Skocz do zawartości
Quake96

Instalacja XP z Pendrive - Problem z zabootowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z zainstalowaniem Windowsa XP Professional SP3 z urządzenia USB. Ale od początku..

Posiadam laptopa HP Compaq nx6310. Próbowałem instalacji z org. płytki Windows XP Pro SP3, lecz napęd prawodpodobnie nie działa. Wobec tego zdecydowałem na zainstalowanie systemu z bootowalnego pendrive. Robiłem to już kiedyś na innych komputerach i instalacja przebiegała pomyślnie. Natomiast na w/w laptopie mam dość poważny problem... Otóż próbowałem juz kilku metod utworzenia bootowalnego pendrive z instalką XP, w tym jednego w 100% sprawdzonego przeze mnie już kiedyś. Niestety, za każdym razem mam ten sam błąd... Otóż laptop wykrywa pendrive, wybieram aby z niego zabootował i na tym się kończy... Dalej miga tylko ta kreska (znana z wiersza poleceń) a pendrive jakby przestaje pracować i nie bootuje... Możnaby podejrzewać problem z Pendrive, lub laptopem, lecz jest pewien fakt, który mnie dziwi... Otóż gdy na tym samym pendrive, zainstaluje Linuxa w wersji Live USB, to bootuje się on na w/w laptopie bez problemu i można normalnie operować w systemie... Problem pojawia się tylko przy instalacji XP :/ Pendrive to Kingston DataTraveller 4gb. Macie jakieś pomysły co dalej zrobić?

Pozdrawiam.

EDIT: Spróbowałem jeszcze innego sposobu, który teoretycznie zadziałał (instalator się uruchamia), lecz jest kolejny problem. Otóż przy wyborze dysku do instalacji XP, mam do wyboru tylko pendrive z którego instaluję system. HDD nie jest wykrywany :/

Dodam, że przy bootowaniu, pendrive odczytywany jest jak USB Hard Disk

Edytowane przez Quake96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się zainstalować w końcu system (tą metodą gdzie widziało tylko pendrive jako HDD). Wystarczyło w boot menu pendriva (GRUB4DOS), przed instalacją XP wybrać "Auto-detect and use F6 SATA/RAID/SCSI Driver". System zainstalował się wręcz bardzo szybko (ok. 15 minut włącznie z formatem i kopiowaniem plików), a po instalacji, przy bootowaniu systemu (logo windows xp) mam BSoD :/

Jakieś pomysły? Dodam, że w BIOSie mam tylko opcję "Sata Native Mode" która obecnie jest uruchomiona.

EDIT: Wyłączyłem tą opcję i już wszystko pięknie działa ;)

Edytowane przez Quake96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema;
kolego Quake 96
mam ten sam problem, probowalem juz wielu sposobow, pomoz:
1. " EDIT: Spróbowałem jeszcze innego sposobu, który teoretycznie zadziałał (instalator się uruchamia), lecz jest kolejny problem. Otóż przy wyborze dysku do instalacji XP, mam do wyboru tylko pendrive z którego instaluję system. HDD nie jest wykrywany :/ " jaki inny sposob? tym grub4dos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba programem "nlite" dodać sterowniki kontrolera dysków do instalacji xp jeżeli nie masz stacji dyskietek.

w tym przydługim filmiku koleś pokazuje krok po kroku jak użyć nlite i jak poradzić sobie z dokładnie twoim problemem 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi