jak suszara. ASUS wzorowo. Caleb kiedy wasze porównanko. Po R9 290? Edytowane 29 Października 2013 przez radiergummi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 ufff...już mysłałem, że piszesz o moim 270X :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Caleb kiedy wasze porównanko. Po R9 290? Tia, materiał w zasadzie gotowy, jeszcze fotki i składanie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Co ja patrze...MSI kiepsko. Na stockowym biosie się przegrzewa, a na nowym wyje jak suszara. ASUS wzorowo. w innych testach tempy ok. 70 stopni w stresie http://www.legitreviews.com/amd-radeon-r9-280x-video-card-review-asus-xfx-msi_126195/11 http://www.bjorn3d.com/2013/10/msi-amd-r9-280x-3gb-graphics-card/4/ http://www.sweclockers.com/recension/17729-radeon-r9-280x-fran-asus-gigabyte-och-msi/9#pagehead http://www.techarena.it/review-msi-r9-280x-twin-frozr-gaming-analisi-tecnica-prestazionale-55832/11 dodatkowo czytałem opinie kilku posiadaczy tej karty , 1 osoba miała ok 60 st. w stresie , druga 75 , natomiast jeszcze ok. 5 osób pisało o ok. 65 stopniach w stresie , czyli tempy w normie generalnie czytając opinie zarówno na polskich jak i zagranicznych forach , wychodzi na to , że karta ma tak gdzieś od 65 do maks 80 stopni pod obciążeniem , zapewne zależnie jest to między innymi , od tego kto ma jaką obudowe , w takim SPC M40 za 200zł , będzie z pewnością lepiej niż w jakimś Tracerze za 70zł 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Obciążenie może być różne. Zamiast słupków i tabelek video z THG mówi mi więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 testów przejrzałem wiele i filmików też , te na techp. również tam na ich egzemplarzu wyszło im ~90 stopni w stresie , ale opinie posiadaczy karty są również ważne , i wynika z tego że MSI ma dobre tempy , być może jakieś sztuki w niektórych serwisach int. miały jakiś problem , ale użytkownicy przyznają że u nich wygląda to dobrze i średnio jest to 70 stopni , generalnie przydałby się teścik od maxforces R9 280x , zawsze lubiłem jego testy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekala Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Dzieki chłopaki za pomoc karta się zmieści, jutro kupuje i zdam relacje co do temp. pzw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2013 się redakcje napracują :P http://www.techpowerup.com/193497/radeon-r9-290-non-x-launch-pushed-back-a-week.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2013 mój MSI 270X właśnie umarł ...grafa po prostu nie odpala. Pochodziła całe dwa dni :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2013 Na forum PCLaba też ktoś zgłaszał problemy z tym modelem. http://forum.pclab.pl/topic/915118-R9-270x-problem/page__view__findpost__p__12048158 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...