Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na laminacie przy pci jest napis model i rewizja karty. Kartę reklamuj ale to 30 dni czekania a karta zapewne niedotrze do serwisu i dystrybutor wymieni na nowy towar, tak jak z moją koparka było, będę się śmiał jak znowu trafi na allegro za 600 zł

Uciekło mi połowę wypowiedzi dziwne forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z kartą graficzną GIIGABYTE R9 280X OC 3GB DDR5

Gdy mam zainstalowane najnowsze sterowniki (14.12 lub 15.3) wyskakują mi blue screeny z plikiem atikmpag.sys.

Zaś gdy mam zainstalowane starsze sterowniki (np. 13.12 lub 14.9) zamiast blue screenow podczas gry wyskakuje mi komunikat "sterownik amd przestał działać ale odzyskał sprawność" 

Zrobiłem nawet pełny format komputera, lecz nic to nie dało.Dodam że próbowałem różne porady z internetu ale bez skutku. Dlatego chce was się spytać czy to karta jest uszkodzona.

Mój sprzęt:

Intel Core i5-4460

GIGABYTE GA-B85M-D3H

Corsair VS Series 450W 

4GB ram goodram

Z góry dziękuje za odpowiedz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, reklamowac na jakiej podstawie? WYsokich temp o kilka stopni? Napisalem na forum MSI, podali mi jakis bios do wgrania , zobaczymy czy pomoze. Zastanawia mnie czy to nie wina ciasnej obudowy zalman z3 plus, bo tempy procka na fortisie 2 (i5 4690k) tez w occt w stresie nieciekawe (62-64).

Karte sprawdzilem organoleptycznie, ma na plytce 1.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, reklamowac na jakiej podstawie? WYsokich temp o kilka stopni? Napisalem na forum MSI, podali mi jakis bios do wgrania , zobaczymy czy pomoze. Zastanawia mnie czy to nie wina ciasnej obudowy zalman z3 plus, bo tempy procka na fortisie 2 (i5 4690k) tez w occt w stresie nieciekawe (62-64).

Karte sprawdzilem organoleptycznie, ma na plytce 1.2

Bios raczej niewiele pomoże. Ile masz wentylatorów w obudowie, ile na Fortisie? Te 64 stopnie to na bez przetaktowania (default - 3,9GHz)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego sądzisz, że masz za wysokie temperatury i jak twoim zdaniem zmiana BIOSu ma to zmienić?

Ja mam 7970 i z mojego doświadczenia moge ci powiedzieć.

Jeśli core dochodzi do 70*C i karta schodzi z zegarem to:

- obniż taktowanie/napięcie

- zmień paste

- ustaw wentylatory na maksa

- zmień chłodzenie na karcie

Jeśli temp nie dochodzi do 70*C a zegary i tak zbija to przegrzewa sie sekcja zasilania i tutaj z tego co widze po obrazkach wielkiego pola do popisu nie masz. Możesz sie pobawić opcją PowerLimit ale:

- jak ustawisz za mało to karta nie będzie trzymać zegarów

- jak ustawisz za dużo to karta będzie sie przegrzewać i będzie zbijać zegary

Ja na moim 7970 mam wgrany BIOS z 280x i na zegarach 1100/1500 musze mieć PowerLimit w granicach +20-25% żeby karta była stabilna.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie czy to nie wina ciasnej obudowy zalman z3 plus, bo tempy procka na fortisie 2 (i5 4690k) tez w occt w stresie nieciekawe (62-64).

Wywal koszyk na dyski i wstaw tam dodatkowy wentylator, tak zeby dwa z przodu wciagaly zimne powietrze.

Moim zdaniem przedni wentylator, który jest na wysokości karty graficznej w ogóle jej nie chłodzi. Powietrze, które on wtłacza zasysane jest przez chłodzenie CPU i górny wentylator, a te, które dochodzi do karty jest rozpraszane przez karte graficzną. Dodatkowo, jeśli zasilacz sie grzeje to podgrzewa powietrze, które zasysa karta graficzna w tylnej cześci obudowy. A powietrze, wychodzące z karty graficznej uderza w bok obudowy i jestem pewien, że jak ją dotkniesz(obudowe) to będzie ciepła, jak nie gorąca.

Pograj troche i przyłóz ręke do wentylatorów, które wyciągają powietrze. Jeśli będzie bardzo ciepłe znaczy, że potrzebujesz więcej zimnego żeby wpadało do obudowy.

Zobacz w załączniku jak to u mnie wygląda

post-154900-0-95997900-1428152311_thumb.jpg

Edytowane przez brym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ta zmiana BIOSu pomogła, ale i tak muszę tą ich gejmingową aplikacją zmieniać profil na oc lub gaming. To chyba jakiś problem z funkcją power play czy coś. Jednak dalej są czasem błędy graficzne przy przeglądaniu internetu lub teksturach 2D w wiedźminie 2 (tak średnio 1-2 razy na godzinę grania). Coś jakby pamięć w karcie była za bardzo podkręcona (zmniejszenie jej taktowania eliminowało błędy nawet przed zmianą BIOSu).

Edytowane przez Slazer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy do końca o to ci chodziło

Świetnie... jak chcesz żebyśmy ci pomogli jak nawet nie wiesz jaki masz model karty. Chodzi mi o model a nie to co jest napisane w panelu bo R9 200 series nic nie mowi.

Czy jest to r9 280x Windforce OC? Tak przynajmniej wywnioskowałem z BIOSu, który jest na techpowerup. Wgrywałeś BIOS czy to fabryczny?

Moim zdaniem karta sie przegrzewa i to ewidentnie, bo u mnie przy 70* (Radeon 7970) karta zbija zegary. Teraz jest względnie chłodno ale jak przyjdzie lato to sobie nie pograsz :D

Proponuje zjedź z zegarem na GPU do 1000mhz i popraw wentylacje.

Nie testuj karty w Furmarku bo on wygrzewa karte do granic możliwości. Żadna gra tak nie użyje GPU więc jak chcesz testować to uruchom jakiś benchmark.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem karta sie przegrzewa i to ewidentnie, bo u mnie przy 70* (Radeon 7970) karta zbija zegary.

Jeżeli przy 70*C na rdzeniu hd 7970 redukuje taktowania to coś jest nie tak (chyba że sam ustawiłeś taki poziom throttlingu w biosie). Pytanie jaka temperatura na sekcji zasilania? Doczytałem, że w tych kartach trzeba zwiększyć Power Limit bo jest za nisko ustawiony fabrycznie i stąd te spadki taktowania przy niedużych jak na nie temperaturach. 

Edytowane przez toska78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi. Na MSI forum podeslali linka to zmiany BIOS-u i na tym ich pomoc sie skonczyla wiec nie wiadomo czy to za wysoko i co to powoduje. Na zasadzie masz i odczep sie.

Grzebanie w karcie, plus wenty na maksa to slaby pomysl przy nowka karcie, heloł....

Chyba bede musial zyc z taka grzalka az padnie, a rewizje mozna sprawdzic tylko na PCB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal koszyk na dyski i wstaw tam dodatkowy wentylator, tak zeby dwa z przodu wciagaly zimne powietrze.

Moim zdaniem przedni wentylator, który jest na wysokości karty graficznej w ogóle jej nie chłodzi. Powietrze, które on wtłacza zasysane jest przez chłodzenie CPU i górny wentylator, a te, które dochodzi do karty jest rozpraszane przez karte graficzną. Dodatkowo, jeśli zasilacz sie grzeje to podgrzewa powietrze, które zasysa karta graficzna w tylnej cześci obudowy. A powietrze, wychodzące z karty graficznej uderza w bok obudowy i jestem pewien, że jak ją dotkniesz(obudowe) to będzie ciepła, jak nie gorąca.

Pograj troche i przyłóz ręke do wentylatorów, które wyciągają powietrze. Jeśli będzie bardzo ciepłe znaczy, że potrzebujesz więcej zimnego żeby wpadało do obudowy.

Zobacz w załączniku jak to u mnie wygląda

Dzieki za zdjecie i pomysl, niestety mam 3 dyski sata plus ssd, wiec z koszykiem nie bardzo.

Problemem faktycznie moze byc zasilacz ktory sie grzeje na maksa z dolu i z automatu karta zasysa gorace powietrze od niego. Jednak z3 plus oprocz wygladu to kicha z przeplywem powietrza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios raczej niewiele pomoże. Ile masz wentylatorów w obudowie, ile na Fortisie? Te 64 stopnie to na bez przetaktowania (default - 3,9GHz)?

Oldskul - te 64 mam przy DAI na ultra, bez OC wiec w booscie (3,9GHz). Czy to w normie?

Bardziej niz procka martwi mnie jednak te 80-85 stopni karty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzisiaj zakupiłem Gigabyte Radeon R9 290 WindForce 3X OC 4GB  pobrałem sterowniki ze strony producenta zainstalowałem i po krótkim czasie ekran gaśnie na sekundę odpala się ponownie ale z dziwną paletą kolorów wszystko jest zielone i purpurowe , po chwili wszystko wraca do normy , pomaga też odłączenie i podłączenie kabla HDMI próbowałem zrobić screen shota aczkolwiek po wrzuceniu SS'a do Photoshopa wszystko wygląda poprawnie. Zaznaczę że problem ten notorycznie  występuje.

Processor: Intel i5-2320 CPU @3,00 GHZ

Ram: 8gb kingston

System: Windows 7 enterprise

zasilacz: MS-Tech ATX PSU 650W

monitor: TV Sony Bravia 40'

Edytowane przez Disavill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz możliwość podłączenie innym kablem? DVI, nawet może być VGA. Ewentualnie inny TV lub monitor.

Możesz też spróbować najnowsze sterowniki beta oznaczone 15.3 

Wygląda jakby zabezpieczenie przed kopiowaniem, choć nie wyklucza uszkodzonej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje kapi89 oraz Devil dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety nie posiadam innego monitora jak i kabla DVI chodź przyznam że planowałem już zakup takiego, jednak problem chyba udało mi się rozwiązać, (pożyjemy, zobaczymy).

Zostawiam również solucję być może komuś się przyda.

1) Otwieramy AMD Catalyst Control Center

2) Wybieramy zakładkę "My Digital Flat-Panels"

3) Z rozwijanego menu wybieramy Pixel Format

4) Zamieniamy YCbCr 4:4:4 pixel format na RGB 4:4:4 Pixel Format PC Standard (FULL RGB)

5) Apply

Po zmianach problem został naprawiony . Temat do zamknięcia.

Edytowane przez Disavill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

zakupiłem po okazyjnej cenie Sapphire R9 290 do mojej MSI R9 290. "Nowa" karta jest sprawna, testowana pod obciążeniem w Furmark.

Zainstalowane sterowniki karty, próbowałem także wersję najnowszą wersję beta:

WUVaawp.jpg

GPU-z - jak widać jedna karta pracuje, druga odpoczywa

8Dujd4J.jpg

konfiguracja w GPU-z

Wh3jOLG.jpg

stan Furmark przy "włączonym" Crossfire

dKYrw5q.jpg

W CCC karty posiadają włączoną opcję Crossfire, lecz podczas testów tylko jedna z nich działa pod obciążeniem - ta po którą podłączony jest monitor.

Czy ktoś spotkał się już z takim zjawiskiem i może wie jak na to poradzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś czymś innym niż furmark? Bo ogólnie ten program to tylko zabójca sekcji zasilania, dobry ale tylko i wyłącznie do wygrzewania. Lepiej sprawdź 3dmark, heavenbenchmark, lub w jakieś grze.

Ewentualnie możesz spróbować zrównać im taktowanie rdzenia i  pamięci.

Edytowane przez kapi89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Zakupilem na allegro Gigabyte R9 280x Windforce OC Rev. 2.0. Problem z kartą jest następujący:

- po dopaleniu Fire Strike temp. rośnie do 97 st...co ciekawe, czasami karta zmniejszy swoje zegary i wtedy temp spada.

- w idle ma ok 40 st.

- nie ma artefaktow 

- karta mocno halasuje, ale wentylatory chodza na 100%.

- w furmarku tem szybko rosnie, pozniej karta zbija zegar o polowe i wtedy pracuje z temp ok 70 st.  

Karta jest prawdopodobnie pokoparkowa, sprzedawca posiadał 4 egzemplarze. 

Dostałem f-vat na karte do esc.pl, podobno moga uznac pomimo ze gwarancja nie jest na mnie. No ale wtedy karta pewnie zniknie na miesiac.

Mogę zrobić cos zeby szybko odratować kartę czy lepiej ja gdzieś zwrocic? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi