Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Odinstaluj kartę w menedżerze urządzeń w trybie awaryjnym i uruchom komputer ponownie.

Będzie się tak dziać za każdym razem jak wyłączysz komputer a kartę zostawiłeś na podkręconych taktach, w msi afterburnerze powinna być opcja przypisania taktowania do trybów 2d/3d, tak żeby w momencie włączenia gry karta sama wskakiwała na wysze takty, a po zakończeniu na domyślne.

Dodatkowo podnieś o kilka procent power limit tak aby karta częściej trzymała te faktyczne 1080mhz na rdzeniu w grach.

Tapatapatap Flex2

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunięcie msi afterburner z autostartu nic nie pomoże. Skonfiguruj ten profil 2d/3d w ustawiniach afterburnera, no chyba że masz podłączone 2 monitory o różnej rozdzielczości to wtedy i tak karta będzie cały czas w trybie 3d.

Tapatapatap Flex2

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiłem wczoraj na 1370 , grałem na takich taktach około 30 min w W3 i było spoko.Ale już dziś winda ani razu nie wstała :/ Memki faktycznie Elpidy, czyli za dużo z nich nie wyciągnę, zegar też powyżej 1080 wali artefakty.Power limit dałem na 30+. Temperatura znośna, max 80 stopni ale bez słuchawek nie da się grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno małe pytanko. Kiedy zostawiam wentyle ręcznie na 70%mozna usłyszeć delikatny , wnerwiajacy, nie równomierny warkot. Nie ma tego dźwięku kiedy Buda leży na boku.Czy to efekt tego że karta nie jest w idealnym poziomie ? Czy po prostu znak że czas się już jej pozbyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
Mam problem z r9 270, który był tu już poruszany. Zegary w normalnym trybie 2D wynoszą 300/150, przy lekkim obciążeniu 450/1400. Problem polega na tym, że gdy karta jest na lekkim obciążeniu np. przez przeglądarke i włącze gre lub benchmark to zegary wskakują na 900/1400 zamiast 1140/1495. Do OC używam ASUS tweak bo tylko tam mam możliwość regulacji napięcia. Próbowałem różnych opcji w Msi afterburner lecz kończyło sie to brakiem zmian lub karta pod lekkim obciążeniem wskakwiała zawsze na 1140/1495 ale za to napięcie ustawiało się na stockową wartość czyli 1.163V, po włączeniu gry napięcie się nie podnosiło co kończyło sie wywaleniem sterownika... Nawet jak w gpu tweak ustawie w trybie 2D takie wartości jak w 3D to karta przy lekkim obciążeniu i tak żyje własnym życiem czyli ustawia zegary 450/1400 i przy włączeniu gry w tym momencie 900/1400.

Nawet bym to przeżył gdyby nie fakt, że jak przglądarka jest odpalona ponad godzinę i mimo, że ją wyłącze to gpu i tak sie zachowuje jakby było lekko obciążone i musze zrestartować komputer żeby wszystko wróciło do normy. Zabawny jest fakt, że nie moge przez to przetestować karty w 3d marku bo launcher programu "lekko" obciąża karte i po odpaleniu samego benchmarka zegary z 450/1400 wskakują na 900/1400. Patologia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam Asus Radeon R9 290 DirectCU II OC jakieś dwa dni temu pojawił się problem z wentylatorem zaczął hałasować teraz jest już strasznie głośno po wyciągnięciu i kręceniu w ręce czuje ze ma bicie. Co mogę z nim zrobić ewentualnie gdzie kupić nowy bo nawet nie wiem gdzie szukać.

dodaje zdjecie uszkodzonego i film 

https://zapodaj.net/53ac325184432.jpg.html

Edytowane przez Jadzia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować naprawy prowizorycznej tzn. dać trochę oleju/smaru na łożysko wentylatora .

Choć jak czuć bicie to smarowanie nie pomoże za bardzo , może odrobinę zmiejszy hałas .

Wtedy tylko wymiana wentylatora wchodzi w grę - albo szukasz używanego chłodzenia od tej karty ( nie wiem czy wentylatory od innych kart Asusa z tym chłodzeniem będą pasować ) albo próbujesz dopasować normalny wentylator 80 mm lub 92 mm albo nawet i mniejszy .

Choć i z tym może być problem - miałem to samo na swojej karcie z podpisu ( niestety odeszła do krainy wiecznych marków ) - wentylator 92 mm nie pasował do końca , pod nim była pusta przestrzeń , może to spowodowało ubicie karty po jakimś czasie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozebrałem widać na zdjęciu dlatego nie ma naklejek bo liczyłem ze pod nimi jest miejsce na nasmarowanie. Z obu stron lity plastik nie ma dostępu :/ Zostaje tylko odczepienie śmigła od silniczka tylko to własnie trzeba siłą rozerwać wydaje mi się 

Edytowane przez Jadzia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, problem jest następujący : karta msi r7 265, gdy zainstaluję sterownik, czy to manualnie ze strony producenta amd, czy ze strony msi to przy ponownym uruchomieniu po wczytaniu biosu pojawia się logo windowsa, po czym czarny ekran i nic się nie dzieję. Gdy odinstaluję sterownik w trybie bezpiecznym, windows wchodzi normalnie i jest "standardowa karta graficzna vga". Wyczyściłem dysk programem Driver Sweeper, Ccleanerem, nic nie pomogło. Czy ktoś może mi pomóc ? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowałem wersję Catalist 13, i ekran windowsa już się załączył ale z paskami i nagle czerwony ekran ... teraz instaluje  wersje 14,4, jesli to nie podziała zainstaluje ten od 7850 tak jak mówisz kolego :) a powiedz mi czy z takim starym sterownikiem gry będą normalnie działać ? i dlaczego wogóle jest tak że nowe sterowniki nie działają ? ale karta kurcze działa ogólnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi