HEMIkr Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 Panowie!Mam problem z nowo zakupionym zestawem. Specyfikacja:i5 4670k 3,4GHzASRock Z87 Pro4Sapphire RADEON R9 280X OC Vapor-X - 3072 MB DDR5 - DP HDMI DVIThermaltake Smart SE Modular 530WCrucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24)system Win 8.1monitor podłączony HDMIWszystko chodzi bardzo dobrze tak długo jak długo wchodzi w grę procesor, ram, GPU na lajcie: OCCT, Linx, Intel Burn Test wskazują stabilność podzespołów i odpowiednie temperatury (nie ma OC). Problem pojawia się gdy robię testy grafiki (Wiedźmin2 na max, FurMark 1.11.0, OCCT (GPU 3D) - początkowo po ok 15-20 min gry w Wiedźmina komputer się po prostu resetował. To było dwa razy, gdy doszedłem do wniosku, że to nie przypadek, zacząłem badać w czym problem - w ruch poszły FurMark i OCCT. Początkowo też dochodziło do resetów po ok 8-10 min testów, gdy temperatura karty nie przekraczała 71*C (napięcie 1,25 wg shapphire trixx, a wg ASUS Tweak 0,850). W końcu po którymś razie wyskoczył error (niestety nie wiem jaki dokładnie, bo nie zdążyłem przeczytać, a później się nie pojawił ponownie) i zaraz po nim BSoD z opisem błędu "Critical_process_died". Po ponownej próbie (chciałem zrobić zdjęcie errorowi), a w zasadzie zanim prawdziwy test się zaczął (OCCT dopiero się rozkręcał) wyłączył się monitor - a PC buczał dalej. Po kolejnym razie, po ok 8 min testu OCCT monitor zaczął się świecić na niebiesko - buda dalej działała. Dalej boje się cokolwiek tykać, bo obawiam się uszkodzenia czegoś. Najnowsze jazdy: monitor się wyłącza podczas korzystania z systemu, ogólnie mam wrażenie że spadła moc. Pomocy? BTW wg Catalsyt oraz Shapphire Trixx taktowanie pamięci to 1550, a wg Asus Tweak 6200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 Rzecztwiste taktowanie pamięci mnożysz x4. Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 Demonizują Viste przeważnie ludzie, którzy mieli do czynienia z tym systemem lata temu, przed wydaniem masy poprawek i na słabych kompach. Generalnie też nigdy w życiu nie narzekałem na Vistę, ale cholera, Win 7 działa sporo szybciej, ba, Win 8 też (subiektywne odczucia). Na starym komputerze ( C2D 3.0GHz, 9800GT , 4 GB RAM ) niestety muszę mieć Vistę, bo Asus z nforcem ma gigantyczne problemy z Win 7 (zainstalowałem nowy dysk i przy uruchamianiu Win7 potrafił się resetować, zainstalowałem Vistę - jak ręką odjął). Jednak czasem magicznym cudem się nie wysypywało i ... Win7 chodził znacznie sprawniej niż aktualnie Vista. Ostatnio także robiłem test na Atomie z 1GB RAMu, najsprawniej zadziałał tam właśnie Win7, Vista muliła niemiłosiernie. Dodatkowo, co może Cię przekonać to jeszcze to : http://pclab.pl/news53900.html A przecież masz radeona z DX 11.2. ;) Z czego co mi się obiło o uszy, 11.2 ma odciążyć procesor, uważam, że warto. Dodatkowo, jak zaodrze mówi, że Vista nie ma TRIMa to nie wiem co Ty tam jeszcze robisz. :) Z drugiej strony pomijając nasze wywody, raczej nikt nie ma obowiązku przekonywać Cię do zmiany systemu - to Twój problem, my tylko wyraziliśmy swoje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Skończmy temat, z racjonalnych powodów bym nie zmienił systemu, ale nowy nabytek bez sterowników zachowuje się gorzej od integry, więc siedzę już na 8.1. Co do tego directx'a, to za stary jestem żeby wierzyć w ich marketingowy bełkot. Znowu naciągają ludzi na nowy system. Bo siódemka już by sobie rady z uber directx 11.2 nie dała... Edytowane 10 Listopada 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoodanieloo Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 Może zasilacz nie wyrabia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JTF Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 System Windows 8.1 nie rozwiazal problemu, czy mozliwe jest, ze karta jest z usterka fabryczna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Kolejny blok wychodzi, tym razem Koolance http://www.techpowerup.com/194314/koolance-releases-radeon-r9-290x-water-block.html waga 0.91kg :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 Z tego co znalazłem to ten błąd pojawia się dość rzadko,tak karta może być uszkodzona. Na stronach Microsoftu masz objaśnione błędy Menadżera urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Ktoś zamawiał Curacao? Jeśli wciąż nie jesteście przesyceni premierami kart graficznych, jakich w ostatnim czasie mamy istne zatrzęsienie, to zapewne z apetytem łykniecie kolejną porcję testów. Rodzina Radeon R9 znowu się rozszerza, jednak tym razem nie należy oczekiwać konstrukcji z najwyższej półki wydajnościowej, ale przedstawiciela środka i bliskiego krewniaka niedawno zaprezentowanego Radeona R9 270X. Teraz producent zdecydował się wprowadzić do sprzedaży odrobinę słabszą wersję układu Curacao (Pro), który pod względem specyfikacji technicznej tylko nieznacznie odbiega do starszego brata, ale powinien być dzięki temu o kilkadziesiąt złotych tańszy. Czy stosunek ceny do możliwości również tym razem wypadnie korzystnie i jakie ograniczenia wprowadzano, przekonacie się czytając niniejszą publikację. Radeon R9 270 wchodzi na rynek od razu z niereferencyjnymi systemami chłodzenia, zaś nowość AMD zamierza odebrać klientów przede wszystkim GeForce GTX 660, zastępując tym samym wysłużonego Radeona HD 7850 2GB. Nasza redakcja otrzymała do testu kartę graficzną MSI R9 270 Gaming z coolerem TwinFrozr IV. Test karty graficznej Radeon R9 270 - Następca HD 7850 2GB - PurePC.pl Edytowane 13 Listopada 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Czy przy cenie 639zł za MSI 270 Gaming warto wg. ciebie dokładać do wersji 270X Gaming za 729zł. A może MSI 760 Gaming? W tym tygodniu m wyjść nowy Afterburner ze wsparciem dla nowych karty (w tym 270X Gaming i HAWK). Ciekawe czy OC jakoś znacząco podskoczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Prawie 100 PLN to jednak za duża różnica IMO, skoro R9 270 spokojnie osiąga 1050/6000 MHz - za 100 PLN zyskujesz jakieś 120 MHz na rdzeniu i 200-300 MHz na pamięciach (mowa o MSI R9 270 i R9 270X Gaming). Cena +15%, wydajność może z 10% wyższa jeśli wymaksujesz OC, więc w kwocie ~640 PLN ten MSI R9 270 Gaming to fajna karta będzie. GTX 760 to juz inna liga, inna cena. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiakos Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Karta jest dwubiosowa więc sprawdź na jakiej pozycji masz przełącznik biosu na karcie, jest gdzieś koło złącza cross fire, czytałem że czasami przychodzi z przełącznikiem ustawionym na pozycji 2 na której jest pusty bios. Inne rozwiązanie: zmień w biosie płyty głównej w ustawieniach PCI ROM z EFI ROM to Legacy ROM. Edytowane 13 Listopada 2013 przez misiakos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Przy kręceniu tego MSI 270 to skończyły wam się suwaki na 1050 MHz? Zasugerowałem się waszym testem i myślałem, że 270 ma limit. Jednak na pclolku dojechali do 1150, a in4 na karcie powercolora do 1140. W tej sytuacji zakup 270X stracił kompletnie sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Nowy Afterburner. Można się pobawić z kartami: http://forums.guru3d.com/showthread.php?p=4700875#post4700875 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Nom - najnowszy AB, TRIXX, AMD Overdrive - wszędzie 1050 MHz był końcem skali. Gigabyte jakiego dostał FrazPC też miał 1050 MHz maksa. Tak się zastanawiam, czy to tylko kwestia softu, czy może BIOS-ów w konkretnych kartach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Wykorzystali edycje cfg w AB do ominięcia limitów CCC. HOW TO: Enable UNOFFICIAL overclocking mode in MSI AfterBurner W starszych kartach przez to w Idle nie zbijało zegarów. Ciekawe jak teraz to działa. Jeśli masz kartę to sprawdź. Przy okazji przetestuj czy działa regulacja napięcia. Pliss :] Edytowane 14 Listopada 2013 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Sprawdzone - dzięki temu działa opcja ustawiania limitu większego niż 1050 MHz Regulacji napięcia nadal nie stwierdzam. Karta MSI R9 270 poszła na 1125 MHz bez większego gadania. R9 270X właśnie umarło. Edytowane 14 Listopada 2013 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 A dopisałaś do cfg te dodatkowe wpisy, o których wspomniał autor AB? Spada taktowanie do 300/150 MHz po odblokowaniu limitów? Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Zaraz sprawdzę, bo już klepię testy do update artykułu ;] Ustawienie UnofficialOverclockingMode na "1" pozwala na luźne OC, takty spadają na 300/150 MHz. Miodzio. Edytowane 14 Listopada 2013 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Unlock 290 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Unlock 290 No myślałem, że takie triki w dzisiejszych czasach nie przejdą. Co prawda nie do końca rozumiem, ale jeśli to jest wydajność pełnego 290X to mamy pozamiatane na rynku. Różnicę między 290 a 290X wydajemy na chłodzenie (ba, nawet wodne ! ) i opłacalność 780 Ti zostaje tutaj mooooocno podważona (chyba, że ktoś chce dla samego faktu mieć najszybszą kartę na rynku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Ale będzie wojna :D wreszcie się coś ruszyło na tym nudnym rynku gpu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malleus Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Unlock 290 Moze być ciekawie. Oby operacje udało się powtórzyć na kartach różnych producentów. Wydajność 290x / 780 ghz w cenie 1500zł ? Niezła okazja, dodatkowo biorąc obecne wygórowane ceny 780'ek... Typek zamieścił nawet film na potwierdzenie działającego mod'a. Edytowane 14 Listopada 2013 przez malleus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Nie wiem czy tutaj powinienem napisać czy w BF4 ale... http://wccftech.com/amd-mantle-api-require-gcn-work-nvidia-graphic-cards/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Dzięki wodzu. Za zaoszczędzone sianko przy następnej okazji stawiam %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Proszę bardzo, chętnie skorzystam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Ato ci niespodzianka AMD Dual GPU ‘Hawaii-XT’ Card Codenamed ‘Vesuvius’ Coming – R9 290X x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Codename ‘Vesuvius’ to wiele wyjaśnia ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) No to teraz test FireStrike zmieni oblicze komputera ;D <troll> Jedno procesorowa karta osiagala 95C, to czy teraz dwuprocesorowa osiagnie 190C ? </troll> Edytowane 16 Listopada 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 @kkNd! Ty masz r290 prawda? Próbowałeś tej metody na odblokowanie r290? Kurde za tydzien wracam do pracy i coś czuje, że zakupie r290 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...