Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kilka dni temu zainstalowałem w komputerze Asusa 290 i już wtedy zauważyłem że napięcie nawet w idle na lini 12V w gpu-z jest niskie komputer działa stabilnie testowałem w najbardziej wymagających grach i w dwóch benchmarkach. Czy martwić się tym czy to po prostu olać skoro komp działa? a może trafiłem na jakąś kiepską sztukę zasilacza bo on jest nowy - Thermaltake Smart SE 630W modular.

Screen z GPU-Z  http://zapodaj.net/ea4ed33eb3e1f.png.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięć nie mierzy się softowo tylko miernikiem !!!

Kup normalny miernik i ręcznie sprawdź napiecie np. we wtyczce molex jak to cię nurtuje .

Dla napięcia +12V tolerancja wynosi 5% czyli 11.4 V do 12.6 V

Twój zasilacz może szczytem zasilaczy nie jest ale napięcia powinien trzymać .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięć nie mierzy się softowo tylko miernikiem !!!

Kup normalny miernik i ręcznie sprawdź napiecie np. we wtyczce molex jak to cię nurtuje .

Dla napięcia +12V tolerancja wynosi 5% czyli 11.4 V do 12.6 V

Twój zasilacz może szczytem zasilaczy nie jest ale napięcia powinien trzymać .

To napięcie jest w idle pod obciążeniem spada do 11.38 dlaczego niby gpu-z ma kłamać? wszystko jest wyświetlone poprawnie i reszta napięć a akurat 12v błędnie coś nie wydaje mi się. Oglądałem testy tej karty na googlach jak i na youtube i każdy sprawdzał to  w gpu-z właśnie i nie widziałem u nikogo spadku poniżej 11.50v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tu masz temat, który wyczerpał problem. http://forum.purepc.pl/topic/363212-thermaltake-smart-se-630w-napi%C4%99cie-12v/

Tutaj http://forum.purepc.pl/topic/354882-amd-r9-290-r9-290x-hawaii-nast%C4%99pcy-hd-7900/ temat o twojej karcie. Nie zakładaj kolejnego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm mogę kupić 290tke 3D Royal King za 1100 PLN nową

http://www.redcoon.pl/B572465-Club-3D-R9-290-royalKing-4GB-GDDR5_AMD-Radeon

Wyjdzie ok 300 pln dopłaty po opchnięciu 770.

Jak to jest z modowaniem 290 do 290x ? Warto się w to bawić ? Jak duża jest szansa na sukces ?

Jak dobre jest to chłodzenie na nim bo znalazłem w necie tylko testy wersji bardziej wypasionej (Royal Ace) ?

Jak bardzo upierdliwe jest używanie supersamplingu i podkręcania monitora na radeonach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze pod swoim postem ale juz troche czasu minelo, a kupilem uzywanego Gigabyte R9 270X i mam z nim problem. Nie wiem czy to artefakty czy blad systemu wiec prosze o opinie.

W dolnej czesci ekranu czasem miga pasek start. Dzieje sie to tylko przy konkretnych czynnosciach (np ruszanie myszka, scrollowanie strony) i chyba tylko w trybie 2D. Czasem tez to wystepuje nieustannie podczas odtwarzania filmow. W grach jest ok, wydajnosc ok, temp ok, napiecia ok (wg softu). Katowanie furmarkiem i OCCT nie daje bledow.

Dodam ze jak w systemie przeniose pasek start na gore to miga wciaz dolna czesc ekranu.

Wrzucam filmk z komórki jak to wyglada. Cos tam mniej wiecej widac na przykladzie steama.

System Wiindows 8.1 x64, sprzet z podpisu oprocz tego nieszczesnego R9 270x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj nowszego biosu. Tego typu problemy miały niektóre karty 270x od MSI z początku produkcji. Wywal też wszelki soft od OC karty. Pamiętam, że raz afterburner robił mi taki kwas po instalacji nowych sterowników. Zresetowałem takty do domyślnych, ustawiłem ponownie profil OC i od tego czasu bez problemów.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam bardzo dziwny problem. Otóż, w grach często wyłącza mi się ekran, i piszę na nim brak sygnału, ale komputer działa dalej, nie zacina się. Karta graficzna działa na innym komputerze, tak samo monitor jest sprawny. Karta to radeon r9 270x. Dzieje się to po 5 minutach gry. Płyta główna to H81M-S1 gigabyte. Proszę o pomoc, dam jakieś plusy czy coś, a nawet zapłacę. Jak macie jakieś pytanka to walcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze pod swoim postem ale juz troche czasu minelo, a kupilem uzywanego Gigabyte R9 270X i mam z nim problem. Nie wiem czy to artefakty czy blad systemu wiec prosze o opinie.

W dolnej czesci ekranu czasem miga pasek start. Dzieje sie to tylko przy konkretnych czynnosciach (np ruszanie myszka, scrollowanie strony) i chyba tylko w trybie 2D. Czasem tez to wystepuje nieustannie podczas odtwarzania filmow. W grach jest ok, wydajnosc ok, temp ok, napiecia ok (wg softu). Katowanie furmarkiem i OCCT nie daje bledow.

Dodam ze jak w systemie przeniose pasek start na gore to miga wciaz dolna czesc ekranu.

Wrzucam filmk z komórki jak to wyglada. Cos tam mniej wiecej widac na przykladzie steama.

System Wiindows 8.1 x64, sprzet z podpisu oprocz tego nieszczesnego R9 270x.

Miałem tak przy msi r9 270x ale to była wina sterowników beta, od tej pory instaluję tylko ostatnie stabilne i jest ok.

Edytowane przez arielcpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
Opisze moze swoj problem od poczatku. Zaczne od specyfikacji. I5 4570, MSI B85 G43, Kingstone HyperX 2x4Gb, SSD Plextor M5S, SilentiumPC Deus G1 500W. I w/w karta graf. 

Otoz powyzszy sprzet zanim zaczal pracowac z ta karta to najpierw przez rok opieral sie tylko na integrze HD4600. Na niej wszystko dzialalo dobrze przeszedlem na niej nawet kilka gier, itd. Jednak w czerwcu b.r kupilem R9 270 i od tej pory mam problemy TYLKO w grach. To znaczy system dziala jak zwykle poprawnie jednak gry losowo sie wieszaja. Slycha ctylko muzyke czy dzwieki otoczenia, a obraz stoi w miejscu, pomaga tylko reset. System niczego nie rejestruje zadnego bledu. ;/ Jest to bardzo losowe wieszanie. Dla przykladu przez tyfzien gralem w Alien Isolation i nic. Potem wlaczylem Black Flag i po 30 sekundach zwis. Teraz znow gralem ta gre przez nastepne dwa dni i jest ok. Zona gra kilka dni w Sims 3 i jest git, a potem zwis. Wiekasza czestotliwosc w Watch Dogs, kilka zwisow w Metro Last Light, oraz Risen 3. Doprowadza mnie to do szalu, bo jest to baaaaardzo losowe i na roznych grach. Wykluczam pozostale podzespoly bo jak mowilem system dziala ZAWSZE normalnie, a poza tym komp nie  wieszal sie na integrze. A tez na niej gralem jezeli tylko mogla uciągnąć dany tytul. 

Teraz co zrobilem by to naprawic. Zabawa z Afterburnerem, nic nie daje, rozne sterowniki nic nie daja, zamiana kabli zasilania, ponowne wlozenie karty graficznej itd tez nic. KArta w grach ma jakies 68st w duzym stresie, wiec to tez nie temperatura. Ogolnie ma ok 63st. Plyta glowna ma najnowszy bios. W karcie nie zmienialem bo sie boje, ;/ 

Karta rowniez w grach i aplikacjach 3D (Blender Viewport) smuzy w ciemnych miejscach i ogolnie cewki marsza graja non stop. ;/

Problem mnie dobija, bo gdy gram pare dni mysle sobie kurcze, chyba naprawilem... a tu nagle trach- zwis. Nie sa to permamente zwawiasy tylko rzadkie losowe co najbardziej denerwuje bo gdy odzyskujesz juz nadzieje to nagle szlag trafia interes. Raz w ciagu jednego posiedzienia masz dwa zwisy, a raz przez tydzien jest git. Przecież nerwicy idzie dostac. 

Co robic? Dawac na gwarancje? Strasznie sie boje ze wysle, ktos tam chwile posprawdza, trafi na ,,dobry dzien" karty i powie ze jest dobrze, a nie jest. 

Aha jeszcze co zauwazylem to to, ze w biosie resetuje mi sie tryb XMP na pamieciach ram. Ustawie ten tryb i chyba w momentach kiedy resetuje kompa to ten sie wylacza. Troch dziwne. 

Jakis czas mialem spokoj, okolo 4 dni gdy usunalem panel sterowania dzwiekiem Realtec, juz myslalem ze to to ale zawiechy znow wrocily. ;/

Edytowane przez BuncoleX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam problem. W przeróżnych testach nie wykazuje żadnego błędu, temperatury w normie. W serwisie Komputronik powiedzieli, że wszystko jest dobrze ze sprzętem. Na razie nie znalazłem rozwiązania. Jedynie zauważyłem różnice, że jak się pogrzebie się w ustawieniach w karcie graficznej to rzadziej to występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie dobra oferta.

Sam ostatnio nabylem nowke (po wymianie serwisowej) R9 290x MSI Lightning za 1250zl :>

Wszystko ladnie smiga (na dokladne testy bede mial czas dopiero w weekend).

Swietne temperatury - idle 32-36stopni, przy obciazeniu GPU do 65 stopni! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to może być, sterowniki, czy sprzęt? Mama takie artefakty od czasu do czasu. Czasami raz na miesiąc, czasami raz na tydzień.

http://youtu.be/tTB6mlx_gZE

Z poprzedniego posta:

http://youtu.be/4F48E2NSHdY

W drugim przypadku odświeżenie strony rozwiązuje problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od dłuższego czasu borykam się z niezrozumiałym dla mnie problemem z (chyba) kartą graficzną sapphire r7 250x vapor x.

Kartę posiadam od czerwca i od początku były z nią kłopoty. Na poprzedniej konfiguracji sprzętowej:

Athlon x3 425

Asrock M3A770DE

4x 1gb Kingston ddr3 1066Mhz cl 7

BeQuiet Pure Power l7 530W

Windows XP

wywalało z gry i pojawiał się komunikat: "VPU recorver zrestartował akcelerator graficzny" sprawę udało się rozwiązać poprzez zwiększenie prędkości wentylatora, problemy z kartą złożyłem więc na karb niepełnej kompatybilności z systemem (w zaleceniach producenta karty jest win7 lub win8) a i stery dostępne były tylko  jakieś zabytkowe.

Od 2 tygodni zmieniła się konfiguracja kompa na:

intel i5 4590 3,3 GHz

msi H97 pc mate

windows 7 pro 64 bit

(zasilacz i pamięć pozostały te same)

Niestety znów pojawił się problem z wywalaniem z gier. Albo wywala całkowicie i pojawia się komunikat o "poszukiwaniu rozwiązania przez system windows", albo też ekran staje się czarny i po chwili wraca do gry (przy czym szczegóły (tekstury) pojawiają się z wyraźnym opóźnieniem). Nie pomogła zmiana sterowników (najpierw zainstalowałem najnowsze dostępne - 14,9 później te z płyty dostarczonej z kartą - 13,12), nie pomogło zwiększenie prędkości wentylatorów, nie pomogło również zainstalowanie trixx i uruchomnienie funkcji "fix" przy prędkościach wentylatorów.

Co najciekawsze (i co kompletnie mnie ogłupiło) karta śpiewająco przechodzi testy w najnowszym FurMarku, rozgrzewając się przy tym do ledwie 62-63 stopni. Wygląda na to, że napięcie również dostaje stabilne i prawidłowe.

Czy ktoś mądrzejszy ode mnie może mi podpowiedzieć, o co może biegać??

Ps.

W załączeniu logi z GPU-Z (w trakcie gry i tuż po "wykopaniu" do windy na prędkości wentylatorów ustawionej na 40%)

GPU-Z Sensor Log.txt

i HWMonitor (z czystej windy bo już nie miałem siły czegokolwiek odpalać).

HWMonitor.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pojawił się u mnie bardzo niepokojący z mojej perspektywy problem .., mianowicie mam artefakty graficzne w 3DMark Vantage w teście 1 .

Co ciekawe w dalszych testach już nie występują .

Jeśli chodzi o inne benchmarki i gry to tu też artefakty nie mają miejsca.

Bardzo mnie to dziwi że akurat w vantage wywalają..., ktoś wie czym to może być spowodowane ?

Taktowanie rdzenia jak i pamięci jest domyślne czyli @947 @1250

Edytowane przez Pleps123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za odkop - nie wiem co zrobił autor wątku ale komuś, kto będzie w podobnej sytuacji mogą się przydać poniższe informacje, bo miałem identyczny przypadek i męczyłem się z tym kilka dni. Te karty mają wadę fabryczną biosu objawiającą się właśnie takimi resetami.

Z tego co wyczytałem na zagranicznych forach problem tkwi w przejściu z trybu 2D do 3D i związanej z tym zmianie taktowań i napięć - taktowanie wzrasta, a napięcie nie zawsze i wtedy następuje zawieszenie lub reset. Asus i Amd przerzucają się winą za taki stan rzeczy (błędny bios kontra błędne sterowniki) i z tego co się dowiedziałem na tą chwilę nie ma satysfakcjonującego rozwiązania problemu. Na najnowszych Catalystach 14.12 problem występuje, na tych dołączonych do karty również. W kwestii biosu czytałem, że są 2 nowsze - "poprawione" - jeden obniża taktowania 3D do poziomu, który nie powoduje zawieszenia/resetu przy przejściu do 3D, a drugi blokuje tryb 3D na stałe, więc karta się niepotrzebnie grzeje podczas mało wymagającej pracy np office, internet.

Cechy charakterystyczne usterki to zawieszenia lub resety np. podczas przeglądania internetu - gry i benchmarki będą działać bez problemu, bo kiedy karcie uda się przejść do 3D to pracuje już na nim stabilnie. W/w sytuacje występują z różną częstotliwością - czasem po 10 minutach, czasem po 2 godzinach. Jeżeli przed zwisem/resetem był odtwarzany dźwięk to on również się zacina.

W komputerze, który składałem była jeszcze jedna ciekawa rzecz - brak BSOD i okazało się, że nie ma folderu Minidump ani plików z informacją czemu doszło do zwisu. Ponadto po zwisie nie reagował normalnie na reset, tzn. po jednokrotnym wciśnięciu nic się nie działo przez kilka sekund i restartował (nie resetował) się dopiero po tym czasie, tak jakbym wyłączył i włączył go z przycisku power, a po restarcie nie proponował trybu awaryjnego i nie wyświetlał komunikatu o błędzie po wyświetleniu pulpitu, tak jakby w ogóle się nie zawiesił tylko został wyłączony i włączony z przycisku. W podglądzie zdarzeń również nie znajdziecie żadnych informacji, chyba że wymusicie wyłączenie odcinając zasilanie - wtedy pojawią się tylko typowe dla takiej sytuacji błędy - Kernel-Power 41 i EventLog 6008.

Z tego co wyczytałem użytkownicy kart Msi i XfX również zetknęli się z takimi problemami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Składam komputer i mam problem z podłączeniem GPU.

Karta ma dwa gniazda : 6pin oraz 8pin.

Wraz z kartą dostałem dwa kable (po jednym na gniazdo) przy czym każdy z nich rozdziela się na dwa molexy.

Pytanie brzmi : Czy nie mogę zastąpić tych kabli otrzymanymi razem z zasilaczem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz zasilacz z odpowiednimi wtyczkami ( PCI-E 6pin oraz 8pin lub 2x6+2 pin ) to możesz podpiąć kartę prosto do PSU z pominięciem .

Co innego jak zasilacz nie ma odpowiednich wtyczek lub ma ich za małą ilość , wtedy musisz użyć przejściówek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi