MaraXusPL Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Zakupiłem karte Asus R9 270x 2GB i niestety gry zaczeły mi zwalniać np lol co jakiś czas traci nawet do 30fps w momencie kiedy sie nic nie dzieje, inne gry tez najlepiej nie chodza, poprzednia karta to była HD 7750 i tam nie było nigdy takiego problemu? Czy to moze byc kwestia zasilacza np? Mam Deus G1 550W Silentium PC. Z GPU-Z wychodzi że były momenty że chciał 48A na linii 12V Edytowane 7 Lutego 2015 przez MaraXusPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krang3r Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 MAKS. BEZPIECZNA TEMP. KARTY R9 290 TRI-X OC Witam Jak w temacie, jaka jest maksymalna temp. na której bezpiecznie można używać karty? Moja podczas grania w pewne tytuły doszła do 87 stopni:/ Podczas testowania w furmarku po 15 min 86 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Mam problem z R9 290 Tri-X. Kupiłem kartę używaną, z roczną gwarancją w 100% sprawną. Jednak moja płyta nie wykrywa tej karty (MSI Z87-G43), bez problemu sobie radzi ze starym GeForcem 260GTX. Problem jest taki, że tej karty nie widać nawet w biosie. Zasilacz mam OCZ500MXSP, z tego co czytałem powinien to uciągnąć. Kable podłączone, wentylatory się kręcą... Miał ktoś takie problemy wcześniej? Przed odesłaniem na gwarancje, chciałbym być w 100% pewny, że sprawdziłem wszystko ale póki co wygląda na to, że karta jest uwalona :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 BIOS od płyty najnowszy? Na karcie masz przełącznik między Legacy BIOS i UEFI BIOS. Zmień położenie i wtedy sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 A resztę konfiguracji mamy sobie z kryształowej kuli wywróżyć? Zasilacz jest wystarczający. Odpal najnowszego 3Dmarka w Firestrike i wklej wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Bios najnowszy, dzisiaj zaktualizowany. Na karcie próbowałem na różnych ustawieniach, na starym BIOSie (płyty głównej) nie chciał się zbootować, musiałem robić clear cmos. Na nowym biosie, bootuje się bez problemu, ale dalej nie wykrywa karty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Podłącz monitor do integry i zobacz czy widać kartę w windzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Mam problem z R9 290 Tri-X. Kupiłem kartę używaną, z roczną gwarancją w 100% sprawną. Jednak moja płyta nie wykrywa tej karty (MSI Z87-G43), bez problemu sobie radzi ze starym GeForcem 260GTX. Problem jest taki, że tej karty nie widać nawet w biosie. Zasilacz mam OCZ500MXSP, z tego co czytałem powinien to uciągnąć. Kable podłączone, wentylatory się kręcą... Miał ktoś takie problemy wcześniej? Przed odesłaniem na gwarancje, chciałbym być w 100% pewny, że sprawdziłem wszystko ale póki co wygląda na to, że karta jest uwalona :(. A jesteś pewien, że karta była sprawna w momencie sprzedaży? Edytowane 7 Lutego 2015 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) @HUD: Postaraj się sprawdzić grafikę w innym komputerze. Może problem jest tak nietypowy, jak w tym temacie (http://tinyurl.com/nx6pru7). @Tapatalk Edytowane 7 Lutego 2015 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 niezgodność z umową - łapiesz się (do 6mc) a kupiłeś za starej ustawy. Kartę będzie trzeba wysłać. nie bawić się w gwarancje tylko niezgodność z ustawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Podłącz monitor do integry i zobacz czy widać kartę w windzie.Nie widać w windowsie tej karty. Nawet nie ma żadnych urządzeń nieznanych.A jesteś pewien, że karta była sprawna w momencie sprzedaży?Na 99%, sprzedawca pewny, w komentarzach z allegro widzę, że innym karty działają. @HUD: Postaraj się sprawdzić grafikę w innym komputerze. Może problem jest tak nietypowy, jak w tym temacie (http://tinyurl.com/nx6pru7). @Tapatalk Ok postaram się dzisiaj to zrobić. Mam podejrzenia co do mobo, kiedyś miałem straszny problem żeby uruchomić na niej pamięci cruciala, więc może i tutaj robi jakieś problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaraXusPL Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) No więc tak, karte testowałem na 3 różnych kompach, jeden z prockiem i5 2500 8GB RAM, P G2130 4GB RAM, oraz P G3258 4GB RAM. W każdej konfiguracji były różne zasilacze nawet wyższej klasy. W gpu-z są straszne skoki amperów. Próbowałem rozwiązania Radeon PRO o ile w lolu trochę pomogło to w innych grach nie, np Heroes of the Storm. Gry wcześniej chodziły na 7750 i żadnych przycięć nie było. Sterowniki najnowsze ze strony amd. Testowałem w Valleyu i tam w zasadzie nic sie nie działo, w samych grach to jest tylko, ale ściągam 3dmarka i zobaczymy co pokaże. Screen z wersja biosu, bo wyczytałem że karta miała kiedyś z tym problem który rozwiązywały aktualizacje biosu które są na stronie asusa, natomiast moja karta ma chyba nowsza wersje, której nie ma na stronie producenta, załączam screen z gpu-z . Teraz będę testował sterowniki ze strony ASUS. Próbowałem użyć rozwiązania z Radeon PRO i ustawienia stałej częstotliwości zegarów, nic nie dało. Max temp. po wygrzaniu była max 70st więc to na pewno nie jest przyczyną. Wychodzi jednak że to jest kwestia lola tylko, na reszcie wydaje się być okay, ale może macie jakieś rozwiązanie tego problemu? Edytowane 8 Lutego 2015 przez MaraXusPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Niestety karta nie działa w drugim kompie. Tak samo jak u mnie: -nie ma obrazu -nie widać w windowsie Pozostaje oddać na gwarancję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerrox Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 Wysłałem za 20zł UPSem i dostarczyli na następny dzień. Napisane tam było, że przyjęta jest karta więc zobaczymy czy naprawią skoro JA słyszałem, że karta przy pracy zaczął wentylator (łożysko) dawało oznaki zużycia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 Czy ktoś instalował jakiś inny cooler na 280x od Gigabyte? Ponoć ten z serii v1 i v2 (to te same) ma problemy z poprawnym chłodzeniem vrm, gdyż nie jest chłodzone głównym blokiem, tylko oddzielnym małym kawałkiem alu. Widziałem na jednym z for z juesej jak koleś wstawił tam MK-26, ale to jest ko-by-ła za 250zł, która nie styka się ani z vrm ani z pamięciami. Ktoś ma doświadczenia z jakimś innym zamiennikiem? Zastanawiam się czy ten z v3 albo 290x by pasował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 Ale faktycznie masz problemy z grafą czy szukasz dziury w całym? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerrox Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 No to ładnie sklep esc.pl gra sobie w kulki - napisałem do nich dzisiaj co z moją kartą a Ci odparli, że 3 serwisantów nie stwierdziło żadnych problemów. A ja się pytam kulturalnie... To kto ku*wa się myli? Ja czy oni? Ewidentnie robią mnie w balona i jeśli mi to nie naprawią to sprawa pójdzie do rzecznika i g*wno mnie to interesuje, że firma na tym podupadnie. Po prostu firma z [gluteus maximus]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 1. http://forum.purepc.pl/topic/354882-amd-r9-290-r9-290x-hawaii-nast%C4%99pcy-hd-7900/ 2. http://forum.purepc.pl/topic/211152-gwarancja-i-rekojmia-jak-to-w-ogole-dziala/ 3. Jak nie nagrałeś tego w dobrej jakości to sam sobie strzeliłeś gola - karta w obudowie która jest zamontowana w sposób tradycyjny zupełnie inaczej pracuje niż jak jest wsadzona na pająka i łożyska wentylatora nie są wysilone/pcb nie jest wygięte przez śledzia/ nie gotuje się w budzie jak na serwisach mają po 16°C na zapleczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 No to ładnie sklep esc.pl gra sobie w kulki - napisałem do nich dzisiaj co z moją kartą a Ci odparli, że 3 serwisantów nie stwierdziło żadnych problemów. A ja się pytam kulturalnie... To kto ku*wa się myli? Ja czy oni? Ewidentnie robią mnie w balona i jeśli mi to nie naprawią to sprawa pójdzie do rzecznika i g*wno mnie to interesuje, że firma na tym podupadnie. Po prostu firma z [gluteus maximus]. Ja też zostałem kiedyś oszukany przez ten sklep. Od tamtego czasu nie kupiłem u nich żadnego sprzętu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerrox Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Przepraszam za moje uniesienie - lecz zauważ jedną rzecz, jeśli łożysko jest uszkodzone bo sam nasłuchiwałem wentylator, delikatnie dotykałem wentylator i brzęczenie ustało po prostu coś jest nie tak z tym i na prawdę chce by esc.pl się wywiązało z umowy. EDIT. Serwisant sam nawet zaznaczył, że obiecuje iż karta zostanie gruntownie przetestowana. Trzymam go za słowo bo na prawdę nie chce się zawieść na nich... Edytowane 12 Lutego 2015 przez Nerrox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2015 Na tą chwilę jest ok. Uprzedzam jednak fakty. Jak ma mi za kilka miesięcy paść sekcja zasilania, to słabo. Na razie robię dokładne testy w obciążeniu i się zobaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X 8GB and 4GB review: is 8GB useful? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duch^ Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Mam pytanie czy bez problemu można wgrać bios z r9 280x do r9 280 bez x ? Edytowane 13 Lutego 2015 przez Duch^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie bo to inne karty, wgl co to za pomysł i po co Ci to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duch^ Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Wolałem zapytać tutaj :) Bo na zagranicznych forach robią to no ale ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Ściągnij msi afterburner i tam podkręć kartę, a dopiero później jak już to baw się w biosy.. I niby wgranie biosu z 280x na 280 co im daje? Bo poza ewentualną zmianą nazwy karty w gpuz z 280 na 280x nic. Edytowane 13 Lutego 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duch^ Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Spoko na lajcie 1152/1502 podkrecilem i zostawilem:) Edytowane 14 Lutego 2015 przez Duch^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek.p Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Prawdopodobnie padła mi MSI R9 270X 4G Gaming OC - zaczęło się od kilku artefaktów, by po chwili przejść w pełny crash kompa w postaci naprzemiennych szarych i ciemnoszarych pasków. Po resecie komputera zaczęło się skakanie obrazu góra-dół, i crash przy uruchomieniu jakiejkolwiek gry w 3D. Po zabawie z instalowaniem i deinstalowaniem sterowników doszło w ogóle do tego, że windows zawieszał się przed ekranem logowania. Normalnie wchodził w tryb awaryjny albo gdy nie było zainstalowanych sterowników karty graficznej. Miałem podłączone dwa monitory - jeden przez displayport, drugi hdmi. Ten DP przy starcie sypał artefaktami jak śnieg na święta. Podłączając tylko jeden monitor na raz - niezależnie który i na jakim kablu, przy starcie artefaktów nie było. Reszta zestawu: CPU: i5-4670 MB: MSI H87i AC PSU: Corsair CS550M Czy jedyną sensowną opcją jest zwrot na gwarancji? Karta kupiona w maju 2014. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Wysyłaj na gwarancje. Moja jak padła to miałem podobnie tylko ,że w 2d chodziła ale przejście w 3d to najpierw pełno kolorowych ,migających trójkątów a potem crash. Oddałem na gwarę i dostałem nową kartę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerrox Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Dobra Pany - znalazłem rozwiązanie problemu, mianowicie jest to wada designu chłodzenia. Linki: U mnie takie coś występowało: A co trzeba zrobić: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...