CrazzyIwan Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Witam, szybkie pytanie, kupiłem i5-4570, ga-b85-hd3, 1x4GB hyperX blue 1600 pokazuje mi w cpu-z że pamięci pracują na czasach CL11.... trzeba na sztywno w biosie ustawić czy jakaś inna jest metoda? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Może kupiłeś pamięci cl 11 ? Jak nie to ustaw w biosie na sztywno ale nie spodziewaj się nie wiadomo czego. Edytowane 22 Września 2013 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Zapraszam do BIOS - to jedyna sprawdzona i szybka metoda. 4x 1GB to ogólnie zły wybór, ale może niższe CL zrobią. Edytowane 22 Września 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 HyperX blue chyba innych niż CL9 nie sprzedają.. ok jutro sprawdzę bios. Dziwiłem sę czemu w indeks wydajności pamięci 5.9 pkt. A wszystko inne powyżej 7, stąd moja niepewność. Z czasem dokupie jeszcze 1 kość. Narazie 4GB dla mnie starcza. Nie gram. Dzięki za super szybką odp :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Ten indeks jest nic nie wart a jak chcesz to możesz sobie zmienić wartość z 5,9 np. na 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Wiem ;-) lecz poprzez indeks dopatrzyłem się CL11, czyli strata dość duża w stosunku do CL9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Czy ja wiem czy strata , to tylko liczby nie mające prawie żadnego pokrycia w rzeczywistości .Raptem 2-3% różnicy w wydajności , co szału nie robi .Na nowszych platformach jest jeszcze gorzej , bo różnic już nie ma żadnych . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Aha, a testy ktoś robił CL9 vs CL11 ? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Robił i wyszło jak reyden twierdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Czy ja wiem czy strata , to tylko liczby nie mające prawie żadnego pokrycia w rzeczywistości . Raptem 2-3% różnicy w wydajności , co szału nie robi . Na nowszych platformach jest jeszcze gorzej , bo różnic już nie ma żadnych . Między CL9 i CL11? Oczywiście, że będą, więc z tym "żądnych" to spore nadużycie :> W grach to może i mało znaczące, ale w normalnym użytkowaniu szybsze pamięci trochę jednak pomagają. Co nie zmienia faktu, że 1600 CL9 jest optymalne. Edytowane 22 Września 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 Więc pozwoliłem sobie przetestować pamięci w Everest, wyniki załączam poniżej. CL9 11747MB/s odczyt 5375MB/s zapis 10,7ns czas dostępu CL11 11461MB/s odczyt 5326MB/s zapis 10,8ns czas dostępu Czyli różnica znikoma, zwracam honor rayden^^ 2,5% odczyt 1% zapis 1% czas dostępu Co ciekawe durny edytowalny indeks wydajności dalej pokazuje 5.9 pkt dla pamięci Uploaded with ImageShack.us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...