Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja właśnie umieściłem w tym dziale temat. Okazuje się, że zostałem oszukany

zamiast dostać nową kartę graficzną, dostałem używaną/uszkodzoną.

Trzeba być złym tak jak inni są :D, zostaw sobie jako bonus.

Przecież to nie Twoja wina, że ktoś popełnił błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no dlugoby to tlumaczyc...

W kazdym badz razie mam w rodzinie prawnika. Jakby ktos sie uparl to moze wytoczyc sprawe. Pytanie czy za tyle by sie oplacalo czy ktos by wylecial... tj ja moge odsrapic od umowy tak samo sklep. Cala sytuacje mozna podciagnac pod bezpodstawne wzbogacenie sie.Z tym ze ono wystepuje wtedy gdy jest umyslne i swiadome. No i w chwili pomylki nie bylem... pozniej poinformowal mnie sklep. W tym momencie rodzi sie dywagacja umyslnego i swiadomego dzialania. Nie wiadomo jakby sad sie w razie czego ustosunkowal.

Z

W przypadku tego czynu nalezy wynavrodzic stan rzeczy osobie poszkodowanej srodkami adekwatnymi ewentualnie zwrot. W przypadku niekorzystnego wyroku sadu grosi od 3mc do 6lat pozbawienia wolnos i(jakos tak albo 5) w przypadku malej szkodliwosi grzywna,ograniczenie wolnosci badz pozbawienie do lat 2. No i koszty saxowe;)

Prawnik mowil ze mozna to wygrac ale pewnosci nie ma... duzo niewiadomych... jak sie to potoczy czy ktos sprawe wytoczy czy bedzie pozytywny wynik? Czy warto dla kilku fpsow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no dlugoby to tlumaczyc...

W kazdym badz razie mam w rodzinie prawnika. Jakby ktos sie uparl to moze wytoczyc sprawe. Pytanie czy za tyle by sie oplacalo czy ktos by wylecial... tj ja moge odsrapic od umowy tak samo sklep. Cala sytuacje mozna podciagnac pod bezpodstawne wzbogacenie sie.Z tym ze ono wystepuje wtedy gdy jest umyslne i swiadome. No i w chwili pomylki nie bylem... pozniej poinformowal mnie sklep. W tym momencie rodzi sie dywagacja umyslnego i swiadomego dzialania. Nie wiadomo jakby sad sie w razie czego ustosunkowal.

Z

W przypadku tego czynu nalezy wynavrodzic stan rzeczy osobie poszkodowanej srodkami adekwatnymi ewentualnie zwrot. W przypadku niekorzystnego wyroku sadu grosi od 3mc do 6lat pozbawienia wolnos i(jakos tak albo 5) w przypadku malej szkodliwosi grzywna,ograniczenie wolnosci badz pozbawienie do lat 2. No i koszty saxowe;)

Prawnik mowil ze mozna to wygrac ale pewnosci nie ma... duzo niewiadomych... jak sie to potoczy czy ktos sprawe wytoczy czy bedzie pozytywny wynik? Czy warto dla kilku fpsow?

warto, jeśli chociaż nie spróbujesz to nie jesteś prawdziwym Polakiem ;)

a tak naprawdę po co nam tymi wywodami dupę zawracasz, szukasz aprobaty  dla swojego postępowania ?? chłopie jak będziesz miał problemy z działaniem czy podkręcaniem grafy to się tu możesz zwrócić a z rozterkami sercowymi pisz do "przyjaciółki" a nie zaśmiecasz forum

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho to z koparki bedzie sprawdzona pod katem obciazania gpu ale nie mem. W dodatju jesli temp otoczenia byla wysoka to wlasnie pamieci moga byc na wykonczeniu. Chyba ze karta ma chlodzone mem, wtedy mozna ryzykowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Posiadam kartę MSI R9 270 Gaming.

Dziś po 10 min grania w nfs pojawiły mi się na ekranie artefakty (prostokąt 2x3cm dziwnych pikseli).

Po zminilazowaniu gry artefakt zniknał lecz w grze dalej występował, więc ją wyłączyłem. Postanowiłem uruchomić ponownie komputer i ponownie włączyć grę. No i ponownie pojawił się artefakt o identycznym wyglądzie tyle, że w innym miejscu.

Włączyłem program FurMark i zauważyłem, że karta bardzo szybko się grzeje a wentylatory prawie wcale nie przyśpieszają (z 18% w 30stopniach do 20% w 60stopniach). Dlatego też przełączyłem w MSIAfterburner domyślną automatyczną regulację na własną (wyższe obroty w poszczególnych temperaturach).

Po włączeniu FurMark i ok. 5 minutach pracy nie pojawiły się żadne artefakty. Przy nfs pół godziny grania też jak narazie nic. Moje pytanie brzmi: czy tamte artefakty były spowodowane przegrzaniem i czy możliwe jest, że nic nie jest uszkodzone i z moim ustawieniem wentylatorów wszystko będzie dobrze?

PS. Miałem najnowsze sterowniki ale sprawdziłem też te dołączone na płytce i w obu przypadkach wentylatory są ustawione tak BARDZO wolno.

Edit: 

Edytowane przez Anonimowy369

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta nowa ? Czy za allegro za 299 zł... Karta może mieć wade fabryczną i należy ją reklamowac jak problem się dalej pojawi. Oczywiście mówię to o sytuacji jak temperatury będą akceptowalne. Ustaw sobie wentylatory w MSIAfterburner odpowiedno. Tak by przy temperaturze 65'C rozkręcały się do maksymalnej i akceptowalnej dla Ciebie prędkości. Czyli zeby nie było za głośno, a odpowiednio chłodno.   U mnie na GTX 770 od MSI wentyle zaczynają być słyszalne od 72% przy temperaturze powyżej 65'C ma ustawione max 71% i temperatury utrzymują się na poziomie 72-74'C. Co przy tym OC i upałach jest jeszcze znośnie. Chociaż w niektórych grach potrafi osiągnać 78'C. Niestety chłodzenie MSI jest ciche, ale i średnio wydajne. Te arty nie powinny się pojawiać w zasadzie.  Sprawdź inne gry.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pytanie dotyczy karty MSI R9 270. Czytałem różne testy i podawane temperatury w spoczynku wynosiły ~30C, a pod obciążeniem ~66C. W moim przypadku karta w spoczynku cały czas trzyma 41C, a pod obciążeniem dochodzi do 80C. Ustawienia wentylatora są na Auto. Obudowa dobrze wentylowana. Zasilacz XFX XTR 550W.

Jakieś sugestie? Dzięki za pomoc.  

ed. Zauważyłem jeszcze w GPU-Z, że karta nie zrzuca taktowania pamięci (zrzuca tylko core).

Edytowane przez kostekk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale fakt, że nie zbija mu zegarów w Idle może wynikać z bałaganu w sterownikach.

Wywal wszystko, przeleć Driver Fusionem i zainstaluj najnowsze bety.

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/latest-catalyst-windows-beta.aspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zagwozdkę z radkiem, dokładniej to posiadam 2 takie same, jak w sigu. Radek nr 1 działa od złożenia kompa i jest ok (czyli blisko 3 tygodnie), radek nr 2 miał iść na sprzedaż ale pasowało go sprawdzić po 2 miechach leżenia w pudełku. Co się okazało: po kilku minutach zaczęło się dziwne drganie/szarpanie obrazu, dokuczliwe głównie podczas przeglądania stronek, w pulpicie też się zdarza ale rzadziej, trwa to ułamek sekundy co kilka minut, czasem kilka razy w ciągu 1 minuty, ogólnie mocno denerwujące. Co ciekawe, wystąpiło to również w menu serious sama hd, podczas grania nic się nie działo, w d3, grid 2 czy w wiedźminie 2 nie było problemów. Co to może oznaczać i czy podpada to pod gwarancję?

Karty zakupione końcem lutego w morelach. Ogólnie pracowały niecałe 2 miesiące w sumie (pobawiłem się miningiem (ale bez hardkoru w stylu 24/7) oraz boinc-iem), wizualnie bez zastrzeżeń.

E: mała dygresja, wiesiek coś nie lubi radków bo jak miałem dziwnie cienie na 4850 tak mam i teraz, powinny być ładnie wygładzone a mam coś jakby siateczki na krawędzi cieni

Edytowane przez Ademu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie mam drobny problem: Nowa karta graficzna i wentylatory pracują z maksymalną predkością mimo, że nie jest obciążona wyją, zobaczcie załącznik. Sterowniki najnowsze od AMD na stronie producenta sterownika brak. Wentylator pracuje z prędkością 100%, czujnik temperatury GPU w programach GPU-Z oraz Catalyst w sekcji AMDOverdrive pokazuje 0st. Pod linuxem live wszystko OK. Proszę o wskazówki jak rozwiązać problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie mam maly problem

kupilem Sapphire R9 290 Tri-x (uzywany)

Gry Benchmarki Furmarki - wszystko dobrze dziala

Tutaj link do 3D mark

http://www.3dmark.com/3dm11/8586791

ALE !!!

jest jeden problem

odpalam jakis film flashowy np youtube albo inny i sie komputer resetuje

jest tylko cyk i reset - zadnych blue screenow itp

Winda swiezo postawiona

Sterowniki sciagniete http://support.amd.com/en-us/download

AMD Catalyst 14.4

Cos nietak z karta ? - znacie taki problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie mam maly problem

kupilem Sapphire R9 290 Tri-x (uzywany)

Gry Benchmarki Furmarki - wszystko dobrze dziala

Tutaj link do 3D mark

http://www.3dmark.com/3dm11/8586791

ALE !!!

jest jeden problem

odpalam jakis film flashowy np youtube albo inny i sie komputer resetuje

jest tylko cyk i reset -

Zauwazylem rowniez ze podczas ogladania youtube albo czegos flashowego karta jest praktycznie maksumalnie obciazona...jak wylaczam przegladarke zegary spadaja... czy to ma byc rewelacyjny R9 290 ??

Winda swiezo postawiona

Sterowniki sciagniete http://support.amd.com/en-us/download

AMD Catalyst 14.4

Cos nietak z karta ? - znacie taki problem ?

Dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z ową kartą, polega on na tym, że dziwnie skacze mi ekran http://m.youtube.com/watch?v=kodtcxZb8SA czasem podczas grania potrafi "skakać" po kilkanaście razy pod rząd i czasem podczas oglądania filmów pokazują się kolorowe paski na ekranie (artefakty?) i nic nie widać, dopiero po resecie pc jest ok. Dodam, że mam przejściówkę dvi-dsub ale jak podłączyłem do tv kablem hdmi było tak samo. Teraz pytanie czy oddać na gwarancję czy da się rozwiązać ten problem? Sprzęt zamówiłem na poczatku lipca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi