Kmil8 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 Witam Otóż wczoraj grając sobie na komputerze nagle ujrzałem czarny ekran i komputer się zrestartowal. Ja lekko zdziwiony czekam co mi pokaże, a tu zamiast ladujacego się loga Windowsa ujrzałem napis aby włożyć płytę z win7 lub dysk do bootowania. Lekko zdenerwowany jeszcze raz zresetowalem komputer tym razem wchodząc do biosu. W biosie ukazało mi się ze komputer wykrywa tylko HDD a ssd zniknęło bez śladu (na ssd jest system). Otworzyłem komputer i sprawdziłem czy wszystko jest dobrze podłączone. Było. Próbowałem po zamieniać kable zasilające jak i te od SATA między dyskami lecz to tez nie pomogło. Różne wejścia SATA też nie pomogły. Co może być tego przyczyną? Dysk ssd: OCZ Vertex 4 64gb System: win7 64bit Płyta glowna: MSI B75A-G43 Podałem gdybyście się pytali lecz to raczej nie ma wpływu na problem. Dodam że to pierwszy taki problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 Odłącz SSD od zasilania i odczekaj, zdarzały się "magiczne powroty". Firmware było najnowsze możliwe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 podłącz u jakiegoś znajomka dysk, może odpali, wtedy może się dowiesz czy uszkodzony dysk, czy instalka windowsa, czy partycja 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmil8 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Firmware wydaje mi się ze uaktualnialem jak go podlaczalem za pierwszym razem, później juz nic (kupiony kilka miesięcy temu). Podłączyłem go do swojego drugiego komputera i on tez go nie wykrył, tak jakby w ogóle go nie było. :-( Teraz takie pytanie: ssd było kupowane przy zestawie komputerowym w sklepie morele.net jak teraz mogę to zgłosić do gwarancji? Wydaje mi się ze posiadam tylko 5letnia gwarancję producenta ale czy da się to zrobić przez ten sklep? Edytowane 23 Września 2013 przez Kmil8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Z moim vertexem było to samo - był i znikł. Firmware miałem najnowszy. Stworzyłem bootowalnego pena i wgrałem ten sam firmware i dysk odżył. Firmware nie powinien być destrukcyjny dla danych więc być może system wstanie. Edytowane 23 Września 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmil8 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 Może spróbuje z tym bootowalnym penem lecz zastanawiam się jak niby wgram ten frimware jak moj komputer nie będzie widział dysku? :x Czy może jednak tam będzie go widział tylko dlaczego? Na razie napisalem do morele.net. System postawiłem na HDD i zauważyłem, że ssd jest ciepły ale dalej go system nie wykrywa :(. Jakieś rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 Firmware wgrywasz z poziomu dosa a nie syste,mu więc nie ma znaczenia czy komputer go widzi. Spróbuj tej operacji z forum OCZ. DOpiero po tym jak nie zadziała gadaj ze sklepem lub producentem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 U mnie bios nie widział dysku, ale program z pena normalnie go wykrywał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmil8 Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 Ehh niestety ten sposób też nie pomógł. Nie dało się zaaktualizować frimware, bo też nie było widać dysku. No nic zobaczymy co mi w serwisie gwarancyjnym powiedzą. Dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Próbowałeś zmieniać AHCI na IDE podczas próby instalacji firmware? Odłączałeś pozostałe dyski na ten czas?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmil8 Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Nie zmieniałem i nie odłączałem bo toolkit był tylko do dysków OCZ więc nie było w nim mojego HDD. Dysk oddany na gwarancje, zobaczymy co powiedzą choć potrwa to dość długo. Dzięki za wszystkie rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Nie zmieniałem i nie odłączałem bo toolkit był tylko do dysków OCZ więc nie było w nim mojego HDD.. To bez znaczenia, ale teraz i tak już po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vroobelek Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Nie jesteś pierwszym, któremu pada SSD od OCZ. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...