Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Kosmiczne ceny tych nie referentów. Najlepiej to na tych kartach wyszli ci co kupili referenta + jakieś chłodzenie customowe do 200 zł. Cena praktycznie taka sama, za to kartę mieli 3 miesiące szybciej Dołączona grafika Tapatalk 4 @ SGS 3

To nie do końca prawda. Wymiana chłodzenia kończy się zerwaniem plomby gwarancyjnej. Ja nie jestem fanem tracenia gwarancji w karcie graficznej za 1600zł. Takich fanów posiadania gwarancji znajdzie się więcej w naszym kraju.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

złożyłem ostatnio oto taki zestaw:
XFX Core 550W 80+ SLI PSU
ASRock H87 PRO4

Sapphire Radeon R9 280X TOXIC 3GB DDR5 PCI-E BOX
Intel Core i5-4670 3.4GHz BOX
WD Blue WD10EZEX (1TB, 64MB, SATA/600)

po rozpakowaniu karty graficznej zobaczyłem dwa wejścia zasilające i od razu nasunęło mi się pytanie w jaki sposób podłączyć zasilanie do karty graficznej ? W zestawie dostałem dwa kable 6 pinowe na molexy(o ile dobrze pamiętam czy to tak się nazywało). Zastanawiałem się jak podłączyć zasilacz z kartą graficzną i zauważyłem też iż zasilacz posiada kabel PCIe (6+2 piny), czy wystarczy podłączyć tylko złącze PCIe do poprawnego działania karty graficznej czy też podłączyć PCIe (8 pinów) oraz jednego z molexów (6pinów) ? W instrukcji którą dostałem do karty nie ma konkretnej wzmianki o podłączeniu karty. Jedynie na folii są informacje ale jak dla mnie mało czytelne...
Proszę o pomoc

pozdrawiam Tejo88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest zgadza się, złącze 6+2 (PCIe) podłączyłem ale teraz tak patrze na te kable które dostałem do zestawu i widzę iż w gniazdach molexów brakuje po jednym z bolców. Reasumując będę wykorzystywał 14 pinów 8 z PCIe oraz 6 z molexów. Jeszcze pytanie co do podłączenia molexów- podłączyć je pod ten sam kabel i do zasilacza czy na dwóch oddzielnie ?

Tutaj znalazłem odpowiedź- co prawda nie jest to ta sama karta graficzna ale podłączenie jest identyczne. Link

Edytowane przez Tejo88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw spójrz na schemat zasilania we wtyczce MOLEX...  Wtedy będziesz wiedzieć że Twoje pytanie o ilość bolców jest bezsensowne. 

Podpinaj pod jedną wiązkę - XFX nie jest szrotem wyższej półki żeby miał problem z uciągnięciem 8PIN na jednej wiązce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z programem od GB to lipa Dołączona grafika  używam Afterburnera + Rbby258 ABVoltmod. Jutro spróbuję na czystym systemie(o ile będzie czas), mam nadzieję na przekroczenie granicy 1.4k Graphics Score.

Buda była otwarta, wskazuje na słabe przewodnictwo GPU - radiator, ale dzięki temu iż to GB(bark plomb na chłodzeniu) jutro zmienię pastę i zobaczę co jeszcze da się zrobić Dołączona grafika

Wentylator 100% czy 85% żadnej różnicy nie widać.

Mógłbyś napisać jakich ustawień używałeś w Rbby258? Bo z tego co kojarzę to karty GB i tak korzystają w 100% identycznego PCB co referencyjne, tak więc kontroler napięcia powinien być ten sam. A chętnie bym sprawdził kartę na 1,3-1,35v.

U siebie mam ASIC 81% przez co napięcie w stresie bez podnoszenia to 1,05-1,06. Co za tym idzie 1,4v z GPU Tweak daje realnie 1,256v w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te customy mają 1 minus. Tam nie ma trybu 2D. Nawet w tym PT1, który nadal ma vdroopa. Karta po prostu cały czas działa na full taktach jakie się ustawi. To może być fajne do benchowania, ale średnio mi się widzi większe zużycie energii kiedy by siedziała nonstop na taktach minimum 1200/1500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lanc 

Oczywiście mamy wyłączony Afterburner, odpalałem  Rbby258(jako Administrator, mam W8), uruchamiał się AB i Rbby, ustawiłem tylko napięcie na 150(do 200), później zmiana zegarów i zastosuj. Napięcie dawało się zwiększyć do +200mV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te customy mają 1 minus. Tam nie ma trybu 2D. Nawet w tym PT1, który nadal ma vdroopa. Karta po prostu cały czas działa na full taktach jakie się ustawi. To może być fajne do benchowania, ale średnio mi się widzi większe zużycie energii kiedy by siedziała nonstop na taktach minimum 1200/1500.

Heh, ale czy mi sie wydaje, czy ty Lanc i tak kopiesz? wiec w sumie nie powinno to miec dla Ciebie znaczenia ;D

http://forum.purepc.pl/topic/337146-bitcoin-to-najniebezpieczniejszy-projekt/?p=3863841

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ale czy mi sie wydaje, czy ty Lanc i tak kopiesz? wiec w sumie nie powinno to miec dla Ciebie znaczenia ;D

http://forum.purepc.pl/topic/337146-bitcoin-to-najniebezpieczniejszy-projekt/?p=3863841

Kopie ale w nocy jak śpię ;) A, że z 1 karty milionów nie ukopię to chciałbym jednak w 2D (jak nie kopie) mieć niski pobór prądu ;P Zresztą to OC to tylko do gier. Moja karta i tak max hashrate wyciąga przy 938/1500 - a do tego wystarcza +19mV (żeby memki były stabilne).

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post pod postem, ale chcialem odswiezyc. Finalnie msi r9 270, bo allegrowicz od wersji z X poleciał w chuja :/. Przy okazji okazało się, że moj Corsair VS450 nie chce ciągnąć r9 270, na szczescie w poniedzialek leci na gwarancję. Co do samej karty to trzeba przyznac, że jest bardzo cicha w idle. Nawet przy mojej konfiguracji, która nie zawiera zbyt wiele hałasujących części Dołączona grafika.

Wynik w FireStrike 4421 975/1400.

co do OC to jestem w trakcie ustawiania stabilnych wartości.

EDIT: sterownik - najnowsza beta

EDIT2: 4811 1100/1500 zobaczymy dalej :P

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Panowie czy macie problemy z migotaniem ekranu na R9 270X? zamówiłem msi 

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r9-270x-gaming-2gb-ddr5-pci-e-256bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9-270x-gaming-2g-612659/

i czytam w necie o problemach

http://forum.pclab.pl/topic/920099-MSI-Radeon-R9-270x-Gaming-Crash-sterownik%C3%B3w/

http://forum.pcformat.pl/Dziwne-miganie-ekranu-zalaczony-film-t

Czy zmienić zamówienie z morela na inna kartę ? czy sie nie bać i zamawiać?

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś pomysł jak zmusić kartę do zmiany napięcia tylko w 3D? Chciałbym zmniejszyć napięcie w 3D (bo karta i tak pracuje z 865Mhz na rdzeniu). Ale zmniejszenie napięcia w AB zmniejsza je również w 2D przez co mi się wywala karta, bo to za małe napięcie dla pamięci -.- Wiem, że to na 100% pamięci bo jak zmniejszam napięcie krokami co 1mV to mam identyczne błędy na ekranie co przy za wysokim oc pamięci bez podniesienia napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzieki za info, mam nadzieje że tak samo będzie u mnie.

Opieszałe to morele 7 dni na zebranie sprzętu i wysłanie. Dla mnie zbyt wolno.

Ja to bym się na twoim miejscu cieszył, że w ogóle kartę zalatwili ;) Przecież teraz się praktycznie nowego radka kupić nie da. Wszędzie brak produktów ;D

#mining

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby kogos interesowala kompatybilnosc chlodzenia Thermaltake VRM-R5 z kartami referencyjnymi r290 to niestety kolorowo nie jest. Kupilem to ustrojstwo ale bez pilowania (ja frezowalem) koliduje z elementami na karcie (cewkami i kondensatorami). Po spilowaniu dwóch elementów wszystko ladnie pasuje. Z innym rozstawem otworow tez sobie poradzilem (84 vs 87mm), z jednej strony zlapany jest srubka montazowa z zestawu a z drugiej plastikowa opaska zaciskowa. Poniżej zaznaczone wymagane zmiany w radiatorze.

Dołączona grafika

Edytowane przez akslow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby kogos interesowala kompatybilnosc chlodzenia Thermaltake VRM-R5 z kartami referencyjnymi r290 to niestety kolorowo nie jest. Kupilem to ustrojstwo ale bez pilowania (ja frezowalem) koliduje z elementami na karcie (cewkami i kondensatorami). Po spilowaniu dwóch elementów wszystko ladnie pasuje. Z innym rozstawem otworow tez sobie poradzilem (84 vs 87mm), z jednej strony zlapany jest srubka montazowa z zestawu a z drugiej plastikowa opaska zaciskowa. Poniżej zaznaczone wymagane zmiany w radiatorze.

Dołączona grafika

Czego się nie robi w imię ciszy ;) Ale wyszło trochę po papudracku, bo jak inaczej nazwać mocowanie chłodzenia na opaskę zaciskową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego się nie robi w imię ciszy Dołączona grafika Ale wyszło trochę po papudracku, bo jak inaczej nazwać mocowanie chłodzenia na opaskę zaciskową?

Wbrew pozorom wyszło ładnie. Czarnej (najmniejszej dostępnej opaski) praktycznie nie widać bo jest zaraz przy slocie PCI-E. Myślałem o nowym otworze M3, ale niestety zbyt mało miejsca. Gwint M2 może by się udało zrobić, ale nie mam dostępu do takich gwintowników. Można go było jedynie troche poszerzyć, żeby łatwiej było złapać opaską. Ogólnie jestem zadowolony z efektu końcowego. Thermopad musi mieć co najmniej 1mm grubosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi