Skocz do zawartości
krogoth111

HELP Asus P8Z77-V Pro samoczynny restart

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkanaście dni temu zauwazyłem irytujacy problem.

Mój sprzęt:

Asus P8Z77V-PRO /Core i5 3570K @4.5Ghz @Thermalright True Spirit 140 /G.SKILL TridentX DDR3 2x8GB 1600MHz CL7
ASUS GeForce 660Ti TOP /OCZ Vertex4 120Gb +(RAID0 2xST380815AS) +(RAID1 2xST3640323AS) +Lite-ON iHBS112-115
Audiotrak Prodigy HD2@3xLM4562 + Sennheiser HD555 /All powered by Corsair CMPSU-620HXEU

Problem polega na tym że gdy wyłaczam komputer: Start -> Zamknij

Komputer "wyłacza się", zamyka sie system wylogowywuje i wyłacza jakby miał sie wyłączyć i odciąć zasilanie, dyski stają (słychać jak głowice parkują) a komputer zamiast odłączyć zasilanie puszcza bipa (sygnał który słychać po uruchomieniu) i pracuje nadal, czyt. krecą się wentylatory i świeci sie dioda. Nie reaguje na klawiaturę ani myszkę jedyne co można zrobić to wcisnąć przycisk ON/OFF na obudowie i dopiero to powoduje odłaczenie zasilania i wyłaczenie wentylatorów.

Problemu występuje sporadycznie. Raz sie kom wyłaczy całkowicie innym razem nie. Nie wiem od czego to zależy.

Pomyslałem że może coś nachrzaniłem w biosie. Zaktualizowałem go do najnowszego i przywróciłem ustawienia fabryczne. Niestety nie pomogło...

Edytowane przez Tal-Rash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie będę zakładać nowego tematu więc napisze tutaj problem mam podobny. O to specyfikacja mojego komputera .

Asus P8Z77-V Pro

I7-3770K Taktowanie standardowe 

8GB DDR3 CORSAIR VENGEANCE CZM8GX3M2A 1866C9

ssd 256 gb samsybg 840 pro series system Windows 10

seagate 1tb

r9 290 gigabayte

zasilacz chiftec 650 w modularny ctf -650-14cs

dvdrw

Tak czy siak komputer podczas grania potrafi się zresetować i zero jakiś dziwnych innych objawów. Przeważnie jak jest spore obciążenie nie wiem co jest grane bo próbowałem np. zmieniałem drugi taki sam zasilacz z drugiego kompa i to samo

sprawdzałem temperatury i max na karcie graficznej to 89C procek 60 . Z początku myślałem że to wina karty graficznej oddałem kompa do ekspertyzy ale oczywiście jak to w sklepach bywa prawdopodobnie wzięli kasę  a nic nie sprawdzili . Stwierdzili ze to wina  pewnie karty graficznej odesłałem na gwarancje, że niby sprawdzali wsadzali nowy zasilacz i wraz to samo restart np jak się włączyło Garego moda...  Zapakowałem wysłałem kartę i mówię sobie w duszy będzie ok. Włączyłem kompa oczywiście procek ma zintegrowaną grafikę włączam kompa chwile podziałał i trach znowu reset ....

No i nie wiem teraz sam Zasilacz czy  Płyta Główna BIOS 2104 nowszego niema . Ale oczywiście pytałem czy w sklepie sprawdzali z wyjęta kartą tak można dzisiaj ufać sklepom. I mam rozkminę co dalej może to Windows 10 na tym ssd coś się posypał no ale niby to by też dziwne było żadnych bad sektorów nie ma rellocated sector count  raw data 0 ... :)... Nie wiem co jest grane może ktoś kiedyś spotkał się z takim problemem odczyty w sensor asus gui napięć .....

VCORE 1,120V  +12 12,096V  +5V 5,080V  +3,3V  3,360 V PROC 29C MOTherboard 60 cpu fan 769rpm stress AIDA64 :)

I co się okazało problem nagminni występował i postępował zmieniałem ramy podmieniałem miejsca w slotach pojedynczo wkładałem i wraz to samo ..

Więc postanowiłem nawet sie zworakmi pobawić tpu i epu bez efektu wraz to samo i to już po wysłaniu karty graficznej tej r9 290 :( ..

I co sie okazało podczas ętego włączenia kompa postanowiłem wejść w bios i luknełem że miałem włączony w biosie tryb optimal mode i dzięki temu wywala mnie i resetuje się komp po chwili i to już po oddaniu karty graficznej zmieniłem na tryb normal mode i komputer o dziwo się już nie resetuje i teraz pytanie co jest nie tak.... Pomoże ktoś ...

Z góry dzięki za odpowiedz .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi