reyden Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Trudno powiedzieć - może wystarczyć na rok , 2 czy półtora a może równie dobrze być przestarzała za 3-6 m-cy . Wszystko zależy od producentów gier i tego jak będą gry robić . Wystarczy że choć jeden weźmie się porządnie do roboty i stworzy grę z uber wymaganiami ale też z uber detalami ( zmiksowanie tego co prezentował Crysis 1 , BF3 , Crysis 3 itp. ) + silnik z obsługą voxeli i ray tracingu , super fizyka ( totalna rozwałka otoczenia czy samo zachowanie obiektów ) , super AI , ogromna przestrzeń , MP na kilkadziesiąt lub kilkaset graczy na raz itp. Wtedy ten R9 280X może po prostu nie wydolić na ustawieniach High , o sytuacji gdzie te karty mają problem z odpaleniem takowej gry na detalach minimalnych nie mówię bo to jest mało prawdopodobne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2014 A jednak http://techreport.com/review/26279/amd-radeon-r9-295-x2-graphics-card-reviewed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Fajna ale ze 100€ za samą walize będzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Pytanie, - posiada ktoś lub zna link do porównania CF 290x(niereferent) vs SLI 780(1GHz) na nowych sterownikach? Teraz małe OT, z ciekawości kto mnie tak namiętnie "minusuje" :) - Czyt. brak konstruktywnej krytyki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopek007 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Wymieniłem mojego wysłużonego GTX460 na Sapphire R9 270 2GB DUAL-X Overclock Edition Postanowiłem się pobawić w benchmarki i podkręcanie, i tu niespodzianka. Na pierwszy ogien 3D Mark 11 Procek 3570k bez podnoszenia taktowania. Na stockowych ustawieniach (945/1400) : Graphics Score 7504 Physics Score 7099 Combined Score 7006 Po przetaktowaniu (1050/1500) : Graphics Score 8190 Physics Score 5508 Combined Score 6056 O ile grafika dostała kopa to dlaczego fizaka procka tak mocno spadła ? Wcześnie nie miałem tkich objawów z GTX460. Podbijanie rdzenia karty do 1100MHz skutkuje dalszym spadkiem Physics Score Catzilla zachowuje się w identyczny sposób Physisc (CPU) przed podkręcaniem :466, po przetaktowaniu : 384. Czy to jest normalne przy tej karcie ? Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez kopek007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Włącz w tle monitor z MSI Afterburner i zobacz czy nie spadają katy takty (a jetdnak wiesz co to katy ;) )pod obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopek007 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Nie bardzo wiem co to "katy" :wink2: domyślam się że taktowania procka... Ale chyba znalazłem winowajcę. Podkręcałem do tej pory EVGA Precision, przed chwilą zainstalowałem MSI Afterburner i ku mojemu zaskoczeniu : Procek na 4.4GHz a karta 1050MHz/1500MHz. w 3D Mark 11: przy przetaktowaniu z użyciem EVGA Precision Graphics Score8177Physics Score6381Combined Score7168 z MSI Afterburner Graphics Score8140Physics Score8081Combined Score8024 Czyżby jakiś bug w EVGA Precison albo sterownikach karty... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) problem w tym, ze evga precision jest do kart nvidii. Dokladniej w evga precision podnosisz zegar, ktory w praktyce jest boost clockiem w przypadku Twojej karty, a tak jak napisal Klaus pod obciazeniem taktowanie spada do wartosci domyslnych podczas obciazenia - stad spadek physics Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2014 nareszcie 14.4 (14.200.0.0) opisany wczesniej przeze mnie problem zniknął - ekran nie wyłącza się powyżej 79°C. Co ciekawsze oc karty spadło, aż z 1170/6208 do 1150/6000 jednak w testach/grach karta wypada lepiej. Pradopodobnie dlatego, że taktowanie nie spada poniżej zadanego. Warto też wspomnieć, że podkręcam używając pliku Profiles.xml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) MSI R9 270 u mnie podkręcam z poziomu MSI AB, uzyskałem 1100/1500 na driverach 13.12, co w 3D Marku w teście Fire Strike dało wynik Graphics Score - 6409, więc przyzwoicie. Procesorą nie podkręcam, bo na razie nie widzę ku temu powodów. Power Limit ustawiony na +20% z poziomu tejże aplikacji. Czy w tym modelu ktoś próbował dać wyższe napięcie? Z tego co wyczytałem nie da się tego zrobić... Przy ustawieniach 1125/1500 nie przechodzi mi 3D Marka, teraz będę mieć trochę czasu, to przetestuję odpowiednie częstotliwości. Samo przetaktowanie pamięci raczej niewiele daje, dlatego też spróbuję zjechać z nimi trochę niżej i dam więcej dla rdzenia. Jakie macie stabilne ustawienia u siebie? Wiadome zresztą jest, że każda sztuka kręci się inaczej. Zapłaciłem za tą kartę 650 zł w Proline i naprawdę jestem zadowolony, w przedziale cena/jakość ten produkt stoi bardzo dobrze. Miałem brać GF GTX 760 za ~ 900 zł. Myślę, że dokonałem dobrego wyboru, wydajność mnie satysfakcjonuje w pełni. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez oldskul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) teoretycznie nie można zmieniać napięcia zasilania rdzenia w praktyce wygląda to troche inaczej, mianowicie po edycji pliku profiles.xml i ustawieniu wartosci core voltage target na 1225 otrzymujemy teoretyczne maksymalne napiecie 1,225V. U mnie bez takich zabiegow karta nie leci powyzej 1130. Po ustwieniu w sterownikach starszych niz 14,200,0,0 napiecia 1225 karta jest w pelni stabilna przy 1170/6208 ale taktowanie czesto spada do domyslnego 900/1400. Dzisiaj nowe sterowniki pozwolily na jej ciagłą pracę z taktowaniami 1150/6000 przy 1,225V (okazjonalnie spada do 1,163V - nie wplynelo to jak do tej pory na stabilnosc). Cała procedura wygląda tak: 1) reset jakichkolwiek ustawień własnych w AB (uzywam najnowszej bety) 2) zaznaczamy extend official overclocking limits 3) restart pc 4) wchodzimy do ccc włączamy overdrive ustawiamy chciane zegary i power limit ( u mnie 1150/1500 i +20) po czym go wyłączamy. 5) w menadżerze zadań znajdujemy proces MOM.exe i go wyłączamy (ważne żeby w tle nie było appek obciazajacych gpu) 6) edytujemy plik profiles.xml (np notatnik) - znajduje się on w C:\Users\%user\AppData\Local\ATI\ACE 7) zmieniamy wartości zarówno "Want_0" jak i "Want_1" przy CoreClockTarget / MemoryClockTarget na odpowiednio tą samą wartość. ( dla wartości CoreVoltageTarget moja karta nie przyjmuje tam niczego innego poza 1225 ) 8 ) zapisujemy plik profiles.xml i wyłączamy go 9) włączamy ccc i nic wiecej nie ruszamy. co do firestrike to przy moim konfigu karta ma 6538 graphics score przy 80 różnych procesach w tle :P Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez Yogi311 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie. Zostaję przy 1100/15000. Poczekam na nowsze, oficjalne sterowniki i ewentualny bios. Ciekaw jestem jak kręcą się inne modele bez zmiany napięcia jak i po zmianach. Wpisujcie wasze wyniki. BTW nie działa mi na 8.1 x64 3D Mark 2011, u Was też tak jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Sterowniki ani BIOS nie poprawia tobie nic w kwestii OC. Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumi Bear Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Witam, mam do Was pytanie. Posiadam karte r9 290 od sapphire (tri-x). Dlaczego w każdej grze mam stały fps, równy 60, gdzie mogę to zmienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Dziwne , wczoraj i dzis zauwazylem ze mnie w BF4 czasami po zaladowaniu kolejnej mapy ogranicza fps do 60 klatek , przejscie do pulpitu i powrot przywraca maxymalny framerate . Albo cos z updejtow od microshita albo nowe sterowniki maja jakiegos babola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumi Bear Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Ja mam coś takiego cały czas, wyjście i wejście nic nie daje, wyłączyłem v sync w amd catalyst. Może masz rację że to coś ze sterownikami, zainstaluje wcześniejsze albo zerkne na te 14.10 beta. Jakby ktoś miał inne pomysły, doświadczenia czym to może byc spowodowane, to proszę pisać, zaglądam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) Powercolor R9 295x2 Devil13. 4x8pin :D swoja droga szkoda, ze w polsce ciezko dostac produkty firmy powercolor. Zaopatrzylbym sie w cos z serii devil. Edytowane 5 Maja 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2014 A próbował ktoś z was wrzucać BIOS z R9 290X do Asus R9 290 DirectCU II OC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Unreal Engine 4 Demo Elemental - Test kart graficznych i procesorów - PurePC.pl Edytowane 7 Maja 2014 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konstant Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Jak się u was kręcą R9 270X Gigabyte? Mój egzemplarz to jakaś padaka... Max co udało mi się wyciągnąć to 1150/1500. Powyżej tych parametów jest niestabilna :mellow: Setup to i4570, Gigabyte D3H, Corsair VS450W, 2x4GB Team Vulcan Edytowane 12 Maja 2014 przez konstant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 próbowałeś podnosić vcore? Corsair nie poci sie przy Twoim konfigu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borda Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 vcore nie da się podnieść - jest zablokowane. Corsair daje radę bezproblemu. Wczoraj zaktualizowałem BIOS płyty głównej, zobaczę co będzie. GPU osiąga max. 65st. przy obciążeniu furmarkiem, więc raczej nie to wina zbyt dużej temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leprechaun2000 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 czy mial ktos w lapie/widzial, czy 290x od asusa z direct cu II ma plomby? moj 780 od nich z tym chlodzeniem nic nie ma i moglem spokojnie wodowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avren Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Witam, miałem zamiar kupić r9 270, ale w tej samej cenie mam okazję kupić hd 7970 gb od powercolor (600zł). Czy mógłby mi ktoś napisać co zyskam, a co stracę, kupując 7970? Może lepiej kupić r9 270 ze względu na to, że nowsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Nowsza i mniej prondożerna to sa różnice i troszke wydajniejsza :D róznica pomiaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Nowsza nie koniecznie , prądożerna to owszem - to w końcu HD7870 więc pobór mocy jest mniejszy . HD7970 to dobry deal za 600 zł ale nie wiadomo co to za model dokładnie i co z nim robił poprzedni user . Możliwe że za 600 zł jest referent katowany przy BitCoinie albo innej kryptowalucie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avren Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) PowerColor Radeon HD 7970 3GB 384-Bit GDDR5 Dokładne oznaczenie modelu :AX7970 3GBD5-2DHV3 http://www.powercolor.com/Global/products_features.asp?id=398 Gościu kupił 7 sztuk pod koparkę, ale używa tylko 5, dlatego 2 sprzedaje. Były one tylko raz uruchamiane w celu sprawdzenia. Kupowane 2 miesiące temu. Jest to miejscowe ogłoszenie z mojego miasta, czyli transakcja osobista. Takie informacje na ogłoszeniu. Co ma większą wydajność? hd 7970 3gb czy r9 270 2gb? Która jest po prostu lepsza? Edytowane 1 Czerwca 2014 przez Avren Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 R9 270 = HD7870 . HD7970 to wyższy model i do nie dawna topowa karta od AMD , rywal GTX680 / GTX770 , obecne R9 280X to "odświeżona" HD7970 - dokładnie wersja GE . Minusem tej karty będzie pobór prądu - ~60 W więcej niż R9 270 . Jak tak wygląda sytuacja to bierz od razu HD7970 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avren Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Dziękuję za jasną odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Czy ta karta ma wsparcie dla nowych rozwiązań typu Mantle lub TrueAudio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Mantle tak. True Audio tylko 260X, 290, 290X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...