Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

AMD nie opłaca się ciąć w pełni sprawnych chipów Tahiti.

Kilkanaście miesięcy temu odpadki z 7970 stawały się 7950, ale obecnie gdy proces technologiczny jest dojrzały i uzysk stoi zapewne na bardzo wysokim lepiej dla nich sprzedawać 280X za więcej $$.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem MSI 270X Gaming za 721 zł w morele.net.

Po pierwsze sugerowana cena za model MSI 270 (bez X) 639 zł okazała się wirtualna (oględnie można powiedzieć, że z powodu nieprzewidzianych problemów z dostawą).

Mała partia powyższej karty powinna być dostępna od dziś zarówno w wersji standardowej jak i limitowanej z BF4.

Cena wersji standardowej to realnie 670-710zł. Wersję z BF4 w x-komie wycenili na 746 zł, a w komputronie na 769 zł.

Karty z BF4 muszą (bo tak nakazuje producentom AMD) kosztować minimum 40zł ekstra.

Suma summarum stwierdziłem, że nieco lepsze chłodzenie w wersji 270X w perspektywie kilkuletniej eksploatacji karty ma większą wartość niż dopłata do gniota jakim jest BF4.

Wrażeniami z pracy karty podzielę się jutro.

Morele mnie zaskoczyło. Klepnąłem zamówienie wczoraj o 15:36, a właśnie dostałem maila, że przesyłka czeka w punkcie odbiorów osobistych. Brawo.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zamówiłem Rev.2 Icy Vision na testy, wcześniej był Arctic Accelero Xtreme III, dla mojej budy za wysoki i szału nie robił(musiałem dokupić radiatory na pamięci, dodatkowa kasa). MK-26 super wydajny lecz w wentylatorami "4 pola zabiera" - za drogi - lepiej zwodować. Icy podobno w miarę OK, niskie i wydajność w miarę poprawna, aczkolwiek testy, testami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xtreme III też można kontrolować z tego co pamiętam, swoją drogą nie wiem czy to juz było linkowane jeśli chodzi o zamienniki chłodzenia na R9 290 (przepraszam za język tych linków, google translate pomoże :-)):

http://ht4u.net/reviews/2013/arctic_accelero_xtreme_iii_meets_amd_r9_290/index2.php
http://ht4u.net/reviews/2013/r9_290_im_griff_prolimatech_mk-26_black_im_test/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wychwycenia kiedy kończą się pamięci dobrze nadaje się nasz rodzimy benchmark Catzilla. Test Tiger trwa stosunkowo, krótko i jest powtarzalny. Co ważniejsze jest bardzo czuły na zwiększenie przepustowości pamięci.

Przy 6260MHz osiągnąłem najwyższy wynik ponad 11600 pkt., natomiast przy 6300MHz już dała znać o sobie korekcja błędów i wynik spadł do około 11200 pkt.

Jeśli chodzi o GPU to pomocne okazało się Metro 2033/Tomb Raider/Crysis 3

Na ta chwilę testuję 1210/6260 MHz (1565MHz). Napięcie +100mV i Power Limit +20%.

GPU ma jeszcze jakieś 10 MHz zapasu.

Ogólnie mogła mi się trafić lepsza sztuka :P

Temperatury w Metro 2033 bez OC max 60C. Po OC jak powyżej 69C. W takiej szczelnej budzie jak moja to rewelacyjne wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie przyjechało, jeszcze jutro muszę kupić Izopropanol.

Możliwe iż w końcu będzie coś co ochłodzi 290'tki : NZXT G10, niby tylko uchwyt ale gdzieś w piwnicy wala mi się H50

Edytowane przez xavier78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na swoim GTX670 mam założony uniwersalny blok wodny i wybebeszoną z seryjnego chłodzenia ramę z wentylatorami, założyłem ją na zaciski do osobnego śledzia i podłączyłem normalnie do karty. Teraz całość zajmuje 3 sloty, ale działa i sekcja nie ma prawa się przegrzać. Także fullcover w dzisiejszych kartach nie jest jedynym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na szybko :), po zamontowaniu Rev.2 Icy Vision, temperatura w spoczynku 34-37C(przy wentylatorach ustawionych na 7V), przy zapętlonym teście (trzykrotnie) Valley Benchmark 1.0(Extreme HD) temperatura nie przekroczyła 64C Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika 

Wieczorem o jak dam radę to wrzucę jakieś screeny.

Jedno pytanie czy można zaufać taśmie 3M do radiatorów(była w komplecie) ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi