Użytkownik4444 Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) Witam zakupiłem nowy sprzęt. Oto jego specyfikacja: Procesor Intel Core i7-3770K Płyta główna MSI Z77A-G45 Intel Z77 LGA 1155 Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 280X Pamięć Kingston HyperX 8GB 1600MHz Zasilacz SilentiumPC Deus M1 650W PSU Dysk Seagate Barracuda 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB, NCQ Problem polega na tym, że podczas podłączenia Gigabyte'a, komputer włącza się palą się wszystkie diody działają wszystkie wiatraki etc. Ale na monitorze wyświetla się informacja o braku sygnału. Próbowałem, też z podłączeniem do zintegrowanej i nie działa. Kiedy wyjmę Gigabyte'a komputer działa bez problemu na zintegrowanej karcie. I to moje pytanie co zrobić by komputer działa z R9 280X? EDIT: Przepraszam, jestem nowy, wysłałem nie dokończony post przez przypadek. Edytowane 7 Listopada 2013 przez Użytkownik4444 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Resztę mamy sobie wywróżyć? Zasilanie do karty podłączyłeś? Ustawiłeś w UEFI by pierwsza startowała karta w slocie PCI Express? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) @Użytkownik4444 Sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś, zasilanie do karty itp... Jeśli komp dalej nie będzie działał na radku to trafiłeś za martwą kartę, czasem się tak zdarza. Wysyłaj ją na serwis P.S. Sprawdź u kumpla czy działa P.S. 2 Jeśli kupowałeś wszystko przez internet to możesz zwrócić w przeciągu 10 dni bez podawania przyczyny. Edytowane 7 Listopada 2013 przez Gkar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Jaką masz wersję UEFI na płycie? Producent kilkukrotnie poprawiał kompatybilność z kartami graficznymi: http://eu.msi.com/product/mb/Z77A-G45.html#/?div=BIOS Wgrywać najlepiej i najbezpieczniej przy pomocy MSIHQ Tool 1.25g Installer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Użytkownik4444 Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) Części zamówiłem na morele.net wraz z montarzem. Bios poowinen ruszyć bez sterwoników? W uefi mam tylko czy pci express gen startuje z automatu i jakieś latency. O to chodzi? Chyba wszystko jest dobrze podlączone. A czy Msi nie powinna wydać aktualizacji, która powinna obsługiwać tę grafikę? EDIT: Uefi miałem w wersji 2.B i dałem update do 2.C0. To dobrze? Edytowane 7 Listopada 2013 przez Użytkownik4444 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Skoro przyjechał zmontowany zestaw z morele to truj zadek im a nie nam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Użytkownik4444 Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Czyli jedyne co mogę zrobić to oddać kartę na gwarancji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Możesz też czytać ze zrozumieniem i sprawdzić kartę w innym kompie jak radzi Gkar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 No cóż przydziadowali z chłodzeniem to teraz będą ponosić konsekwencje. ostatnio na jednym z brytyjskich portali zostal zorganizowany AMA z udziałem AMD , a to fragment rozmowy na temat chłodzenia: What is the rationale for AMD using stock cooling solutions on enthusiast cards at launch when more robust and effective cooling solutions have been demonstrated by your partners and other 3rd parties resulting in superior acoustics, better heat dissipation, and potentially higher benchmarks? Thank you for taking the time to talk with us on the forums!! AMD: Using a 100% reference design at launch ensures that AMD can control every facet of the initial production. It minimizes the number of variables that can "go wrong." Let me rephrase my stock cooler question. Why not use a more robust "reference design" incorporating some of the brilliant solutions proven out by your card partners and other 3rd parties in regards to noise and greater heat dissipation...especially at the high end? AMD: Our reference solutions are designed to accommodate every system that fully complies with the ATX and PCIe mechanical and electrical specifications. Further, we have OEM and system integrator customers that prefer a blower-style assembly. In order to accommodate all parties interested in purchasing a reference GPU, our hand is guided in the direction of the designs you see. i jeszcze fragmencik na temat powiązany z chłodzeniem: My favorite is the new implementation of PowerTune on the 290X and 290. There's a lot of doom and gloom around the 95C temperature, because people are used to a world where the product is designed to run as cold as possible... but that's not the world we're living in with these units. The doom and gloom is based on an old viewpoint. 95C is the optimal temperature that allows the board to convert its power consumption into meaningful performance for the user. Every single component on the board is designed to run at that temperature throughout the lifetime of the product. If you throttle the temperature down below that threshold, then the board must in turn consume less power to respect the new temperature limit. Consuming less power means lowering vcore and engine clock, which means less performance. You want to take full advantage of product TDP to maximize performance, and that is accomplished with a 95C ideal operating temperature for the 290 and 290X. Even with a third-party cooling solution, like the Accelero 3 some users have started deploying, the logic of PowerTune will still try to maximize TDP by allowing temperatures to float higher until some other limit is met (voltage, clock, fan RPM, whatever). It's so bloody smart and it kills me that more people don't fully understand it. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) A ja nie wytrzymałem i jutro odbieram Gigabyte R9 290 (już do kupienia po 1520 zł) najgorsze jest to, że kilka dni będzie musiał pochodzić bez bloczku wodnego btw nie wiecie czy bloczki wodne z r9 290x są kompatybilne z r9 290? Bo bloczków do wersji non X nigdzie nie widziałem, a konfigurator Ek sugeruje, że bloczki są uniwersalne... Edytowane 7 Listopada 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 @kkNd! zobacz tutaj http://www.techpowerup.com/193891/existing-ek-fc-r9-290x-series-water-blocks-compatible-with-amd-radeon-r9-290.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Czyli jedyne co mogę zrobić to oddać kartę na gwarancji? Dla pewności ze problem stwarza grafika musisz ją u kumpla sprawdzić, jak nie będzie dawać oznak życia to ślij do morele bo trafiłeś na DOA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2013 Możesz też spróbować sprawdzić u siebie w innym slocie pci-e. Ma to jednak wadę, jak karta ruszy, będziesz wiedział, że jest jest ok. Jeśli nie zadziała, nie będziesz nic więcej wiedział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Aktualizacja biosu się kłania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Ktos powinien zapytac AMD jak ta karta ma dzialac na tym debilnym chlodzeniu w klimatach gdzie temperatura w nocy potrafi byc na poziomie 40oC a w dzien troche wiecej jak u mnie. No chyba ze zaczna dolaczac klimatyzator gratis + rachunki za prad oraz sluchawki do pracy w ciezkich warunkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JTF Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 A wiec kilka dni temu zamówiłem nowy zestaw po złożeniu pierwsze 48h wszystko było OK potem zaczęły się problemy z grafiką. W menadżerze urządzeń widnieje informacja "System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)". Sytuacja wygląda tak: Karta czasami działa bez problemów - komputer działał ~24h nie było problemu podczas gier/filmów, czasem crashuje podczas użytkowania - w połowie filmu lub 5minut po / zaraz po zbootowaniu systemu, nawet w trakcie ładowania windy innym razem system odpina kartę jeszcze przed bootwaniem windowsa i odpala system tylko ze zintegrowaną kartą Wymieniałem sterowniki graf na najnowsze/na starszy model, zmieniałem sterowniki płyty głownej, aktualizowałem bios płyty głownej - nie pomogło. Pozostaje mi zmienić zasilacz na mocniejszy (mam 450w) ale nikt ze znajomych nie ma wolnego zasilacza, a nie chcę wydawać kasy na nowy jeżeli to i tak nic nie pomoże. -Gigabyte R9 270x windforce OC -Gigabyte B85M-D3H -Core i5-4440 BOX -GOODRAM 8GB DDR3 1600 CL10 -WD10ezex -VS 450W ATX 80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Kod 43 w Menadzerze urządzeń oznacza problem z danym urządzeniem.Jeśli masz np jakiś wolny dysk to spróbój zainstalować system bez np SP1,jeśli to 7.Sterowniki do chipsetu od płyty głównej masz najnowsze?Wedłu mnie ten zasilacz jest wystarczający do tej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JTF Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 Zasilacz tak mi sie wydaje, ze powinien byc wystarczajacy, ale kto wie. Sterowniki do karty graf i chipsetu mobo instalowalem rozne bez efektu. Dzis zmienie system na win 8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) U mnie r9 290 już siedzi w kompie ale ati standardowo dało d**y ze sterownikami i catalysty do nowych kart nie działają na Win Vista. Co za partacze... Wolałbym nie zmieniać systemu operacyjnego bo po milionie poprawek działa naprawdę bardzo dobrze - szybko i stabilnie. Imho system najbliższy do Xp. jakieś pomysły? Edytowane 9 Listopada 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Oddaj jako niezgodność i kup gf ;) Tapatapatap i9001 Edytowane 9 Listopada 2013 przez GeMtin1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Eh teraz chyba nic z tym nie zrobie, nawet na pudełku wymienione jest tylko wsparcie dla win 7 i 8... posysam triala systemu dla tabletów w wersji 8.1. Nie powiem, wk*****li mnie trochę, gdybym wcześniej wiedział o braku tego wsparcia zapewne w kompie by siedział gtx 780. Edytowane 9 Listopada 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Ale płaczesz vista sp2 jest spora mniej wydajna od win7 w grach dx11 , wątpie by ktoś płakał za brakiem supportu dla visty. Pewnie jakbyś się pobawił inf-em ze sterów to pewnie byś odpalił tą karte na viscie. Edytowane 9 Listopada 2013 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Rly? To przestanę płakać, jeżeli poprzesz swoje słowa jakimś testem (tylko nie 3dmark'iem, tam faktycznie są różnice) bo ostatnie jakie widziałem były z ~2010 r. i wtedy różnica pomiędzy windowsem 7, a vistą była symboliczna - w okolicach jednej klatki. Niekiedy nawet z przewagą visty. A płacić 300 zł za nowy numerek to trochę bez sensu... btw chyba ciągle więcej osób używa visty niż np. windowsa 8... Edytowane 9 Listopada 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 Zrób sobie test to się przekonasz , system sam w sobie jest mniej wydajny w dx11 i nic na to nie poradzisz. Wiesz mnie wierzyć nie musisz , mi to rybka Udział w rynku visty to ~3.5% , windows 8 to ~7.5%. Z biegiem czasu udziały 8 przejmie 8.1 , a vista spadnie do poziomu linuksa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 @kkNd! nie zły numer z tą vistą. nie sądziłem że jeszcze ktoś tego w ogóle tego używa poza lapkami. ja miałem na swoim lapku viste oryginalnie po zmianie dysku hdd na ssd przyrost wydajności był praktycznie znikomy. dopiero po zmianie systemu na 7 komp zaczął latać jak ta lala. nie powiem testowałem ostatnio również 8.1 na tym samym lapku i muszę przyznać że działał jeszcze szybciej niż 7 ale brak sterowników do urządzeń (te z 7 nie chciały działać) zmusiły mnie do powrotu na 7. chociaż w moim desktopie 8.1 nie postawie nie mam do niej nerwów. próbowałem ale się nie udało. wracając do visty. moim zdaniem ten system jest ociężały jak 300kg baba która się z wyra nie może podnieść i dalej żre tonami hamburgery - tak właśnie działa vista.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Zrób sobie test to się przekonasz , system sam w sobie jest mniej wydajny w dx11 i nic na to nie poradzisz. Wiesz mnie wierzyć nie musisz , mi to rybka Udział w rynku visty to ~3.5% , windows 8 to ~7.5%. Z biegiem czasu udziały 8 przejmie 8.1 , a vista spadnie do poziomu linuksa No popatrzyłem na słupki i teraz faktycznie zdeczka się to zmieniło, jeszcze w wakacje vista miała większe udziały w rynku, ale wpychają to nowe badziewie na siłę ze sprzętem, także jest jak jest a co do wydajności to... pics or it didn't happen. To forum, także udowodnij, że nie bierzesz swoich teorii z kapelusza... serio, chciałbym żebyś miał rację i poprawiłby mi humor jakiś dowód na to, że nie muszę zmieniać systemu przez partaczy z ati http://www.tweaktown.com/articles/1767/windows_7_vs_vista_vga_performance_analysis/index6.html http://pclab.pl/art35445-9.html chyba, że z kolejnymi poprawkami coś popsuli i faktycznie stała się wolniejsza Edytowane 10 Listopada 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 vista nie wspiera TRIM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Vista.. system najblizszy XP Przeciez to kompletnie inny system, napisany od zera. To, ze zostawili interfejs podobny do XP to plus. Zobacz co sie stalo w Windows 8. Wydajnosciowo Vista do Win 7 to jak porownanie Windows 2000 do XP. To sa pierwsze wersje systemow, pisane od zera, ktorych podstawowym zadaniem jest zeby dzialaly. W kolejnej iteracji nastepuje usprawdnienie systemu, dlatego XP tak sie dobre utrzymywal na rynku - pewnie Microsoft pluje sobie w brode, ze zrobil tak dobry system ;). Ja bym Ci polecal przejsc na Windows 7, brakuje mu tej slamazarnosci Visty. Bedzie pan zadowolony Edytowane 10 Listopada 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 @kkNd! Powiedz mi dlaczego ktos miałby udawadniać swoje racje jeśli korzyść z tego jest po twojej stronie? Idąc Twoim tokiem rozumowania moge śmiało powiedzieć, że polska reprezentacja w piłce nożnej jest w pierwszej trójce świata, bo 30 lat temu akurat zdarzyło im sie ukończyć na tym miejscu. 5 lat to przepaść w IT, szczególnie, że po 7 wyszła 8 i 8.1, która jest jeszcze szybsza. Testy, które przedstawiasz robione były zaraz po wyjściu 7 (ten pierwszy nawet przed datą oficjalnej premiery). Co to w ogóle za argument, że vista miała większe udziały? internet explorer też ma większe udziały niż między innymi firefox, czy to znaczy, że jest lepszy? "Wpychają to nowe badziewie na siłe ze sprzętem" Używałeś go w ogóle? Niech zgadne badziew bo ma metro? Czy może motyw okienek Ci sie nie podoba? Prosze Cie tylko nie mów, że sterowniki na nim nie działają, bo z vistą były jeszcze większe cyrki jak wyszła i to wcale nie było zależne od microsoftu a od producentów danego sprzętu. Nie dziwie sie, że AMD przestało wspierać Viste - ma ona już prawie 7 lat. XP po siedmiu latach od wydania(to był 2008 rok) też był powoli spychany na margines, wszak była już cudowna Vista i nadchodziła siódemka. Dzisiaj mamy analogiczną sytaucje. Vista robi za XP a wszyscy skupiają swoją uwage na 7 i 8. wybacz, że to tak napisałem, ale twoje argumenty są na poziomie piaskownicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Powiedz mi dlaczego ktos miałby udawadniać swoje racje jeśli korzyść z tego jest po twojej stronie? Idąc Twoim tokiem rozumowania moge śmiało powiedzieć, że polska reprezentacja w piłce nożnej jest w pierwszej trójce świata, bo 30 lat temu akurat zdarzyło im sie ukończyć na tym miejscu. 5 lat to przepaść w IT, szczególnie, że po 7 wyszła 8 i 8.1, która jest jeszcze szybsza. Testy, które przedstawiasz robione były zaraz po wyjściu 7 (ten pierwszy nawet przed datą oficjalnej premiery). Aleś się pospinał ja przedstawiłem swoje argumenty, jeżeli wypowiadasz się publicznie to warto mieć coś na poparcie swoich tez, żeby nie wyjść na magika ;] i nie chodź więcej moim tokiem rozumowania proszę jak widać z przedstawionych wyżej słupków takiej przepaści nie ma. Demonizują Viste przeważnie ludzie, którzy mieli do czynienia z tym systemem lata temu, przed wydaniem masy poprawek i na słabych kompach. Ja system od początku stawiałem na ssd i podczas tych kilku lat jakoś nie zaobserwowałem ślamazarności, czy innych problemów. A stała cholera stabilnie nawet po zmianie płyty głównej. Jeden system przez 4 lata, bez zamuleń i innych problemów. Serio, za kilka lat chciałbym powiedzieć, że ósemka jest tak dobra jak Vista. I nie przekonają mnie żadne argumenty typu: Vista nie wspiera TRIM. W temacie ssd wrzucałem z rok temu benche mojego ssd - starego intela g2. Po latach użytkowania tylko przyśpieszył Cholera. Dało się bez trim. jak widać na przedstawionych wyżej słupkach nie jest też wolniejsza. Ale jakoś trzeba zachęcić ludzi do kupna nowego systemu. Jeżeli ktoś ma pirata, to pół biedy. Instaluje co podejdzie i nie wchodzi w szczegóły. Kiedy trzeba wydać za nowy system te 3 stówki, to człowiek czasami się zastanawia za co płaci... Co to w ogóle za argument, że vista miała większe udziały? Eh. Chyba w AMD pracują szpece Twojego typu. Ty widzisz 3.5 procent udziałów Visty w rynku, a ja widzę ~50 000 000 użytkowników (czyli potencjalnych nabywców nowych kart graficznych), którzy mogą wybrać zielonych, bo jakiś debil podjął decyzję, żeby nie pisać sterowników pod ich system. Edytowane 10 Listopada 2013 przez kkNd! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...