Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

56 minutes ago, radiergummi said:

Za tyle można kupić r9 280X 3GB - karta ze znacznie większym potencjałem.

Za dużo ich nie ma, a na alledrogo ceny dużo wyższe. To ile ten Radeon jest wart - porównywałem z cenami eBayowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Podczas gry w Kingdom Come Deliverance po 5 do 15 minut mój komp się restartuje. Gram w full HD i nie ma znaczenia czy to ustawienia min czy max czy nawet ultra. Obstawiam grafikę lub zasilacz ale chce spytać jaki program do monitu lub jak inaczej sprawdzić jaki element niedomaga? Mój procesor to i5-4960K, mam 8GB ramu, win 10 - 64bity. Posiadam multimetr cyfrowy jeśli polecicie mierzyć jakieś napięcia na płycie i mam też watomierz.

Podobny problem miałem w grze Hellblade: Senua's Sacrifice ale tam kompa resetowało tylko podczas walki z jednym bosem (walka z bosem w ciemności i z dużą ilością mgły) i bardzo rzadko podczas grania.

Mam nadzieję, że to dobry dział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Od 5 dni mam problem ze swoim dziadkiem. Polega on na tym że wcześniej wszystko działało normalnie i na następny dzien odpalam kompa i tu taki zonk monitor wyswietla brak sygnału, wiec posprawdzałem na początek wszystko i było ok no to dobra przekładam karte na dolny slot włączam i działa normalnie więc myślałem ze może slot mi padł i znów przekładam na ten co wcześniej i normalnie działało 2 dni i po dwóch dniach monitor zaczął gasnąć jakoś po 3-4 minutach od włączenia i po restarcie znowu normalnie sie włączało ale po upływie 3-4 minut to samo mianowicie brak sygnału. Znowu przełożyłem kartę na dolny slot i działało. Dałem ją dla kolegi na test i u niego też ponoć wywalało że monitor brak sygnału. Teraz jest znowu u mnie i działa przynajmniej jak do tej pory.

Co to może być za problem? Pada karta?

Monitor łączony kablem hdmi ale sprawdzałem też dvi.

Płyta to z370 rog strix f

Zasilacz Corsair vs550w

Edytowane przez Masai24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pada karta. Przerabiałem to ze 3 razy. Raz z jakimś GeForce, 2 razy z Radeonami (HD 7770 i HD 7850). U mnie w obu przypadkach (Radeon) pomogło pieczenie w piekarniku :) HD 7770 po pieczeniu działał jeszcze jakieś 8 miesięcy, HD 7850 działa do dzisiaj (w komputerze moich dzieci) już od ponad roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Chce wymienić na coś mocniejszego swego staruszka 580GTX. Znalazłem np. Sapphire Radeon R9 290 TRI-X OC, 4GB GDDR5 (512 Bit) HDMI, 2xDVI, DP, FULL (11227-13-40G) za 890zł. Czy jest sens, czy polecilibyście jakiś inny wariant. Z góry dzięki za pomoc. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jeszcze w tej cenie R9 390X który ma 8GB ramu. To będzie chyba dobry wybór. Procek i5 2500k na stałe turbo 3700mhz, mobo Asus P8P67 Pro B3, ram 16gb 4x4 Corsair Venegence CL9 1600mhz. Winda 10 na ssd Crucial MX500. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już kwestia danej gry, ale na twoim miejscu wymieniłbym 2500k na 2600k. Taka zmiana to koszt ok 200zł, część budżetu na GPU bym poświecił właśnie na zmianę na 8-wątkowca.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzis sobie probowalem zagrac w wot (zapewne) moja karta graficzna zaczęła sie crashowac :/ zresetwalem komputer i opalilem fife 19 i po wczytaniu 2-3 sek i black screen. W tle moge jescze slyszec muzyke z yt ale nic wiecej reset i od nowa. Dzis dzieje sie to w 70% przypadkach odpalenia gry. kiedys max co 2-3 miesiace. Nigdy wczesniej tak nie mialem a sprzet ma juz ok.3 lata. Myslicie by wiezc sprzed do serwisu czy mam jakas szanse to zdiagnozowac w domu? Dołaczam ss z CPU-Z zasilacz coolmaster 500w.

Przy odpaleniu testu FurMarku max 20sek i black screen

wszystkie sterowniki systemowe zaaktualzowane a do karty graficznej mam wer. 18.10.2 (18.12.2 najnowsza) ale nie sadze zeby w tym tkwil problem

ss.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupiłem używanego r9 290 z allegro. wszystko działało ale po zainstalowaniu sterowników zaczęło się losowo wysypywać, czyli był czarny ekran jeszcze przez chwilę był dźwięk a później nic.

czasami po 5 minutach a czasami po kilku godzinach.

jakby co tu mój komputer

-ryzen 1600x

-asus direct cu ii r9 290

-asrock hdv-a320

-chieftec aps 850 watt

- adata 8gb

Edytowane przez Robaczekkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, B@nita napisał:

Przeinstaluj sterowniki lub wróć do starszych.Skoro problem zaczął się po instalacji nowszych może to coś ze sterownikami, na pewno dobre ściągnąłeś? Temperatury karty w normie?

Nie zadziała. Blackscreeny to był powszechny problem 290. Wszystko wtedy szło na gwarę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Komputer nie chce się uruchomić z podpięta karta do zasilacza. Po naciśnięciu przycisku power wiatraki delikatnie się ruszaja i wszystko gaśnie, zaczyna mrugać dioda na obudowie. 

Problem pojawił się po tym jak czyscilem komputer. Nie ukrywam, że mogłem delikatnie uszkodzić kartę bo zachaczylem o back plate końcówka że sprezarki. 

Komputer działa poprawnie z odłączona karta, pracując na zintegrowanej. 

Mogę bardziej dokładniej zdiagnozować źródło problemu? Upewnić sie, że to na pewno karta. Jakoś to spróbować naprawić. Czy dać sobie spokój i wymienić na nową? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Mam R9 270x od powercolor w wersji 2gb odpalam komputer wpisuje hasło i nagle ekran gaśnie ale wiatraki dalej sie kręcą 

moje podzespoły to

zasilacz 600w corsair cx600

i5 3350p

12gb ram kingston blu 

płyta główna gigabyte z77-ds3h

karta graficzna jak w tytule r9 270x 2gb powercolor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi