Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ciagle porownania z  Titanem robia  ktorego cena jest tak chora ze  glowa mala :/

Niech zaczna  porownywac  z  GTX 780  OC  takimi  co maja  940MHz na rdzeniu

to bedzie  konkretne porownanie.

Niech ktos zrobi  porownanie  radka  290X z taka  karta :

http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=GX-209-MS&groupid=701&catid=1914&subcat=1341

bedzie [gluteus maximus] zbita 

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ptys

Wogole nie zalapales mojej intencji , to ze w wiekszosci  gier jest slabsza od Titana to rzecz oczywista

wcale mnie to nei przeszkadza  , mialem na mysli zeby  w testach  ja  porownywac do bezposredniego konkurenta  czyli  GTX 780 OC , Titan to inna bajka cenowa  :/

Gdzies widzialem testy  w bardziej popularnych  rozdzialkach 1680x   1920x i tam GTX780 OC

wygrywal z  Radkiem  290X  w wiekszosci  testow .

Link do  GTX'a  ktory podalem  post wczesniej  pokazuje  kto  rzadzi  w  kwesti wydajnosc/cena

Radek 290X w wersji  referencyjnej  musi  koszcic  max   350Funtow

inaczej to sa zarty z powaznych ludzi  Dołączona grafika

a bym zapomnial

Pogadaj z ludzmi co graja w  BF3/BF4  na GTX780  tam  odczowalnosc  plynnosci przy tym samym  framerate co na  7970 OC   jest  zawsze  lepsza  , to sa jakies sztuczki  AMD  gdzie licznik fps  pokazuje  wartosci z  kosmosu , na moje  oko  zawyzone  o jakies  15-20% ( ponoc  licza niepelne klatki stad ten brak plynnosci )

spadam na   Operation  Locker   Dołączona grafika

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario to czemu nie kupisz gtx 780 mam i szczerze polecam, a płynność w bf3 to już na gtx680 była lepsza niż na hd7970, testowałem to na własnej skórze ( na wykręconych kartach 7970@1240mhz, gtx680@1260mhz) co z tego że fraps na 7970 pokazywał czasem więcej klatek jak gtx680 skoro przy ostrej zadymie spadały one znacznie niżej na karcie amd, do tego te wkur.... microprzycinki, generalnie ja na twoim miejscu pogoniłbym karty które masz obecnie kupił sobie gtx780 lub poczekał na wersje ti zapodał na grafę fullcowera ek, efekt lepszy w bf niż na tym co masz teraz, ja bez problemu pogrywam w 2560x1440, a każdą 780 na te 1100mhz wykręcisz bez problemu bez podnoszenia napięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ptys

Myslalem ze  wiesz , Ja uzywam  Radkow  tez do innych celow niz granie  , stad 3 radeony w moim kompie  i 4 kolejne w drugim  :)

Ale jak skoncze zabawe z  Litcoinem  to  pewnie sobie cos  mocniejszego sprawie

tyle ze nie wczesniej niz  Luty 2014  do tego czasu musze ukopac  400 LTC  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Sytuacja na rynku kart graficznych zmienia się niezwykle dynamiczne, bowiem AMD i NVIDIA w ostatnich tygodniach wdrożyły bardzo agresywne strategie, którymi starają się przekonać do swoich ofert potencjalnych klientów. Przede wszystkim zmniejszone zostały ceny układów, co chyba najlepiej wpływa na ogólną poprawę statystyk sprzedaży. Obydwaj producenci dorzucają jeszcze atrakcyjne pakiety gier w ramach programów partnerskich, więc użytkownicy zdecydowani na zakup porządnej karty graficznej mają teraz w czym wybierać. Wprawdzie od przybytku głowa nie boli, aczkolwiek osoby mniej zorientowane stanęły przed poważnym dylematem - Radeon R9 280X czy GeForce GTX 770? Do niedawna produkty NVIDII były zdecydowanie droższe od porównywalnych wydajnościowo propozycji AMD, jednak przeceny najszybszych modeli GeForce ostro namieszały i aktualnie rywalizacja między firmami stała się wyrównana. Jaka karta graficzna do 1200 złotych jest obecnie najbardziej opłacalna? Dobre pytanie - właśnie z tego względu przygotowaliśmy przegląd niereferencyjnych wersji Radeon R9 280X od ASUS, Gigabyte, MSI, Sapphire i XFX, które porównamy do GeForce GTX 770 oraz Radeon HD 7970 GHz.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co porabiacie jutro wczesnym rankiem? :> Może warto zajrzeć na portal gdy kur zapieje...

tak tak wiemy. 290 ma jutro premiere pewnie o 6 rano. ja tam czekam na 780ti i jego cene... :pWysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Ledwo zdążyliśmy ochłonąć po gorącej premierze AMD Radeon R9 290X, którego wydajność musiała zaskoczyć nawet największych niedowiarków, a producent już wprowadza do sprzedaży kolejną kartę graficzną. Jest to propozycja stworzona dla entuzjastów ze stosunkowo dużym budżetem, jednak znacznie mniejszym niż potrzeba do nabycia absolutnie high-endowych rozwiązań. Radeon R9 290 został pozbawiony znaku X umieszczonego w nazwie, ponieważ pomimo zachowania 4GB pamięci GDDR5 na 512-bitowej magistrali, otrzymał trochę słabszą wersję rdzenia. Jak poczynione cięcia wpłynęły na potencjał konstrukcji przekonacie się niebawem, ale równie istotna będzie cena urządzenia oraz kultura pracy systemu chłodzenia. Radeon R9 290X pod względem osiągów wypadł ponadprzeciętne, gdyż Hawaii XT okazał się wydajniejszy od GK110 stosowanego w GeForce GTX 780, momentami doganiając nawet GeForce GTX Titan. Niestety, głośność referencyjnego coolera w trybie Uber Mode była praktycznie niemożliwa do zaakceptowania, więc zwycięstwo AMD trudno uznać za jednoznaczne. Czy Radeon R9 290 zachowa właściwe proporcje między wydajnością i kulturą pracy? Co ciekawego tym razem zmalowało AMD? Zapraszamy na premierowy test karty graficznej Radeon R9 290, którą porównamy z GeForce GTX 770, Radeon R9 280X i GeForce GTX 780.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie wyceniona, akurat wpada w dziurę nvidii jak zawsze. Ciekawe czy nVidia jeszcze obniży cenę gtx780 czy też wypuści coś w stylu gtx770ti. Fajnie porobiło się w tym segmencie, aż zazdroszczę wszystkim składającym komputery

Tapatapatap i9001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na premierę 290 powinny być przygotowane ref-y z autorskimi chłodzeniami , nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie pracował na kiepskim referencyjnym chłodzeniu.

Z tego co wiem, to jeszcze żaden producent nie robił przymiarek do niereferencyjnych R9 290/290X - pojawią się najwcześniej w grudniu, więc w naszym pięknym kraju może i dopiero w 2014. Żeby było zabawniej, żadna firma nie posiada sampli R9 290X do dyspozycji, w ogóle ich nie zamawiali, więc jak chcesz kartę do testów (AMD już gdzieś swoje posłało) to musisz ściągać z dystrybucji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ta... strasznie długo  sklepy wytrzymały z obniżką cen 780 Dołączona grafika, szkoda że przyjdzie nam czekać na kolejny ruch cenowy dopiero w  2014 po wydaniu autorskich kart AMD 290.

Sukces by był gdyby nie to cholerne chłodzenie.

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi