THORGAL Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Mam nowego Caviara WD800 80 GB z 8 MB cashu i w momencie kiedy uruchamiam fdisk mam do wyboru tylko nieco ponad 10 GB wybieram procentowo pierwsza partycje na 13 % i pojawia sie 9,9 GB :!: No i ok ale gdy dokladam te pozostale 87 to sie okazuje ze dokladam 900 MB...nic nie kumam i dysk jest juz pelny w/g fdisk-a :evil: Zalozylem jedna duza partcje jako C i Win 98 widzi ja jako 76 Gb czyli w porzadku tylko co z tym podzialem na partycje...jak to zrobic ? Tu chodzi o ograniczenia Win 98 SE czy co ? Do tej pory mialem dyski max 20 Gb i nie bylo zadnych problemow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 podejrzewam ze przyczyna tego jest to ze fdisk nie obsluguje juz takich pojemnych dyskow nie pamietam do ilu obsluguje ale to nie wazne sprobuj podzielic dysk na partycje programe Partition Magic 8.0 czy jakos tak chyba kojarzysz ten program? jak nie to pogadamy na gg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Też tak miałem :] Dokładnie z tym samem dyskiem. Wydawało mi się że coś źle cyferki liczę ale nie . Siedzieliśmy w 3 osoby przed kompem i każdy liczył czy ten fdisk aby dobrze nie pokazuje :D. Update: nie podzielłem go Fdiskem tylko założyłem jedną partycję zainstalowałem win i pqmagic'a i dopiero podzieliłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 ja kiedyś ściągąłem ze strony firmowej disk menagera i tym zdziałałem, kiedys indziej zainstalowałem partition magica 5 na kompie z w2000, bo instalacja jest tylko na dyskietkach i tymi dyskietkami mogłem robic co tylko chciałem i gdzie chciałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THORGAL Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 No wiec poradzilem sobie :) Dla osob ktore beda mialy podobny problem radze poprostu olac wskazania nominalne z fdisk-a i dzialac na procentach Ja zrobilem tak ze podstawowa dalem 13% ok 10 GB Rozszerzona dalem na 87% z czego zrobilem dwa dyski logiczne po 50% tej rozszerzonej Wskazania mialem kretynskie ale po sformatowaniu wszystko bylo ok i wskazania byly juz prawidlowe (chyba jednak fdisk nie rozpoznaje takich wielkosci, ale procentami dzieli prawidlowo) Aha nie resetujcie kompa przed ustawieniem wszystkich partycji bo wskaze wam ze juz nie mozecie zrobic zadnej partycji bo wykorzystano cale miejsce... THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 No wiec poradzilem sobie :) Dla osob ktore beda mialy podobny problem radze poprostu olac wskazania nominalne z fdisk-a i dzialac na procentach Ja zrobilem tak ze podstawowa dalem 13% ok 10 GB Rozszerzona dalem na 87% z czego zrobilem dwa dyski logiczne po 50% tej rozszerzonej Wskazania mialem kretynskie ale po sformatowaniu wszystko bylo ok i wskazania byly juz prawidlowe (chyba jednak fdisk nie rozpoznaje takich wielkosci, ale procentami dzieli prawidlowo) Aha nie resetujcie kompa przed ustawieniem wszystkich partycji bo wskaze wam ze juz nie mozecie zrobic zadnej partycji bo wykorzystano cale miejsce... THX po robieniu partycji sie formatuje i wtedy pokazuje jaka pojemnosci formatuje i wtedy ci pokazywalo dobrze? bo u mnie bylo zle i olalem fdiska i partycje zalozylem Ranishem :) BTW Ze strony prodycenta WDC mozna sciagnac programik ktorym mozna partycje porobic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Już był kiedyś podobny temat. Rozwiązaniem jest ściągnięcie zaktualizowanej wersji fdiska bo ten z win9x/Me obsługuje tylko nieco ponad 60 GB lub tak jak już ktoś napisał podawać wielkość w procentach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THORGAL Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 po robieniu partycji sie formatuje i wtedy pokazuje jaka pojemnosci formatuje i wtedy ci pokazywalo dobrze? bo u mnie bylo zle i olalem fdiska i partycje zalozylem Ranishem :) BTW Ze strony prodycenta WDC mozna sciagnac programik ktorym mozna partycje porobic :) U mnie pokazywalo zle az do momentu pelnego sformatowania Pokazywal ze formatuje ok. 10 GB a robil to bardzo dlugo wiec wiedzialem ze cos musi byc nie tak Pod koniec formatowania wyswietlil wlasciwe 80 GB tzn 76 cos tam ... Wiec potem juz zakumalem ze nalezy dzielic procentowo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...