voath55 Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Witam.Otóz zaczęłem dziś pierwszy raz kręcić swojego radeona 6850 (directcu 2 czyli ten model bez radiatorów zwany przeze mnie suicide edition ) na powaznie i niestety przy próbie podręcania o ledwo 20 mhz core (790 standardowo > 810 > 830) i memory (1000mhz > 1020 > 1040 > 1030) komputer albo pokazuje pionowe paski. Czasem są to rózne kolory typu bezowy/jasno niebieski i czerwony z tego co pamiętam a czasem zwykly kolor bez pasków i pc nie reaguje, dzwięk jest ale nie mogę nic zrobić i tylko restart pc pomaga. Oczywiście kręciłem na początku bez zmiany napięcia ale jak zobaczyłem, ze dalej nie idzie (co było dziwne bo na testach karty ludzie od razu lecieli o 100mhz+++ po zmianie napięcia ) zmieniłem napięcie na 1.233 (bo na tyle asus gpu monitor pozwala a ten polecany program o którym zapomniałem nie pokazuje napiec nawet jak zmienię plik ini) i zaczęłem kręcić znowu i ustawiłem magiczne 830/1030. I co? nic znowu to samo tylko, ze test occt dłuzej potrzebuje aby wykrzaczyć pc - doliczyłem się 542s Próbowałem podkręcać kiedyś tą kartę zaraz po kupnie ale nie byłem zaznajomiony z oc (dopiero od paru miechów bardziej się tym interesuję) i były problemy (typu zawieszenia obrazu [“Display driver stopped responding and has recovered" ale nigdy takie, ze muszę zresetować pc)Więc proszę o jakieś porady co zrobić czy zwrócić na gwarę? W sumie nie wiem czy będą chcieli przyjąć bo co powiem "panie na zwykłych clockach działa ale jak podkręcę o 40mhz core i 30mhz mem to nie działa" przeciez on mnie wyśmieje sprawdzając tylko oryginalne clocki które działają... i jeszcze mi karze płacić fortunę za zwrot karty która "działa inaczej"reszta pc: i5 2500k @4.4 + fortis he1125asrock p67 pro3 (płyta dopiero co z serwisu 2 miechy temu wyszła po gwarze)ocz stealthx 550whyperx 2x4gbna gpu i cpu jest połozona pasta jezeli coś sobie przypomnę to dodam jeszczeAHA tempy są max 74C z voltage podniesionym 1.23 i oc do 830/1030 a ze stockowym napieciem 71-72C - wszystko w occtTo cholerne alt+z nie działa ;< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...