chemiczny_ali Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Wszystko fajnie z tymi chłodzeniami i o tempy rdzenia nie ma się co martwić. Problemem może okazać się temperatura sekcji zasilania czy tych przetworników o których piszą w recenzjach ent'a. Czy w tym chłodzeniu da się podpiąć wentyle bezpośrednio do karty? Edytowane 11 Grudnia 2013 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Da się tylko będą pracować na 100% , w gelidzie wentylatory są bez pwm. Sama jakość tych wentylatorów jest nie za wysoka , przy wyższych obrotach mają duże drgania własne , które są przenoszone na obudowę. Tak czy tak wentylatory są do zmiany Edytowane 11 Grudnia 2013 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 Co to znaczy bez pwm? Może zadam inne pytanie czy jest chłodzenie które po podpięciu do karty będzie chodziło jak referent tzn. wentyl będzie się kręcił w zależności od temperatury rdzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 AXP III , we wszystkich kartach obecnie sprzedawanych regulacja obrotów jest realizowana przez pwm(zmiana szerokości impulsu) , wentylatory 4pin mają pwm 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Kolega @sideband, ma rację, da się podpiąć ale chodzą na 100%, muszę sprawdzić jeszcze czy z poziomu MSI Afterburner'a z zakładki wentylator da się coś ustawić czy zawsze karta dostaje 12V na wentyle, ja używałem przejsciówki molex - 7V. O sekcję zasilania jestem spokojniejszy niż przy standardowym chłodzeniu Pytanie: Czy z jest jakiś edytor biosu GPU-AMD abym mógł na sztywno ustawić napięcie 7V na wyjściu złącza do wentylatorów? Czy pozostaje mi tylko przejściówka - regulator? Edit. CPU na 4.2, Ram 1866 T1, temperatury wzrosły ale buda b.mała(jak widać w opisie) + szczelnie zamknięta, wentylator ustawiony na 7V 5x Test Unigine Podsumowując - jestem zajeb... zadowolony, zmienię tylko wentyle do GPU no i wypadało by kupić, jak się pokaże backplate - zawsze parę stopni mniej + prosta karta. :) Polecam z czystym sumieniem chłodzenie ICY VISION rev.2 (GC-VGA02-01) - tylko jeden radiator trzeba spiłować :) Edytowane 11 Grudnia 2013 przez xavier78 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 Mam pytanie do posiadaczy 290/x którzy rozbierali ją. Gpu jest wyższy czy niższy od tej ochronnej metalowej ramki ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-83 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 super jak będzie potrzeba podkręcenia grafy to kupie sobie takie chłodzenie;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 R9 290 ma zmianę obrotów tylko przez PWM więc nie ważne jak będzie się kombinowało tego Gelida standardowo nie da rady kontrolować w zależnośći od obciążenia podpiętego pod grafę. Chyba, że wymieni się wentyle na takie z PWMem. Właśnie Xavier - czy spojrzałeś może jak trudne będzie wymienienie wentyli na Gelidzie? Chłodzenie na VRMach masz od Gelida czy jakiś custom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) @ent IHMO wygląda iż nie będzie większych problemów z wentylatorami - ale tak jest zawsze przed zmianami... Chłodzenie na zasilaniu oraz pamięciach jest z kompletu, musiałem tylko spiłować jeden radiator na "memorce"(ten najbliżej portu PCI-E) o jakieś 1.5mm, reszta pasuje jak ulał, może poprawią to w nowszej wersji. Jutro wrzucę, o ile dzieciaki wyzdrowieją zdjęcia poglądowe z zamontowanym chłodzeniem. Zapomniałem dodać na 7V na wentylatorach jest cicho, tzn. na równi z standardowym chłodzeniem w spoczynku. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earthmover Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Odebrałem dzisiaj R9 270 od Asusa. Na start ustawiłem power limit +20% oraz zegary 1150/6000MHz. Po testach w Crysis 2, Wiedźminie 2 i AC4 wszystko wygląda na stabilne, w weekend zobaczę ile maksymalnie wycisnę Mam niestety jeden problem z MSI Afterburner (najnowsza beta), karta nie zbija zegarów w 2D tak jak powinna. Zamiast 0.875V 300MHz/150MHz na pulpicie mam 0.950V 400MHz/1400MHz co skutkuje temperaturą wyższą o ~12*C. Obecnie problem obchodzę "podkręcając" kartę na 300/150 w Catalyst Control Center ale to dość upierdliwe rozwiązanie. Dodam że HD6770 nie miała tego problemu. Wie ktoś jak temu zaradzić? Edytowane 11 Grudnia 2013 przez earthmover Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Skorzystaj z oprogramowania, które zapewnia ASUS. http://event.asus.com/vga/2012/gpu_tweak/pl/#/downloads EDIT// Co masz w AB zaznaczone w ustawieniach? Pierwsza zakładka na dole. W Unofficial overclocking mode powinno być with PowerPlay support. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earthmover Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Co masz w AB zaznaczone w ustawieniach? Pierwsza zakładka na dole. W Unofficial overclocking mode powinno być with PowerPlay support. Tak mam ustawione, od lat używam Afterburnera więc to dla mnie nie tajemnica Spróbuje tego oprogramowania ASUSA jak będę w domu, zawsze używałem Afterburnera mimo że miałem karty Sapphire, Gigabyte, etc. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez earthmover Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McClane Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam, Aktualnie posiadam płytę gigabyte B75d3v i kartę HD 6570, i wszystko hula, dorobiłem się Gigabyte R9 270 lecz po podłączeniu jest czarny ekran i nic więcej. Kartę sprawdziłem u ziomala i śmiga. Poinstalowałem na nowo stery mobo/gpu. Wymieniłem zasilacz na Chieftec CTG-500-80P bo miałem jakąś padlinkę. Kartę wkładam w ten sam port PCI i nie za bardzo wiem co o tym myśleć, jakieś pomysły od mądrej głowy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Aktualizacja biosu, podłączenie zasilania do k. graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McClane Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki za podpowiedź, faktycznie aktualizacja biosu do wersji f9 zrobiła robotę, Edytowane 14 Grudnia 2013 przez McClane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedstar Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 Ja swojego MSI 270x Gaming podkreciłem do 1200/1500 +25mV i Power Limit +20% więcej nie podkrecam bo pewnie zysk i niewielki będzie. Jest stabilnie testowałem w Metro 2033 chyba z godzinę. Napięcie w Idle to 0.9V a w stresie 1.22V, trochę zmodyfikowałem ustawienia wentylatora i jest w miarę cicho i temp nie idzie powyżej 75st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earthmover Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Mój R9 270 zatrzymał się na 1160/6100MHz, chyba całkiem nieźle jak na wersję "bez x". Temperatury ~70*C przy wentylatorach w obudowie na 5V i ~62*C przy wentylatorach na 12V, uroki formatu ITX ;) Edytowane 15 Grudnia 2013 przez earthmover Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-83 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2013 hejka jak tam obiecane fotki zamontowanego chłodzenia?;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Dziś będą na pewno, problemy z dzieciakami nie pozwały mi zabawę z komputerem. Edit: Tak na szybko, jak widać buda bardzo mała, grafika nie przekracza 74-77C przy markach czy BF4. Chłodzenie jest niskie co widać, i dość wydajne a co najważniejsze tanie. Jak będę miał chwilę to wyjmę kartę i pokaże z "bliska". Edytowane 16 Grudnia 2013 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-83 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2013 ładnie szkoda że tych wentylatorów nie da się wymienić na coś cichszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2013 A co to za chropowaty Megahalems? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 @Mario-83 a to niby dlaczego nie da się ich wymienić? ściągasz te i zakładasz inne, po zdjęciach widać że można je na luzie zamontować na tatarytki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 A co to za chropowaty Megahalems? To jest zwykła czarna wersja Megahalemsa: http://www.prolimatech.com/en/products/detail.asp?id=888&subid=920#showtab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Ja zamówiłem Accelero. W nowym roku coś podziałam, chociaż tak patrzyłem ostatnio to chyba czeka mnie przeprowadzka do nowej budy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuckers Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 WItam nabyłem 2 x r9 270X Gigabyte ale mam mały problem Wcześniej posiadałem 2x7870XT Vertexa Gram sobie w COD Ghost obecnie, na 7870 nie było problemu nie cięły wstawki i filmiki - przerywniki jak ładuje się poziom na tych nowych grafach tnie niemiłosiernie . Po okolo 20-30min gry rozwalają się textury - lataja, skaskaczą pojawiją się trójkaty i rozwalone textury Dodam że vertex nie miał zbyt dobrego chłodzenia - w programach miał koło 70 stopni te nowe maja 45-50 stopni ale wali z nich takie ciepło, vertex mając wyższe temperatury nie walił takim ciepłem jak te R9 nie wiem co jest grane stery nowe sytem tez nowy nie mam już pojęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 @chemiczny_ali Accelero też mam, tylko za dużo miejsca w budzie zajmuje, i jeszcze jedna rzecz w nim mi nie pasuje, tzn. wystaje sporo poza kartę, pomijam cenę :) I jak mogę doradzić to kup taśmy 3M do radiatorów, chyba iż lubisz się bawić klejem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Masz jakieś pewne źródło taśm 3m? Na allegro jest tego pełno ale pomiędzy ofertami jest gigantyczna różnica w cenie tak więc jak mniemam większość tanich to podróby. Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Dzięki za cynk, bo właśnie coś myślałem, klej...? Z taśmą będzie zdecydowanie łatwiej. No te rozmiary trochę lipa, ale w nowej budzie będzie sporo miejsca, więc luz. Co do ceny to 220pln nie jest tak źle, u mnie musiałbym dać sporo ponad £50, więc i tak nie jest źle. A i tak myślałem nad mk-26, ale cena za sam radiator to ponad pięć dych plus wentyle, chociaż jakieś może bym znalazł, dodatkowo mocowanie odstrasza (możliwość uszkodzenia układów smd przy rdzeniu) ;( pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Moja 6970 mi cos fika i leci na gware. Zapewne dostne korekte faktury i teraz pytanie brac 280x czy 290... Jak z glosnoscia tych kart? Szczerze powiem ostatnio nie mam zbyt duzo czasu na czytanie testow, recenzji itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Niezle pogiete to PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...