kostek8 Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Mam do dyspozycji te dwa procesory lub ewentualnie E5400 i wkrótce wróci mi z serwisu kolejna płyta ale ATX: Gigabyte GA-P41T-D3P Reszta konfigu: Ram: 2x Goodram 2GB 1333. Zasilacz: Chieftec 650W Chłodzenie: Scythe Ninja - nie pamiętam która wersja. Płyta: P5G41T-M LX3 z biosem najnowszym 0601 Wiem, że te płyty kiepskawe no ale muszę wybrać którego procka sobie zostawić... Zabrałem się za sprawdzanie możliwości podkręcania od E8400. Obniżyłem mnożnik z 9 na 6, ustawiłem na sztywno napięcia na takie: Memory 1,5 NB Voltage 1,3 VTT 1,3 w CPU dałem +150mv (ale testowałem też Auto) w sekcji pamięci ustawiałem i Auto i dla odmiany najgorsze na jakie pozwala płyta dla tych pamięci. Otrzymałem FSB z jakim uruchamia się system 344 co przy E8400 daje śmiesznie niską częstotliwość pracy... I teraz ciekawostka - uruchamiając profile 5,10 i 15% system wstaje na 20% już nie. Czyli w maksymalnej wersji 15% daje to 3454 Mhz - tak pokazuje CPUTemp. 1. Czy da się ręcznie wymusić start systemu z takim FSB jak ~380 na tej płycie bez tego profilu ? 2. Zakładając absolutnie teoretycznie, że to FSB 344 to max E7500 może pracować na tej płycie 3773Mhz (a E5400 w zasadzie nie będzie przez nią limitowany). Który z nich będzie wydajniejszy ? Wiem, że różnica będzie niewielka ale z drugiej strony skoro mam wybór to czemu nie wybrać lepszego wariantu - nie wiem co sobie zostawić do tej płyty Gigabyte`a. Czy w Waszej opinii Ten Gigabyte może być lepszy od Asusa ? Z mojego punktu widzenia jest o tyle dobry że jest w ATX a zalega mi jeszcze muzyka X-Fi której na Asusie po włożeniu grafy z Accelero nie mam gdzie zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Na tym mobo jak chcesz kręcić to zostaw sobie e7500. P41 nie zrobi fsb 400, zapomnij o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...