Klaus Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 W konfiguracji z Radeonem masz monitor podłączony do integry, to nie ma obrazu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) W takiej sytuacji nie ma obrazu. W BIOSie integra jest wyszarzona automatycznie po przepięciu kabla od monitora na kartę graficzną.Na teraz mam plan pojechać do brata na drugą stronę Wisły i u niego jak się uda z karty PCI odpalić. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 A jakiegoś autoexec.bat nie da się spreparować, by aktualizacja poszła automatycznie po bootowaniu z pena? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2016 może się da, też tam myślałem, aby to wykombinować jako na pamięć, komp chodzi tylko karta nie świeci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 Zreanimowałeś kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 nie :) wróciłem do starej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obar Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2016 Cześć. w zasadzie można ten wątek zamknąć. Usterka nie została zdiagnozowana i pomimo wymiany płyty głównej i podobno RAM, nadal występuje. Prawdopodobnie jest więc uszkodzona sama karta graficzna. Na zakończenie dodam, że w drodze desperacji wysłałem do diagnozy cały zestaw. Większość komponentów (poza kartą graficzną) kupiłem w sklepie Morele, dlatego sensowne wydało mi się wysłanie do ich serwisu całego zestawu do testów. Oto moje doświadczenie (ku przestrodze), czyli co zastałem po odebraniu zestawu: 1. Zerwany gwint w obudowie przy śledziu od karty graficznej,2. latająca śrubka w środku, druga przykręcona tak, że aż jest zdarta farba na obudowie,3. odwrócony zasilacz,4. źle zamontowana płyta główna (nie można wpiąć wtyczki DisplayPort, bo przeszkadza element z backplate),5. niepoprawnie zamontowany wentylator, jeden z pinów nie był do końca wpięty do płyty..6. nie zamontowany dysk m.2,7. nie zamontowany wentylator, który zamówiłem.8. śrubki dokręcane mechanicznie, również te przy płycie głównej - zdarte luty wokół otworów (nie wiem, czy wiecie o co chodzi)!9. brak informacji o usterce,10. brak faktury za wykonaną usługę.11. Główna usterka niezdiagnozowana i nieusunięta. No i taki finał, że nic nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 Próbowałeś użyć innego wyświetlacza, np tv, innego przewodu? Ostatnio po zmianie platformy miałem podobne akcje. Od czasu do czasu monitor wywalał mi "brak sygnału sprawdź przewód itd". Ten problem występował po kablu dvi-dvi. Na d-sub - d-sub nie było problemu. Przesyłanie sygnału po analogu powodowało u mnie pewien dyskomfort. Płyta ma jeszcze wyjście DP. By to połapać potrzebny byłby kabel Dp - DVI lub DP - HDMI. Najtaniej wychodziły przejściówki DP - DVI. Sprzedawca u którego znalazłem te przejściówki miał też przejściówki dvi - hdmi - do koszyka. Teraz to będę mógł kombinować. Sprzedawca ma też kable dvi- dvi po 2 zł z groszami, do koszyka, zawsze się mogą przydać. Odebrałem pakę i zamiast bawić się przejściówkami, podłączyłem inny kabel dvi - dvi. Od miesiąca wszystko działa, ani razu nie pokazał się czarny ekran. Stary kabel działał w poprzednim kompie, wpiąłem go nawet pomiędzy przejściówki DP z jednej strony a HDMI z drugiej, też działał prawidłowo z lapkiem i monitorem. Z "nową" płytą nie chciał, co jakiś czas na moitiorze "brak sygnału itd..." O tyle to było ciekawe, że wejście na stronę sklepu aldi kończyło się zawsze czarnym ekranem, win+D przywracało obraz. Cuda dziwy.Myślałem, że płyta jest walnięta. Wystarczyło wymienić kabel dvi. Sprawny na sprawny. Spróbuj może użyć innego przewodu i innego wyświetlacza, np. telewizora. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukos124 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2016 Hejka, mam pewien problem z nowym kompem. Wczoraj go sobie złożyłem, wgrałem Windowsa 10, najnowszy update, wszystkie sterowniki itd. Podczas przeglądania neta czy też robienia czegoś na pulpicie temperatura karty wynosi około 40-50°C i wszystko jest super lecz gdy tylko odpalam jakąś gierke to nagle moja karta graficzna zaczyna wariować, obciążenie GPU skacze do 95% a jej temperatura z 40°C nagle podskakuje do 75°C-85°C. Nie chodzi tutaj o to, że odpalam jakieś najnowsze tytuły w Full HD na najwyższych tylko odpalam zwykłego LoLa który chodzi nawet na wiekowych komputerach. Powiem tylko, że jedyna część jaką przełożyłem ze starego zestawu do nowego komputera to właśnie karta graficzna i muszę przyznać, że na starym sprzęcie z Windows 7 nie miałem żadnych problemów. Wiecie może jak trochę ogarnąć moje GPU? Może w panelu ustawienia karty Radeon coś pogrzebać? Moje GPU: Gigabyte Radeon R9 270Wersja sterowników: Crimson Edition 16.1.1CPU: I5 6600KMOBO: ASUS PRO GAMEING Z170 PSU: SilentiumPC Deus G1 500w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obar Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2016 Próbowałeś użyć innego wyświetlacza, np tv, innego przewodu? Ostatnio po zmianie platformy miałem podobne akcje. Od czasu do czasu monitor wywalał mi "brak sygnału sprawdź przewód itd". Ten problem występował po kablu dvi-dvi. Na d-sub - d-sub nie było problemu. Przesyłanie sygnału po analogu powodowało u mnie pewien dyskomfort. Płyta ma jeszcze wyjście DP. By to połapać potrzebny byłby kabel Dp - DVI lub DP - HDMI. Najtaniej wychodziły przejściówki DP - DVI. Sprzedawca u którego znalazłem te przejściówki miał też przejściówki dvi - hdmi - do koszyka. Teraz to będę mógł kombinować. Sprzedawca ma też kable dvi- dvi po 2 zł z groszami, do koszyka, zawsze się mogą przydać. Odebrałem pakę i zamiast bawić się przejściówkami, podłączyłem inny kabel dvi - dvi. Od miesiąca wszystko działa, ani razu nie pokazał się czarny ekran. Stary kabel działał w poprzednim kompie, wpiąłem go nawet pomiędzy przejściówki DP z jednej strony a HDMI z drugiej, też działał prawidłowo z lapkiem i monitorem. Z "nową" płytą nie chciał, co jakiś czas na moitiorze "brak sygnału itd..." O tyle to było ciekawe, że wejście na stronę sklepu aldi kończyło się zawsze czarnym ekranem, win+D przywracało obraz. Cuda dziwy.Myślałem, że płyta jest walnięta. Wystarczyło wymienić kabel dvi. Sprawny na sprawny. Spróbuj może użyć innego przewodu i innego wyświetlacza, np. telewizora. Dzięki za podpowiedź. Próbowałem również na kablu HDMI. Jest ten sam kłopot. Monitor jest sprawny, bo działa z laptopem. Jak gaśnie ekran, słyszę dźwięk, jakby było odłączane urządzenie. Więc teraz to albo karta, albo zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2016 rozebrać wyczyścić nasmarować złożyć. karta nie grzała się w starym zestawie, bo nie byla w pelni wykorzystywana przez np słaby procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1985 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Ostatnio miałem R9 280x Gigabyte rev.2.0 i jak Wiesiek byl zminimalizowany to karta nie zeszla z taktow.Zona pracowała sobie na kompie przez pol wieczora, w końcu jak sie dosiadlem cos mi nie przypasowalo bo szum byl głośniejszy niz zazwyczaj.Odpaliłem Gpuz a tu temp 65 stopni Wtf? Zamknąłem wieska in spadły momentalnie.( Win 10 64) Edytowane 24 Lutego 2016 przez Bartek1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 serwis naprawił kartę ale arty tylko na flashu dalej są i tylko na grach firmy Ludia. Ciekawe dlaczego, może to jakiś błąd sterowników? Bo po włączeniu w tle obciążenia, aby karta wskoczyła na wyższe obroty też są. Czyli to nie jest problem niskiego napięcia. A rdzeń kręci się idealnie, 1190 leci bez problemu na standardowych napięciach, zaraz będę testował 1200 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Sprawdzaj Crysisem 3 Czy FarCry 3 to zobaczysz czy stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 i kryzys i fc chodzą bez problemu po OC na 1170 a miałem taką zawieszkę, że wyskoczyły mi szare pionowe, cienkie ok 4 mm, pasy i zawiecha, to tak po ok trzech godzinach pracy po OC akurat w windowsie, a drugi raz w Springu szaro zielone. Czy to czasem nie jest od pamięci, bo też ciut podniosłem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Panowie, jeśli w moim MSI r9 270 co jakiś czas crashują się sterowniki i wyświetla komunikat, że sterownik odzyskał sprawność (bądź nie odzyskał i łapie bsoda), w niektórych tytułach mam artefakty od samego początku wyświetlania tytułu (Wolfenstein the new order) a w niektórych po dłuższym graniu (Wiedźmin 3 i GTA5) to czy mam podstawy sądzić, że karta jest uszkodzona i nadaje się do wymiany/naprawy gwarancyjnej? Karta w aplikacjach 3d działa na taktach ustawionych na poziomie 270x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Jak przy OC masz problem to gwarancja tego nie obejmuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Sterowniki wywalają się na przeglądarce np, czy pulpicie, więc bez oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Tak ci się tylko wydaje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Skoro mówię, że wywalają się też sterowniki bez oc to wywalają się też bez oc. Pytanie czy jest to podstawa do realizacji gwarancji ew. co może być tego przyczyną? Nie raz już były zmieniane i aktualizowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Ustaw karcie standardowe takty i testuj. Jeżeli problem nie ustąpi to ślij na gware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Czy jakiś właściciel karty MSI r9 270x lub innej 270x mógł by sprawdzić, czy w przeglądarce Edge na flashowej grze DreamWorks Dragons: Rise of Berk na Fejsie ma artefakty. To samo na innej grze firmy Ludia Jurastic Park też przez fejsa. Nigdzie indziej niezależnie od OC nie mam artów, a tam mam przy niskich jak i wysokich taktowaniach. Jak bym nie ustawił. Poza tym podbicie pamięci o 50 dało mi zwieszki w paski, odkręciłem je i już zwieszek nie ma :) Dziwna karta bo rdzeń lata wysoko. Edytowane 27 Lutego 2016 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Dotarło chłodzenie wodne na górną kartę. Test bez Xfire 1200 core 1550 mem + bios z 390x (ciaśniejsze timingi na pamięciach dają prawie 5%) http://www.3dmark.com/fs/7995645 PS. sprzedaję drugą kartę Edytowane 26 Marca 2016 przez kapi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) Witam, posiadam kartę R7 260x OC Gigabyte. W pierwszym dniu karta osiągała np: BF4:+120FPS Metro2033:35-45FPS World of tanks:+50FPS (Ultra 1366x768) Po kilku dniach spadły nagle do takich wartości BF4:30-40FPS Metro2033:15-30FPS World of tanks:20-30FPS. Dodam również, że poprzednia karta używana na tym PC to Gt430. Pierwszy sterownik to catalyst 15.12. Pozostałe komponenty: AMD PHENOM II X4 965 BE (3.8GHz OC) Asrock 980DE3/U3S3 CHIEFTEC 500W Edytowane 20 Maja 2016 przez Szefcio67 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiskas Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Witam od ponad roku mam zamontowanego gelid ice vision na r9 290x (oryginalnie r9 290 referat) (https://www.quietpc.com/gel-icy-vision ) Do tej pory nie było problemu ale w ostatnie upalne dni zauważyłem zwiechy w grach które potrzebują dużo papu od gpu. Ogólnie lubię ciszę więc wszystkie wetyle w obudowie mam na minimum (CPU ~800 wzwyż, case fan 2x 800~1000, gelid 2x 900~1000, a od zasilacza całkowicie wyłączony) Odpalałem więc valey benchamrk i rzeczywiście temperatury rosną dość szybko (mowa o VRM2 i VRM) samo gpu osiąga max 86 stopni więc jest ok. Ale VRMY na tak niskich obrotach są słabo chłodzone i tak 105-110 i zawiecha kompa. Wystarczy że podkręce wentyle icy vision na 1400-1500 VRM max dochodzi do 80 i wszystko jest cacy (gpu 75-82) karta nie jest kręcona- zegar 1000/5000 ...... Wygląda na to że przy tak niskich obrotach powietrze nie dochodzi do gownianego aluminiowego żeberka zamontowanego na VRM2... Ogólnie jaki jest max temperatury dla VRM 1 i 2 ...i jak to jest że zestawy chłodzenia wodnego mają tylko blok wodny na gpu (nic nie nawiewa bezpośrednio na kartę) tylko wentyle z Budy chłodzą VRMY????? Edytowane 6 Lipca 2016 przez Wiskas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) a od zasilacza całkowicie wyłączony ??? Ogólnie jaki jest max temperatury dla VRM 1 i 2 115 stopni to jest w większości wypadków maksymalna temperatura pracy, przy której zaczyna się throttling bądź inne problemy. i jak to jest że zestawy chłodzenia wodnego mają tylko blok wodny na gpu (nic nie nawiewa bezpośrednio na kartę) tylko wentyle z Budy chłodzą VRMY????? Każdy kto zakłada sam blok na gpu ma również chłodzenie vrm, a już na pewno przy karcie która ma taki pobór prądu, chyba że maja blok full cover - wtedy zakrywa on również vrm. Jeżeli oczekujesz ciszy od komputera to wybrałeś sobie złą kartę, możesz spróbować obniżyć napięcie na rdzeniu bądź ograniczyć power limit. Edytowane 6 Lipca 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiskas Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 Dzięki za sensowną odpowiedz.... Tak zasilacz to evga supernova 750w która pozwala na pasywne zasilanie....co do VRM to czytałem właśnie że 100-110 to nie tak źle ale u mnie jednak przy tych temperaturach komp się zawiesza....moja Buda ma słaby przewiem ( dużo komponentów i dość ciasno oraz zero cable managnent) ale sentyment nie pozwala mi jej zmienić.... Prędzej ją zmodyfikuje.... Znasz cos fajnego co można założyć na vrm? Problem błachy (lato + wentyle low) lekkie podciągnięcie wentyla gpu i jest ok...ale w samej budzie dość ciasno i ciepło (dochodzi jeszcze i5@4500Mhz) ogólnie thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 Do HD58xx było VRM-R5 od Thermalrighta , z tego co wiem to jest nadal dostępne w cenie ~40 zł . Po przeróbkach powinno pasować do R9 290X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiskas Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 Dzięki już chyba znalazłem wygląda na znacznie lepszy niż mój który był w ice vision (prawdopodobnie miałem pierwsza rewizję- ten jest rev2) http://www.angela.pl/p10996,gelid-enhancement-kit-of-rev-2-icy-vision-for-amd-r9-290-290x-board.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1985 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Witam, wczoraj trochę pokręcilem 290 Asus di cu 1370/1080.Normalnie działała w W3 , dzisiaj nie włącza się Windows.Probowalem zmienić takty w trybie awaryjnym ale msi afterburner nie widzi karty.Co mam począć?:) Edytowane 18 Lipca 2016 przez Bartek1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...