Jump to content
Caleb

AMD Radeon R9 270 / R9 270X / R9 280 / R9 280X / R9 285 - Następcy HD 7800

Recommended Posts

Jaki ty jesteś ciemny chłopie. Na filedroppera to ja wstawiałem swój BIOS.

 

Ty masz pobrać ten:

 

https://forum-en.msi.com/index.php?action=dlattach;topic=250920.0;attach=21543

 

Robisz bootowalnego pena, kopiujesz dwa pliki co znajdziesz w archiwum i klepiesz komendę:

atiflash -p -f -noaper 0 103.rom

Po 2 s jest po wszystkim. Jak to ci nie pomoże to se wysyłaj na gwarę. Sterowniki wgraj najnowsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, więc moja płyta nie daje opcji botu z pena bida z demobilu Acera :> 
Domyślam się, że muszę w takiej sytuacji użyć ati winflash, tak?

Wybacz pytania, ale pierwszy raz upgradeuje w ogóle bios w karcie :> na płycie jakoś łatwiej.

http://forum.benchmark.pl/topic/112547-flash-biosu-gpu-amd-i-nvidia/

znalazłem taki poradnik i najnowszy winflash 2.6.7

mam zmienić nazwę pliku na C.rom ? Czy zostawić tak jak jest z rozszerzeniem .103?

---------
Po przełączeniu na drugi BIOS tak jak za pierwszym razem czarny ekran bez reakcji, komputer w tle chodzi. Próbowałem wcześniej kilka razy zanim zastartował na drugim BIOSie, w końcu poszedł.

http://prntscr.com/9vxi1m
Naciskam program i czekam?

Edited by maxymili

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak ty czytałeś ten poradnik skoro po kliknięciu w link do ATI Winflash jest informacja o najnowszej wersji ATIFlash 2.71

 

Nazwę biosu z archiwum zmieniasz na dowolną z rozszerzeniem *.rom.

 

P.S. to czy możesz bootowac z pendriva sprawdzałeś mając podpięty pendrive? Na starcie nie wyświetla ci się jakiś skrót do Boot Menu? F11, Esc etc.

To archaiczne płyty potrafiły (ewentualnie odepnij wszystkie napędy i zostaw samego pena). Użyj programu Rufus do stworzenia bootowalnego pena (opcja FreeDOS).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, sprawdzałem mając podpięty botowalny pendrive ;) robiłem to samo na płycie gigabyte z upgrade biosu płyty i szło bez problemu więc mniej więcej wiem jak to powinno wyglądać.
Tak, wybrałem opcję FreeDos, tak użyłem programu Rufus.

Udało się w końcu odpalić z obrazem w drugim ustawieniu switcha na karcie.

http://prntscr.com/9vxla3
Tak to teraz wygląda, mogę naciskać "program"? Wersja winflash najnowsza 2.6.7
2.7 to dotyczy atiflasha. Oczywiście zachowałem za pomocą gpu z aktualny bios na dysku.

Ok, poczytałem poradnik i widzę że bzdury tu popisałem ;)
Już się upgradeuje dokładnie zgodnie z tą instrukcją.

Edited by maxymili

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takiej sytuacji nie ma obrazu. W BIOSie integra jest wyszarzona automatycznie po przepięciu kabla od monitora na kartę graficzną.

Na teraz mam plan pojechać do brata na drugą stronę Wisły i u niego jak się uda z karty PCI odpalić.

Edited by maxymili

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hejka, mam pewien problem z nowym kompem. Wczoraj go sobie złożyłem, wgrałem Windowsa 10, najnowszy update, wszystkie sterowniki itd. Podczas przeglądania neta czy też robienia czegoś na pulpicie temperatura karty wynosi około 40-50°C i wszystko jest super lecz gdy tylko odpalam jakąś gierke to nagle moja karta graficzna zaczyna wariować, obciążenie GPU skacze do 95% a jej temperatura z 40°C nagle podskakuje do 75°C-85°C.  Nie chodzi tutaj o to, że odpalam jakieś najnowsze tytuły w Full HD na najwyższych tylko odpalam zwykłego LoLa który chodzi nawet na wiekowych komputerach.

Powiem tylko, że jedyna część jaką przełożyłem ze starego zestawu do nowego komputera to właśnie karta graficzna i muszę przyznać, że na starym sprzęcie z Windows 7 nie miałem żadnych problemów. Wiecie może jak trochę ogarnąć moje GPU? Może w panelu ustawienia karty Radeon coś pogrzebać?

 
Moje GPU: Gigabyte Radeon R9 270
Wersja sterowników: Crimson Edition 16.1.1
CPU: I5 6600K
MOBO: ASUS PRO GAMEING Z170

PSU: SilentiumPC Deus G1 500w

Share this post


Link to post
Share on other sites

serwis naprawił kartę ale arty tylko na flashu dalej są i tylko na grach firmy Ludia. Ciekawe dlaczego, może to jakiś błąd sterowników? Bo po włączeniu w tle obciążenia, aby karta wskoczyła na wyższe obroty też są. Czyli to nie jest problem niskiego napięcia. A rdzeń kręci się idealnie, 1190 leci bez problemu na standardowych napięciach, zaraz będę testował 1200 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i kryzys i fc chodzą bez problemu po OC na 1170 a miałem taką zawieszkę, że wyskoczyły mi szare pionowe, cienkie ok 4 mm, pasy i zawiecha, to tak po ok trzech godzinach pracy po OC akurat w windowsie, a drugi raz w Springu szaro zielone.

Czy to czasem nie jest od pamięci, bo też ciut podniosłem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, jeśli w moim MSI r9 270 co jakiś czas crashują się sterowniki i wyświetla komunikat, że sterownik odzyskał sprawność (bądź nie odzyskał i łapie bsoda), w niektórych tytułach mam artefakty od samego początku wyświetlania tytułu (Wolfenstein the new order) a w niektórych po dłuższym graniu (Wiedźmin 3 i GTA5) to czy mam podstawy sądzić, że karta jest uszkodzona i nadaje się do wymiany/naprawy gwarancyjnej? Karta w aplikacjach 3d działa na taktach ustawionych na poziomie 270x.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jakiś właściciel karty MSI r9 270x lub innej 270x mógł by sprawdzić, czy w przeglądarce Edge na flashowej grze DreamWorks Dragons: Rise of Berk na Fejsie ma artefakty. To samo na innej grze firmy Ludia Jurastic Park też przez fejsa.

Nigdzie indziej niezależnie od OC nie mam artów, a tam mam przy niskich jak i wysokich taktowaniach. Jak bym nie ustawił.

 

Poza tym podbicie pamięci o 50 dało mi zwieszki w paski, odkręciłem je i już zwieszek nie ma :) Dziwna karta bo rdzeń lata wysoko.

Edited by maxymili

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,
Mam problem z r9 270, który był tu już poruszany. Zegary w normalnym trybie 2D wynoszą 300/150, przy lekkim obciążeniu 450/1400. Problem polega na tym, że gdy karta jest na lekkim obciążeniu np. przez przeglądarke i włącze gre lub benchmark to zegary wskakują na 900/1400 zamiast 1140/1495. Do OC używam ASUS tweak bo tylko tam mam możliwość regulacji napięcia. Próbowałem różnych opcji w Msi afterburner lecz kończyło sie to brakiem zmian lub karta pod lekkim obciążeniem wskakwiała zawsze na 1140/1495 ale za to napięcie ustawiało się na stockową wartość czyli 1.163V, po włączeniu gry napięcie się nie podnosiło co kończyło sie wywaleniem sterownika... Nawet jak w gpu tweak ustawie w trybie 2D takie wartości jak w 3D to karta przy lekkim obciążeniu i tak żyje własnym życiem czyli ustawia zegary 450/1400 i przy włączeniu gry w tym momencie 900/1400.

Nawet bym to przeżył gdyby nie fakt, że jak przglądarka jest odpalona ponad godzinę i mimo, że ją wyłącze to gpu i tak sie zachowuje jakby było lekko obciążone i musze zrestartować komputer żeby wszystko wróciło do normy. Zabawny jest fakt, że nie moge przez to przetestować karty w 3d marku bo launcher programu "lekko" obciąża karte i po odpaleniu samego benchmarka zegary z 450/1400 wskakują na 900/1400. Patologia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...