Caleb Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) 1. Flashuj bios, żeby obydwie miały identyczne wersje (może na stronie producenta jest jeszcze nowsza). 2. Spróbuj obniżyć taktowania. 3. Zmień sloty PCI-E dla jednej z kart. 4. Zaktualizuj BIOS na płycie (profilaktycznie). Edytowane 11 Lutego 2014 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Cześć, Również posiadam GB 290x WF3, ale nie mam takich temperatur(buda to Corsair 350D), w trybie Q góra 83-85C a na U nie dobijam 78. Wygląda coś nie tak, Twoje temperatury to bardziej jak referent. Sprawdź temperatury w Valley Benchmark 1.0 i podaj je, ale wygląda dziwnie... Możesz przesmarować rdzeń, GB nie maja plomb na chłodzeniu. Edytowane 11 Lutego 2014 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kikas Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Valley 1.0 Gigabyte R9 290X Windforce OC 1040 GPU/1500 MEM napięcie default 2560x1600 AAx8 Ultra Wyniki pomiarów: buda - skręcone wentylatory boczny i tylny na prawie minimum: moja mapa wiatraka - 56% maks, 88C GPU, 99C VRM domyślna mapa wiatraka - 76% maks, 80C GPU, 90 VRM 100% wentylatory boczny i tylny: moja mapa wiatraka - 53% maks, 86C GPU, 97C VRM domyślna mapa wiatraka - 73% maks, 78C GPU, 87 VRM Valley miewa momenty bez obciążenia 100% dla GPU, dlatego grzeje nieco mniej kartę niż moja scena testowa w Crysis Warhead. Rekord temperatury VRM jaki osiągnąłem to 113 stopni przy napięciu +25 oraz 1100/1500 i wentylatorach obudowy na prawie minimum. Throttlingu nie było, ale nie polecam Karta powyżej 60% wentylatora staje się uciążliwa, więc granie w Crysis Warhead bez undervoltingu jest męczące. Niezbędny staje się mocny nawiew z wentylatora bocznego na VRM karty, który do najcichszych u mnie też nie należy. @Xavier78 Na jakich ustawieniach wentylatora miałeś maksymalne temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Czy nie tylko w modelach nVidia, Gigabyte kulej z chłodzeniem Windforce OC, chyba że to wadliwe egzemplarze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kikas Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Porównanie chłodzeń: Gigabyte R9 290X Windforce: http://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2014/01/ACC_5019_DxO1.jpg Sapphire R9 290X Tri-X: http://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2013/12/ACC_4878_DxO1.jpg Oczywiście polowałem na Sapphire, ale nie da się go praktycznie kupić. Zawsze jest w dostawie lub za 3-5 dni, a potem jest już niedostępny. W morelach pojawia się tylko pod nazwą kodową i bez opisu. Alternatywą może być kupno Accelero IV, ale może być drobny problem z chłodzeniem VRM na nim. Dodatkowo postaram się poprawić przepływ powietrza w swojej obudowie, chociaż kupno większej będzie lepszą opcją dla mnie. Jak znajdę wolny czas, to spróbuję zmienić pastę na GPU na gelida extreme. Rozważam jeszcze oddanie karty (nie minęło 10 dni od zakupu), ale nie wiem czy ta opcja działa przy odbiorze osobistym (morele). Generalnie poza temperaturami karta jest bardzo fajna, a 4GB vram przydaje się w Skyrim z modami. No i nie ma problemu z pamięciami na 1500MHz (powyżej tego działa, ale spada wydajność u mnie), co na Sapphire nie jest takie oczywiste. Edit: Pojawiło się w sklepach sporo kart Sapphire R9 290X Tri-X ze zmienionym kodem 11226-03-40G. Zwykle nie ma zdjęć i opis jest dosyć ubogi. Wg różnych źródeł mają 1010 lub 1020MHz na rdzeniu i kosztują w okolicach 2050-2150zł. Edytowane 14 Lutego 2014 przez Kikas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 AMD Launches Radeon R7 265 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 Czy w r9 270x od asusa jest regulacja napiec, jest sens dokupic druga karte do crossfire? Jest szansa ze w polowie lutego bedzie mozna kupic 280x w ludzkiej cenie? Obserwuj cenę bitcoina. Jak spadnie do 300$ to tak, jak nie spadnie to niestety nie. Tapatalk 4 @ SGS 3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) @Kikas Przepraszam iż nie odpisywałem, co do temperatur to jechałem na ustawieniach "default'owych" wentylatora w pozycji Uber. Natomiast chłodzenie 290x Windforce X3 czy Asusa DCU II bardzo kuleją, nie miałem możliwości sprawdzić MSI TF. Dlatego zdecydowałem się zwodować 290x, teraz maksymalne temperatury to 44C, dodatkowo cisza... Tak to wygląda: Edytowane 14 Lutego 2014 przez xavier78 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2014 wygląda super, a gdzie ukryłeś dyski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2014 Dyski mieszczą się za płytą, mam tam dwie sztuki 2.5` 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kikas Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2014 Ładne WC Xavier78. Jakie masz temperatury VRM np w furmarku/crysis/valley i na jakim napięciu oraz ile W w VDDC Power In w GPU-Z? Ja raczej pozostanę na AC pomimo problemów w Crysis Warhead. Pozostałe tytuły nie grzeją tak grafy, a po dodaniu limitu FPS i lekkim undervoltingu miałem 84 stopnie na GPU i ok 90 stopni maks na VRM podczas grania. Przesmarowanie karty niewiele dało. Problemem jest po prostu obudowa, która nie odprowadza ciepła na zewnątrz dostatecznie szybko (chociaż otwarta też notowała podobne temperatury). W przyszłości może zmienię obudowę na coś lepszego (może NZXT Phantom 630) oraz zamontuję Accelero IV. Obecnie karta jest i tak cichsza niż 7950, która często chodziła na 60% wentylatora, bo nie była projektowana na pracę powyżej 80 stopni. Generalnie jestem zadowolony z karty. Jeśli ktoś pyta kiedy występuje throttling to znalazłem 3 rodzaje: PIerwszy to throttling typu za wysoka temperatura na GPU (VRM nie jest brany pod uwagę) - w przypadku 94 stopni w quiet i 84 stopni w uber (dlatego serwisy zagraniczne mnie zmyliły odnośnie temperatur na tym GB). Drugi throttling to limit obciążenia VDDC Power In wg GPU-Z. Ok 240-245W domyślnie - powyżej tej wartości może występować dość znaczne obniżenie taktowania np. w testach fillrate w benchmarkach. Można go zwiększyć używając MSI Afterburnera, ale potem należy dodatkowo zaznaczyć w Overdrive +50%. Metoda nie działa na sterownikach 14.1 beta z obsługą mantle. Zalecam 13.12 WHQL. Trzeci throttling jest wg mnie bardzo przydatny. Karta sama sobie zmniejsza taktowanie w momencie ustawienia limitu FPS, kiedy nie musi działać na 100%. Wszelkiego rodzaju load screeny w grach oraz miejsca CPU-żerne jak Markarth w Skyrim pozwalają radkowi na chwilę odpocząć. Najprawdopodobniej działa on tylko w quiet mode z włączonym power play. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) gdyby kogos interesowala kompatybilnosc chlodzenia Thermaltake VRM-R5 z kartami referencyjnymi r290 to niestety kolorowo nie jest. Kupilem to ustrojstwo ale bez pilowania (ja frezowalem) koliduje z elementami na karcie (cewkami i kondensatorami). Po spilowaniu dwóch elementów wszystko ladnie pasuje. Z innym rozstawem otworow tez sobie poradzilem (84 vs 87mm), z jednej strony zlapany jest srubka montazowa z zestawu a z drugiej plastikowa opaska zaciskowa. Poniżej zaznaczone wymagane zmiany w radiatorze. Gdyby kogoś interesowały bardziej szczegółowe zdjęcia to załączam poniżej. Edytowane 20 Lutego 2014 przez akslow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 W Furmark 1.12.0.0 GPU 54C max, VRM1 83max, VRM2 52C max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kikas Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 Ładne temperatury xavier78. Na jakich ustawieniach GPU/MEM/Vcore w MSI AB? Ile VDCC oraz VDCC power in w GPU-Z podczas testu oraz czy występuje throttling? Ja zaczekam na Accelero IV, nie chce mi się wody montować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 Dzisiaj zerknąłem na ceny swojej grafiki w ABC... powiem tak... to jest chore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 W Furmark 1.12.0.0 GPU 54C max, VRM1 83max, VRM2 52C max U mnie accelero również daję radę. Zapodałem nową cf3 na rdzeń i jakieś thermal pady (na tą nieszczęsną kość koło slotu pcie). Teraz tempy wyglądają bardzo sympatycznie, podczas Furmarka maks na rdzeniu 66* na VRM1 93* i VRM2 71* po dziesięciu minutach przy wentylu na 67% (wentyl na 100% zbija tempy i jest 64/89/69 po 15minutach). Oczywiście zero throttling'u. W bf3 najwyższa temperatura to 60*. W sumie buda jako tako daję radę z odprowadzaniem ciepła chociaż muszę trochę pokręcić i zobaczyć jak tempy będą się rysować :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Mam Sapphire r9 290 OC Tri-X od jakichś 3 tygodni i zauważyłem 2 problemy: 1. Wskaźnik myszy jest 2 razy większy niż normalnie. Pomaga przełączenie komputera w stan uśpienia i wybudzenie. Rozmiar wskaźnika wraca do normy, aż do następnego restartu systemu. Dla mnie w miarę znośna przypadłość, bo i tak zawsze kompa usypiam/hibernuję. Zjawisko występuje wyłącznie przy podłączeniu przez HDMI, przez DVI jest ok. 2. Przez te 3 tygodnie miałem 2 razy BSOD z kodem 0xa0000001 (Win 8.1 x64). Raz, na pulpicie, drugi raz, gdy oglądałem coś na youtube. Podczas grania nic niepokojącego nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Partner Cards: Two Radeon R9 290s And Five 290Xs, Updated Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Ważna informacja dla posiadaczy CFX z R9 290: Audio stutter on R9 290's with Crossfire/Vsync Enabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_radeon_r9_290x_lightning_review,1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Witam, ok tydzień temu zakupiłem R9 290 Gaming 4G. Z góry nadmieniam że podjąłem wszelkie kroki znane mi kroki do zdiagnozowania problemu. Zainstalowałem Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 w celu sprawdzenia czy to nie wina systemu. Wszystkie możliwe sterowniki począwszy od strony MSI 13.101 i 13.25.18 do najnowszych beta 14.2 i cały czas to samo. Konfiguracja komputerai5-4670KAsrock Z87 Extreme 4 (z najnowszym biosem, sprawdzałem każdy od 2.30 do 2.70)XFX ProSeries 550WCrucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)Plextor M5S 128 GB Po instalacji steroników następują BSOD'y poprzedzone bądź też nie komunikatem (steronik przestał działać, ale odzyskał sprawność) często pojawiają się także czarny ekran bądź dziwne paski (krzaczki), system w ogóle nie startuje zatrzymuje się na logo Windows. Potrzeba wtedy albo z 10 razy zrobić restart, albo odłączyć całe zasilanie od komputera odczekać z godzinę i wtedy uruchomi się bez problemu na kolejne 15 min pracy do BSOD'a. W tej chwili nie mam zainstalowanego sterownika i komputer zachowuje się normalnie (to samo tyczy się jeżeli odepnę monitory od karty - wyciągnę ją i podłączę oba monitory pod zintegrowaną grafikę) Dysk sprawdzony pod względem błędów, pamięci ponad 12 godzin memteste'em 86+, podłączenie zasilacza Corsair RM 850W nic nie daje, nawet po instalacji nowego systemu z nowymi sterownikami na 850 W.... Na tą chwilę pracuję bez zainstalowanego sterownika karty i jest ok. Nie wiem gdzie leży problem i mam nadzieję, że ktoś z Was Szanownych Forumowiczów pomoże mi w rozwiązaniu tego problemu. Wszelkie odpowiedzi mile widziane. PozdrawiamCroatan Edytowane 6 Marca 2014 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 Najprawdopodobniej padły pamięci karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) hmmmm ciekawe... karta zamówiona w morele.net.... niech to wszystko kopnie jak nie monitora z bad pixelami tak karta.... chyba jakieś fatum. Aha kilka godzin spędzonych w CS:Source bez sterowników i zero problemów... I co w takiej sytuacji? reklamacja - towar brany na firmę 20 lutego.... Edytowane 6 Marca 2014 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Piszesz, że po zainstalowaniu sterowników do karty grafiki zaczynają się krasze, więc karta raczej na gwarancję. Sprawdź ją jeszcze na innym kompie. Edytowane 6 Marca 2014 przez Passt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Panowie glupie pytanie :P Na co moge wymienic mojego poczciwego 6950 ;) ? W maju planuje wymiane sprzetu, mam mozliwosc sprzedazy mojej karty bo smiga jako 6970. Dostalbym za nia gdzies 400-500 zl i moge max dolozyc do tego 600 zl i wziac jakas karte. Czy ta r9 270x sprawuje sie duzo lepiej niz moj poczciwy dziadek ? dzisiaj i tak go wpelni nie wykorzystuje ze wzgledu na proca ale jak juz pisalem przy zmianie na i5 i male OC moze warto sprobowac ? Mysle jeszcze o dokupieniu drugiego SSD dlatego taka informacja jest dla mnie wazna ;) Nie chce zeby moja przyszla zona dostala zawalu przed slubem ;) a kwota, ktora chce przeznaczyc na modernizacje i tak juz przyprawia ja o bol glowy ;) Edytowane 6 Marca 2014 przez Buziak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 klak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 @up Dałeś linka do 260X. @Buziak Im nowsza gra tym różnica jest większa. Moim zdaniem warto, aczkolwiek ceny przez to zasrane górnictwo są zawyżone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Spokojnie. Akurat ceny 270 nie są aż tak zawyżone. Ponadto 270x to 270 z lekko wyższym zegarem i z lepszym chłodzeniem. A co do miningu to w najbliższym czasie powinno się pojawić trochę używek na rynku ;P Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Włożyłem kartę HD7770 od MSI i wszystko działa jak należy na sterownika 13.12. Natomiast zastanawiające jest, że takie rzeczy nie dzieją się bez instalacji sterowników wszystko działa sprawnie (grać nie można), a przy instalacji BSOD'y itd..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 @up Dałeś linka do 260X. w rzeczy samej ;) Jednakże jest uwzgledniony 6970 i r9 270x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...