nimitz85 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Witam, Mam w budżecie 2000zł na domowy komputer (bez monitora i peryferiów). Potrzebuję komputera do pracy w dużych arkuszach excel, słuchania muzyki, przeglądania filmów w fullHD. To tego jakieś typowo domowe zajęcia typu drobna korekta fotek. Nie chciałbym wydawać 500zł na dedykowaną kartę graficzną ponieważ na 100% nie będę na tym komputerze grał w gry a zintegrowane karty w procesorze do filmów FHD w zupełności wystarczą. Czy jest sens modyfikować zestaw o lepsze elementy niż ten http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_pazdziernik_2013?page=0,7 Żeby osiągnąć cenę 2000zł kosztem karty graficznej? Chciałem dokupić mały (128GB) dysk SSD ponieważ na dwóch pozostałych komputerach mam dyski SSD i nei wyobrażam sobie pracy bez niego. Czy coś jeszcze zmodyfikować? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Moim zdaniem nie mam sensu nic więcej dokładać do zadań, o których pisałeś. Możesz zastanowić się nad procesorem AMD - zintegrowana tam karta graficzna będzie lepsza, ale za to cały procesor słabszy - coś za coś. Możesz też dołożyć drugie 4 GB RAMu, ale to tak bardziej na wszelki wypadek niż z koniecznej potrzeby, zależy jak drobna będzie twoja korekcja fotek i jak często będziesz to robił, bo na przykład Photoshop bardzo lubi RAM. Natomiast więcej wątków niż 4 nie będzie ci do niczego potrzebne, więc dokładanie do mocniejszego procesora nie ma większego sensu. Bez karty graficznej można by kupić słabszy zasilacz, ale oszczędzisz 20 zł a stracisz zapas mocy jakbyś kiedyś chciał GPU dokupić, więc niezbyt się to opłaci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimitz85 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Czyli wymieniam grafikę na SSD. Bardzo dziękuję za odpowiedź! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbwrobel Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Ja rozważyłbym zestaw oparty na APU AMD A10 6800k. Trochę słabszy procesor, ale nieporównywalnie lepsza zintegrowana grafika. Moim zdaniem zestaw 'cpu - wbudowane gpu' jest dużo lepiej zestrojony w przypadku AMD, niż w przypadku Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Ja rozważyłbym zestaw oparty na APU AMD A10 6800k. Trochę słabszy procesor, ale nieporównywalnie lepsza zintegrowana grafika. Moim zdaniem zestaw 'cpu - wbudowane gpu' jest dużo lepiej zestrojony w przypadku AMD, niż w przypadku Intela. Daruj sobie rady. na 100% nie będę na tym komputerze grał w gry a zintegrowane karty w procesorze do filmów FHD w zupełności wystarczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Czy zakup jest jeszcze aktualny? Do pracy, w tym budżecie rozważałbym takie częśći: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNjc0OwiAQhN!Fc2Og$Oo7GI8ejAdCOZBWaqCNUeO7u1A0xIs97A7MTPZ7omsYu7mf0O6EuKQENSBEguAynDMOwigXS0g!gaBLjkVV$z$nBrlhjCYh0y1SpaQa$PNefd1Yr$PxbbKEqgutzJulTcUXm$8Er8cUVJwvgAJShgQ96UMfbExWW4y9s9FZ8$C5qNhGQXDrB90dBx39HVyMXm9XTU!O Czyli i5, 8gb porządnej ramki, do tego solidny ssd i hdd na magazyn. Zasilacz taki wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...