Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu Crimson Relive kontrola napięcia i taktowania jest skopana w MSI Afterburner. Trzeba moim zdaniem czekać bardziej na patch MSI Afterburnera i do tego czasu używać Wattmana. Bo kontrola taktowań, napięcia, power limit w 100% działa w Wattmanie na R9 Fury.

Za to czytałem że Wattman na GCN 1.1 świruje(choć nie u wszystkich) i w takim wypadku chyba trzeba zostać na starych sterach lub spróbować innej apki (Sapphire Trixx) albo nie podkręcać aż to naprawią   :zonk:

Edytowane przez umcacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przytrafiła mi sie dość dziwna rzecz po zainstalowaniu aktualizacji sterowników na najnowsze karta graficzna pracuje na minimalnych zegarach czyli 300 i 150 i nawet sie nie grzeje w testach ale wynik tragiczne .

VRMark mam 5900 po instalacji nowych sterowników 1100 max temp 34 na starych ok 70

Jak wracam do starych to wszystko jest ok

Pytanie czy ktoś spotkał sie z tym problemem w nowych sterownikach

Dziękuje za pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam dosyć dziwny problem który występuje od pewnego czasu, mam ustawiony pokaz slajdów na wygaszacz ekranu trwa on 30min po tym czasie ekran przechodzi w tryb uśpienia (pokaz slajdów był ustawiony dużo wcześniej niż pojawił się problem). No i w tym momencie właśnie pokazuje mi się zielony ekran jak chcę wybudzić monitor. Nie reaguje na nic, ale znalazłem na to sposób wystarczy odpiąć i wpiąć kabel HDMI i od tego momentu wszystko wraca do normy pokazuje mi znów pokaz slajdów i ekran logowania. Co ciekawe jak ustawię pokaz slajdów na parę min i potem uśpienie jest wszystko ok, to samo jak wyłączę mu ekran i znów włączę. Nie licząc tego feleru karta działa normalnie nie sypie artefaktami, nie grzeje się bardziej niż musi (nie przekracza 80 stopni co jest chyba dobrym wynikiem jak na asusa r9 290 dcu2). Oczywiście na upartego mógłbym nie ustawiać uśpienia monitora co by rozwiązało mój problem, ale jednak miałbym świadomość, że coś jest skopane. Wygląda to tak: 

WHHKYpG.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam problem ze swoją kartą. Sprzęt z sygnatury, karta jest ze mną od ponad roku, zaczęła żywot jako referencyjny XFX r9 290X lecz szybko podjąłem decyzję o zmianie chłodzenia padło na chłodzenie wodne zestawem AiO Corsair H100, zdemontowałem referencyjne chłodzenie i zamontowałem pompkoblok na rdzeniu. Na vrm1 zamontowałem wentylator 120mm a vrm2 oraz vram pozostał bez chłodzenia. Karta przy OC do 1100na GPU przy napięciu +30mV pracowała w temp max 73st , wszystko monitorowane, bez artefaktów, działało jak należy. Czasami pojawiał się problem przy bootowaniu kiedy ekran stawał przy ekranie z logiem ASRock lecz po restarcie wszystko ładnie się włączało. Niedawno wpadłem na pomysł aby z referencyjnego chłodzenia oddzielić radiator od aluminiowej płytki pokrywającej i usztywniającej PCB oraz odpowiadającej za chłodzenie vrmów oraz vram i aby tą płytkę zamontować na karcie razem z pompoblokiem. Dałem nowe termalpady, złożyłem do kupy wszystko i włożyłem w pierwszy slot pciexpress gdzie karta pracowała od ponad roku. 
Tu zaczynają się moje kłopoty, otóż przy uruchamianiu zaczęło mi wywalać na płycie błędy ze źle podpiętym dyskiem a ponadto karta nie wysyłała obrazu na monitor. Zrobiłem reset CMOS, przełączyłem w BIOSie na iGPU i dopiero po usunięciu sterowników karta wyświetliła obraz pulpitu po czym za chwilę znowu obraz zniknął. Odcięcie zasilania , reset CMOS i znowu parę minut w pulpicie i ekran znika, kolejna próba restartu i z każdą ekran wyświetlany coraz dłużej, zainstalowałem nowe sterowniki i myślałem że wszystko w porządku lecz karta po 3 minutach na max ustawieniach w ValleyBenchmark wyłącza obraz, testowałem w grach i wygląda to tak jakby na 1000mhz czyli max taktowaniu po paru minutach karta przestała wysyłać obraz , kiedy zjadę z ustawieniami na średnie np w takiej Arma3 APEX karta pracuje w około 800mhz nic się nie dzieje i można grać godzinami. Nic nie daje zwiększenie PowerLimit, temperatura na karcie nie przekracza 65st. Tego posta piszę z komputera z tą kartą i nic złego się nie dzieje, obraz znika po losowym upływie czasu, czasami to 2 minuty czasami 30sek czasami 5 minut lecz dzieje sie to pod pełnym obciążeniem karty. Na początku problemów karta czasami sypała artefaktami lecz po jakimś czasie to ustąpiło. Karta czasami wywali sterownik zamiast wyłączyć ekran.
Proszę o pomoc w czym problem bo nie wiem czy kartę uwaliłem? Wątpię bo nigdy się nie przegrzała, wgrałem nowy bios bo myślałem że coś to pomoże ale to nic nie dało. Proszę o jakieś sugestie bo walczę z tym problemem od paru dni i już straciłem pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Karta MSI R9 270 GAMING 2G, w MSI Afterburner zablokowana regulacja napięcia pomimo zaznaczenia opcji odblokowania regulacji napięcia w ustawieniach tego programu. Jakakolwiek zmiana zegara GPU skutkuje artami w Windowsie (10-ka). Idąc za radą z jakiegoś komentarza tutaj ściągnąłem program ASUS GPU Tweak, gdzie taka regulacja istnieje. Jednak nie zmienia to faktu, że po jakiejkolwiek zmianie zagara GPU Windows (pulpit, menu START) zaczyna wariować. Zwłaszcza na drugim monitorze który mam podpięty. Nie zmienia faktu jakakolwiek zmiana napięcia lub Power Target. Czy istnieje możliwość zmiany biosu, która może by w tej sytuacji pomogła? Coś na stronie MSI nie znalazłem jednak żadnych biosów do tej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabieram się za to, dzięki. A tak btw.. rozumiem, że wklejając mi te linki do biosu nie widzisz innego wyjścia z sytuacji? Uważasz, że tylko podmiana biosu na ewentualny nowszy może tu pomóc? Ewentualnie interesuje mnie dlaczego używając ASUS GPU Tweak pomimo możliwości regulacji napięcia nic to nie pomogło? Dziwne bo w tym programie po jakichkolwiek zmianach wykresy nie pokazywały nic sensownego. Pomimo iż zwiększyłem zegar oraz napięcie to temperatura na wykresie w tym programie spadła (z 40 na 35) - jakieś bezsensowne odczyty. Nawet nie uruchamiałem już żadnych 3DMarków ani gier żeby przetestować zmiany jak mi w Windowsie zaczęły dziać się siupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam trochę dziwne pytanie zwiazku z  Asus Radeon R9 290 4GB DCU2.

Otóż dokładnie 2 lata temu zakupiłem wyżej wymienioną kartę graficzną. Karta wydana 2013/2014. Zakupiłem ją w cenie 1200-1300zł (nie pamietam już dokładnie), nową. Od tego czasu sporadycznie spoglądam na cene tej karty i cały czas widzę że się utrzymuje, a czasem nawet jest wyższa. I tu pytanie czym to jest spowodowane? Taki RX 480 jest aktualnie tańszy (1300zł) niż R9 290 (1500zł). Czy to przez ten szął na kopanie kryptowalut, czy po prostu jest taka dobra? Dodam iż ten szal na kryptowaluty chyba nie trwa od 2 lat (chyba że się mylę :P) bo nawet po około roku cena ciągle była podoba do tej co kupiłem. Dzięki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z karta graficzną Gigabyte r9 280 jest na gwarancji podobno 3lata dali. Z wiatraków chłodzenia słychać od dłuższego czasu łożyska posypane podobno tak mają po czasie ale dobrze kręcą temperatury ok. Mam problem taki że kupiłem monitor 144hz i trzęsie obrazem gdy coś się dzieje na ekranie. Na 120hz rzadko kiedy to się dzieje. Monitor ustawiony na 1920x1080. Na poprzednim monitorze na 75hz chodziło jak trzeba.
Co zrobiłem:
wymieniłem ekran na kolejny nowy nie pomogło. 
wymieniłem przewód display port to mini display też nie pomogło.
zmieniłem port na drugi display port bo są 2x też nic.
zmniejszyłem overclocking do fabrycznych też to samo.
zmieniłem na inne sterowniki nic nie pomogło.
Bios zainstalowany najnowszy.
Karta kupiona ponad 2.5 roku temu reklamować?
Tak to wygląda z tym że trzęsie nawet bardziej ale kamera tego nie pokazuje : 

Edytowane przez Duch^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wczorajszej batalii z radkami miałem dość poszedłem spać .

Pół nocy myślałem co mogło się stać bo  cały czas ok wszystko było ok .

Jak to mówią kto rano wstaje chodzi niewyspany smile.png

Zacząłem szukać o tym błędzie i znalazłem to https://appuals.com/...amd-error-1603/

Wcześniej zrobiłem wszystko oprócz podpunktu 5 .

Przeniosłem katalog amd na inny dysk

I wszystkie podpunkty jeszcze raz zrobiłem

i restart i instalujemy jakieś sterowniki co od razu zauważyłem zrestarował się monitor jak zawsze przy instalowaniu nowych sterowników pojawił się cień nadziei .

I udało się zainstalowały się najnowsze sterowniki i wszystko wróciło do normy

Podsumowanie ....

Po całym dniu szukania i w<span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>.... się nie wiadomo z jakiej przyczyny sterowniki wywaliło ale z brakiem możliwości zainstalowania jakichkolwiek innych przez ten błąd 1603 

Dzięki temu artykułowi udało się https://appuals.com/...amd-error-1603/

Temat do zamknięcia

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta wróciła przesmarowali chłodzenie, zerwali z nich naklejki.  Obraz na 144hz jak drgał tak drga.Teraz najlepsze po 1godzinie uzywania wiatrak znów rzezi jak by padło łożysko...... Gigabyte tanie mięso dla psów?

Edytowane przez Duch^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta wróciła przesmarowali chłodzenie, zerwali z nich naklejki.  Obraz na 144hz jak drgał tak drga.Teraz najlepsze po 1godzinie uzywania wiatrak znów rzezi jak by padło łożysko...... Gigabyte tanie mięso dla psów?

Tak, Gigabyte to gunwo, brat miał taką samą kartę, 2 miesiące po gwarancji zaczęła podobne rzeczy wyświetlać, jakieś randomowe bsody i poszła do kosza.

A twoja karta z tego co wyczytałem to ma ogólnie problemy z wyświetlaniem 144Hz, spróbuj z kablem DVI

Edytowane przez Ohoho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Nie wiem  w którym dziale mam umieścić to umiesczam tu. Mam do sprzedania bardzo dobrą kartę, którą użytkowałem sporadycznie przez ostatnie dwa lata. Z racji obowiązków rodzinnych przerzuciłem się na konsolę jako centrum multimedialne.

http://xfxforce.com/en-us/products/amd-radeon-r9-200-series/amd-radeon-r9-285-double-dissipation-edition-r9-285a-cdfc

Cena: ~500 PLN z możliwością odbioru w Poznaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi