Skocz do zawartości
datcom

Explorer.exe w XP - procesor zajety w 100%

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

witam!

podczas pracy w XP po pewnym czasie wzrasta do 96-99% zużycie procersora(przez proces explorer.exe) nie da sie normalnie pracowac. wim moze ktos co moze byc tego przyczyna? pomaga zamkniecia explorer.exe i uruchomienie go od nowa.

uruchom antivirus :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

podczas pracy w XP po pewnym czasie wzrasta do 96-99% zużycie procersora(przez proces explorer.exe) nie da sie normalnie pracowac. wim moze ktos co moze byc tego przyczyna? pomaga zamkniecia explorer.exe i uruchomienie go od nowa.

Zainstaluj jakies programiki do zwalniania pamieci (np. ramidle) i tweakXP.

Ja nigdy nie mialem takiego problemu (???)

Jak explorer moze zajac 100% procesora ?

Moze tez reinstalka pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zauwazylem ze wzgledem win XP sa programy kompatybilne i kompatybilniejsze :P

np. taki wingate.. jak tylko zainstaluje sobie klijenta jeden z procesow (wcale nie win gate) zeczyna jechac na maxa.. 97-99%

radze pilnowac co sie instaluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

Staraj sie nie otwierac nowych okien iexplorera poprzez ponowne uruchamianie tylko wybieraj z menu plik->nowe okno. W ten sposób w procesach bedziesz miał uruchumionego tylko jednego explorera który na pewno nie zajmie Ci 100% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

Staraj sie nie otwierac nowych okien iexplorera poprzez ponowne uruchamianie tylko wybieraj z menu plik->nowe okno. W ten sposób w procesach bedziesz miał uruchumionego tylko jednego explorera który na pewno nie zajmie Ci 100% :)

Ale i tak ma cos schrzanione na maxa. Ja odpalam 4 filmy to mam 90% zajetosci procka, a gdzie tu explorer- chyba trzeba by bylo 1000 explorerow odpalic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co mają filmy do tego?

Problem dotyczy explrera a nie filmów.

U mnie filmy tez nie zajmują zasobów calego systemu za to jak uruchomię parę explorerów to mi system zawala...

Filmy do tego nic nie maja tylko chcialem dac porownanie i wywnioskowac z tego, ze jest cos "bardzo nie tak" (ze sie tak wyraze)

Bo skoro 4 filmy nie zajmuja 100% procka a 1 explorer tak, to chyba nie jest normalka ? Patrze teraz na wydajnosc procka (oczywiscie przy odpalonym explorerze) i waha sie miedzy 0-4%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to coś i tak masz dużo (0-4%)

bo ja mam przy winampie 0-3%

a bez niego to mam 0-1

ale co do pytania to masz napewno coś zwalone

bo u kumpla który ma C333 xp mu cały czas zajmuje 5-15% procka

spróbuj powyłanczać te bajery może to pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to coś i tak masz dużo (0-4%)

bo ja mam przy winampie 0-3%

a bez niego to mam 0-1

ale co do pytania to masz napewno coś zwalone

bo u kumpla który ma C333 xp mu cały czas zajmuje 5-15% procka

spróbuj powyłanczać te bajery może to pomoże

Ale moze koles odpala pare explorerów.

U mnie gdy tak zrobie to tez zawala system.

Za to gdy odpale jednego a pozniej nawet kilkadziesiąt nowych okien to mi nie zawala w 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi