Skocz do zawartości
beno21

Barton 2500+ VS Athlon 2600+

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem dzis Bartona 2500 + - AXDA 2500 KV4D 9858877250037 AQXDA 0322SMW i niewiem czy go jutro przypadkiem nie wymienic na Athlona 2600+ ( 25 zl doplaty ) ????

jestem w kropce jeszcze tego Bartona jeszcze nie wkladalem do kompa, co wy o tym sadzicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej przetestuj u mnie taki : AQXDA 0318MPMW 2500DKV4D Y841238280044 poszedl na 2442Mhz max 2,0 vcore(real 1,92v). minimum co osiagniesz to 2800+ (na to idzie kazdy bez zmian vcore) wiec i tak bedzie lepszy od 2600+. A numer jest nizszy niz u mnie (blizej srodka wafla) wiec szanse sa spore. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 2600+ to wydaje mi sie ze duzo wiecej niz z 1700+ nie wycisniesz :( . Tak zauwazylem ze 2500-2600Mhz to kres tych prockow (przynajmniej na dzisiaj)i naprawde rzadko zdarzaja sie takie ktore moga wiecej. Barton ma ta przewage ze ma sporo wiecej keszu stad zauwazalne roznice sa w dzialaniu programow a nie gier. Niestety jest to okupione jedna wada ze ten wiekszy kesz to tez wiecej oddawanej mocy :( i przy pokrecaniu zaczyna sie problem (niektorzy juz mnie co do tego uswiadomili :D ). Jak zle trafisz to bez WC bedzie ciezko (ja wlasnie walcze zeby obnizyc vcore a za duzo mhz nie stracic przynajmniej do czasu wymiany aquariusa na cos lepszego). Teoretyzujac to wedlug przelicznika AMD (dla Bartonow jest juz nowy) mam teraz cos kolo 3400+ a moze i troche wiecej (magistrala 222 :D a to sporo daje) wiec nie jest zle :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cuz jak bym wsadzil wode na mojego 1700@2800 to pewnie by mi tez pod 3400+ doszedl, wstawal na 2400 MHZ na powietrzu ale nie testowalem dalej. Jutro wypoleruje mojego volcano 9 i zobaczymy co pokaze Barton. Ale zabawa zacznie sie i tak dopiero jak dostane moje wc.

A dlaczego twoje wc tak slabo chlodzi.

Ja mam na moim volcano 45-51 stopni - otwarta buda / 51-57 - zamknieta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaje temp na starym i nowym biosie na nowym nie przekracza 50 C. Co postowania to moj JUIHB postuje nawet na 2590 ale co z tego jak juz nie uzyskasz stabilnej pracy (mozna se podnosic napiecie i nic) ten barton tez postuje na 2600 ale sie zaraz wywala :( . Zobaczymy moze jak mi sie uda obnizyc temp. o jakies 10 C to moze cos jeszce sie da. Aha i musze jeszce jakas inna plyte przetestowac bo cos mi dziwnie vcore zaniza (moze cos z zasilaniem jest nie tak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupoty pleciesz Sater , po pierwsze na dodatkowym cache korzystają i to sporo gry !Zobacz sobie różnice pomiędzy celeronem a pentium4 bo między Bartonem a Thounderbred'em już jej tak nie widać i co jest różnica?O jakie programy Ci chodzi ? Może rendering 3D?Tam niema różnicy między bartonem a TBredem taktowanym tym samym zegarem.A może kodowanie Divx albo Mp3 tam też cos nie bardzo widać.W aplikacjach innych niż gry wyraźną różnice widze tylko w Sysmark'u.Co do grzania sie to i owszem jest minimalna różnica w ilości wydzielanego ciepła między TB a bartonem , ale ona jest zrekompensowana poprzez zwieszkszenie struktury rdzenia do 102mm2.

ps.Nie ciesz sie tak że masz 3400+ bo to niema odzwierciedlania w rzeczywistości , taki barton 3200+ jest porównywalny z P4 2.6GHz FSB200 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty porownujesz celerona i pentium IV do bartona i Thounderbreda :lol: . Zauwaz ze w poscie porownanie bylo "MIEDZY" Thounderbredem a Bartonem a nie miedzy Celeronem a Pentium IV i jak sam zauwazyles miedzy antkami wielkiej roznicy nie ma. Chyba ze 150-250 punktow w 3dmarku 2001 to "duza" roznica (ok 100 punktow to granica bledu dla wielokrotnych pomiarow). Co do "innych" programow to chodzilo mi miedzy innymi o aplikacje biurowe itp a nie jakies tam kodowanie strumieni czy to audio,video gdzie liczy sie praktycznie zegar procka (a tu barton przy takim samym PR rating ma mniejszy zegar). Co do porownania 3200+ do PIV 2,6Ghz to "no coments" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa miechy temu spalilem Antka 1200@1400 (nie zapiolen wedntyla ) wiec mam kompa bez procka i jest mi znowu ten komp potrzebny. A co do mojego 1700@2800 to nie taka rewelacja jakby chodzil na 2500 MHZ to by juz bylo cos a to mnie nie sadysfakcjonuje jak na razie moze wc da mu jakiec 100 Mhz ale to i tak niewiele przy 1.95 V ??? Wiec niejest ten proc az taki rewelacyjny jakby szedl na 1.7 V to juz by bylo cos ( fajny zepas dla wc - na 2600+ chodzil na 1.6 V nominal ).

W kazdym badz razie wyprubuje dzis Bartona i dam znac jak chodzi a moze jednak bede miec szczescie i bedzie biegac na 2500 Mhz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak 1700+/2600+ - 1.6V

A teraz test Bartona 2500+ - AXDA 2500 KV4D 9858877250037 AQXDA 0322SMW

Zawsze zaczynam z grubej rury wiec stwierdzilem ze od 2500 Mhz trza by zaczac i dalem mnoznik X 15. Wstal ale do windy nie wszedl.

zmienilem szyne na 160 i mam stabilne 2400 MHZ wiec nie jest zle.

Napiecie 2.0 V

A najleprza jest temperatura, wszyscy biadola ze im bartony sie strasznie grzeja a tu lipa mam 36 stopni ??? Na 1700/2800 mialbym teraz 48 stopni , dlamnie rewelacja, ciekawe jak dostane moje WC, to pozamiatam ale zeby tak smigac na poiwietrzu to juz jest cos( dwie godziny polerowania wentula - papier do 1000 - ladne lusterko mi wyszlo i pasta Artic silver 3i 8.8 W - leprzej u mnie w sklepach niemieli 40 zeta za 3g ).

Wiec zabieram sie za dalsze testy.

Ale jazda bedzie dopiero z WC - a to po pietnastym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mi powiesz jak zrobic zrzut ekranu to go wstawie, nie na darmo dalem 40 zeta na paste i dwie godziny polerowalem wentyla. dobra zaczynam dalej testowac. zobaczymy do ilu dojde na dzis starczy mi te 2500 MHZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mi powiesz jak zrobic zrzut ekranu to go wstawie, nie na darmo dalem 40 zeta na paste i dwie godziny polerowalem wentyla. dobra zaczynam dalej testowac. zobaczymy do ilu dojde na dzis starczy mi te 2500 MHZ

36* przy 2V na powietrzu to mozesz miec jak jest z 10* w pokoju, nie twierdze ze klamisz bo moze ci tak czujnik pokazywac jesli tak to on (czujnik) klamie :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czujniki sa ok bios i sandra maja 1 stopien ruznicy a godzine temu mialem wsadzonego 1700@2800 1.95 V i temperatury buly w granicach 46/57 ( od dwuch miesiecy takie same ), na niewypolerowanym wentylu i pascie Titana ( kupa ) a teraz mam lustro pod procem i Silver artic 3i wiec temp musiala spasc( w koncu kosztowala kupe szmalu ) .

Niechce mi sie przekladac spowrotem procka zeby sprawdzic jaka teraz by mial temp.

Ale barton w stresie i tak swoje pokazuje.

A swoja droga ciekawe jak by sie to zachowalo na zlotej pascie - jest dwa rtazy drozsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czujniki sa ok bios i sandra maja 1 stopien ruznicy a godzine temu mialem wsadzonego 1700@2800 1.95 V i temperatury buly w granicach 46/57 ( od dwuch miesiecy takie same ),  na niewypolerowanym wentylu i pascie Titana ( kupa ) a teraz mam lustro pod procem i Silver artic 3i wiec temp musiala spasc( w koncu kosztowala kupe szmalu ) .

Niechce mi sie przekladac spowrotem procka zeby sprawdzic jaka teraz by mial temp.

Ale barton w stresie i tak swoje pokazuje. 

A swoja droga ciekawe jak by sie to zachowalo na zlotej pascie - jest dwa rtazy drozsza

pasta + polerka mogla ci dac gora 3* a nie 10* 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ja moge za to ze mam w granicach 36 -38 stopni w spoczynku na tym bartku, w koncu to nie moja wina ze mi tyle pokazuje. Ale jak troche porobue to ciezko zejsc ponizej 40 stopni spowrotem a mysle ze czujniki sa ok ( jak mialem dzis wsadzonego 1700@2800 to wszystko bylo ok ). Tylko martwi mnie temperatura na czipsecie 34 - 40 stopni - musze zalozyc porzadny radiator z wentylem.

No i jest jeszcze jeden problem - czaly czas pokazuje mi proca jako Athlon a nie Barton.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz walnac jakis zrzut z wcpuid i z speed fana na jednym obrazku ?? albo z jakiegso innego programu .. nie to ze ci nie wierze ale wiesz zawsze milo popatrzec a jak nie masz gdzie zamiescic to zaraz sie ktos chcetny zglosi z ftp-em ja nie mam niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz walnac jakis zrzut z wcpuid i z speed fana na jednym obrazku ?? albo z jakiegso innego programu .. nie to ze ci nie wierze ale wiesz zawsze milo popatrzec a jak nie masz gdzie zamiescic to zaraz sie ktos chcetny zglosi z ftp-em ja nie mam niestety

Jak mi powiesz jak zrobic zrzut i gdzie go wstawic to nieme problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do nazwy w biosie to wina biosu masz stary i nie rozpoznaje proca ... co do screena poszukaj na klawiaturze takiego przycisku print screen i go wcisnij potem otwurz pointa i nacisniej ctrl+v i zapisz zkompresuj czyms do jpega i zapodaj komus jak si ezglosi na meila i on juz zamiesci ...a tak to dlugo masz kompa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mi powiesz jak zrobic zrzut i gdzie go wstawic to nieme problemu

mi mozesz podrzucic

rosio2@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do nazwy w biosie to wina biosu masz stary i nie rozpoznaje proca ... co do screena poszukaj na klawiaturze takiego przycisku print screen i go wcisnij potem otwurz pointa i nacisniej ctrl+v i zapisz zkompresuj czyms do jpega i zapodaj komus jak si ezglosi na meila i on juz zamiesci ...a tak to dlugo masz kompa ?

z tym biosem to niby co ma mu wyswietlic ??? barton 2500 xp ??? mi wyswietla athlon 2500 xp i tak jest poprawnie jak mialem tbred to tez mi wysietlal nazwe athlon tylko ze wtedy to byl 2100 xp analogicznie bylo z palomino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K..zwa , wlasnie mi to niedziala dajcie link gdzie moge csiagnac jakis program do zrobienia zrzutu i jakiegos spedfana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym biosem to niby co ma mu wyswietlic ??? barton 2500 xp ??? mi wyswietla athlon 2500 xp i tak jest poprawnie jak mialem tbred to tez mi wysietlal nazwe athlon tylko ze wtedy to byl 2100 xp analogicznie bylo z palomino

nie no na abicie chyba abrton wyswietlalao bo to by w blad wprowadzalo jakbym ja zakupil xp 2600taktowany 2130 mhz a obok bartek 2500xp nazwany athlon z zegarem 18xx a po srodku xp2400 z 2000mhz nie bylo by zamieszanie ..u mnie do mojej plyty byl bios z dopiskiem barton suported czy cos takiego i powino pisac barton .... to juz inny proc a nie tylko jadro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...