Skocz do zawartości
zip_matiz

PROBLEM XIN XP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem wiem ze win xp nie chce sie uruchamiac na innych sprzętach

ale nie wiem dokladnie cio musi byc inne bo jak podkrecilem sobie procka o 124 MHz to mi wyskakiwala niebieska tablica z bledem chce sie dowiedziec czy to wina 'innego' sprzetu czy czegos innego

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest dokladnie z XP. W 98 mozna bylo przeniesc dysk na inny komp, zainstalowac stery i ok. Po powrocie na stary komp wszysko bylo jak na poczatku.

MYSLE ZE NIE POWINIENES TEGO ROBIC.

Mysle ze przyczyna jest sam system, a w nim jego ustawienia i drivery.

Jak wiadomo System jest powiazany z maszyna na ktorej zostal zainstalowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem na mysli to ze jak wezmiesz dysk i spróbujesz winde odpalic na innym sprzecei (domyslam sie ze to chodzi o chipset na płycie) to ci nie ruszy tylko wyswietli ci tablice z bledem przed uruchominie,m

XP (2000 też) nie mozna odpalać na róznych konfigach bo jest on instalowany pod daną konfigurację. Jeżeli inny komp znaczaco sie różni od tego na którym był instalowany to system sie nie uruchomi i wywali błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wlasnie ze da sie xpeka odpalic na innym sprzecie!

jak wymienilem plyte z liteona na kt333 na gigabyte na kt400 to chodzilo przez miesiac bez problemow :) tylko sie spytal o stery do usb2 :>

Tyle tylko, że taka podmiana łączy się z koniecznością ponownej rejestracji w MS, no chyba że ktoś ma wersję ... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiedziałem za cleron 500 można podręcić o 124 MHz  8O  8)

po prostu na ECS P3BX-T-A+ przy standardowym chlodzeniu zmienilem fsb z 66 na 82MHz i chodzilo wszystko normalnie :D

a wlasnie ze da sie xpeka odpalic na innym sprzecie!

jak wymienilem plyte z liteona na kt333 na gigabyte na kt400 to chodzilo przez miesiac bez problemow :) tylko sie spytal o stery do usb2 :>

Tyle tylko, że taka podmiana łączy się z koniecznością ponownej rejestracji w MS, no chyba że ktoś ma wersję ... :twisted:

No niestety nie mam orginalnego WIN XP i nie sadze zeby duzo osob go mialo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest dokladnie z XP. W 98 mozna bylo przeniesc dysk na inny komp, zainstalowac stery i ok. Po powrocie na stary komp wszysko bylo jak na poczatku.

MYSLE ZE NIE POWINIENES TEGO ROBIC.

Mysle ze przyczyna jest sam system, a w nim jego ustawienia i drivery.

Jak wiadomo System jest powiazany z maszyna na ktorej zostal zainstalowany.

Windows XP można w ten sposób przenieść na inny komp, sam tak robiłem ale należy pamietac o dwoch rzeczach

1. partycja systemowa nie moze byc na NTFS

2. Windows z zainstalowana obsluga ACPI nie uruchomi sie na komputerze z APM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi