reyden Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 Z tego co wiem to nawet nie ma R9 280 , jest tylko model 280X . A 280X to nic innego jak rebrand HD7970 GE . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Moja to AFG z końcówką 970, więc potwierdzałoby to teorię z linka. Na testy nie mam czasu, ale może coś jutro (napisz tylko co to za Advanced Edition). Karta miała takty 975MHz dla rdzenia co ciekawe. Pzdr EDIT Pierwsze koty za płoty: Na def czyli 975/1250 Trochę podkręcona. Użyłem Afterburnera czyli bez regulacji napięcia: 1050/1350 Następnie dałem szansę programowi od Asus'a i jak na razie 1090/1400 z napięciem na 1,3V (def było 1,25V) i power limit na maks czyli 145 udało się przebić 14k Jutro powalczę o więcej, ale jak na razie jestem zadowolony pzdr Edytowane 21 Listopada 2013 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy3551 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 Z tego co wiem to nawet nie ma R9 280 , jest tylko model 280X . A 280X to nic innego jak rebrand HD7970 GE . Autor pyta czy będzie 280 bez X. pewnie będzie bo jest przepaść cenowa między 270x, a 280x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 Dzięki za "marka" a jak temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 AMD na ta chwilę nie ma planów wypuszczenia takiej karty. Również producenci nic na ten temat nie wiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 Różnie to bywa, zanim ktokolwiek się zająknął o tym, że 270 bez X się pojawi, karty już leżały u PR-owców :> Inna sprawa, że układ z HD 7950 się marnuje... Pewnie AMD czeka na ruchy NVIDII, mając w rękawie kilka kontrpropozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Temperatury przy tym ostatnim ustawieniu czyli 1,3V dobijają dość szybko do 93*, ale test 3dmark11 jest stosunkowo krótki, więc przy graniu może być inaczej. Wentyl kręci się maks na 50%. Dobiłem do górnej granicy o/c. Wentyl wykręcony na 70% (na co dzień za głośno), buda otwarta, napięcie na 1,4V i power limit maks. Udało się osiągnąć 1160/1430 i takie oto wyniki: 3dmark11 Fire strike Tempy przy takim ustawieniu nieco przekraczają 70* przy stosunkowo długim podstawowym teście Fire strike, więc myślę jak się zapoda Accelero czy coś innego powinno być bardzo dobrze pzdr EDIT Jeżeli kogoś interesuję zużycie energii to na def czyli 1000/1250 (bios Asusa) ze ściany 410W czyli jakieś 350W, a przy maks podkręceniu jak wyżej 520W ze ściany czyli realnie około 440W. W idle cały zestaw ze ściany 100W czyli pewnie coś koło 80W realnie. Procek ustawiony 4,8GHz z HT na napięciu 1,43V maks. Pzdr Edytowane 22 Listopada 2013 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 Sorry za post pod postem, ale pograłem troszkę i wiem jak rysuję się sprawa z temperaturami. Na def czyli 1000/1250 i napięciu 1,25V przy graniu w BF3/4 z wentylem zostawionym na domyślnym profilu tempy dobijają do 92* przy maks obracającym się wentylu na 44% (2100rpm). Moje subiektywne odczucia są takie, że jest cicho tzn. kartę słychać, ale dźwięk nie przeszkadza w graniu. Przy jako takim o/c czyli 1100/1400 przy 1,32V przy zostawionym domyślnym profilu wentyla karta włącza throttling i zbija takty minimalnie do 900MHz. Wrażenia z grania są takie, że co jakiś czas czuć szarpnięcia tzn. obraz na chwilę staje się niepłynny. Może dla kogoś da radę tak grać dla mnie totalnie niegrywalnie. W takim wypadku przychodzi z pomocą ręczne ustawienie profilu wentylatora. Przy takim o/c i ręcznym profilu da radę grać przy wentylu kręcącym się na ok 60% (3100rpm). Subiektywnie dla uszu poziom głośności odpowiada temu jaki miałem na karcie 560GTX 448 od MSI z chłodzeniem TFIII, czyli jest głośno, ale uszy nie krwawią pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 Zmiana chłodzenia(przyjechało tylko na kartę czekam) - "must be"... Ja swoją dostanę w poniedziałek góra wtorek, znajomy dostał już dziś ale nie mogę go namówić na flasha :) Z tego co czytam to XFX na razie ma "unlock" na poziomie 90%, mam cichą nadzieję iż podwyższę średnią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Z tego co czytam to XFX na razie ma "unlock" na poziomie 90%, mam cichą nadzieję iż podwyższę średnią. wg rozpiski z overclock to fifti fifti... XFXUnlocked: One, Two, Three, Four, Five, Six, Seven, Eight, Nine, Ten, Eleven, Twelve, Thirteen, FourteenLocked: One, Two, Three, Four (Some of these may be suspect- GPU-Z Bug incorrectly showing correct shaders), Five, Six, Seven, Eight, Nine, Ten *Nine and Ten suspect to GPU-Z bug,Eleven, Twelve, Thirteen @chemiczny nie masz problemów z trybem uśpienia? Mi po uśpieniu nie daje już sygnału na monitor i muszę resetować kompa Edytowane 23 Listopada 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Wg. tego co piszesz to masz racje, loteria ale jeszcze na extremforum jest podobny wątek, chociaż możliwe iż chwalą się tylko Ci co się im udało. Piszą również iż PowerColor 100% flash :), @chemiczny_ali ma chyba inne zdanie... Chociaż i nieodblokowana karta jest najlepsza w stosunku cena/wydajność, nie podkręcona jest lepsza iż moja 770 OC kknd! - próbowałeś swoją flashowaś? Edytowane 23 Listopada 2013 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 (...) @chemiczny nie masz problemów z trybem uśpienia? Mi po uśpieniu nie daje już sygnału na monitor i muszę resetować kompa Wiesz co, chyba coś musi być na rzeczy, bo raz tak mi się zdarzyło. Muszę to dokładniej sprawdzić, bo u mnie wygląda na to, że jak uśpisz i wybudzisz za chwilę (tzn. ok 5min lub mniej) to wybudzenie bangla, a jak zostawisz na dłużej to już nie. Jak pisałem muszę to sprawdzić dokładniej, bo nie wiem czy teoria się sprawdzi czy mój epizod był spowodowany niestabilnym oc :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy-E3 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Mam zamiar kupić Radeon'a R7 250. Dokładnie tego: http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-r7-250-1gb-ddr5128bit-dvihdmid-sub-pci-express-ver-oc,40655.html. Zastanawiam się jednak czy będzie on działał na PCI-E 2.0- zaznaczam, że karta nie ma dodatkowego zasilania i mam wątpliwości czy wystarczy jej wydajność prądowa PCI-E 2.0? Mam też amplituner z telewizorem w drugim pokoju i zastanawiam się czy po przełączeniu obrazu na ten sprzęt dźwięk przełączy się automatycznie(po hdmi) tak jak to było na gtx460 ? Edytowane 23 Listopada 2013 przez Easy-E3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 OK a jak z tą głośną pracą karty? Bo nie wiem czy czekać na inne chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 @kkNd! mały update. Spróbuj przed wybudzeniem włączyć monitor. U mnie wygląda na to, że karta wybudza się normalnie (uśpienie ponad 2h) jak wyjście karty jest obciążone czyli monitor jest "świeżo" włączony :) OK a jak z tą głośną pracą karty? Bo nie wiem czy czekać na inne chłodzenie. Poczytaj powyżej. Jak dla mnie nie ma absolutnie tragedii i imo jest to najlepsze stock'owe chłodzenie jakie miałem. Nie twierdzę, że zmiana chłodzenia nie ma sensu, ale można przecież odpalić i usłyszeć przed swap'em pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) @kkNd! mały update. Spróbuj przed wybudzeniem włączyć monitor. U mnie wygląda na to, że karta wybudza się normalnie (uśpienie ponad 2h) jak wyjście karty jest obciążone czyli monitor jest "świeżo" włączony Dokładnie to samo, występuje tylko kiedy zostawie kompa "śpiącego" na dłużej. U mnie włączenie monitora chyba nie pomaga, ale jeszcze pomęczę. btw ten sam problem występował przez pierwsze 2-3 miesiące na hd 58xx i rozwiązali go nowymi sterownikami kknd! - próbowałeś swoją flashowaś? Gigabyte? Myślisz, że będę pierwszym któremu się uda? Swoją drogą to swojej nawet podkręcać nie próbowałem. W poniedziałek buda idzie pod nóż, dodatkowa chłodnica dojdzie i dopiero pojadę z koksem na całego :] Edytowane 23 Listopada 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Witam się z Wami wszystkimi - oficjalnie (jestem nowy :D). Więc tak: Chcę kupić Radeona R9 290X - najbardziej skłaniam się ku opcji nie-referencyjnych. Tylko nie chce mi się zbyt długo czekać... Nie znam się zbytnio na modowaniu kart, dlatego chciałbym zasięgnąć porady. Może skuszę się na tą kartę i jakieś customowe chłodzenie... tylko po prostu się w ogóle na tym nie znam :/ Nie wiem czy poradziłbym sobie zamontować takie chłodzenie... czy ewentualnie pomoglibyście mi to zrobić gdy już zakupiłbym produkty? Czy w zestawach z customowym chłodzeniem jest wszystko do montażu? Jakaś instrukcja? Nakierujcie mnie panowie na "dobrą drogę" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Jest instrukcja i najczęściej jeszcze zestaw radiatorów na pamięci i sekcję zasilania (do tego oczywiście śrubki i pasta termoprzewodzaca). A wymiana chłodzenia to kwestia odkrecenia paru śrubek i przykrecenia nowych. Tapatalk 4 @ SGS 3 Edytowane 23 Listopada 2013 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Wyszły nowe sterowniki http://www2.ati.com/drivers/beta/amd_catalyst_13.11_betav9.4.exe Includes all Feature Highlights of The AMD Catalyst 13.11 Beta9.2 Driver May resolve intermittent black screens or display loss observed on some AMD Radeon™ R9 290X and AMD Radeon R9 290 graphics cards Improves AMD CrossFire™ scaling in the multi-player portion of Call of Duty®: Ghosts AMD Enduro Technology Profile updates: XCOM: Enemy Unknown Need for Speed Rivals Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 No to mam pytanko: Które customowe chłodzenie będzie najlepsze dla Radeona 290X ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Odpowiedź jest na tej stronie wątku !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Tuning Radeon R9 290X: Replace The Thermal Paste For More Efficiency Fixing The Radeon R9 290 With Arctic's Accelero Xtreme III P.S. Jak jeszcze raz ktoś spyta o customowe chłodzenie to dostanie w ryj. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo1553 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Szukam Gigabyte Radeon R9 280X z grą BF4 i nigdzie jej nie ma, a chciałbym już zamawiać w morele. Wiecie kiedy można się spodziewać R9 280X z grą BF4 od Gigabyte ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Kiepski wybór. Karta głośna pod obciążeniem, długa i na dodatek cewki lubią popiszczeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo1553 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Niestety mam ograniczony budżet i na nic lepszego nie mogę sobie pozwolić - Zestaw Na początku chciałem kupić Sapphire Radeon R9 280X Toxic i trochę powiększyć budżet, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć i dlatego wybór padł na wersje od Gigabyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 4GB 1333MHz ['] Płyta główna to też jakiś dramat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Przywróć bios na default albo lepiej wyczyść cmos. Mam nadzieję że najpierw instalujesz sterowniki do chipsetu, potem restart, a następnie do radeona? Edytowane 24 Listopada 2013 przez Pawelek69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Kolejna loteria - unlock - to Sapphire :) (powodzenia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 hejo, mam problem z 280X od MSI. problem pojawia się podczas oc (na standardowych taktowaniach w sumie nie siedziałem ;) ) ale problem występuje przy żenująco niskim oc i nie jestem do końca pewny czy moja sztuka nie jest jakaś "lewa". Poczytałem kilka recenzji i zawsze z zakładki overclocking kradłem taktowania i próbowałem uzyskać podobne u siebie co na ddr5 i ten rdzeń podobno jest normą- u mnie nie wypał, więc zacząłem małymi kroczkami a mimo to karta traci kontakt z rzeczywistością i przez 2-3s mam czarny obraz. przy dużym oc miałem go proporcjonalnie częściej, teraz po 3h gry w cs:go zaczęło się nasilać i na wykresie wyglada to tak: kartę mogłbym zwrócić w ramach 10 dni od zakupu i wziąc inną sztukę ew model, co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Sprawdź w gpuz jaką masz wersję biosu. EDIT// Co ty masz za archaiczną wersję AB? Zainstaluj najnowszą betę: http://www.guru3d.com/files_details/msi_afterburner_beta_download.html Edytowane 26 Listopada 2013 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...