Gooralesko Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Kosmiczne ceny tych nie referentów. Najlepiej to na tych kartach wyszli ci co kupili referenta + jakieś chłodzenie customowe do 200 zł. Cena praktycznie taka sama, za to kartę mieli 3 miesiące szybciej Tapatalk 4 @ SGS 3 To nie do końca prawda. Wymiana chłodzenia kończy się zerwaniem plomby gwarancyjnej. Ja nie jestem fanem tracenia gwarancji w karcie graficznej za 1600zł. Takich fanów posiadania gwarancji znajdzie się więcej w naszym kraju. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Hmm. Mam 290 referenta od gigabyte. Żadnej plomby na karcie nie miałem. Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 @Lanc GB i Evga nie plombuje chłodzenia, kiedyś jeszcze MSI ale ostatnio od roku też daje "nalepkę". Niby da się zdjąć domowym sposobem tylko później problem z przyklejeniem może wystąpić, - polecam "Kropelkę" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tejo88 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam wszystkich, złożyłem ostatnio oto taki zestaw:XFX Core 550W 80+ SLI PSUASRock H87 PRO4Sapphire Radeon R9 280X TOXIC 3GB DDR5 PCI-E BOXIntel Core i5-4670 3.4GHz BOXWD Blue WD10EZEX (1TB, 64MB, SATA/600) po rozpakowaniu karty graficznej zobaczyłem dwa wejścia zasilające i od razu nasunęło mi się pytanie w jaki sposób podłączyć zasilanie do karty graficznej ? W zestawie dostałem dwa kable 6 pinowe na molexy(o ile dobrze pamiętam czy to tak się nazywało). Zastanawiałem się jak podłączyć zasilacz z kartą graficzną i zauważyłem też iż zasilacz posiada kabel PCIe (6+2 piny), czy wystarczy podłączyć tylko złącze PCIe do poprawnego działania karty graficznej czy też podłączyć PCIe (8 pinów) oraz jednego z molexów (6pinów) ? W instrukcji którą dostałem do karty nie ma konkretnej wzmianki o podłączeniu karty. Jedynie na folii są informacje ale jak dla mnie mało czytelne... Proszę o pomoc pozdrawiam Tejo88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 Karta posiada 2 wejścia 8 pin więc raczej nie dostałeś przejściówek na 6 pin. Podłącz 6+2 od zasilacza i 8 pin z 2 molexów. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dokładnie. Karta posiada 2x8 pin. W zasilaczu masz tylko 6+2pin więc pewnie do karty masz dołączoną przejściówke 2xmolex =>8pin więc ją wykorzystaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tejo88 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Tak jest zgadza się, złącze 6+2 (PCIe) podłączyłem ale teraz tak patrze na te kable które dostałem do zestawu i widzę iż w gniazdach molexów brakuje po jednym z bolców. Reasumując będę wykorzystywał 14 pinów 8 z PCIe oraz 6 z molexów. Jeszcze pytanie co do podłączenia molexów- podłączyć je pod ten sam kabel i do zasilacza czy na dwóch oddzielnie ?Tutaj znalazłem odpowiedź- co prawda nie jest to ta sama karta graficzna ale podłączenie jest identyczne. Link Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Tejo88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2014 Najpierw spójrz na schemat zasilania we wtyczce MOLEX... Wtedy będziesz wiedzieć że Twoje pytanie o ilość bolców jest bezsensowne. Podpinaj pod jedną wiązkę - XFX nie jest szrotem wyższej półki żeby miał problem z uciągnięciem 8PIN na jednej wiązce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2014 Z programem od GB to lipa używam Afterburnera + Rbby258 ABVoltmod. Jutro spróbuję na czystym systemie(o ile będzie czas), mam nadzieję na przekroczenie granicy 1.4k Graphics Score. Buda była otwarta, wskazuje na słabe przewodnictwo GPU - radiator, ale dzięki temu iż to GB(bark plomb na chłodzeniu) jutro zmienię pastę i zobaczę co jeszcze da się zrobić Wentylator 100% czy 85% żadnej różnicy nie widać. Mógłbyś napisać jakich ustawień używałeś w Rbby258? Bo z tego co kojarzę to karty GB i tak korzystają w 100% identycznego PCB co referencyjne, tak więc kontroler napięcia powinien być ten sam. A chętnie bym sprawdził kartę na 1,3-1,35v. U siebie mam ASIC 81% przez co napięcie w stresie bez podnoszenia to 1,05-1,06. Co za tym idzie 1,4v z GPU Tweak daje realnie 1,256v w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2014 To może zapodaj jakiegoś custom'a z tego wątku http://www.overclock.net/t/1443242/the-r9-290-290x-unlock-thread :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2014 Te customy mają 1 minus. Tam nie ma trybu 2D. Nawet w tym PT1, który nadal ma vdroopa. Karta po prostu cały czas działa na full taktach jakie się ustawi. To może być fajne do benchowania, ale średnio mi się widzi większe zużycie energii kiedy by siedziała nonstop na taktach minimum 1200/1500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Eee to lipa, nie wiedziałem o tym braku 2d... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 @Lanc Oczywiście mamy wyłączony Afterburner, odpalałem Rbby258(jako Administrator, mam W8), uruchamiał się AB i Rbby, ustawiłem tylko napięcie na 150(do 200), później zmiana zegarów i zastosuj. Napięcie dawało się zwiększyć do +200mV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Te customy mają 1 minus. Tam nie ma trybu 2D. Nawet w tym PT1, który nadal ma vdroopa. Karta po prostu cały czas działa na full taktach jakie się ustawi. To może być fajne do benchowania, ale średnio mi się widzi większe zużycie energii kiedy by siedziała nonstop na taktach minimum 1200/1500. Heh, ale czy mi sie wydaje, czy ty Lanc i tak kopiesz? wiec w sumie nie powinno to miec dla Ciebie znaczenia ;D http://forum.purepc.pl/topic/337146-bitcoin-to-najniebezpieczniejszy-projekt/?p=3863841 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 No mala roznica w rozmiarze jest ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 Heh, ale czy mi sie wydaje, czy ty Lanc i tak kopiesz? wiec w sumie nie powinno to miec dla Ciebie znaczenia ;D http://forum.purepc.pl/topic/337146-bitcoin-to-najniebezpieczniejszy-projekt/?p=3863841 Kopie ale w nocy jak śpię ;) A, że z 1 karty milionów nie ukopię to chciałbym jednak w 2D (jak nie kopie) mieć niski pobór prądu ;P Zresztą to OC to tylko do gier. Moja karta i tak max hashrate wyciąga przy 938/1500 - a do tego wystarcza +19mV (żeby memki były stabilne). Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Post pod postem, ale chcialem odswiezyc. Finalnie msi r9 270, bo allegrowicz od wersji z X poleciał w chuja :/. Przy okazji okazało się, że moj Corsair VS450 nie chce ciągnąć r9 270, na szczescie w poniedzialek leci na gwarancję. Co do samej karty to trzeba przyznac, że jest bardzo cicha w idle. Nawet przy mojej konfiguracji, która nie zawiera zbyt wiele hałasujących części . Wynik w FireStrike 4421 975/1400. co do OC to jestem w trakcie ustawiania stabilnych wartości. EDIT: sterownik - najnowsza beta EDIT2: 4811 1100/1500 zobaczymy dalej :P Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Panowie czy macie problemy z migotaniem ekranu na R9 270X? zamówiłem msi http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r9-270x-gaming-2gb-ddr5-pci-e-256bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9-270x-gaming-2g-612659/ i czytam w necie o problemach http://forum.pclab.pl/topic/920099-MSI-Radeon-R9-270x-Gaming-Crash-sterownik%C3%B3w/ http://forum.pcformat.pl/Dziwne-miganie-ekranu-zalaczony-film-t Czy zmienić zamówienie z morela na inna kartę ? czy sie nie bać i zamawiać? Edytowane 27 Stycznia 2014 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ja swojego zamawiałem w morelach i nie było problemów. Problem dotyczył biosu, którego nie spotkasz w nowych kartach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2014 Partner Cards: One Radeon R9 290 And Three 290Xes, Reviewed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ok dzieki za info, mam nadzieje że tak samo będzie u mnie. Opieszałe to morele 7 dni na zebranie sprzętu i wysłanie. Dla mnie zbyt wolno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ma ktoś pomysł jak zmusić kartę do zmiany napięcia tylko w 3D? Chciałbym zmniejszyć napięcie w 3D (bo karta i tak pracuje z 865Mhz na rdzeniu). Ale zmniejszenie napięcia w AB zmniejsza je również w 2D przez co mi się wywala karta, bo to za małe napięcie dla pamięci -.- Wiem, że to na 100% pamięci bo jak zmniejszam napięcie krokami co 1mV to mam identyczne błędy na ekranie co przy za wysokim oc pamięci bez podniesienia napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) http://prntscr.com/2nlocl ? beta18 w unofficial oc mode zmień na "with powerplay support" jesli to nie działa odpal asus gpu tweak tam mozesz przelaczac miedzy trybami 2D/3D Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 To raczej nie z winy moreli. U mnie wyrobili się w około 19h z odbiorem osobistym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ok dzieki za info, mam nadzieje że tak samo będzie u mnie. Opieszałe to morele 7 dni na zebranie sprzętu i wysłanie. Dla mnie zbyt wolno. Ja to bym się na twoim miejscu cieszył, że w ogóle kartę zalatwili ;) Przecież teraz się praktycznie nowego radka kupić nie da. Wszędzie brak produktów ;D#mining Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) gdyby kogos interesowala kompatybilnosc chlodzenia Thermaltake VRM-R5 z kartami referencyjnymi r290 to niestety kolorowo nie jest. Kupilem to ustrojstwo ale bez pilowania (ja frezowalem) koliduje z elementami na karcie (cewkami i kondensatorami). Po spilowaniu dwóch elementów wszystko ladnie pasuje. Z innym rozstawem otworow tez sobie poradzilem (84 vs 87mm), z jednej strony zlapany jest srubka montazowa z zestawu a z drugiej plastikowa opaska zaciskowa. Poniżej zaznaczone wymagane zmiany w radiatorze. Edytowane 1 Lutego 2014 przez akslow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 Dzisiaj miały wyjść stery 14.1 beta z obslugą Mantle (BF4 dostał łatkę), ale mają obsuwę. Na steamie pojawiło się demko benchmark z obsługą Mantle - Star Swarm Benchmark Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 jak zmusić karte do ciągłej pracy 3D(non boost)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 gdyby kogos interesowala kompatybilnosc chlodzenia Thermaltake VRM-R5 z kartami referencyjnymi r290 to niestety kolorowo nie jest. Kupilem to ustrojstwo ale bez pilowania (ja frezowalem) koliduje z elementami na karcie (cewkami i kondensatorami). Po spilowaniu dwóch elementów wszystko ladnie pasuje. Z innym rozstawem otworow tez sobie poradzilem (84 vs 87mm), z jednej strony zlapany jest srubka montazowa z zestawu a z drugiej plastikowa opaska zaciskowa. Poniżej zaznaczone wymagane zmiany w radiatorze. Czego się nie robi w imię ciszy ;) Ale wyszło trochę po papudracku, bo jak inaczej nazwać mocowanie chłodzenia na opaskę zaciskową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Czego się nie robi w imię ciszy Ale wyszło trochę po papudracku, bo jak inaczej nazwać mocowanie chłodzenia na opaskę zaciskową? Wbrew pozorom wyszło ładnie. Czarnej (najmniejszej dostępnej opaski) praktycznie nie widać bo jest zaraz przy slocie PCI-E. Myślałem o nowym otworze M3, ale niestety zbyt mało miejsca. Gwint M2 może by się udało zrobić, ale nie mam dostępu do takich gwintowników. Można go było jedynie troche poszerzyć, żeby łatwiej było złapać opaską. Ogólnie jestem zadowolony z efektu końcowego. Thermopad musi mieć co najmniej 1mm grubosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...