goto1000 Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Otóż mam problem z netem. Mieszkam w akademiku, każdy student ma własne gniazdko na neta (kabel Ethernet). Rok temu wystarczyło, że podpiąłem kabel i wszystko działało, teraz komputer łączy się z siecią lecz nie ma dostępu do internetu. Mój współlokator miał ten sam problem, jednak grzebał coś w opcjach sieci 'na czuja' (oboje nie znamy si zbytnio na komputerach, ani tym bardziej software) i w pewnym momencie mu 'zaskoczyło' i posiada teraz dostęp do internetu, zarówno w swoim gniazdku jak i moim. Podczas gdy u mnie internet nie działa na żadnym z gniazdek. Próby odtworzenia losowego wciskania klawiszy w panelu sterowania jednak nie przyniosły skutków. Wie ktoś może w czym leży problem i mógłby mi pomóc? Edytowane 26 Września 2013 przez goto1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Nie powinieneś o to zapytać administratora sieci? Jest jakiś regulamin korzystania z sieci akademickiej? Zmieniłeś sprzęt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 A moze to panel sterowania -> opcje internetowe -> polaczenia -> ustawienia sieci lan -> zaznacz "automatycznie wykryj ustawienia" Jezeli nie to podaj jaki adres IP zostaje Ci przypisany, o ile zostaje start -> uruchom -> wpisz CMD enter -> wpisz IPCONFIG enter -> przepisz co Ci wyskoczylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 pewnie standardowe filtrowanie po mac'ach jest zapodane... na mac'u nie dopisanym jesteś na puli IP dla ruchu wewnętrznego - sam tak robiłem :) zapewne jest jakiś wniosek o przyłączenie do sieci - wypełnij i po temacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...