atyde Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Hej, chciałabym poprosić was o pomoc. W najbliższych dniach planuję kupić cały zestaw komputerowy. Tak jak w temacie będzie mi służyć głównie do pracy z grafiką statyczną, animacjami. Weekendowo komputer będę używała do oglądania filmów i czasami do gier typu: The Sims, Assasin's creed. Niestety mam ograniczony budżet więc chciałabym wybrać jak najlepiej przemyślone podzespoły optymalne do pracy oraz rozrywki. Czy coś takiego się nada? Monitor Dell 2713HM Klawiatura CM Storm Quick Fire TK Mysz Logitech M510 Blu-ray LG BH16NS40 RB Zasilacz Be Quiet! L8-CM-530W Pamięć 2x 8GB Crucial Ballistix 1600 MHz Dysk WD Caviar Blue 1TB WD10EZEX Kieszeń na dysk: Akasa AK-HDA-01 Procesor i5-4670 (6M Cache, do 3.80 GHz) Chłodzenie CPU Zalman CNPS14X Płyta główna ASRock Z87M Extreme4 Obudowa Corsair Obsidian Series 350D Windowed Czy będzie ok? Coś zmienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriian Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Wybór zestawu jest trochę chybiony. Jeśli wybierasz procesor z zablokowanym mnożnikiem to wystarczy płyta na B85 skoro mały budżet to możesz używać chłodzenia fabrycznego, bo nie jest ono takie złe zestaw ma być też do filmów itp. a nie widzę w nim głośników (monitor chyba też ich nie ma) na zintegrowanej grafice możesz nie pograć we wszystko co chcesz najlepiej podaj jaki możesz przeznaczyć budżet, bo to jest priorytet i wtedy złożymy cały zestaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atyde Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2013 Wybór zestawu jest trochę chybiony. Jeśli wybierasz procesor z zablokowanym mnożnikiem to wystarczy płyta na B85 skoro mały budżet to możesz używać chłodzenia fabrycznego, bo nie jest ono takie złe zestaw ma być też do filmów itp. a nie widzę w nim głośników (monitor chyba też ich nie ma) na zintegrowanej grafice możesz nie pograć we wszystko co chcesz najlepiej podaj jaki możesz przeznaczyć budżet, bo to jest priorytet i wtedy złożymy cały zestaw Aktualizacja: monitor i głośniki już posiadam (Dell 2713HM oraz Edifier 2.0 R2600) Proszę o pomoc z wyborem pozostałych podzespołów w cenie max 3,500 zł Chciałabym żeby w waszej propozycji została obudowa Corsair 350D z oknem. Czytałam, że płyta główna "ASRock Z87M Extreme4" posiada dobrą karte dźwiękową, czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2013 (edytowane) Karta jest całkiem niezła, do tego stopnia, że nie opłaca się jej wymieniać na coś za 200-300zł, jak to się robiło jeżeli komuś zależało na lepszym dźwięku. Co do samego zestawu, widać że zależy ci na dobrych peryferiach (klawiatura mechaniczna, bardzo fajny model swoją drogą), ładna obudowa z oknem, to pochłania trochę z budżetu. Jak porównasz do klasycznych zestawów w danej cenie składanych tutaj, to ludzie zazwyczaj kombinują zainwestować całą sumę w jak najlepszy hardware, pakują to do jak najtańszej obudowy, nawet nie wspominają o takich rzeczach jak klawiatura czy mysz. Dlatego warto brać to pod uwagę, przy porównaniu do innych zestawów. Jeżeli chodzi o chłodzenie, to przy zestawie opartym na procesor bez litery K w nazwie (czyli zablokowany mnożnik - ograniczone podkręcanie), jak poprzednik zasugerował, chipset B75 wystarcza, podobnie jak słabsze chłodzenie, bo procesor nie będzie się tak grzał. Można pomyśleć ewentualnie nad jakimś coolerem w granicach 100PLN, nic droższego nie warto. Pamięć ram, zastanów się czy potrzebujesz 16gb, bardzo ciężko wykorzystać tyle ramu, 8 powinno spokojnie wystarczyć.Napęd blue ray również jest dość drogi, czy jest on niezbędny. Warto pomyśleć nad dyskiem SSD (dodatkowo do normalnego dysku). Na tym dysku masz system, programy, a duże ilości danych, archiwum, na zwykłym dysku. Daje to bardzo dużą poprawę w komforcie pracy, programy i niektóre ich funkcje uruchamiają się znacznie szybciej. Dysk ~120gb któryś z polecanych w temacie: http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ Jeżeli chcesz żeby na zestawie dało się zagrać komfortowo w nowsze gry, to karta która jest zintegrowana z procesorem jest do tego za słaba. To rozwiązanie jest dobre do typowego komputera do pracy, natomiast do gier trzeba dołożyć. Coś z tej listy: http://forum.purepc.pl/topic/352931-polecane-karty-graficzne-na-sierpie%C5%84-2013-humanoidal/ minimum z przedziały 400-500zł trzeba dać. Trzeba też pamiętać że niektóre karty mogą zniweczyć wysiłek włożony w wyciszenie zestawu (dobre chłodzenie na cpu), bo potrafią być bardzo głośne. Edytowane 28 Września 2013 przez aerial 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atyde Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2013 Karta jest całkiem niezła, do tego stopnia, że nie opłaca się jej wymieniać na coś za 200-300zł, jak to się robiło jeżeli komuś zależało na lepszym dźwięku. Co do samego zestawu, widać że zależy ci na dobrych peryferiach (klawiatura mechaniczna, bardzo fajny model swoją drogą), ładna obudowa z oknem, to pochłania trochę z budżetu. Jak porównasz do klasycznych zestawów w danej cenie składanych tutaj, to ludzie zazwyczaj kombinują zainwestować całą sumę w jak najlepszy hardware, pakują to do jak najtańszej obudowy, nawet nie wspominają o takich rzeczach jak klawiatura czy mysz. Dlatego warto brać to pod uwagę, przy porównaniu do innych zestawów. Jeżeli chodzi o chłodzenie, to przy zestawie opartym na procesor bez litery K w nazwie (czyli zablokowany mnożnik - ograniczone podkręcanie), jak poprzednik zasugerował, chipset B75 wystarcza, podobnie jak słabsze chłodzenie, bo procesor nie będzie się tak grzał. Można pomyśleć ewentualnie nad jakimś coolerem w granicach 100PLN, nic droższego nie warto. Pamięć ram, zastanów się czy potrzebujesz 16gb, bardzo ciężko wykorzystać tyle ramu, 8 powinno spokojnie wystarczyć. Napęd blue ray również jest dość drogi, czy jest on niezbędny. Warto pomyśleć nad dyskiem SSD (dodatkowo do normalnego dysku). Na tym dysku masz system, programy, a duże ilości danych, archiwum, na zwykłym dysku. Daje to bardzo dużą poprawę w komforcie pracy, programy i niektóre ich funkcje uruchamiają się znacznie szybciej. Dysk ~120gb któryś z polecanych w temacie: http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ Jeżeli chcesz żeby na zestawie dało się zagrać komfortowo w nowsze gry, to karta która jest zintegrowana z procesorem jest do tego za słaba. To rozwiązanie jest dobre do typowego komputera do pracy, natomiast do gier trzeba dołożyć. Coś z tej listy: http://forum.purepc.pl/topic/352931-polecane-karty-graficzne-na-sierpie%C5%84-2013-humanoidal/ minimum z przedziały 400-500zł trzeba dać. Trzeba też pamiętać że niektóre karty mogą zniweczyć wysiłek włożony w wyciszenie zestawu (dobre chłodzenie na cpu), bo potrafią być bardzo głośne. Dzięki za długą odpowiedź. Dla kobiet wygląd ma duże znaczenie i jak zobaczyłam zdjęcia komputera w Twojej stopce to zaczęłam zastanawiać się między tymi obudowami: Silverstone TemJin SST-TJ08B-E Corsair Obsidian 350D Window Którą bardziej polecacie? Poza względami estetycznymi zależy mi głównie na tym żeby komputer nie był zbyt głośny podczas pracy czy oglądania filmów. Odnośnie płyty głównej zdecydowałam się zostać przy ASRock Z87M Extreme4 ze względu na dobrą sekcje zasilania, niezłą zintegrowaną kartą dźwiękową a to pozwoli zaoszczędzić pieniądze które musiałabym wydać na osobną kartę. Jeśli zintegrowana grafika okaże się za słaba to przyszłości będe planowała dokupienie osobnej karty NVIDIA Geforce GTX. Chciałabym już dziś złożyć zamówienie na komputer żeby móc w końcu sprawdzić monitor i głośniki które już posiadam : -). Wszelkie komentarze są mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2013 Wybierz obudowę która bardziej się podoba, corsair ma okno, silverstone nie. Silverstone ma lepsze chłodzenie (duży 180mm wentylator na przodzie), ale żeby mieć okno trzeba dodatkowo kombinować, pod tym względem wygodniejszy będzie corsair 350d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2013 corsair ma okno, silverstone nie. Warto się zastanowić też, czy okno jest ci potrzebne. By miało sens, trzeba dobrać wnętrzności kolorystycznie, ładnie doświetlić, mieć możliwość wyeksponowania tego. Chyba że okno nie jest kryterium bo i tak komp będzie stał ze wnęce. Wtedy ono nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atyde Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) Dziękuje za wasze rady. Komputer jest już zakupiony i złożony. Konfiguracja: Monitor Dell 2713H, Klawiatura CM Storm Quick Fire TK z białym podświetleniem, (rewelacyjna) Mysz Logitech M510, Blu-ray LG BH16NS40 RB, Zasilacz Be Quiet! L8-CM-530W, Pamięć 2x 8GB Crucial Ballistix 1600 MHz, Dysk WD Caviar Blue 1TB WD10EZEX, Procesor i5-4670 (6M Cache, do 3.80 GHz), Chłodzenie CPU Zalman CNPS14X, Płyta główna ASRock Z87M Extreme4, Obudowa Corsair Obsidian Series 350D Windowed, Z zestawu jestem bardzo zadowolona! Obudowa jest piękna, wszystko chodzi bardzo szybko i w miarę cicho. Jedna rzecz tylko mnie niepokoi - Monitor podłączony jest do zintegrowanej karty intel hd 4600 za pomocą kabla DVI-D Dual Link, natomiast rozdzielczość maksymalna jaką mogę ustawić to full hd: 1920x1080 : -( Pytanie czy muszę kupić kartę graficzną żebym mogła pracować w natywnej rozdzielczości monitora czyli 2560x1440? Sterowniki mam wszystkie zainstalowane najnowsze, nawet sterownik od monitora.. Prośba o pomoc : -( Kabel którego użyłam do podłączenia: http://www.morele.net/4world-dvi-d-24-1-dvi-d-24-1-m-m-dual-link-4-5-m-06103-267626/ Edytowane 6 Października 2013 przez atyde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) Znalezione na innej stronie: Intel graphics does not support dual-link, therefore 1920x1200 is the maximum for DVI and HDMI, 2560x1440 is only possible with a displayport port Z tego wynika że tylko przez Display Port można uzyskać taką rozdzielczośc. Ale można spróbować kupić kabel HDMI 1.4 na Allegro i podłączyć nim monitor do wyjścia HDMI na płycie głównej. Może będzie dostępna ta rozdzielczość, ale nie daje głowy, bo z dalszej dyskusji na tej stronie wynika że tylko przez Display Port zadziała. Nie zaszkodzi dokupić jakąś kartę graficzną w przyszłości. Za 500 zł masz GTX 650 Ti Boost. Edytowane 6 Października 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2013 Układ HD 4600 z całą pewnością jest w stanie wysłać rozdzielczość 2560x1440 zarówno przez HDMI jak i przez DP. Natomiast aby uniknąć ewentualnego daremnego zakupu kabla HDMI warto sprawdzić w specyfikacji tego Della czy akceptuje on przychodzące 2560x1440 na wejściu HDMI. Jakkolwiek by to dziwnie nie brzmiało może nie akceptować (czyli być w standardzie 1.3 bodajże) i wtedy pozostałby tylko DP. Na zmianę płyty głównej na taką z wyjściem DP zapewne już za późno. W takim przypadku pozostanie zakup byle jakiej karty z DP lub DVI-dl, nawet najtańszego HD 5450. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) No to problem stanowi kabel. Bo z tego co czytam na innych zagranicznych forach to po HDMI 1.4 też mają max 1920x1080 na tym monitorze. Tak więc pozostaje kupno jakiejś karty z DisplayPort. Ew spróbować po DVI wymusić rozdzielczość 2560x1440 @60hz. O ile jest taka możliwość w ustawieniach sterownika HD 4600. Sprawa wyglądałaby inaczej gdyby płyta główna od ASRocka posiadała takie złącze. Edytowane 6 Października 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atyde Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Proszę mi wierzyć, ja na prawdę jestem zadowolona z komputera i nie chciałabym żadnego innego Całe szczęście chłodzenie procesora nie zakrywa slotu PCI-E więc mogę dokupić kartę graficzną i po problemie. Pytanie tylko jaką? W grę wchodzą jedynie NVidia GeForce ponieważ na radeonach się zawiodłam. Czy ta karta będzie ok? http://allegro.pl/karta-graficzna-evga-gtx650-ti-superclocked-1gb-i3593737844.html Na kartę graficzną będę miała budżet 500 - 600zł. Bardzo proszę o konkretne propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Podstawa to musi mieć wyjśie DisplayPort. Ta co wybrałaś nie posiada takiego wyjścia, więc zakup w Twoim przypadku zbędny. Ta karta z linku poniżej posiada DisplayPort, więc Twój monitor powinien obsłużyć natywną rozdzielczość na której tak Ci zależy. Nie wspominając już o tym że karta jest wydajniejsza:http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx-650-ti-boost-1gb-ddr5-192-bit-hdmi-dvi-dp-box-gv-n65tboc-1gd-585532/ Edytowane 7 Października 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Całe szczęście chłodzenie procesora nie zakrywa slotu PCI-E więc mogę dokupić kartę graficzną i po problemie. Pytanie tylko jaką? W grę wchodzą jedynie NVidia GeForce ponieważ na radeonach się zawiodłam. Byle jaką. Karta musi posiadać wyjście DVI dual link, a trudno mi sobie wyobrazić istnienie współczesnej karty, która go nie posiada. Można więc spokojnie wybrać tę, która dostatecznie ładnie wygląda. ;-) Jako że nie będzie intensywnie wykorzystywana do grania, nawet jakość chłodzenia ma znaczenie drugorzędne, bo w idle każda jest cicha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Spam posprzątany, nie zapominać się! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atyde Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 W pierwszej kolejności będę chciała jednak sprawdzić kabel HDMI v1.4 wg sugestii użytkownika Devil ponieważ na stronie Asrock-a znalazłam informację: "Wsparcie HDMI 4K o maksymalnej rozdzielczości 4096x2304 pikseli" ale też: "Niektóre procesory Intela nie posiadające wbudowanej grafiki wymagają zewnętrznej karty graficznej" Nie mniej jednak za kabel zapłacę 40 - 50 zł i jeśli zadziała to po problemie, a jeśli wciąż pozostanie do wyboru tylko rozdzielczość max 1920x1080 px wtedy będę musiała zainwestować w kartę. I tu również podziękowania dla Devil za ciekawą propozycję: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx-650-ti-boost-1gb-ddr5-192-bit-hdmi-dvi-dp-box-gv-n65tboc-1gd-585532/ Jak już kabel dojdzie to na pewno napiszę w tym temacie czy to coś dało, może komuś przyda się taka informacja. Na zmianę płyty głównej na taką z wyjściem DP zapewne już za późno. A pokaż mi proszę chociaż jedną płytę Z87 z gniazdem DisplayPort? Nawet niekoniecznie mATX może być i pełnowymiarowa. Jak sprawdzałam to wszystkie (nawet dużo droższe od mojej) mają tylko: DVI-D, VGA i HDMI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Np. moja płyta ze stopki Z87-A Asusa. Także sporo innych. Zakup kabla HDMI przynajmniej napędzi w jakiś sposób gospodarkę - dobre i to. Zadziałać to raczej nie ma prawa, znając budżetowe monitory Della. Edytowane 7 Października 2013 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atyde Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Zadziałać to raczej nie ma prawa, znając budżetowe monitory Della. A ja właśnie znalazłam informację na zagranicznym forum: But I just wonder why HDMI on U2713HM does not support 2560x1440? * The $699.99 U2713HM has HDMI 1.3 (1920x1080). The $999.99 U2713H has HDMI 1.4 (2560x1440). Więc jest duża nadzieja, że na monitorze U2713H będzie działać natywna rozdzielczość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 łoł w pierwszym poście było HM, nie zwróciłem uwagi, że to uległo zmianie. ;-) Skoro jednak kupiłaś ostatecznie H, to zadziała! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atyde Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Dokładnie, ostatecznie kupiłam z H model U2713H. Co ciekawe pasowała do niego kalibracja ze starszego modelu dell u2711: http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1265617565 Teraz szczęśliwa czekam tylko na kabel i prawdopodobnie zaoszczędzę na karcie graficznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Siłą rzeczy musiała pasować. Weź przy okazji sprawdź czy w tym modelu tak samo wchodzi się do menu serwisowego jak w starszych (dwa górne+power a następnie górny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atyde Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Wolałabym nie kombinować w serwisowych ustawieniach monitora żebym czegoś nie zepsuła. Kupiłam kabel HDMI 1.4 i natywna rozdzielczość działa bez problemu. W związku z obniżeniem cen kart NVIDIA (http://www.purepc.pl/karty_graficzne/nvidia_obniza_ceny_gtx_660_i_gtx_650_ti_boost) będę chciała w listopadzie dokupić sobie GTX-a i mam pytanie jakim kablem najlepiej jest podłączyć monitor z kartą graficzną? Może to być również HDMI 1.4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Tak, skoro teraz działa, to z nową kartą też będzie działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...