Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest wina samego Radeona tylko chłodzenia i producenta Sapphire, który robi średnie chłodzenia. Jabyś wybrał coś np od ASUS to nie miałbyś takich problemów. Samo w sobie chłodzenie jest głośne. I nie tylko przez tą usterkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest wina samego Radeona tylko chłodzenia i producenta Sapphire, który robi średnie chłodzenia. Jabyś wybrał coś np od ASUS to nie miałbyś takich problemów. Samo w sobie chłodzenie jest głośne. I nie tylko przez tą usterkę.

Nie do końca, mam 290 DirectCu II i dopiero obniżenie napięcia zredukowało temperaturę i jednocześnie hałas wentylatorów. Po prostu seria 290-tek się niesamowicie grzeje, taka konstrukcja.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Posiadam używaną MSI 280X (na 99% pokoparkowa). Karta grzeję się w znacznym stopniu (w Furmarku po kilkudziesięciu sekundach dochodzi do 100 stopni, potem spada taktowanie). Co ciekawe nie grzeje się od razu, tylko początkowo temperatura trzyma się przez kilka-kilkanaście sekund powoli rosnąc, a potem już stosunkowo szybko dobija do 90 stopni.

W załączniku są screeny z GPU-Z, CPU-Z oraz z MSI Afterburner, gdzie widoczne jest odpalenie Furmarka, potem chłodzenie karty (ustawiłem wiatraki na 100% - temperatura spadła do 52-53 stopni). Pierwsze odpalenia Furmarka są na 1080p + 2x MSAA, a potem odpaliłem jeszcze w standardowym benchmarku 1080p (nie wiem czemu, ale strasznie w nim skacze użycie GPU).

Obudowa to Zalman Z3 Plus, więc jest raczej dobrze chłodzona (standardowe chłodzenie), ale dla pewności spróbowałem bez panelu bocznego i jest taki sam efekt. Gdy przy wyłączonym komputerze zakręciłem "ręcznie" wiatraczkami, to chodziły lekko, także to chyba nie z nimi problem.

Nie jestem specem od kart graficznych, więc możliwe, że coś pominąłem, także zwracam się do Was o pomoc z tym problemem ;] Dodam, że wolałbym na początku sprawdzić wszystkie "domowe" sposoby zanim wyślę kartę na gwarancję, bo mimo tego nadal w sporo gier mogę bez problemu pograć (przy włączonym vsync nie było problemów w np. bf4, ale już w far cry 3 ze względu na temperatury boję się grać).

Z góry dzięki za pomoc :)

post-212271-0-50682700-1424179003_thumb.png

post-212271-0-48133900-1424179004_thumb.png

post-212271-0-84813000-1424179005_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Campaign Period begins September 2, 2014 and ends on January 31, 2015 or when supply of Key Codes is exhausted, whichever occurs first
Więc jak kupiłeś kartę po 31 stycznia to już po promocji...

Edytowane przez Duch^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu pomogliście mi złożyć komputer.

1Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)

2 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

3 Napęd Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB BLACK - SATA BULK - BEZ SOFTu BA (SH-224DB/BEBE) Wewnętrzny PC

4 Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0

5 Karta graficzna MSI R9 290 4096MB DDR5/512 D/H PCI-E gaming 4G - R9 290 Gaming 4G

6 Zasilacz Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+ (RS-550-AMAA-B1)

7 Procesor Intel Core i5-4590 3.3GHz LGA1150 BOX (BX80646I54590)    

8 Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H)         

Jednak ostatnio tj. 2 dni temu dostałem BSOD (VIDEO_SHEDULER_INTERNAL_ERROR (119)).

Pisałem na zagranicznym forum tam polecili mi usunąć i zainstalować na nowo najnowsze sterowniki do karty, tak też zrobiłem. Z resztą link do forum: http://www.eightforums.com/bsod-crashes-debugging/61916-bsod-while-watching-yt.html

Tak jak tam napisałem rzecz się działa podczas oglądania filmu na YT. W sumie to dostałem 2 BSOD podczas oglądania YT. Po przeinstalowaniu sterowników do tej pory nie dostałem żadnego BSOD, ale raz mi się komputer zawiesił. W dzienniku zdarzeń widniało takie oto ostrzeżenie (Microsoft-Windows-Kernel-PnP EventID 219). Uruchomiłem ponownie komputer i działało. Jednakże później tego samego dnia wykrzaczył mi się sterownik ekranu. Na chwile zrobił się czarny ekran, ale po chwili wszystko wróciło. Dzisiaj nic się jeszcze nie wydarzyło, ba nawet rozegrałem godzinny mecz w LoL'a i nic.

Wielka prośba do Was o zidentyfikowanie problemu. Czy jest to wina karty graficznej? Sterowników? Płyty głównej? Czy może coś innego?

Wspominam o płycie głównej ponieważ czytałem podobne tematy i były tam podejrzenia, że może to być wina płyty głównej.

Edytowane przez kririn00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklamuj! Ja kupiłem koparkę z 12.2013r miałem to samo co Ty. Po długiej i uciążliwej ścieżce gwarancyjnej w MSI polska wymienili mi kartę na nową z 01.2015r. czekałem ponad 30 dni taki maja tam burdel. Karta jest teraz w wersji 1.2 ma poprawione chłodzenie i nowy bios, po małym oc  karta osiągnęła maksymalnie 70C  po 5h grania w Dying Light. Inaczej chodzą wiatraczki przy 18% jest ponad 1000 obrotów, a nie jak w starszej wersji 250 i czasami jeden wiatraczek sam z siebie sie zatrzymywał, chociaż karta miała ponad 80 C. Obawiałem się kupna tej karty za 650 zł jeszcze bardziej byłem przekonany dokonania złego wyboru, jak zobaczyłem te temperatury, ale teraz mogę grać spokojnie i mam nową kartę za polowe ceny. Jedyny minus nowego wydania to lekko piszczące cewki pod obciążeniem ale to pikuś przy poprzednich 98 C. :D

Edytowane przez Wodzu1988
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem kartę 

Karta graficzna Asus Radeon R9 290, 4GB GDDR5 (512 Bit), HDMI, 2xDVI, DP (R9290-DC2OC-4GD5) 

Specyfikacja mojego komputera:
Płyta główna: MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA 1155
Procesor: Intel Core i5-3550, 3.30GHz, 6MB, LGA1155
Dyski:
HDD: ST1000DM003-1CH162 ATA Device (931 GB, IDE)
SSD: KINGSTON SV300S37A60G ATA Device (55 GB, IDE)
Poprzednia karta graficzna: geforce gtx 460
Zasilacz: XFX TS550 550W

RAM: Kingston HyperX DDR3 8GB PC1600 2x4GB CL9 (KHX1600C9D3X2K2/8GX).

Oczywiście wcześniej odinstalowałem sterowniki nvidii i po zainstalowaniu sterowników od tej karty (choć możliwe, że zrobiłem to jakimś cudem dwa razy), po ponownym uruchomieniu komputera, wyskakują paski pikseli na monitorze, po czym sterownik niby odzyskuje sprawność, a jednak wywala blue screena i muszę odpalać komputer w trybie awaryjnym.

Sterowniki instalowałem ze strony producenta, ponieważ nie posiadam stacji dysków by odtworzyć dołączoną płytę.

Karta podpięta jest do monitora przejściówką VGA -> HDMI, ponieważ monitor jest trochę starszy.

Everest Ultimate nie wykrywa karty. W menedżerze urządzeń karta jest pokazana, tylko z żółtym trójkątem, a gdy chcę zauktualizować sterownik, to wyświetla komunikat, że jest już aktualny. Program CPUID HWMonitor również nie wykrywa karty i nie pokazuje jej temp ani nic.

W menedżerze urządzeń we właściwościach karty jest jest uwaga: "System Windows nie może uruchomić tego urządzenia sprzętowego, ponieważ jego informacje o konfiguracji (w rejestrze) są niekompletne lub uszkodzone. (Kod 19)."

Kartę podpiąłem jedno 6-pinowym pci-e + 6-pinowym pci-e z dołączonymi na kablu (wystające z tych 6-pinów) dodatkowymi dwoma pinami, czyli 8 pinów, tak jak było miejsce na karcie.

Co poradzić w tym wypadku?

Edytowane przez Klaus
nie wklejaj formatowanego tekstu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje porady.

Ostatnio polecilem znajomemu delikatnie zmodyfikowany zestaw z polecanych, wyszlo cos takiego:

Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh

Płyta główna ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150 (Z97 PRO4)

Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 280 Oc 3GB (384Bit) DVI HDMI DP (GV-R928WF3OC-3GD)

Zasilacz Antec VPF 550W Bronze

Gra tylko w FIFA 14 i CS:GO. Ciezko okreslic jakies charakterystyczne momenty, czasami da rade pograc bez problemu, czasami wywala do pulpitu, czasami BSOD 0x00000116 atikmpag.sys.

O ile w przypadku CS:GO problem jest zwiazny z tier0.dll i z tego co sie udalo znalezc ustawiajac detale na low/high problem staje sie duzo mniej problematyczny, to w przypadku FIFY za bardzo nie wiadomo gdzie lezy przyczyna.

Myslalem ze moze GPU uszkodzone ale FURMARK bez problemu prawie 40 minut chodzi: http://i.imgur.com/ozjkO3R.jpg.

Sterowniki najnowsze sciagnie ze strony AMD.

Gdzie moge szukac problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca, mam 290 DirectCu II i dopiero obniżenie napięcia zredukowało temperaturę i jednocześnie hałas wentylatorów. Po prostu seria 290-tek się niesamowicie grzeje, taka konstrukcja.

Ile miałeś stopni?

Moja 290 DCu II juz 2 raz jest na serwisie w czasie gry ma cały czas 94 stopnie, a może dać sobie spokój z reklamacjiami bo ten typ poprostu tak ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

jestem od kilku tygodni szczesliwym posiadaczem R9 290 Gaming, ale meczy mnie jedna rzecz.

Wiem, ze karta strasznie sie grzeje, jednak dobija notorycznie do 94 stopni przy FC4 100% fanspeed i ich nie przekracza, throttlingu nie doswiadczylem.

W idle temperatura waha sie miedzy 40-50C.

Buda Zalman Z3 Plus, przod zasysa, 2 gorne i tylni pchaja na zewnatrz.

Zegary sa stockowe poki co, chociaz chcialbym ja nieco wykrecic, co temperatura niestety uniemozliwia. 

Po przejrzeniu internetow 'normalne' temperatury wahaja sie w okolicach 80-86*C.

I teraz moje pytanie. 

Czy problem moze lezec w slabo przytwierdzonym chlodzeniu? (cos takiego wpadlo mi w oczy)

Buda jest slabo wentylowana? (moge sprobowac zdjac siatke z gornych wiatrakow)

Demontowac chlodzenie i nalozyc ponownie paste? (podobno nie narusza to gwarancji MSI)

Czy moze problem lezy w karcie jako takiej i najlepiej by bylo ja oddac na gwarancje?

Wszelkie opinie sa mile widziane :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź temperatury przy otwartej budzie, jeżeli ładnie spadną to wiesz w czym problem. Jeżeli będzie to samo to problem jest po stronie chłodzenia karty, a raczej na pewno problem tkwi w kiepskim docisku podstawy chłodzenia do rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sideband

Ok sprawdze po robocie i zobaczymy jaki bedzie wynik

@Drizz

Takie bylo stockowe ustawienie w moim Zalmanie, nic w nim nie zmienialem poki co takze nie do mnie gratulacje :P

Zastanawiam sie czy nie przelozyc tylniego wiatraka na przod gdyz wydmuchuje on stosunkowo chlodne powietrze. Na procku mam HR Macho rev2 i radiator praktycznie przylega do tylnego wylotu, wentylator z Macho nie dalby rady sam przepchac powietrza przez radiator i na zewnatrz obudowy? Wtedy zostalyby 2 na gorze ktore dmuchaja dosc goracym powietrzem i 2 mialbym na przodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, przelozenie wiatraka z tylu na przod spowodowalo spadek temperatury do ~83*C w FC4, takze jestem bardzo zadowolony :)

Teraz nic tylko krecic tak zeby dobic spowrotem do 90+ :D

Wielkie dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi