Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno nie są to normalne temp. pracy dla tej karty i takiego chłodzenia.

Przy testowaniu furmarkiem włącza się zabezpieczenie przed przegrzaniem, dlatego karta zrzuca zegary. Normalne, że wtedy temp. jest niższa. Jednak lepiej nie używaj furmarka, bo ten syntetyk nie ma żadnego przełożenia do zwykłego użytkowania karty w grach i s'markach.

Nic nie kombinuj, tylko zwróć kartę sprzedawcy. Niech sam ją reklamuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wada wyszla normlanie w GTA, szum i nagle zwolnila gra, no to wylaczyem i patrze, HW monitor pokazuje 95 st. Wlaczylem furmarka i obczajałem co sie dzieje, a tu zonk. Obudowe ma otwarta bo dopiero karte wsadzilem. Chyba nie jest to tez wina sterownikow?, bo wrzucilem Catalysty beta 15.4 ktore sie pojawily jakos 13. Wczesniej w systemie chodzil GF, a nie chciało mi się formatu robic. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższym użytkowaniu odkryłem że niby jest lepiej, ale przy przeglądaniu neta dalej czasem artefakty (pomaga zmiana strony lub karty), czasami w grach też. No nic, poczekam na wyjście 380x i poślę ją na gwarancję (może 280x już nie będą mieli i wymienią na lepszą :wink2: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z artefaktami w grach. Występują przy grach, które są bardziej wymagające dla sprzętu. Nie zawsze pojawiają się od razu, czasami po dłuższym graniu. Próbowałem odinstalować sterowniki i zainstalować jeszcze raz, ale nie pomogło. Problem występuje zarówno na normalnych sterownikach, jak i na wersji beta pod GTA V. Wygląda to tak:

Czy oznacza to, że karta jest uszkodzona? Jeśli tak, to jak to rozegrać, aby reklamację załatwić jak najszybciej i nie zostać bez karty miesiąc czasu? 

Chodzi mi po głowie też pewien pomysł. Może dało by się dogadać ze sklepem, żeby wymienili mi tą kartę na jakiegoś GTXa 970, oczywiście za dopłatą. Jak myślicie, coś takiego jest możliwe? Karta kupiona w Morelach. Proszę o pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zostaje gwarancja, nawet nie ma co się bawić skoro ją masz i w dodatku posiadasz dowód w postaci nagrania. To wygląda na uwalone pamięci.

Wymiana za dopłatą? Tak, w przypadku gdy sklep nie może Ci wymienić karty na taką samą, możesz domagać się zwrotu gotówki, bądź chęci dopłaty do innego modelu. Żeby taka wymiana udała się w innym przypadku nie słyszałem.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo, to mogę skorzystać z tego do 2 lat od zakupu. Zresztą, napisałem już do sklepu i zobaczymy, co z tego wyniknie. Mam nadzieję, że sprawa będzie rozwiązana szybko i bezproblemowo. 

Jest jakiś sposób, żeby upewnić się, że karta jest na pewno uszkodzona? Żebym nie stracił kart na miesiąc, a potem okaże się, że jednak to wina czegoś innego. 

Edytowane przez Pawello12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestaw bios na Hybrid: http://event.msi.com/2014/vga/Hybrid_BIOS/

Przy pomocy LiveUpdate 6 wyszukaj nowszy bios: http://download.msi.com/uti_exe/LiveUpdate.zip

A poza tym to nie forum wróżbiarstwa, więc jak masz jakiś problem to z łaski swojej zamieść kompletną konfigurację kompa, wersję systemu etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core i5 4590

Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz

ASRock B85 PRO4

MSI Radeon R9 280X GAMING 3GB

WD Caviar Blue 1 TB

Thermaltake Smart SE Modular 530W

Windows 8.1 Pro 64 bit

Czy te zmiany biosu nie powodują utraty gwarancji? 

MSI live update mi się nie instaluje. Wyskakuje błąd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, jest to typowy objaw dla problemów z pamięcią :/ spróbuj zmniejszyć jej taktowanie i spróbować ponownie, jeżeli zadziała to na gwarancję, jeżeli nie to też. A co do wymiany na gtxa 970, to odradzałbym i poczekał na nową serię radków. Może w końcu wyjdzie coś sensownego za normalną kasę. 

Edytowane przez Catalyst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program z tego linku też się nie instaluje. Wyskakuje błąd "This application does not support this platform". 

Przełączyłem na ten drugi bios na karcie i jest chyba trochę lepiej. Ustawiłem grafikę w GTA V na maska, żeby obciążyć mocno kartę. Gra pokazywała, że niby zabiera 4 GB pamięci karty. Artefakty nadal są, ale tylko w prawym dolnym rogu ekranu. I wyglądają nieco inaczej. 

Udało mi się zainstalować to live update. Nie znajduje nowszej wersji biosu. Pokazuje, że aktualnie posiadam TV277MS.350.

post-161204-0-95829600-1429959140_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy podłączam kartę do zasilania (na wszystkie piny) na ekranie nic nie widać, a wiatraki się nie kręcą. Na zintegrowanej wszystko jest dobrze. Aktualnie korzystam z linux mint. Możliwe, że nic nie widać, bo nie podpiąłem kabla od karty do monitora (jest podpięty D-SUB od płyty), ale to nie tłumaczy wiatraków  :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, to że nie podpiąłeś monitora do karty może być całkiem niezłym powodem tego, że niczego na nim nie widać...

Nie jest to może powód doskonały (taki byłoby odłączenie monitora oraz komputera od prądu) ale w sumie całkiem niezły.

Karta nie jest obciążona, to wentylatory się może nie włączają.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe wyniki mam w 3dmark teście api overhead.

wynik dla pojedynczej karty, oraz dla crossfire

dx11 zupełnie inaczej obchodzi się z pojedynczą karta a duetem. Obciążenie procka w single thread dla jednej było 25%, a single thread dla cfx około 50%. (8 wątków)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na powietrzu do regulacji napięcia w zupełności wystarczy standardowy suwak z afterburnera. Więcej na powietrzu nie ma sensu bo karta i tak będzie throtlować z powodu temperatury.

Edytowane przez kapi89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to możliwe, żeby problem ustąpił po wyjęciu i włożeniu karty? Wyjąłem kartę i pojechałem z nią do netpunktu, aby ją oddać, ale panowie powiedzieli mi, że muszę ją odesłać kurierem. Wróciłem więc do domu i zamontowałem kartę ponownie. Gram teraz w GTA V i problemów nie doświadczyłem. Czy moja radość jest zbyt pochopna, czy faktycznie możliwe, że coś tam nie stykało i teraz już jest szansa, że będzie ok? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzy monitory będę miał do niej wpięte, dawniej karty AMD miały problem ze zbijaniem taktów w 2D do 150/300 w takiej sytuacji. Tego typu rzeczy chciałem sobie poedytować (chyba że to już działa tak jak chcę), niekoniecznie tylko napięcia (te jeśli już to raczej w dół niż w górę), zależy jaki egzemplarz mi się trafi, no i naturalnie (zapewne złudna) nadzieja na odblokowanie dodatkowych jednostek wykonawczych. Jutro lub pojutrze karta do mnie dotrze to zobaczymy co się trafiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam znany problem z Gigabyte 280X v2. Z opisu, to co Slazer.

Nie było żadnego OC.

Pod obciążeniem czasem daje arty, i potem po wyjściu z 3D na 2D nadal daje błędy w postaci kwadratów 2x2cm z przeskakującymi pikselami w 2-3 miejscach ekranu (pozycje losowe).

Prawdopodobnie poleci na serwis, jednak może ktoś zna jakieś rozwiązanie. Zwykle objawia się to, gdy karta przekroczy 2GB zużycia vram.

3D mark przechodzi bez najmniejszego błędu.

Stery najnowsze, bios też zaktualizowany do najnowszego. Wszystko instalowane na czysty system, więc bez pozostałości innych sterów.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem to tak, wyłączyłem powerplay (czy jakoś tak) przez afterburnera + zmniejszyłem taktowanie pamięci do 1200MHz. Mam gwarancję do około stycznia następnego roku, więc czekam na następną generację i jak już nie będzie tych 280x to będą musieli zwrócić mi pieniądze lub dać 380x. Jeżeli do połowy lata (może wcześniej, może później, zależy jak mi się będzie chciało czekać) nie wydadzą tego 380x to wysyłam na gwarancję. Spadku wydajności przez zmniejszenie taktowania pamięci nie odczuwam bo dalej siedzę na starym pentiumie E5500 (z włączonymi wszelkimi AA, AF i innymi rzeczami siedzącymi na GPU na maxa w FHD).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się jej pozbywam, bo do moich potrzeb 960 na tą chwilę wystarcza (no i jest niesłyszalna, czego o 280X nie mogę powiedzieć), ale nie sprzedam uwalonej karty (jeśli faktycznie tak jest).

Fakt, 960 jest mniej wydajna, co widać gołym okiem choćby po tym na jakich ustawieniach śmigało GTA V na R9 280X, a na co musiałem zejść na 960. Jednak szyna i dodatkowy 1 GB robią różnicę.

Łudziłem się też, że DX12 da możliwość mieszanego (ATI / NV) multi GPU, ale jakoś w to nie wierzę.

Wyślę ją zatem na RMA i mam nadzieję, że odeślą mi sprawny egzemplarz.

Wtedy pewnie sprzedam obie i doskrobię jakoś w czerwcu do 980, bo na premierę AMD jakoś bym nie liczył.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi