Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam kupić kartę r9 280x ale nie wiem którego producenta wybrać, zastanawiam się między msi, xfx i gigabyte. Myślałem również nad Asusem ale ma on wiele negatywnych opini w sklepach ze względu na częste występowanie artefaktów a ja chcę coś pewnego. Pomóżcie mi wybrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak najszybciej....

1  i  2

===============

a propo @radiergummi ciekawi mnie jaki wynik osiaga Twoj 270x z i5 w Valley Bench 1.0 Extreme HD

moj wynik przy ustawieniach z podpisu

edit:poprawione

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czym się różni asus r9 290 direct cu II w wersji box od tej bez w sklepie morele.net? Oprócz ceny oczywiście

Tapatalk

Brak przejściówek molex / pci-e, brak płyty ze sterownikami i brak pudełka. Jeśli gwarancja jest tak samo długa to nie ma sensu dopłacać do boxa.

Tapatalk @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie otrzymałem kartę Asus R9 290 DCU II, jest to wersje bez "box". Jest pudełko, płyta, krótka instrukcja i przejściówka 2x6pin->8pin.

Poza tym, niestety karta nie jest modowalna do 290X przez podmianę biosu. Spodziewałem się że będzie trochę cichsza, choć możliwe że aktualne 30'C nie sprzyjają. Tak właściwie to jest cichsza niż zasilacz notabene następny element do wymiany, ciekawe jak długo pociągnie aktualny rig ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bierz MSI:

1) wadliwe wentylatory w serii gaming - nieprzystosowane do ciągłego obciążenia, w koparkach bitcoinów te karty pluły olejem z łożysk i padały wentyle. Jakoś innych firm grafiki dawały radę

2) problemy z niedovoltowaniem kości pamięci - wysypywały się po jakimś czasie.

Najlepszym ale i najdroższym 280x jest Sapphire Toxic. Nie ma lepszych 280x. Od siebie mogę polecić GB 280x rev.2 (ważne by była rev.2) działa ok a poza tym GB ma 3 letnią gwarancję realizowaną za pośrednictwem komputronik po nr seryjnym karty (nieważne gdzie kupiłeś, jest gwara).
Club3D też robi fajne karty, miałem ich 7850 i była porządnie wykonana. XFX trochę delikatne.

btw - z ok 650-700 pln wyrwiesz kilkumiesięczną 280x z gwarą na allegro. Karta z koparki - czyli sprawdzona pod obciążeniem. Kupowanie nowych mija się z celem.

Edytowane przez MesJasZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakiś model 290 w którym da się przy otwartej obudowie (bench) zejść z obrotami na chłodzeniu na zupełne minimum (poniżej 1000rpm) i wyrobi w stresie w takich warunkach, czy bez szans?

MSI R9 290 Gaming działa praktycznie bezgłośnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem... ale okazało się ze mój kupo po prostu stracił ważność, ale pomailowalem trochę z amd i restartowali mi kod i wszystko śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mozna sobie wybrac gry, ktore dopiera wyjda?

Ja jak kupowałem hd7850 to w never settle był nowy Tomb Raider i Bioshock infinite. Obie gry w momencie kupna karty przezemnie nie miały jeszcze premiery. Klucze dostałem po premierze gier ;)

Tapatalk @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja musiałem zeskanować kupon, z przodu i z tyłu, zrobić zdjęcie kodu z bliska, oraz dołączyć skan paragonu (faktury) i wysłać im mailem. Odpisują do dwóch dni. Na końcu napisali mi, że aktywują mój kod jeszcze raz i żebym zrealizował go jak najszybciej. Wtedy przez stronę zamówiłem gry, formularz po prostu puścił mnie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dostałem odpowiedź i mam zrobić to co ty, a więc skan faktury i kuponu oraz zdjęcie kodu.

Jak ty odpisywałeś na ten e-mail co przyszedł czy wysłałeś kolejne zgłoszenie jak na początku?

Edytowane przez Meevis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dlatego stwierdzilem ze chyba oddam... ale ciekaw jestem jak wy byscie sie zachowali... taki bonus

To jest mocny dylemat mocna pokusa...

Ale jak sobie pomysle jak gierki by huczaly i ta karta ladnych pare lat pociagnie:p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłosiłbym to od razu i odesłał na koszt sklepu... Nie prosząc o żaden bonus czy coś... tylko o właściwą kartę zgodnie z zamówieniem/przekazaną kwotą;

Dlaczego?
Bo widzę to z drugiej strony ;) Jako sprzedawca;
Klient się wzbogaci, Pracownik sklepu będzie miał problemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no ja sobie to tlumaczylem w ten sposob ze moze kiedys ja bede w takiej sytuacji... a karma wraca. To raz, a 2 ze moze jakas osoba ma rodzinke male dziecko na utrzymaniu i wypier go za taki blad...

A jutro losowanie 20mln w lotto to po co mi taka karta jak zaraz wygram:D

Radeon r7 do zlych nie nalezy;) tez jest to karta z wyzszej polki... tak mi sie wydaje;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Forumowiczów,
zrobiłem upgrade mojego komputera wymieniając starego już Radeona HD4890 na R9 280X.
Niestety doświadczam wyświetlających się kwadracików w różnych miejscach, różnych błędów ekranowych (zdjęcie w załączniku*)

lub czasami tekstur wyświetlających się w miejscu w którym nie powinny.
Żeby było dramatycznie nie występuje to cały czas.
Ostatnio grałem w Watch Dogs cały dzień i było w porządku, dlatego nie jestem w stanie stwierdzić
od czego jest to zależne.

Specyfikacja mojego komputera:
Płyta: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P
Procesor: AMD Phenom II x4 955 ~3.4GHz
Karta Graficzna: Asus R9 280X DirectCU II TOP
Zasilacz: Tagan Super Rock 600 W
RAM: 8 GB DDR3 1333 MHz
Windows 7 Professional x64

Dodatkowo: wszystkie sterowniki zaktualizowane, kable podopinane, komputer odkurzony w środku,
bios płyty głównej zaktualizowany.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak ?
Dzięki i pozdrawiam.

* Fotki robione komórką, ponieważ print screen lub wbudowany w steam program do zrzutów ekranów nie działa.

post-203571-0-63679800-1405977576_thumb.jpg

post-203571-0-78597500-1405977586_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi ocenić zawartość zdjęcia, zestarzałem się/oślepłem ("podłoga"?), no ale mniejsza.

Jak wszedłeś w posiadanie karty? :)

Nabyta jako nówka? Bardzo ciekawa okazja na Allegro? Ktoś już na forum opisywał swe boje gwarancyjne z kartą, lubiącą sporadycznie walnąć różnego rodzaju błędami graficznymi - to nie jest łatwa batalia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak karta z Allegro za 600 zł to możliwe że jesteś przykładem o którym piszę i uprzedzam od jakiegoś czasu.  Rób screeny i ślij kartę do serwisu jak będzie się to pogłebiać. Na tym etapie ciężko Ci będzie udowodnić, bo serwis pewnie nic nie wyłapie i karta wróci. Mógłbym teraz napisać  A NIE MÓWIŁEM. Ale napisz czy to nówka ze sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nikt ci nawet za to nie po dziękuje. Ja bym sobie to zostawił jako promocja sklepu. Kiedyś miałem podobna sytuacje ale lepiej przysłali mi najpierw nie taki monitor jak zamawialem za pobraniem przy Kurierze otworzył em paczkę oddalem mu towar. W zamian przysłali mi tym razem dobry model ale nie za pobraniem za free. Oczywiście zona mnie cisnela ze trzeba zapłacić dzwon tam. W sklepie to się na mnie praktycznie wysrali nawet dziękuje nie powiedzieli mieli mnie pewnie za frajera, sklep się nazywa arest.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na podłodze widać najlepiej. Różnica w jasności jeśli można tak to określić, ekran wtedy zaczął migać w tym miejscu.

Mieszkam poza granicami Polski i kupiłem na ebay-u za 900 zł, chociaż koleś napisał, że karta jest nowa.

Czyli po prostu padłem ofiarą jakiegoś oszusta, karta jest uszkodzona... Będę starał się o wymianę albo zwort kasy.

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Edytowane przez Kondziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi