Jump to content
MaZZeo

Spadek wydajności po formacie i wymianie podzespołów

Recommended Posts

Witam

 

Zmodernizowałem trochę swój sprzęt, wymiana X4 955 na i5 4440 + wymiana płyty głównej. Zrobiłem format C i na czystą partycję zainstalowałem W8 (wcześniej była siódemka). Po tych operacjach zauważyłem w grach spadek wydajności, BF4 beta miałem na phenomie 30-40fps, teraz mam 15fps, to samo w innych grach ale też i unigine benchmarku.

 

Wszystkie sterowniki są najnowsze i aktualne, system poza paroma programami i antywirem jest czysty.

 

Jakieś rady?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzeczywiście coś tutaj jest nie tak, włączyłem CPU-Z i Heaven Benchmark i taktowania proca lata od 1000 do 3200mhz

 

http://abload.de/img/xduyp2r.png

 

Z dyskiem wydaje mi się że jest ok, ale kiedy chciałem zainstalować windowsa na sformatowanej partycji to wyskoczył komunikat

 

"Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR. W systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT".

 

Myślałem że będe musiał robić format całego dysku, ale znalazłem rozwiązanie na jakimś forum by przestawić 1 opcję w biosie i to pomogło - instalacja poszła dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatkowe zasilanie do plyty podlaczone/docisniete? Przywroc uefi do ustawien domyslnych. Pobaw sie planami zasilania. W ostatecznosci zrob format do porzadku.Wysłane z mojego HTC Wildfire S A510e za pomocą Tapatalk 4

Edited by kaijitsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

x16

 

Sprawdziłem test SuperPi i wynik i5 4440 okazał się bardzo zbliżony do wyników w testach w internecie, wnioskuje więc że to coś z wydajnością karty.

 

Mam wrażenie jakby cały system działał na integrze z procesora... HD 4600

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób test w najnowszym 3D Marku. Sprawdź jak GPU się zachowuje. Chodzi mi o taktowania, użycie GPU i temperatury. Wygląda to tak jakby coś zbijało taktowanie GPU, skoro proc pracuje na 3.2 ghz i raczej to nie on jest przyczyną tak niskiej wydajności.

Edited by Devil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, problem rozwiązany, trafiłem na to przypadkiem.

 

Zrobiłem tak jak piszesz, okazało się że grafa cały czas pracowała na 90% i grzała się do 60 stopni nawet przeglądając pulpit i wyłączając wszystko.

 

Okazało się że to bfgminer.exe do kopania bitcoinów się zagnieździł (jak? i czemu antyvir nic nie mówi?), wyłączyłem ten proces i wszystko gra, ale włącza się po każdym restarcie, zaraz usunę ustrojstwo na zawsze.

 

Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.