Skocz do zawartości
osqa3214

Czy opłaca się kupić 9600GT?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie składania kompa,brakuje mi jeszcze grafiki, aktualnie mnie na żadną nie stać, ale kolega sprzedaje GeForce 9600GT 1GB ddr2, 256-bit (za 50zł) i tutaj mam pytanie czy ta karta starczy mi do gier typu: GTA IV, Skyrim, Killing floor. Podkreślam, że jestem okazjonalnym graczem i moge grać nawet na najniższych ustawieniach. I drógie pytanie czy zasilacz mi to wszystko uciągnie?? Specyfikacja:

CPU: Athlon II X4 640

RAM: 8GB

Zasilacz: Delta Electronics 400W GPS 400 AB A (5V+3,3V+12V1+12V2, nie może przekroczyć 335w)
Mobo: ASUS M4N68T-M LE
Dysk: 250GB.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że ciężko trafić na sprawny egzemplarz który długo jeszcze pochodzi , sporo kart jest po piekarniku , te które jeszcze działają nie wiadomo jak długo podziałają . Generalnie seria 8xxx / 9xxx to przysłowiowe miny , w tej cenie i w tym przedziale wydajnościowym lepiej brać konkurencję - HD4670/HD5670 , HD4770 , HD4850/HD4870 itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na serię HD48X0 racze tezj bym uważał. Widać ich trochę uszkodzonych. Sporo pewnie po piekarniku. Do tego dochodzą referenty, które miały marne chłodzenie.

Kolega kupił Sapphire HD4870  Vapor-X chyba jeszcze z gwarancją więc karta miała mniej niż 2 lata. Pochodziła u niego około roku głównie wyświetlając pulpit i musiała pójść do piekarnika.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, to działa na takiej zasadzie, że jak chcesz coś kupić przy tak ograniczonym budżecie przy w miare normalnej wydajności to musisz się liczyć z tym, że było to dosyć długo eksploatowane. Ja ostatnio sprzedawałem 9600GT który był po wymianie gwarancyjnej i też był w dobrej cenie (130zł). To zależy od szczęścia. Te wyżej podane Radeony, owszem są podobnej wydajności ale już są cenowo o wiele wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet jest nieduży jak widzę, podobnie jak i wymagania odnośnie gier. Skoro mój mobilny GT620M pozwala grać w skyrima płynnie na niskich detalach, to GT9600 niezależnie od pamięci pewnie tym bardziej. Tu ma po taniości od znajomego i może sprawdzić czy karta jest na pewno sprawna. Zauważalnie lepszy sprzęt na allegro to wydatek 120zł+ i trochę w ciemno. Moim zdaniem nie jest to zły pomysł.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój stary leciwy 9600gt w rozdzielczości 1280x1024 spokojnie sobie radzi z grami typu skyrim, gta4, wiedźmin 2 czy tomb raider na średnich detalach (wyższej rozdziałki nie obsługuje mój stary monitor więc nie mogę się wypowiedzieć...). Jeśli znasz dobrze kolegę i wiesz,że nie sprzeda Ci zepsutej karty to bierz. W takiej cenie to wg mnie warto, a jak coś będzie nie tak z nią to łatwiej ją "zwrócić".

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam, też napierałem w skyrima z tym że wersją z DDR3 (oc 720rdzeń2000mem) , a z kupowaniem na allegro to wiadomo patrzeć na komentypewniaki, nikt raczej nie będzie ryzykował 100% pozytywnych dla zarobku 50zł na karcie, a sama 9600GT miała debiut w 2008r. to wiadomo że może być różnie z trwałością ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi