Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dało się tylko w pierwszym rzucie kart i to tylko 2 producentów.

Pytanie do posiadaczy - ma ktoś R9 290 od gigabyte? Da się tam regulować vcore czy zablokowali? Z tego co wyczytałem to na referentach niby można regulować, ale ludzie z gigabyte mieli niby z tym problem, bo zmiana napięcia nic nie dawała. Mówa o referencyjnym GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie. Da sie sprawdzic to programem Hawaiinfo:

http://www.overclock.net/t/1443242/the-r9-290-290x-unlock-thread/610#post_21243519

Karty z mozliwoscia odblokowania zwracaja wyniki takie jak:

RA1: F8000005 RA2: F8010000

RB1: F8000005 RB2: F8010000

RC1: F8000005 RC2: F8010000

RD1: F8000005 RD2: F8010000

oraz:

RA1: F8000005 RA2: 00000000

RB1: F8000005 RB2: 00000000

RC1: F8000005 RC2: 00000000

RD1: F8000005 RD2: 00000000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem chwilkę czasu i taki mały teścik zrobiłem w Fire Strike , temperatura nie przekroczyła 75C.

Jutro może więcej będzie czasu to spróbuję jeszcze "podbić" Dołączona grafika

Edit

Dołączona grafika

Wynik masz podobny do mojego GTX780 @1150/1750 na q9550 @3.7ghz.

Valley

Wiem, ze mnie mocno ogranicza procek, ale wyniki interesujace. Szczegolnie, ze u Ciebie min fps jest wysoki.

Edytowane przez malleus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że coś tu nie gra http://pclab.pl/art55886.html ?

w tym teście OC wyszło im na 1075Mhz , czyli niewiele , temp z kolei czy tryb perf. czy silent , to i tak w sumie dość mocno zbliżone , to po co tryb perf. ? lepiej silent i tyle , dziwne , sztuka taka jakaś się trafiła czy co ?

na innych serwisach tempy 77/78 stopni i oc ~1150/1200 MHz

http://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/ASUS-Radeon-R9-290X-DirectCU-II-Graphics-Card-Review

temperatury sporo lepsze od referencyjnej konstr.

Dołączona grafika

"By increasing the voltage to 1.35v I was able to hit a clock speed of 1150 MHz without any stability issues. I did reach the 1.2 GHz mark for about 25 minutes but wasn't able to keep it 100% stable at any voltage settings. I am still playing around with this card in our primary test bed so we'll be looking to find some more ways to really push this card in the next couple of days while we await some more products' arrival."

Dołączona grafika

i drugi test:

ASUS R9 290X DirectCU II OC Review

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/64694-asus-r9-290x-directcu-ii-oc-review.html

temperatura pod obciążeniem 78st. , no i tutaj widać że perf i silent jest różnica

Dołączona grafika

OC:

"As you can see above, even with a few minor modifications to the core voltage and Power Limit, the core easily hit nearly 1.2GHz while the memory evened out at 6016MHz. Both of these represent vast improvements over what was achievable with the reference card. The best part about this is there’s even more room there since fan speeds were at 60% (which was still surprisingly quiet). And yes, there's still more in the tank."

Dołączona grafika

do tego test zwykłej 290 nieref. Sapphire R9 290 Tri-X OC Review:

http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/sapphire-r9-290-tri-x-oc-review-1600p-ultra-hd-4k/

temp 76st.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki sponsor takie wyniki(można przypadkiem "budę otworzyć"), prawo rynku....

EDIT:

Wymiana zasilacza z BeQuiet'a! ("cewki gwizdały" przy OC procesora wraz z wysokim OC karty, zmiana na Seasonic'a 860),  i mała zabawa a wynik to: LINK

Dołączona grafika

Chyba "dziada" zwoduję... Dołączona grafika Dobra sztuka się trafiła, takie wyniki na AC :)

Edytowane przez xavier78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra? W sumie to zwykła. Już podawałem u mnie http://forum.purepc.pl/topic/354882-amd-r9-290-r9-290x-hawaii-następcy-hd-7900/?p=3847973 i to na referencyjnym chłodziwie. Jak już pobawię się accelero to może coś sie poprawi chociaż wątpię Dołączona grafika pzdr

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że na Hardware.Info coś jest, ale jeszcze nie. Mam ewidentne efekty odstawienia Dołączona grafika  (WOT na gt210 chodzi, sprawdziłem wczoraj). Czy ktoś może wie jak może wpłynąć na wydajność r290x  skojarzenie silnika Wieska 2 z technologiami NV ? Dużo hałasu o nic czy na jesień upgrade Dołączona grafika ?

A jednak jest

Edytowane przez YARPS DRITT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Dokładnie dziś w wigilię przyszła do mnie paczka z kartą graficzą Asus R9 270X Direct CU II TOP 2 GB GDDR5 256 BIT. Po zamontowaniu nowej karty podłączeniu dwóch sekcji zasilania 6 PIN kontrolki LED na karcie graficznej się świecą na zielono. Po odpaleniu komputera na ekranie monitora nie pokazuje się,żadna akcja kompletnie nic. Jest tylko napis brak sygnału. Karta połączona z monitorem przez kabel HDMI. I tak sprawdzałem kable. Restartowałem komputer ale w kółko to samo. Wiatraki się kręcą na karcie. Źle nie mogłem jej podłączyć bo to każdy potrafi. Mam pytanie w czym tu jest problem? Po podłączeniu karty poprzedniej a mianowicie Radeon HD 5570 1 GB GDDR3 komputer się uruchamia normalnie i moge operować pulpitem,ale gdy znów zamontuję R9 270X dalej to samo. Nawet nie ma procedury POST bo po wciśnięciu klawisza "włączejącego" komputer pokazuje się po 4 sekundach napis brak sygnału.

Mój sprzęt:
CPU: AMD FX 4170 4.2 GHz
RAM: 8 GB Hyper X Genezis
Motherboard: Gigabyte GA-990XA-UD3
PSU: Trust 520 W Low Noise Big Fun.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Dokładnie  w wigilię przyszła do mnie paczka z kartą graficzą Asus R9 270X Direct CU II TOP 2 GB GDDR5 256 BIT. Po zamontowaniu nowej karty podłączeniu dwóch sekcji zasilania 6 PIN kontrolki LED na karcie graficznej się świecą na zielono. Po odpaleniu komputera na ekranie monitora nie pokazuje się,żadna akcja kompletnie nic. Jest tylko napis brak sygnału. Karta połączona z monitorem przez kabel HDMI. I tak sprawdzałem kable. Restartowałem komputer ale w kółko to samo. Wiatraki się kręcą na karcie. Źle nie mogłem jej podłączyć bo to każdy potrafi. Mam pytanie w czym tu jest problem? Po podłączeniu karty poprzedniej a mianowicie Radeon HD 5570 1 GB GDDR3 komputer się uruchamia normalnie i moge operować pulpitem,ale gdy znów zamontuję R9 270X dalej to samo. Nawet nie ma procedury POST bo po wciśnięciu klawisza "włączejącego" komputer pokazuje się po 4 sekundach napis brak sygnału.

Mój sprzęt:
CPU: AMD FX 4170 4.2 GHz
RAM: 8 GB Hyper X Genezis
Motherboard: Gigabyte GA-990XA-UD3
PSU: Trust 520 W Low Noise Big Fun.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi