Skocz do zawartości
C0y0te

Komputer dla gracza | Budżet: 7500-8000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Chciałbym sobie złożyć komputer do grania. Oczywiście chciałbym żeby gierki chodziły na wysokich detalach i żeby uciągnął nadchodzące produkcje typu Dragon Age 3, Wiedźmin 3. 

Budżet wynosi 8000zł. 

8000zł to pieniądze jakie chcę przeznaczyć jedynie na jednostkę centralną (bez monitora, myszki, itd). A więc proszę Was o dobranie mi jak najlepszego sprzętu wraz ze schludną obudową do wyżej wymienionej sumy.

Z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1000 zł na jakiś cel charytatywny, 1000 zł do własnej kieszeni, 6000 zł na komputer, który koledzy z forum zaproponują, bo wydawanie 8000 zł na budę do gier to pogranicze obłędu. ;-) Choć naturalnie wiem: kto bogatemu zabroni. Dać się da. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1000 zł na jakiś cel charytatywny, 1000 zł do własnej kieszeni, 6000 zł na komputer, który koledzy z forum zaproponują, bo wydawanie 8000 zł na budę do gier to pogranicze obłędu. Dołączona grafika Choć naturalnie wiem: kto bogatemu zabroni. Dać się da. Dołączona grafika

Komputer ma być prezentem na 18 od chrzestnej, nie ja ustalałem kwotę, ale dziękuję za dobrą radę.

@ Prosiłbym o szybką pomoc, gdyż muszę mieć wszystko obcykane do wtorku/środy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 8k to już można poszaleć. Pytanie, czy interesuje cię wygląd komponentów, obudowa z oknem, oploty itp? Bo jeżeli nie, to jakaś high-endowa buda bez okna i można skupić się na komponentach wyłącznie pod względem cena/wydajność w grach.

I druga sprawa do jakiej to jest rozdzielczości. 

Bo za te pieniądze można złożyć zestaw na sli z GTX780, ale żeby wykorzystać te karty musisz mieć monitor o wysokiej rozdzielczości, albo np zestaw 3 monitorów.

Do gier najlepsza opcja to:

haswell i5 4670k (4 rdzenie bez ht) i oc - 880zł

cooler jakiś ~150-200zł np. thermalright macho - 150zł

płyta - umożliwiająca dobre oc i5 oraz sli, preferowane sloty pci-e w dużej odległości dla lepszego chłodzenia kart - ~400

8gb ramu (więcej w grach praktycznie nic nie daje) - 275zł

sli 2x 780 - 2300zł x2 = 4600zł

zasilacz jakaś solidna platforma, nie jest potrzebny gold i full modular, np. xfx 850w - ~390zł

dyski:

ssd 256gb - ~700zł (np crucial albo plextor)

hdd na dane 1tb - 235zł

obudowa - dobry nawiew na bocznym panlu na karty, np. corsair 500r - 400zł

wychodzi 8000zł

Ktoś się skrzywi, dlaczego nie i7? albo nawet jakiś procesor extreme za 2k pln? Dlaczego tylko 8gb ramu, dlaczego nie seasonic platinium do tego zestawu? Prawda jest taka że taki zestaw da znacznie lepszą wydajność w grach niż inny za te same pieniądze ale oparty na jednej karcie.

Tylko trzeba mieć odpowiednio dużą rozdzielczość żeby to wykorzystać, bo w przeciwnym wypadku szkoda pieniędzy na 2 karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję serdecznie za poradę panu up i wszystkim, którzy pisali na PW. Po przeczytaniu wszystkich wiadomości i długich przemyśleniach wybrałem taki zestaw:

procek: intel i7 4 x 3,4Ghz (ponieważ wychodzi jakiś nowy i ten 2x staniał)

ram: 16GB DDR3 GOODRAM

płyta główna: GIGABYTE GA-Z87P-D3

dysk: seagate 1tb

grafika: GIGABYTE GTX780 3GB 384BIT

zasilacz: 850W BE QUIET

obudowa: zalman z12

no i tam reszta drobniejszych części w tym win7 64

cena całego zestawu brutto wynosi 7995 zł.

I tu mam pytanie, jak oceniacie ten zestaw? i co byście ewentualnie zmienili? przypominam, że zestaw złożyłem na podstawie kilku wiadomości, oraz skonsultowałem z kolegą informatykiem, ale chciałbym jeszcze usłyszeć wasze zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8k i brak ssd,.., na co te 8k poszło w ogóle ?

Gotowy zestaw, przygotowany przez znawców sprzętu, a nie kolegów "informatyków":

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_pazdziernik_2013?page=0,19

+ win 7 64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8k i brak ssd,.., na co te 8k poszło w ogóle ?

Gotowy zestaw, przygotowany przez znawców sprzętu, a nie kolegów "informatyków":

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_pazdziernik_2013?page=0,19

+ win 7 64

pisałem, że drobniejsze części pod spodem, ssd jest kingston 128gb. Chodzi mi głównie o ocenę wypisanego sprzętu. Jak się on spisze przy gierkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 do gier - bez sensu

128gb ssd to za mały dysk do gier, jak składasz taki kombajn, wiesz ile zajmują dzisiejsze gry? sam battlefield z dlc zajmuje prawie 40gb. Teraz wyobraź sobie że masz steama z kilkoma lub kilkunastoma takimi grami.

I też nie widzę jak ten zestaw mógł ci wyjść 8000, może napisz ceny poszczególnych komponentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 do gier - bez sensu

128gb ssd to za mały dysk do gier, jak składasz taki kombajn, wiesz ile zajmują dzisiejsze gry? sam battlefield z dlc zajmuje prawie 40gb. Teraz wyobraź sobie że masz steama z kilkoma lub kilkunastoma takimi grami.

I też nie widzę jak ten zestaw mógł ci wyjść 8000, może napisz ceny poszczególnych komponentów.

Więc co proponujesz?

a oto dokładne ceny:

Procesor i7 4x 3,4Ghz - 1016,26 zł

RAM 16GB DDR3 GOODRAM - 528,46 zł

Płyta główna GIGABYTE GA-Z87P-D3 - 324,39 zł

Dysk HDD SEAGATE / WD 1TB - 243,09 zł

Grafika GIGABYTE GTX780 3GB 384BIT - 2682,93 zł

Napęd BLU-RAY LG - 268,29 zł

Czytnik kart pamięci - 31,71 zł

Obudowa ZALMAN Z12 - 243,09 zł

Windows 7 64 - 333,33 zł

Zasilacz 850W BE QUIET - 568,29 zł

SSD Kingston 120 GB - 341,46 zł

I to jest cena netto czyli 6581,30zł, a brutto 8095 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi