Skocz do zawartości
_HarDy_

Problem z połączeniem LAN/WLAN

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam następujący problem. Korzystam z neostrady, sieć jest rozsyłana po domku bez przewodowo za pomocą AirLive WT-2000ARM. (3 lapki, stacjonarka, tv, ps3)

Do tej pory wszystkie urządzenia podłączone były bezprzewodowo i wszystko należycie śmigało. Kupilem ostatnio NASa ZYXEL NSA 310; podłączyłem go kabelkiem do switcha TP-LINK TL-SG1008D.

Do switcha podłączyłem też stacjonarnego kompa i Panasonica DMP-BDT330.

I teraz robi się problem: łącząc switcha kabelkiem z routerem AirLive WT-2000ARM automatycznie siada mi cały WLAN; internet mam w stacjonarce i zyxelu (leci po kabli do switcha i dalej do urządzeń), urządzenia, które dotychczas były podłączone bezprzewodowo nie mogą uzyskać połączenia z internetem.

W czym tkwi problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ustawieniach sieciowych NASa mam wybrane:

Get IP automacialy from DHCP server (recomendet)

oraz

Use DNS serwer from DHCP server

Problem w tym, że jak odłącze NASa od przełącznika i łącze przewodowo switcha do routera to automatycznie siada cała łączność wifi. Wygląda więc na to, że to nie wina Zyxela. (na chwilę obecną odpiąłem go od switcha, w switcha wchodzi tylko kabel z łączący go z routerem i komputerem stacjonarnym)

Z routera net leci albo po wifi albo po kablu; do momentu połączenia przewodowego wszystko śmiga - wkładam kabel i net umiera...

Spróbuje  jeszcze zresetować router, ale na tym kończą się moje pomysły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi