Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko fajnie z tymi chłodzeniami i o tempy rdzenia nie ma się co martwić. Problemem może okazać się temperatura sekcji zasilania czy tych przetworników o których piszą w recenzjach ent'a. Czy w tym chłodzeniu da się podpiąć wentyle bezpośrednio do karty?

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się tylko będą pracować na 100% Dołączona grafika  , w gelidzie wentylatory są bez pwm. Sama jakość tych wentylatorów jest nie za wysoka , przy wyższych obrotach mają duże drgania własne , które są przenoszone na obudowę. Tak czy tak wentylatory są do zmiany Dołączona grafika

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega @sideband, ma rację, da się podpiąć ale chodzą na 100%, muszę sprawdzić jeszcze czy z poziomu MSI Afterburner'a z zakładki wentylator da się coś ustawić czy zawsze karta dostaje 12V na wentyle, ja używałem przejsciówki molex - 7V. O sekcję zasilania jestem spokojniejszy niż przy standardowym chłodzeniu Dołączona grafika

Pytanie: Czy z jest jakiś edytor biosu GPU-AMD abym mógł na sztywno ustawić napięcie 7V na wyjściu złącza do wentylatorów? Czy pozostaje mi tylko przejściówka - regulator?

Edit. Dołączona grafika

CPU na 4.2, Ram 1866 T1, temperatury wzrosły ale buda b.mała(jak widać w opisie) + szczelnie zamknięta, wentylator ustawiony na 7V Dołączona grafika

5x Test Unigine

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Podsumowując - jestem zajeb... zadowolony, zmienię tylko wentyle do GPU no i wypadało by kupić, jak się pokaże backplate - zawsze parę stopni mniej + prosta karta. :)

Polecam z czystym sumieniem chłodzenie ICY VISION rev.2 (GC-VGA02-01) - tylko jeden radiator trzeba spiłować :)

Edytowane przez xavier78
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9 290 ma zmianę obrotów tylko przez PWM więc nie ważne jak będzie się kombinowało tego Gelida standardowo nie da rady kontrolować w zależnośći od obciążenia podpiętego pod grafę. Chyba, że wymieni się wentyle na takie z PWMem. Właśnie Xavier - czy spojrzałeś może jak trudne będzie wymienienie wentyli na Gelidzie? Chłodzenie na VRMach masz od Gelida czy jakiś custom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ent

IHMO wygląda iż nie będzie większych problemów z wentylatorami - ale tak jest zawsze przed zmianami...

Chłodzenie na zasilaniu oraz pamięciach jest z kompletu, musiałem tylko spiłować jeden radiator na "memorce"(ten najbliżej portu PCI-E) o jakieś 1.5mm, reszta pasuje jak ulał, może poprawią to w nowszej wersji.

Jutro wrzucę, o ile dzieciaki wyzdrowieją zdjęcia poglądowe z zamontowanym chłodzeniem.

Zapomniałem dodać na 7V na wentylatorach jest cicho, tzn. na równi z standardowym chłodzeniem w spoczynku.

Edytowane przez xavier78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebrałem dzisiaj R9 270 od Asusa. Na start ustawiłem power limit +20% oraz zegary 1150/6000MHz. Po testach w Crysis 2, Wiedźminie 2 i AC4 wszystko wygląda na stabilne, w weekend zobaczę ile maksymalnie wycisnę Dołączona grafika

Mam niestety jeden problem z MSI Afterburner (najnowsza beta), karta nie zbija zegarów w 2D tak jak powinna. Zamiast 0.875V 300MHz/150MHz na pulpicie mam 0.950V 400MHz/1400MHz co skutkuje temperaturą wyższą o ~12*C. Obecnie problem obchodzę "podkręcając" kartę na 300/150 w Catalyst Control Center ale to dość upierdliwe rozwiązanie. Dodam że HD6770 nie miała tego problemu.

Wie ktoś jak temu zaradzić?

Edytowane przez earthmover

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystaj z oprogramowania, które zapewnia ASUS.

http://event.asus.com/vga/2012/gpu_tweak/pl/#/downloads

EDIT//

Co masz w AB zaznaczone w ustawieniach? Pierwsza zakładka na dole.

W Unofficial overclocking mode powinno być with PowerPlay support.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz w AB zaznaczone w ustawieniach? Pierwsza zakładka na dole.

W Unofficial overclocking mode powinno być with PowerPlay support.

Tak mam ustawione, od lat używam Afterburnera więc to dla mnie nie tajemnica Dołączona grafika

Spróbuje tego oprogramowania ASUSA jak będę w domu, zawsze używałem Afterburnera mimo że miałem karty Sapphire, Gigabyte, etc.

Edytowane przez earthmover

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Aktualnie posiadam płytę gigabyte B75d3v i kartę HD 6570, i wszystko hula, dorobiłem się Gigabyte R9 270 lecz po podłączeniu jest czarny ekran i nic więcej. Kartę sprawdziłem u ziomala i śmiga. Poinstalowałem na nowo stery mobo/gpu. Wymieniłem zasilacz na Chieftec CTG-500-80P bo miałem jakąś padlinkę. Kartę wkładam w ten sam port PCI i nie za bardzo wiem co o tym myśleć, jakieś pomysły od mądrej głowy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego MSI 270x Gaming podkreciłem do 1200/1500 +25mV i Power Limit +20% więcej nie podkrecam bo pewnie zysk i niewielki będzie.

Jest stabilnie testowałem w Metro 2033 chyba z godzinę. Napięcie w Idle to 0.9V a w stresie 1.22V, trochę zmodyfikowałem ustawienia wentylatora i jest w miarę cicho i temp nie idzie powyżej 75st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś będą na pewno, problemy z dzieciakami nie pozwały mi zabawę z komputerem.

Edit:

Tak na szybko, jak widać buda bardzo mała, grafika nie przekracza 74-77C przy markach czy BF4. 

Chłodzenie jest niskie co widać, i dość wydajne a co najważniejsze tanie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak będę miał chwilę to wyjmę kartę i pokaże z "bliska".

Edytowane przez xavier78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam nabyłem 2 x r9 270X Gigabyte ale mam mały problem

Wcześniej posiadałem 2x7870XT Vertexa Gram sobie w COD Ghost obecnie, na 7870 nie było problemu nie cięły wstawki i filmiki - przerywniki jak ładuje się poziom na tych nowych grafach tnie niemiłosiernie .

Po okolo 20-30min gry rozwalają się textury - lataja, skaskaczą pojawiją się trójkaty i rozwalone textury

Dodam że vertex nie miał zbyt dobrego chłodzenia - w programach miał koło 70 stopni te nowe maja 45-50 stopni ale wali z nich takie ciepło, vertex mając wyższe temperatury nie walił takim ciepłem jak te R9 nie wiem co jest grane stery nowe sytem tez nowy nie mam już pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chemiczny_ali

Accelero też mam, tylko za dużo miejsca w budzie zajmuje, i jeszcze jedna rzecz w nim mi nie pasuje, tzn. wystaje sporo poza kartę, pomijam cenę :)

I jak mogę doradzić to kup taśmy 3M do radiatorów, chyba iż lubisz się bawić klejem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za cynk, bo właśnie coś myślałem, klej...? Z taśmą będzie zdecydowanie łatwiej. No te rozmiary trochę lipa, ale w nowej budzie będzie sporo miejsca, więc luz. Co do ceny to 220pln nie jest tak źle, u mnie musiałbym dać sporo ponad £50, więc i tak nie jest źle.  A i tak myślałem nad mk-26, ale cena za sam radiator to ponad pięć dych plus wentyle, chociaż jakieś może bym znalazł, dodatkowo mocowanie odstrasza (możliwość uszkodzenia układów smd przy rdzeniu) ;( pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi