Skocz do zawartości
nimitz85

Zestaw komputerowy - użytek domowy bez zewn. grafiki do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w budżecie 2000zł na domowy komputer (bez monitora i peryferiów).

Potrzebuję komputera do pracy w dużych arkuszach excel, słuchania muzyki, przeglądania filmów w fullHD. To tego jakieś typowo domowe zajęcia typu drobna korekta fotek.

Nie chciałbym wydawać 500zł na dedykowaną kartę graficzną ponieważ na 100% nie będę na tym komputerze grał w gry a zintegrowane karty w procesorze do filmów FHD w zupełności wystarczą. Czy jest sens modyfikować zestaw o lepsze elementy niż ten 

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_pazdziernik_2013?page=0,7

Żeby osiągnąć cenę 2000zł kosztem karty graficznej? Chciałem dokupić mały (128GB) dysk SSD ponieważ na dwóch pozostałych komputerach mam dyski SSD i nei wyobrażam sobie pracy bez niego. Czy coś jeszcze zmodyfikować?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie mam sensu nic więcej dokładać do zadań, o których pisałeś. Możesz zastanowić się nad procesorem AMD - zintegrowana tam karta graficzna będzie lepsza, ale za to cały procesor słabszy - coś za coś. Możesz też dołożyć drugie 4 GB RAMu, ale to tak bardziej na wszelki wypadek niż z koniecznej potrzeby, zależy jak drobna będzie twoja korekcja fotek i jak często będziesz to robił, bo na przykład Photoshop bardzo lubi RAM. Natomiast więcej wątków niż 4 nie będzie ci do niczego potrzebne, więc dokładanie do mocniejszego procesora nie ma większego sensu. Bez karty graficznej można by kupić słabszy zasilacz, ale oszczędzisz 20 zł a stracisz zapas mocy jakbyś kiedyś chciał GPU dokupić, więc niezbyt się to opłaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozważyłbym zestaw oparty na APU AMD A10 6800k. Trochę słabszy procesor, ale nieporównywalnie lepsza zintegrowana grafika. Moim zdaniem zestaw 'cpu - wbudowane gpu' jest dużo lepiej zestrojony w przypadku AMD, niż w przypadku Intela.

Daruj sobie rady.

na 100% nie będę na tym komputerze grał w gry a zintegrowane karty w procesorze do filmów FHD w zupełności wystarczą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi