Klaus Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2016 270 ma chyba zablokowaną regulację napięcia gpu, które w 270x można podbić edycją biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 w asus gpu tweak tool można praktycznie każdą kartę voltować miałem sapphire 7790 msi r9 270 i teraz sapphire 7950 kazda z nich miała mozliwosc regulacji vcore w asus gpu tweak tool. Dodatkowo do oc warto wrzucić reg moda na power limit +50%, żeby nie zrzucało zegarów. Teoretycznie 270x dzieki drugiej wtyczce 6pin ma wieksze mozliwosci OC w praktyce bywa róznie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gernash Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 Witam. Mój radeon nie zbija taktów w spoczynku.Co dziwne od 3 dni grająć w Cod 2 !!! mam temperaturę około 85C co jest nie do pomyślenia. Kartę wyczyściłem z kurzu. Temperatury oraz taktowanie podczas spoczynku: http://zapodaj.net/d9a0566d5598c.png.html Sterowniki: Crimson 16.1- usunąłem je przez DDU i jeszcze raz zainstalowałem problem pozostał. Karty nigdy nie podkręcałem. Wcześniej w trybie 2D karta miała takty bodajże 250/150 MHz i była cicha i chłodna. Szukam pomocy i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 A ile masz podłączonych monitorów do tej karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gernash Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 Jeden monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Jest jakiś powód, dla którego pozostajesz na starych driverach? Coś jest nie tak, częstotliwość jest zbijana ale nie do najniższego poziomu, tak jakby coś ciągle działało w tle jakieś youtube czy może flash? Tak czy inaczej w pierwszym kroku warto spróbować aktualizacji driverów (o ile nie masz konkretnego powodu pozostawania na starych), może się "samo naprawić". Edit, OK doczytałem, spojrzałem na obrazek zamiast na tekst. Edycja biosu tego Radeona naturalnie rozwiązałaby ten kłopot, ale zapewne nie o to Ci chodzi. Poczekaj na odpowiedzi od posiadaczy Radeonów. Taki próbny pomysł, to możesz spróbować powyłączać przeróżne "akceleracje sprzętowe" w przeglądarce i innych dziwnych programach użytkowych, i tak nic to nie daje, a potrafi podbijać taktowania karty. Ewentualnie ubijaj procesy w Menadżerze zadań kolejno i patrz czy po którymś ubiciu taktowania nie spadną, wtedy będzie to jakaś poszlaka co tu się dzieje. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gernash Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Zauważyłem ze przy wlaczeniu pc takty są okej 300/150MHz i temperatura 31C. Dopiero jak wlacze i wylacze gre takty sie nie zmieniaja Jest mozliwosc ze mam wirusa ktory powoduje ze moja karta jest koparką? Edytowane 24 Stycznia 2016 przez gernash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleps123 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Agito ma taką dobrą renome ? Jeśli tak to osobiście będę kupował u nich a nie od moreli. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Pleps123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleps123 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Od jakiego producenta masz karte ? Zauważyłem ze przy wlaczeniu pc takty są okej 300/150MHz i temperatura 31C. Dopiero jak wlacze i wylacze gre takty sie nie zmieniaja Jest mozliwosc ze mam wirusa ktory powoduje ze moja karta jest koparką? Mało prawdopodobne ale możesz sprawdzić jakimś dobrym antywirusem. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Pleps123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2016 wrzuc liste procesow przy taktach uvd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2016 To samo miałem na Crimson 16.x, na 15.12 jest ok. Masz jakiś program zewnętrzny do OC (Afterburner)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gernash Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2016 Rozwiązałem problem-winowajcą jest Chrome wystarczy wyłączyć jedną opcję w chrome: Chrome - Ustawienia-system-uzyj akceleracji sprzętowej gdy jest dostępna Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 a uzycie procesora leci w górę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Świeżo kupiona, używanaW grach radzi sobie normalnie, 3dm bez problemów przechodzi a we flashu wali artami, długie trójkątne żółte i kolorowe pasy. Drajwery najnowsze, nic jeszcze nie podbijałem tak świeżo z pudełka i oczyszczona z papierosowego dymu :>Czego to jest wina, bo skoro karta działa dobrze w grach to chyba nie jest całkiem uszkodzona?edit:Teraz podczas włączania innej strony w ms edge wywaliło sterownik ekranu po czym sam się naprawił, ale jednak.Zasilanie? Bios?Sterowniki?Czy też karta jest zje*na i do zwrotu lub serwisu? Edytowane 3 Lutego 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 Screen z GPU-z I numer seryjny karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) ok Edytowane 3 Lutego 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 Przestaw switch na karcie w drugą pozycję i daj screena z głównej zakładki GPU-z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Co zmienia ten przełącznik? Po przełączeniu tak samo wali artami we flashu. Edytowane 3 Lutego 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 Teraz możesz skorzystać z mojego tematu na forum MSI i wgrać nowy BIOS https://forum-en.msi.com/index.php?topic=252582.msg1451869#msg1451869 Delikatnie podbija bazowe napięcie na GPU poprawiając stabilność i możliwości OC. S/N twojej karty to ta sama partia, więc wgrywaj śmiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Odsyła mnie do filedropera, gdzie bez płatnej rejestracji nic nie mogę pobrać.A swoją drogą dostałem za rejestrację produktu dodatkowe 3 miesiące gwarancji więc jeszcze obejmuje. Czy w takim razie reklamować ją u producenta z powody tych artów? Edytowane 28 Stycznia 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 Jaki ty jesteś ciemny chłopie. Na filedroppera to ja wstawiałem swój BIOS. Ty masz pobrać ten: https://forum-en.msi.com/index.php?action=dlattach;topic=250920.0;attach=21543 Robisz bootowalnego pena, kopiujesz dwa pliki co znajdziesz w archiwum i klepiesz komendę: atiflash -p -f -noaper 0 103.rom Po 2 s jest po wszystkim. Jak to ci nie pomoże to se wysyłaj na gwarę. Sterowniki wgraj najnowsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 ogarniem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 Oczywiście ten switch zostaw w pozycji tej drugiej (nie tej co miałeś fabrycznie). Wtedy w GPU-z zaznacza ci się ptaszek w polu UEFI. Ten nowy BIOS też jest UEFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Ok, więc moja płyta nie daje opcji botu z pena bida z demobilu Acera :> Domyślam się, że muszę w takiej sytuacji użyć ati winflash, tak?Wybacz pytania, ale pierwszy raz upgradeuje w ogóle bios w karcie :> na płycie jakoś łatwiej.http://forum.benchmark.pl/topic/112547-flash-biosu-gpu-amd-i-nvidia/znalazłem taki poradnik i najnowszy winflash 2.6.7mam zmienić nazwę pliku na C.rom ? Czy zostawić tak jak jest z rozszerzeniem .103?---------Po przełączeniu na drugi BIOS tak jak za pierwszym razem czarny ekran bez reakcji, komputer w tle chodzi. Próbowałem wcześniej kilka razy zanim zastartował na drugim BIOSie, w końcu poszedł.http://prntscr.com/9vxi1mNaciskam program i czekam? Edytowane 28 Stycznia 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 Nie wiem jak ty czytałeś ten poradnik skoro po kliknięciu w link do ATI Winflash jest informacja o najnowszej wersji ATIFlash 2.71 Nazwę biosu z archiwum zmieniasz na dowolną z rozszerzeniem *.rom. P.S. to czy możesz bootowac z pendriva sprawdzałeś mając podpięty pendrive? Na starcie nie wyświetla ci się jakiś skrót do Boot Menu? F11, Esc etc. To archaiczne płyty potrafiły (ewentualnie odepnij wszystkie napędy i zostaw samego pena). Użyj programu Rufus do stworzenia bootowalnego pena (opcja FreeDOS). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Tak, sprawdzałem mając podpięty botowalny pendrive ;) robiłem to samo na płycie gigabyte z upgrade biosu płyty i szło bez problemu więc mniej więcej wiem jak to powinno wyglądać.Tak, wybrałem opcję FreeDos, tak użyłem programu Rufus.Udało się w końcu odpalić z obrazem w drugim ustawieniu switcha na karcie.http://prntscr.com/9vxla3Tak to teraz wygląda, mogę naciskać "program"? Wersja winflash najnowsza 2.6.72.7 to dotyczy atiflasha. Oczywiście zachowałem za pomocą gpu z aktualny bios na dysku.Ok, poczytałem poradnik i widzę że bzdury tu popisałem ;)Już się upgradeuje dokładnie zgodnie z tą instrukcją. Edytowane 3 Lutego 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 Skoro działał to nie jest uszkodzony. Idź do jakiegoś kumpla z cywilizowaną płyta i zrób to jak trzeba pod DOS'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) przetestuję go, zawsze mogę wrócić do 1 BIOSU Edytowane 3 Lutego 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 ACER bootuje z pendrive jak coś. Sprawdziłem z penem, na którym leży jakiś stary openelec. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Botuje już zauważyłem, była wyłączona opcja w innej zakładce BIOSU. Edytowane 3 Lutego 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...