Saszarasza Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 W takim razie co może yć przyczyną, uszkodzenie czy coś z moimi podzespołami? Mogę jeszcze zanieść kartę do serwisu, za dwie dyszki sprawdzą czy się odpali na ich kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Zasilacz jest za słaby ale obraz powinien wyświetlic dopiero pod obciążeniem były by problemy, jeśli stary radeon działa to zanoś kartę do sprawdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saszarasza Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Zaniosłem do sprawdzenia i działa. podłączyli ją pod nie markowy zasilacz 400W. Nie wiem czy coś jeszcze mogę zdziałać, pozostaje mi chyba tylko wymiana płyty głównej którą podejrzewam za sprawcę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Najprawdopdobniej nie obejdzie się bez wymiany płyty. Ta płyta to "OEM" MSI, jakiś Medion lub coś w ten deseń? :) Rok temu z hakiem wrzucałem komuś do gotowca od Della Radka, bodajże HD7870. Również nie dawał obrazu. Karta w pełni sprawna i działająca u mnie. Edytowane 24 Września 2014 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saszarasza Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) To MEDION OEM. Najnowszy BIOS i jedyny to z października 2011r. HD7790 działa na nim normalnie. Edytowane 24 Września 2014 przez Saszarasza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 OEMy na PCI-E2.0 potrafią generować problemy. Niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bialykucyk Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Witam moje pytanie jest czysto teoretyczne Czy asus R9290-DC2OC-4GD5 da sie podlaczyc pod crossfire I czy bedzie to lepsze niz kupienie nowej karty która wyjdzie np za rok czy połtora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Każdego 290/290x da się połączyć w CF - nie wymaga to obecnie dodatkowego mostka, wszystko idzie przez slot PCIex. Co do drugiego pytania, to polecam wróżkę - kto inny mógłby wiedzieć, co będzie za rok czy później? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bialykucyk Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 w sumie to glupie pytanie :D bylo ale konfiguracja r9 + r9 była by lepsza niz jakas topowa karta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zElemental Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Witam, jak w temacie mam problem własnie z nowym pc, stawiam ze z kartą bądź sterownikami do niej. Mianowicie poltora, dwa miesiace temu kupowałem na morelach komputer, wzorowałem sie oczywiście na propozycjach purepc. Robiłem mase testów na dyski, pamiec ram, temperatury, pomiary zasilania, wywalanie instalowanie programów tych mniej i bardziej zbednych, nawet fur testy na grafike wspomniana. Wszystko wykazuje ze jest ok. No ale wychodzi ze jednak nie jest, problem tkwi podczas grania, tzn po jakichs 5-10min grania pokazuje się cos takiego , tutaj paski koloru pomaranczowego w company of heroes 2, natomiast np na wolfensteinie TNO, sa one kolru niebieskiego. Bywa tak ze jednego dnia zdarzy sie to 2-3x a bywa tak ze przez 3 dni jest wszystko ok. Przedwczoraj czyli w sobote robilem formata, w niedziele bylo wszystko ok a dzis juz 3x ja juz nie mam pomysłow co tu jest grane. Wydaje mi sie ze wszystkie mozliwosci wyczerpalem. Przed formatem wyskakiwalo mi zawsze po tym w podgladzie zdarzen ze wininit i kod 11, teraz juz nie ma nic w podgladzie. Tak jakby sie nic nie stalo. Jesli bedzie trzeba udziele wiecej konkretnych informacji. Nie wiem co z tym fantem zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Mam pytanko. Czy R9 270 posiada wbudowana karte dzwiekowa? Bede chcial wyswietlac obraz przez hdmi na TV i fajnie by bylo tak jak do tej pory zmienic domyslne urzadzenie audio w systemie zeby przelaczyc dzwiek z karty dzwiekowej na mobo (glosniki) na karte dzwiekowa na GPU (audio z TV ma grac). Cos czytalem ze niektore karty ATI maja cos co nazywa sie TruAudio- co to wlasciwie jest? A drugie pytanie czy zasilacz Be Quiet L7 430W wystarczy zeby pociagnac te grafike i reszte sprzetu z podpisu? Ma 1 zlacze pci-e 6pin, drugie bedzie musialo byc przez przejsciowke z molexów. (link do PSU http://www.bequiet.com/pl/powersupply/44 ) Edytowane 1 Października 2014 przez cochin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 bedzie dzwiek na na tv dokladnie tak samo jak na Twojej obecnej karcie. Co do true audio to sie tym za bardzo nie przejmuj ;] r9 270 i tak tego nie posiada. zasilacz da sobie bez problemu rade co wiecej wersja msi ma tylko jedna wtyczke zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 ok dzieki. No wiem ze r9 270 nie ma true audio i sie zastanawialem czy jest sens sie za tym rozgladac w innej karcie. Ale jak ma wbudowana zwykla dzwiekowke to sie nie przejmuje. No wlasnie wezme msi bo teraz po 599 mozna kupic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin03 Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Cześć . To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie Zainstalowałem drugą kartę do mojej budy i zamiast cieszyć się z wydajności ,żadna gra nie chce się uruchomić w trybie crossfire . Nie wiem czy trzeba coś ustawiać w sterownikach amd, czy doinstalować jakiegoś fix-a ,czy ustawić jakiś profil ,a może w biosie płyty? Sterowniki najnowsze beta ze strony amd. Wcześniejszych też próbowałem z tego roku . Mam trzy takie same monitory 24' i na jednej karcie wszystko działa w eyefininty ,a w crossfire zawiesza kompa przy odpaleniu gry Uruchomiłem tylko 3dmark (żadnej gry) na jednym monitorze bo na trzech znowu zwiecha . Wnioskuje że podłączyłem wszystko dobrze . Karty połączyłem najpierw jednym mostkiem ,potem drugim i bez rezultatu . Monitory podłączone do jednej karty bliżej procka 2xdvi i display poort z aktywną przejściówką . Karty działają osobno bez zarzutu . Potrzebuję głównie tej specyfikacji do symulatora iracing bo dość duże jeżdżę w simracingu ,a tu taka lipa . Moja specyfikacja fx8350 black r9-280x dual-x r9-280x vpor-x 12gb ram corsair vengeance płyta asrock 970 extreme 3 zasilacz corsair rm850 Proszę o pomoc -mi się już pomysły skończyły Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-83 Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2014 Zobacz tego moda ja tak zrobiłem i jest super :) http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?288608-R9-290X-Gelid-Icy-Vision-using-modified-AMD-metal-plate-for-better-VRM-cooling W weekend będę miał czas to się pobawie:) ale super sprawa może karta będzie wreszcie prosta:P pochwalę się później fotami:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijustwannaknow Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2014 Witam!Nie jestem pewny, czy wybrałem dobry dział, lecz mam nadzieję, że tak. Mój problem polega na tym, że około 2 miesiące temu kupiłem na stronie morele.net zestaw komputerowy wraz z usługą jego złożenia. Gdy dostałem komputer wraz z wszystkimi pudełkami, musiałem je wyrzucić, bo nie miałem na nie miejsca. Wyciągnąłem z nich wszystko, co w nich było, czego jestem na 100% pewien, bo przed wyrzuceniem pudełka rozrywałem. Wszystkie papiery schowałem do jednego woreczka i nie ruszałem ich do dzisiaj. Coś mnie dzisiaj naszło, żeby je przeglądnąć i nagle zauważyłem, że nie ma karty gwarancyjnej karty graficznej. Dla pewności sprawdziłem kilka razy i nic. Czytałem o gwarancji na stronie XFX, lecz żeby oni udzielili gwarancji, należy zarejestrować produkt przez podanie jego numeru seryjnego (którego nie wiem gdzie znaleźć) oraz daty zakupu (której też nie znam, ponieważ kupowałem na morele.net). Z pudełka po grafice zostało mi tylko kartka reklamująca inne produkty firmy oraz instrukcję montażu więcej niż jednego monitora. Czy wszystko jest w porządku i w razie potrzeby wystarczy, że oddam produkt do morele, czy też w pudełku brakuje karty gwarancyjnej, która jest niezbędna?(Możliwe, że wypadła podczas składania komputera w morele :O). Trochę chaotycznie to przedstawiłem, lecz mam nadzieję, że zrozumiale. Liczę na pomoc i z góry dziękuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2014 Karty gwarancyjnej w ogóle mogło nie być , nie raz tak miałem że kartę gwarancyjną dostawałem jak sprzęt szedł na serwis - choć dotyczyło to drobnych rzeczy w rodzaju nagrywarki . Data zakupu - wejdź w swój profil na morele , Zamówienia / rezerwacje > Lista zamówień zamkniętych . Tam masz wszystkie kupowane rzeczy - odszukujesz pozycję albo z całym kompem albo tylko z kartą ( jak karta była kupowana osobno ) . Data przy tej pozycji będzie datą kupna sprzętu . Co do nr. seryjnego karty - wykręć kartę z kompa i poszukaj stickera na niej , tam powinien być ten numer . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 A mam takie Pytanko od nosnie w/w moda - jak Wam sie udalo oddzielic Ramke Alu od Tej blachy miedzianej ? Pytam poniewaz w opisie gosc wyjasnia ze uzyl 230st aby prawdopowodnie roztopic cyne ktora laczy radiator z ramka ... sa jakies inne metody ?:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Sprawdzałeś stabilność obu kart furmarkiem? Najnowszy bios w kartach i płycie głównej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Ściągnij najnowszego MSI Afetrburner. Wyłącz w nim ULPS oraz ustaw, by obie karty miały identyczne taktowania rdzenia i pamięci (zaznacz synchronizację obu kart i ustaw to ręcznie). Jest szansa, że to pomoże. BTW Co Cię podkusiło, by stworzyć najgorszą możliwą konfigurację? FX słabiutki i grzeje się jak głupi. Radeony w połączeniu z prockiem AMD działają gorzej niż na procku Intel (wina sterowników). No i jeszcze CrossFire, zamiast jednej mocnej karty... Edytowane 5 Października 2014 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin03 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Temat do zamknięcia . Już wyleczyłem się z crossfire .Karty sprzedane kupiona jedna gtx780ti. Mimo wszystko dzięki za chęci. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 No i spoko :) Karta nVidia w połączeniu z prockiem AMD, to na pewno lepsze połączenie niż karta AMD + procek od AMD ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Nabyłem grafę Gigabyte r9 280 OC 3 GB, konkretnie chodzi o ten model http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-280-oc-3gb-384bit-dvi-hdmi-dp-gv-r928wf3oc-3gd-634799/ To co mnie martwi to temperatury, które sięgają do wspomnianych w temacie wartości. Z testów jak czytałem temp osiągają w stresie max do 64 st. W idle średnio 40. Zasiłka to Thermaltake SE 530W. Dodam, że z gier nie wywala, ani nie ma artefaktów. Czy to jest podstawa do reklamacji ? Uprzedając pytania to zdejmowałem boki obudowy i sytuacja wyglądała podobnie. Co do wentyli mam dwa(przód i tył). Edytowane 8 Października 2014 przez Mario_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Miałem to samo z kartą GTX 570 od gigabyte z windforce 3 u innych karta miała dokładnie tak jak piszesz 60-64c a u mnie 84-86 wymieniałem chłodzenie , zmieniałem pastę na różne sposoby mniej , więcej pasty itd... wkońcu zabrałem się za lapping spodu chłodzenia jak i ihs'a ;F i dalej nie było znacznej poprawy aż wkońcu sprzedałem kartę za grosze bo miałem dosyć wentylatora na 100% i takich temperatur jak na referencie a koleś któremu sprzedałem ową kartę powiedział mi że w biosie karty napięcie było mega wysokie i nie miało nic wspólnego z tym napięciem które pokazuje mi program (afterburner czy sapphire trix itp) i po obniżeniu napięć w biosie ręcznie karta miała normalne temperatury. Edytowane 12 Października 2014 przez Send1N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 A wiesz może jak to zrobić?. Pokombinowalbym z tym może Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Nie wiem właśnie. Napisałem to bo mam wrażenie że masz dokładnie to samo i żadna nawet zmiana chłodzenia na jakieś wypasione accelero extreme nie załatwi tutaj problemu. Podsunąłem taką myśl aby ktoś pomógł ci to ustawić, pobierasz jakiś program do edycji biosu danej karty ale co dalej to nie wiem bo nie robiłem u siebie tego nigdy.Warto to sprawdzić bo jeżeli wyślesz z takimi temperaturami kartę na gwarę to jestem pewny że odeślą ci ją z powiadomieniem "karta działa poprawnie". Edytowane 12 Października 2014 przez Send1N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xshin Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Witam.Moja konfiguracja:Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU)Karta graficzna MSI Radeon R9 270, 2GB GDDR5 256 Bit HDMI, 2xDVI, DP (R9 270 GAMING 2G)Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3, H81, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, mATX (GA-H81M-HD3)Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell RefreshMonitor BenQ VWW2245Jakieś 3 tygodnie temu kupiłem składany zestaw komputerowy na morele.net, niestety niemiałem czasu przetestować go od razu.Po 2 tygodniach odpaliłem gry, które dostałem wraz z kartą graficzną i grafika zaczeła "wariować", z tego co przeczytałem na internecie są to tzw. "artefakty"Problem występuje w grach, pojawiają się także w 3d mark'u (kropki, dziwne tekstury, migotania itd). Czasem pojawiają się malutkie białe kropki np. na przeglądarce, gdy przejade myszką znikają.Karta podłączona do monitora przez przejściówkę DVI -> D-SUB, może podłączyć do DVI-D?Instalowałem najróżniejsze sterwoniki od starszych do najnowszych - przy deinstalacji uzywałem DDU, na nowo postawionym Windows'ie 7 64b, karta się nie przegrzewa, nic nie podkręcałem, wszystko jest fabrycznie ustawione.Nie mam możliwości sprawdzenia karty na innym komputerze, z tego co czytałem jest dużo ludzi, którzy mają/mieli ten problem czy to może być wada fabryczna?Na zintegrowanej karcie intel nie ma "artefaktów", działa prawidłowoZdjęcia z GPU-Z:http://i.imgur.com/avirZSC.jpghttp://i.imgur.com/vF2CFHC.pngPo ok. 1h grania - http://i.imgur.com/krRLKCC.jpg ogólnie wachała się miedzy 40-49Filmiki:https://www.youtube.com/watch?v=PK_Pvp5xVMc&feature=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=0_8ptokXybk&feature=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=mUVZyxhPwPw&list=UUJgYM1aFVtd0pVBzKHSmS0wJakieś propozycję?Mam nadzieję, że jest ktoś w stanie pomóc ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pankracy666 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Karta na gwarancję niema co kombinować. Jest po prostu uszkodzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niszczy Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 spróbuj (jak się da) bez przejciówki,bo to jest tylko zło konieczne. jeśli zmiana kabla/gniazd nic nie da to tylko gwarka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 na wejście mi to wygląda na arty od RAMu, za gorąco, albo uszkodzone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...