ath Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Ja bym nie dał rady przy takiej suszarce siedzieć, chyba bym użył tego zamiast tej gumy. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerrox Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 I tak to ostatni radeon - za rok się przerzucę na NVIDIE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 To nie jest wina samego Radeona tylko chłodzenia i producenta Sapphire, który robi średnie chłodzenia. Jabyś wybrał coś np od ASUS to nie miałbyś takich problemów. Samo w sobie chłodzenie jest głośne. I nie tylko przez tą usterkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerrox Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Ok naprawiłem sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 To nie jest wina samego Radeona tylko chłodzenia i producenta Sapphire, który robi średnie chłodzenia. Jabyś wybrał coś np od ASUS to nie miałbyś takich problemów. Samo w sobie chłodzenie jest głośne. I nie tylko przez tą usterkę. Nie do końca, mam 290 DirectCu II i dopiero obniżenie napięcia zredukowało temperaturę i jednocześnie hałas wentylatorów. Po prostu seria 290-tek się niesamowicie grzeje, taka konstrukcja. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivael Icewind Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Witam, Posiadam używaną MSI 280X (na 99% pokoparkowa). Karta grzeję się w znacznym stopniu (w Furmarku po kilkudziesięciu sekundach dochodzi do 100 stopni, potem spada taktowanie). Co ciekawe nie grzeje się od razu, tylko początkowo temperatura trzyma się przez kilka-kilkanaście sekund powoli rosnąc, a potem już stosunkowo szybko dobija do 90 stopni. W załączniku są screeny z GPU-Z, CPU-Z oraz z MSI Afterburner, gdzie widoczne jest odpalenie Furmarka, potem chłodzenie karty (ustawiłem wiatraki na 100% - temperatura spadła do 52-53 stopni). Pierwsze odpalenia Furmarka są na 1080p + 2x MSAA, a potem odpaliłem jeszcze w standardowym benchmarku 1080p (nie wiem czemu, ale strasznie w nim skacze użycie GPU). Obudowa to Zalman Z3 Plus, więc jest raczej dobrze chłodzona (standardowe chłodzenie), ale dla pewności spróbowałem bez panelu bocznego i jest taki sam efekt. Gdy przy wyłączonym komputerze zakręciłem "ręcznie" wiatraczkami, to chodziły lekko, także to chyba nie z nimi problem. Nie jestem specem od kart graficznych, więc możliwe, że coś pominąłem, także zwracam się do Was o pomoc z tym problemem ;] Dodam, że wolałbym na początku sprawdzić wszystkie "domowe" sposoby zanim wyślę kartę na gwarancję, bo mimo tego nadal w sporo gier mogę bez problemu pograć (przy włączonym vsync nie było problemów w np. bf4, ale już w far cry 3 ze względu na temperatury boję się grać). Z góry dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Czy ktoś ma wiedzę, czy do R9 270 dają jeszcze kody na 3 gry ze strony AMD? Pytam, bo zakupiłem taką kartę w Morele, ale kodu brak... Sry za OT. Edytowane 21 Lutego 2015 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duch^ Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Campaign Period begins September 2, 2014 and ends on January 31, 2015 or when supply of Key Codes is exhausted, whichever occurs firstWięc jak kupiłeś kartę po 31 stycznia to już po promocji... Edytowane 21 Lutego 2015 przez Duch^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2015 http://www.komputronik.pl/product/214947/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Radeon_R9_290X_MSI_GAMING_4GB_DP_HDMI_2xDVI_PCI_E_.html Komputronik ma 290X po 1170 pln 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kririn00 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Jakiś czas temu pomogliście mi złożyć komputer. 1Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU) 2 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) 3 Napęd Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB BLACK - SATA BULK - BEZ SOFTu BA (SH-224DB/BEBE) Wewnętrzny PC 4 Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 5 Karta graficzna MSI R9 290 4096MB DDR5/512 D/H PCI-E gaming 4G - R9 290 Gaming 4G 6 Zasilacz Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+ (RS-550-AMAA-B1) 7 Procesor Intel Core i5-4590 3.3GHz LGA1150 BOX (BX80646I54590) 8 Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H) Jednak ostatnio tj. 2 dni temu dostałem BSOD (VIDEO_SHEDULER_INTERNAL_ERROR (119)). Pisałem na zagranicznym forum tam polecili mi usunąć i zainstalować na nowo najnowsze sterowniki do karty, tak też zrobiłem. Z resztą link do forum: http://www.eightforums.com/bsod-crashes-debugging/61916-bsod-while-watching-yt.html Tak jak tam napisałem rzecz się działa podczas oglądania filmu na YT. W sumie to dostałem 2 BSOD podczas oglądania YT. Po przeinstalowaniu sterowników do tej pory nie dostałem żadnego BSOD, ale raz mi się komputer zawiesił. W dzienniku zdarzeń widniało takie oto ostrzeżenie (Microsoft-Windows-Kernel-PnP EventID 219). Uruchomiłem ponownie komputer i działało. Jednakże później tego samego dnia wykrzaczył mi się sterownik ekranu. Na chwile zrobił się czarny ekran, ale po chwili wszystko wróciło. Dzisiaj nic się jeszcze nie wydarzyło, ba nawet rozegrałem godzinny mecz w LoL'a i nic. Wielka prośba do Was o zidentyfikowanie problemu. Czy jest to wina karty graficznej? Sterowników? Płyty głównej? Czy może coś innego? Wspominam o płycie głównej ponieważ czytałem podobne tematy i były tam podejrzenia, że może to być wina płyty głównej. Edytowane 22 Lutego 2015 przez kririn00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2015 Cena zacna, pewnie jakaś pomyłka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2015 Już poprawili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2015 I anulowali zamówienia po poprzedniej cenie z powodu "brak towaru i nie wiadomo kiedy będzie dostawa". Po nowej cenie: "mamy towar na stanie magazynu". :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) EPIC! :D Edytowane 24 Lutego 2015 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu1988 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Reklamuj! Ja kupiłem koparkę z 12.2013r miałem to samo co Ty. Po długiej i uciążliwej ścieżce gwarancyjnej w MSI polska wymienili mi kartę na nową z 01.2015r. czekałem ponad 30 dni taki maja tam burdel. Karta jest teraz w wersji 1.2 ma poprawione chłodzenie i nowy bios, po małym oc karta osiągnęła maksymalnie 70C po 5h grania w Dying Light. Inaczej chodzą wiatraczki przy 18% jest ponad 1000 obrotów, a nie jak w starszej wersji 250 i czasami jeden wiatraczek sam z siebie sie zatrzymywał, chociaż karta miała ponad 80 C. Obawiałem się kupna tej karty za 650 zł jeszcze bardziej byłem przekonany dokonania złego wyboru, jak zobaczyłem te temperatury, ale teraz mogę grać spokojnie i mam nową kartę za polowe ceny. Jedyny minus nowego wydania to lekko piszczące cewki pod obciążeniem ale to pikuś przy poprzednich 98 C. :D Edytowane 24 Lutego 2015 przez Wodzu1988 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Teoretycznie można by wołać inny 290X dostępny obecnie na magazynie po cenie jaką się zaakceptowało. ;) Choć pewnie poszli by prędzej na zwrot kasy. Edytowane 24 Lutego 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexiorek Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Zakupiłem kartę Karta graficzna Asus Radeon R9 290, 4GB GDDR5 (512 Bit), HDMI, 2xDVI, DP (R9290-DC2OC-4GD5) Specyfikacja mojego komputera:Płyta główna: MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA 1155Procesor: Intel Core i5-3550, 3.30GHz, 6MB, LGA1155Dyski:HDD: ST1000DM003-1CH162 ATA Device (931 GB, IDE)SSD: KINGSTON SV300S37A60G ATA Device (55 GB, IDE)Poprzednia karta graficzna: geforce gtx 460Zasilacz: XFX TS550 550W RAM: Kingston HyperX DDR3 8GB PC1600 2x4GB CL9 (KHX1600C9D3X2K2/8GX). Oczywiście wcześniej odinstalowałem sterowniki nvidii i po zainstalowaniu sterowników od tej karty (choć możliwe, że zrobiłem to jakimś cudem dwa razy), po ponownym uruchomieniu komputera, wyskakują paski pikseli na monitorze, po czym sterownik niby odzyskuje sprawność, a jednak wywala blue screena i muszę odpalać komputer w trybie awaryjnym. Sterowniki instalowałem ze strony producenta, ponieważ nie posiadam stacji dysków by odtworzyć dołączoną płytę. Karta podpięta jest do monitora przejściówką VGA -> HDMI, ponieważ monitor jest trochę starszy. Everest Ultimate nie wykrywa karty. W menedżerze urządzeń karta jest pokazana, tylko z żółtym trójkątem, a gdy chcę zauktualizować sterownik, to wyświetla komunikat, że jest już aktualny. Program CPUID HWMonitor również nie wykrywa karty i nie pokazuje jej temp ani nic. W menedżerze urządzeń we właściwościach karty jest jest uwaga: "System Windows nie może uruchomić tego urządzenia sprzętowego, ponieważ jego informacje o konfiguracji (w rejestrze) są niekompletne lub uszkodzone. (Kod 19)." Kartę podpiąłem jedno 6-pinowym pci-e + 6-pinowym pci-e z dołączonymi na kablu (wystające z tych 6-pinów) dodatkowymi dwoma pinami, czyli 8 pinów, tak jak było miejsce na karcie. Co poradzić w tym wypadku? Edytowane 9 Marca 2015 przez Klaus nie wklejaj formatowanego tekstu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Potrzebuje porady. Ostatnio polecilem znajomemu delikatnie zmodyfikowany zestaw z polecanych, wyszlo cos takiego: Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh Płyta główna ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150 (Z97 PRO4) Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 280 Oc 3GB (384Bit) DVI HDMI DP (GV-R928WF3OC-3GD) Zasilacz Antec VPF 550W Bronze Gra tylko w FIFA 14 i CS:GO. Ciezko okreslic jakies charakterystyczne momenty, czasami da rade pograc bez problemu, czasami wywala do pulpitu, czasami BSOD 0x00000116 atikmpag.sys. O ile w przypadku CS:GO problem jest zwiazny z tier0.dll i z tego co sie udalo znalezc ustawiajac detale na low/high problem staje sie duzo mniej problematyczny, to w przypadku FIFY za bardzo nie wiadomo gdzie lezy przyczyna. Myslalem ze moze GPU uszkodzone ale FURMARK bez problemu prawie 40 minut chodzi: http://i.imgur.com/ozjkO3R.jpg. Sterowniki najnowsze sciagnie ze strony AMD. Gdzie moge szukac problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajrat Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Nie do końca, mam 290 DirectCu II i dopiero obniżenie napięcia zredukowało temperaturę i jednocześnie hałas wentylatorów. Po prostu seria 290-tek się niesamowicie grzeje, taka konstrukcja. Ile miałeś stopni? Moja 290 DCu II juz 2 raz jest na serwisie w czasie gry ma cały czas 94 stopnie, a może dać sobie spokój z reklamacjiami bo ten typ poprostu tak ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Przez zbiciem napięcia w furmarku dobijało do 90-100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apka Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Witam serdecznie, jestem od kilku tygodni szczesliwym posiadaczem R9 290 Gaming, ale meczy mnie jedna rzecz. Wiem, ze karta strasznie sie grzeje, jednak dobija notorycznie do 94 stopni przy FC4 100% fanspeed i ich nie przekracza, throttlingu nie doswiadczylem. W idle temperatura waha sie miedzy 40-50C. Buda Zalman Z3 Plus, przod zasysa, 2 gorne i tylni pchaja na zewnatrz. Zegary sa stockowe poki co, chociaz chcialbym ja nieco wykrecic, co temperatura niestety uniemozliwia. Po przejrzeniu internetow 'normalne' temperatury wahaja sie w okolicach 80-86*C. I teraz moje pytanie. Czy problem moze lezec w slabo przytwierdzonym chlodzeniu? (cos takiego wpadlo mi w oczy) Buda jest slabo wentylowana? (moge sprobowac zdjac siatke z gornych wiatrakow) Demontowac chlodzenie i nalozyc ponownie paste? (podobno nie narusza to gwarancji MSI) Czy moze problem lezy w karcie jako takiej i najlepiej by bylo ja oddac na gwarancje? Wszelkie opinie sa mile widziane :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Master Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 94*C to na referenta norma, ale nie dla Twin Frozr. Majstrowałeś coś z pastą ? Mogłeś dać o wiele za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apka Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Nic z karta nie robilem przed zamontowaniem, z pudla poszla prosto do slota i od tamtego czasu siedzi. Wiatraki tez rozkrecaja sie do poziomu odrzutowca takze sa raczej sprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Ile masz wentylatorów z przodu ? Jak tylko 1 to spróbuj przenieść jeden z górnych na wolne miejsce z przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Sprawdź temperatury przy otwartej budzie, jeżeli ładnie spadną to wiesz w czym problem. Jeżeli będzie to samo to problem jest po stronie chłodzenia karty, a raczej na pewno problem tkwi w kiepskim docisku podstawy chłodzenia do rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Znaczy jak jeden wdmuchuje powietrze,trzy wyciągają??Jeżeli tak to gratuluje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apka Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 @sideband Ok sprawdze po robocie i zobaczymy jaki bedzie wynik @Drizz Takie bylo stockowe ustawienie w moim Zalmanie, nic w nim nie zmienialem poki co takze nie do mnie gratulacje :P Zastanawiam sie czy nie przelozyc tylniego wiatraka na przod gdyz wydmuchuje on stosunkowo chlodne powietrze. Na procku mam HR Macho rev2 i radiator praktycznie przylega do tylnego wylotu, wentylator z Macho nie dalby rady sam przepchac powietrza przez radiator i na zewnatrz obudowy? Wtedy zostalyby 2 na gorze ktore dmuchaja dosc goracym powietrzem i 2 mialbym na przodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Poeksperymentuj jak lepiej , ale koniecznie przenieś jeden z nich na przód Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajrat Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2015 Masakra te temperatury, czytałem testy pisało że w zmienionych chłodzeniach jest lepiej. Fajna ta karta jeżeli chodzi o wydajność ale temperatury dyskwalifikują ją całkowicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apka Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2015 Coz, przelozenie wiatraka z tylu na przod spowodowalo spadek temperatury do ~83*C w FC4, takze jestem bardzo zadowolony :) Teraz nic tylko krecic tak zeby dobic spowrotem do 90+ :D Wielkie dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...