Maciek3.14 Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Witam wszystkich. Potrzebuję mocny komputer głównie do post-produkcji dźwięku w filmie, mixu/masteringu muzyki na Pro Toolsie 11 oraz do nadchodzących gier klasy BF4. Składam praktycznie od zera. Myślę nad:procesor i5 4670k 3.4kGHz LGA1150płyta główna MSI B85-G43karta graficzna GeForce GTX 760dysk SSD Samsung 250TBdysk HDD WD Black 1TBpamięć Goodram DDR3 Play 2x8GB 1600MHzzasilacz Be Quiet! 500W SilverDVD-REC SamsungObudowa Gladius x80 Pure Black TowerMam zewnętrzny interface audio RME Babyface.Tańszą opcją mogłaby być zamiana GTX760 na 660, SSD 250GB na 120GB i ewentualnie mógłbym na razie HDD na dane odpuścić, bo mam 1TB dysk zewnętrzny na USB3.0 lub zamiast wersji black wziąć red.Potrzebuję też 2 monitory. Macie jakieś fajne do polecenia?Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Co do monitorów musisz podać jakieś oczekiwania, jaka rozdzielczość, typ matrycy, i ewentualnie w jakiej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mloncur Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 nie wiem czy płyta główna MSI B85-G43 umożliwia OC a wnioskuję, że chcesz podkręcać skoro bierzesz procesor z odblokowanym mnożnikiem, jeżeli płyta nie ma odblokowanego mnożnika to weź MSI Z87-G43, z Ram'em zjechałbym do 2x4GB i zasilacz bym wziął mocniejszy, w razie gdybyś w przyszłości rozbudowywał PC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdi Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 B85-G43 nie umożliwia OC, a co do Z87-G43 owszem, ale możesz zastanowić się nad Asrock Fatal1ty H87 Performance. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek3.14 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Ramu jednak od razu bym wolał kupić sparowane 2x 8, bo na post-produkcji filmowej się sporo tego zżera. Chyba, że tak jak mówisz 2x4 i potem rozszerzyć o kolejny secik.Takiej klasy komputer mi w zupełności wystarczy na dłuższy czas. Podkręcanie raczej chciałbym mieć jako opcję w sytuacji kiedy miałbym styczność z jakimś na prawdę wielkim projektem, gdzie by sobie o dziwo nie radził lub gier za 2-3 lata. Co do monitorów jestem laikiem niestety. Na pewno ledowe hd, matowe. Cena za obie sztuki około 1-2k, ale bliżej dolnej granicy. Dzięki za info o B85-g43. Wezmę Z87 w takim razie.W mojej branży bardzo istotne jest, żeby komputer pracował bardzo cicho, a zasilanie było stabilne, bo wszelkie wachania wprowadzają minimalne zakłócenia do podłączonych urządzeń. Z tego co czytałem BeQuet ma całkiem pozytywne opinie, ale może macie coś lepszego do zaproponowania?Wielkie dzięki za odzew. Edytowane 29 Września 2013 przez Maciek3.14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleGrejmer Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Wg. mnie jest mocny i tani, ale odradzam tę grafikę, lada chwila będą nowe taniutkie radeony śmiejące się z Nvidii Titan-ów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek3.14 Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Wymyśliłem jeszcze jedną opcję: Hackintosh.procek i7 3.4GHzpłyta Gigabyte GA-Z77-DS3Hgrafika GTX 760zasilacz Be Quiet! 600W silverdysk SSD Toshiba SSD 128GBdysk HDD WD Scorpio Blue 750GBram Goodram DDR3 16GB dual 2x8obudowa SilentiumPC Gladius x80do tego system Mac Os X Mountain LionCo sądzicie o tym pomyśle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...