ath Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2015 Lato przed nami także głowa do góry. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2015 Przy kręceniu obserwuj temperaturę VRM, przy 110' jest throtling i to bardziej agresywny niż przy 94' na rdzeniu, bo takty zbijane są do 300 mhz na 5 sekund Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booncol Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2015 Mam ta sama karte. Dzis kombinowalem z wentylatorami w obudowie. Mialem 1x140 + 1x120 wypychajacy i 1x120 zasysajacy. W Dying Light temp ok 85 stopni. Dolozylem na szybko 1x120 u gory i 1x120 u dolu i temp spadla do ok 77 stopni. Na dniach doloze drugi zasysajacy na froncie i zobacze czy jeszcze spadnie. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apka Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) @kapi89 Dzieki bede mial na uwadze. No u mnie niestety nie ma slota na dolny wiatrak, takze wianie od spodu na karte niestety odpada, chyba ze bym dziure wycial :D Na bocznej scianie tez niestety brak, takze chyba bardziej zbic sie nie uda. Jeszcze pytanie. Czy filtr na wylotowych wentylatorach jest niezbedny i jak znaczaco wplywa na wypych powietrza? Bo zastanawiam sie czy by go jednak nie zdjac. Edytowane 4 Marca 2015 przez apka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) U siebie aktualnie zmieniłem te badziewne dcu2 na arctic extreme (III nie IV, IVnie ma radiatorów na pamięci i vrm, ma za to badziewny backplate a tak niczym się nie różnią). Dołożone radiatorki na pamięci, na sekcji nadal mam oryginalny (myślę nad zmiana). 7V cisza, ale sekcja mi się przegrzewała przy lekkim OC, rdzeń też był blisko granicy. Na 12V temperatury nie przekraczają 80 stopni na rdzeniu i 85 max na VRM, no ale niestety głośno. Do grania jeszcze by dało rade, ale nie na co dzień. Niestety trzeba otwierać obudowę żeby przełożyć wtyczkę. Przełożyłem wentylator 140mm z przodu na bok, przy 7V VRM już trzyma się w granicach 100' a rdzeń poniżej 90' po OC oczywiście. Dla porównania, standardowe chłodzenie asusa chodzące no po prostu głośno gdy temperatury przekraczały 85', gdzie temperatura mimo wszystko dalej rosła i kończyło się throtlingiem i to przy standardowych taktowaniach. Może i finy są gęsto usiane, ale są za cienkie. Edytowane 4 Marca 2015 przez kapi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booncol Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2015 Warto zainteresowac sie czy obudowa ma dobry obieg powietrza. Pare dni temu kupilem MSI 290 i podczas grania e Dying Light temp karty dochodzila do 85 stopni. Dorzucilem dwa wiatraki do obudowy (czyli aktualnie mam 5) i w tej samej grze spadlo do 77. Teraz zmienilem strone dolnego wiatraka zeby zasysal a nie wydmuchiwal i temp spadla do 70-72 stopni. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2015 Masakra te temperatury, czytałem testy pisało że w zmienionych chłodzeniach jest lepiej. Fajna ta karta jeżeli chodzi o wydajność ale temperatury dyskwalifikują ją całkowicie. Wszystkie zmienione chłodzenia mają jedną cechę wspólną - wywalają ogrzane powietrze spowrotem do wnętrza obudowy - czyli musisz mieć w niej na tyle wydajne chłodzenie by to usunąć. Fizyki się nie oszuka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajrat Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Po części prawda tylko że np. GTX 970 Gigabyte G1 ma w tych samych warunkach max 68 stopni i jest cichutki (poza piszczeniem cewkami) a Asus DC II R9 290 , ciągłe 94 stopnie i kulturę pracy na poziomie suszarki. Edytowane 6 Marca 2015 przez pajrat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2015 No niestety co by nie mówić seria 290 to średnio udany produkt. ;/ No i dochodzi fakt gnojenia wydajności przez nv w większości gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 Bez sensu. Podepnij chłodzenie pod kartę, dalej zrób profil, że do powiedzmy 50* chodzi na minimum i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexiorek Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 W serwisie stwierdzono, że najprawdopodobniej odlutował się układ graficzny. Karta wymieniona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 To chłodzenie nie obsługuje sterowania PWM, więc odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 Piszesz o Actic Accelero Extreme III czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusku_tusku Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Od rana szarpię sobie nerwy na jednym problemie, mam przeczucie, że jest on poważny. Mianowicie, po dzisiejszym "oduśpieniu" komputera, zostałem przywitany widocznym pogorszeniem jakości obrazu (grafiki), tzn. czcionka jest rozmazana, duzo gorsze zarysy ikon i tak dalej i tak dalej... Początkowo pomyślałem, że może być to wina sterowników, chyba się myliłem. Kilkukrotne zmiany sterowników nic nie dały. Jest na to jakiś sposób? Jakieś ustawienia, czy poprostu karta graficzna do wymiany ? Komputer zakupiłem pół roku temu oto jego dokładne parametry :Płyta główna ASRock H97M PRO4 H97 Zasilacz Cooler Master G550M 550W Procesor Intel CORE i5-4460 Karta graficzna Sapphire Radeon R9 280 Dual X-Boost 3GB (384Bit) Windows 7 64b Bardzo proszę o wasze opinie, ponieważ bardziej ufam i wierzę w siłę internetowych znawców, niż salonikowych profesorkówZ góry dziękuje :)tutaj screen: http://zapodaj.net/81900a6d3549b.jpg.html Edytowane 10 Marca 2015 przez tusku_tusku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqua Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 W tytule tematu jest R9 290, a w temacie R9 280 Dual X-Boost 3GB ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusku_tusku Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Mój błąd, jestem rozkojarzony od rana, nadmierne denerwowanie nie działa na mnie dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqua Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Hehe spokojnie, tak napisałem w razie czego ;) A może to nie jest wina karty graficznej tylko monitora? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusku_tusku Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Też jest to całkiem możliwe według mnie, tylko że jak udowodnić tą winę ?Monitor(również zakupiony pół roku temu) : Monitor AOC i2369Vm Edytowane 10 Marca 2015 przez tusku_tusku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqua Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Oj tutaj już trzeba poczekać na naszych expertów, Ja się nie znam, aż tak na tym niestety. Jedyne co mogę poradzić to nie wiem, może obluzowany kabel czy coś w tym stylu, może monitor obok jakiegoś głośnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusku_tusku Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Czekając na inne porady, pobawię się troszkę ukablowaniem i ustawieniami monitora ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 A jakim kablem posyłasz sygnał na monitor, jak analogiem to buty i do sklepu po hdmi lub dp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusku_tusku Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) HDMI jedno wejście w monitor drugie w Radeona.Podłączenie sprawdzone, kable ok, zasilanie tak samo.Nadal katuje sterowniki, czekam na każde pomysły Edytowane 10 Marca 2015 przez tusku_tusku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Pogrzeb w ustawieniach monitora, sterowników. Na hdmi monitor potrafi być widziany jako tv i komp włącza jakiś polepszacze, cuda wianki. Popatrz pod tym kątem na ustawienia sterownika/k. graficznej, czy nie jest ustawiony jakiś tryb dla tv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusku_tusku Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 A więc jest postęp, tak mi się wydaję. Po zmianie sterowników polepszyła się jakość obrazu, nie jest to taka jakość, jaka była jeszcze wczoraj, ale chyba idziemy w dobrą stronę. Wydaję mi się, że komputer troszkę wolniej chodzi, nie jest taki płynny, no i te detale, są rozmazane, tak jakby karta graficzna nie pracowała jak należy. Może komuś te szczegóły pomogą wpaść na rozwiązanie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Sprawdź czy masz gdzieś ustawiony "Overscan". Może być włączony zarówno w monitorze jak i w sterownikach. Wyłącz badziewie jeżeli jest włączone. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 To wyjmij radka i odpal kompa na igpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusku_tusku Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Overscan mam podkręcony na max. Bez tego ekran jest zmniejszony i raczej nie da się go dostosować bez tej opcji. Uzywalem tej opcji przez pół roku i wszystko było ok Na pierwszy rzut oka wszystko wydaję się być ok. Na drugi rzut oka widać zniekształcenie i niedokładność graficzną, nawet podczas uruchamiania komputera i ladowania systemu, wyraźnie widać, że obraz nie jest jednak ok. Czcionka nie jest taka wyraźna jak wcześniej. Czy winą mogą być sterowniki do monitora ? Czy mogły się same rozsypać przez noc podczas "uśpienia" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieterman1982 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Ode mnie dwie kwestie (też kiedyś przechodziłem coś podobnego). 1. W ustawieniu monitora skalowanie 1:1 (piksel:piksel) + reinstalacja sterownika ekranu. 2. Wyreguluj ustawienia Cleartype windowsowe. Miałem tak ostatnio na karcie NV po updacie drivera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusku_tusku Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) http://zapodaj.net/d81dea0af832b.jpg.html opcje skalowania jak na zdjęciuCleartype wyregulowany Jeżeli chodzi o sterowniki do aoc i2369vm znalazłem takie coś: http://us.aoc.com/monitor_displays/i2369vm Do oryginalnych nie mam obecnie dostępu(płytka została na drugim mieszkaniu) Po wypadkowaniu sterowników otrzymałem trzy pliki w następujących formatach : http://zapodaj.net/39f15849c3cc8.jpg.html Uruchamiam, uruchamiam i nic, coś czuje brak kompatybilności. Ma ktoś może dojścia do działających? Edytowane 10 Marca 2015 przez tusku_tusku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Ustaw rozdzielczość 1920x1080 (wydaje się oczywiste, a czasem można zapomnieć). Wyłącz overscan (zarówno w sterownikach jak i monitorze - w tym drugim wyłączenie może się wiązać z włączeniem np. "PC mode", "Computer mode" albo czegoś podobnego), to nie telewizor. Jeżeli bez os-a masz obraz nie na całym monitorze to gdzieś indziej jest problem i overscan nie jest za bardzo rozwiązaniem. Edytowane 10 Marca 2015 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...