Quake96 Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 (edytowane) Witam. Mam problem z zainstalowaniem Windowsa XP Professional SP3 z urządzenia USB. Ale od początku.. Posiadam laptopa HP Compaq nx6310. Próbowałem instalacji z org. płytki Windows XP Pro SP3, lecz napęd prawodpodobnie nie działa. Wobec tego zdecydowałem na zainstalowanie systemu z bootowalnego pendrive. Robiłem to już kiedyś na innych komputerach i instalacja przebiegała pomyślnie. Natomiast na w/w laptopie mam dość poważny problem... Otóż próbowałem juz kilku metod utworzenia bootowalnego pendrive z instalką XP, w tym jednego w 100% sprawdzonego przeze mnie już kiedyś. Niestety, za każdym razem mam ten sam błąd... Otóż laptop wykrywa pendrive, wybieram aby z niego zabootował i na tym się kończy... Dalej miga tylko ta kreska (znana z wiersza poleceń) a pendrive jakby przestaje pracować i nie bootuje... Możnaby podejrzewać problem z Pendrive, lub laptopem, lecz jest pewien fakt, który mnie dziwi... Otóż gdy na tym samym pendrive, zainstaluje Linuxa w wersji Live USB, to bootuje się on na w/w laptopie bez problemu i można normalnie operować w systemie... Problem pojawia się tylko przy instalacji XP :/ Pendrive to Kingston DataTraveller 4gb. Macie jakieś pomysły co dalej zrobić? Pozdrawiam. EDIT: Spróbowałem jeszcze innego sposobu, który teoretycznie zadziałał (instalator się uruchamia), lecz jest kolejny problem. Otóż przy wyborze dysku do instalacji XP, mam do wyboru tylko pendrive z którego instaluję system. HDD nie jest wykrywany :/ Dodam, że przy bootowaniu, pendrive odczytywany jest jak USB Hard Disk Edytowane 25 Września 2013 przez Quake96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Musisz sterowniki do chipsetu zintegrować z instalką windowsa. Inna opcja, jeśli bios pozwala, przełączyć kontroler w tryb IDE/kompatybilny czy jak się tam nazywa. Jest to jednak półśrodek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake96 Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 (edytowane) Udało się zainstalować w końcu system (tą metodą gdzie widziało tylko pendrive jako HDD). Wystarczyło w boot menu pendriva (GRUB4DOS), przed instalacją XP wybrać "Auto-detect and use F6 SATA/RAID/SCSI Driver". System zainstalował się wręcz bardzo szybko (ok. 15 minut włącznie z formatem i kopiowaniem plików), a po instalacji, przy bootowaniu systemu (logo windows xp) mam BSoD :/ Jakieś pomysły? Dodam, że w BIOSie mam tylko opcję "Sata Native Mode" która obecnie jest uruchomiona. EDIT: Wyłączyłem tą opcję i już wszystko pięknie działa ;) Edytowane 25 Września 2013 przez Quake96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubson321 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 siema;kolego Quake 96mam ten sam problem, probowalem juz wielu sposobow, pomoz:1. " EDIT: Spróbowałem jeszcze innego sposobu, który teoretycznie zadziałał (instalator się uruchamia), lecz jest kolejny problem. Otóż przy wyborze dysku do instalacji XP, mam do wyboru tylko pendrive z którego instaluję system. HDD nie jest wykrywany :/ " jaki inny sposob? tym grub4dos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) trzeba programem "nlite" dodać sterowniki kontrolera dysków do instalacji xp jeżeli nie masz stacji dyskietek. w tym przydługim filmiku koleś pokazuje krok po kroku jak użyć nlite i jak poradzić sobie z dokładnie twoim problemem Edytowane 6 Stycznia 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...