Ziółek Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Witam, Zależy mi najbardziej na stabilności zestawu i jego niezawodności. Komputer do pracy i czasem do gierki (ale bez szału). O/C raczej nie będzie robione bo mnie to nigdy nie bawiło. Wymyśliłem sobie taki oto zestaw. Procesor (Procesor Intel Core i5-4670) Płyta główna (MSI Z77A-GD55) RAM (Kingston Limited Edition Na`Vi HyperX 16GB (2x8GB) Karta graficzna. (Karta graficzna Club 3D Radeon HD 7870) Dysk SSD (Dysk SSD Plextor M5 Pro 2,5'' 128GB) Razem http://www.morele.net/inventory/info/8uL3bd/ Proszę o rzetelną oceną czy wybrane podzespoły są poprawne i będą ze sobą stabilnie pracować. Oczywiście jeśli cenowo można korzystniej w tej samej klasie to chętnie wysłucham rad Ze starego PC przenoszę: Obudowa, Zasilacz (Chieftec 650W) http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-cft-650-14cs-650w-modular-cft-650-14cs-196214 Dyski HDD Windows Vista Ultimate 64bit Edytowane 7 Października 2013 przez Ziółek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Potrzebujesz płytę 1150, a nie 1155. Na pamięciach możesz trochę oszczędzić. Odpuść sobie Club 3D i poszukaj czegoś z lepszym chłodzeniem/dłuższą gwarancją albo dołóż do HD7870 XT. I przemyśl czy nie warto kupić 4670k jeśli i tak masz zamiar wydać ~800zł na procesor. Jeśli na 100% nie będzie kręcił to możesz kupić tańszego i5 i tańszą płytę główną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Zacznijmy od tego że sprzęt ci nie zaskoczy - procek to Haswell pod S1150 a płyta to stare Ivy Bridge . Jak nie chcesz OC to nie bierz płyt na Z77 / Z87 , w dodatku kosztujących tyle . Proponuję zmianę na I5 4440 + MSI B85-G43 - 674 zł + 305 zł . RAM zmień na coś tańszego np.Crucial Balistix Sport XT 2x8GB za 517 zł . Co do karty - faktycznie warto dołożyć do HD7870 XT , ew. zastanowić się nad kartą od NV - patrz niżej . Co będziesz robił na tym kompie ? Jak coś wymagającego ( CAD/CAM , Grafika 2D/3D etc. ) to może zastanów się nad Xeonem / I7 non-K i/lub grafiką od NV ( wspomaganie CUDA ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Dzięki za dzisiejsze rady. Tak jak pisałem nie będzie żadnego kręcenia. Nie bawi mnie to. Wole kupić lepszy sprzęt i nie zastanawiać się czy będzie bluescreen zaraz czy jeszcze trochę można podkręcić Sprzęt do pracy ale nie jest to obróbka grafiki czy video. Właściwie najbardziej wymagającą aplikacją to będzie oczywiście gra . Jutro poszukam innej płyty pod ten procesor. Procesor 4670k to kolejna stówka i chyba nie będzie tego wart dla moich zastosowań. PS Dlaczego odradzacie Club 3D ? Edytowane 7 Października 2013 przez Ziółek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Jeden z gorszych producentów sprzętu obok Vertexa i paru innych . Bierz coś sprawdzonego - Asus , GB , XFX , MSI , Sapphire , etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2013 Ok. Po Waszych radach zestawiłem sobie coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/6VLCGh/ Procesor Intel Core i5-4670 Płyta główna MSI Z87-G43 LGA1150 Karta graficzna Asus GeForce GTX660 2048MB Pamięć Kingston HyperX 2x8GB 1600MHz Dysk SSD Plextor M5 Pro 2,5'' 128GB, SATA III Co sądzicie o tym zestawie ? Do pracy wystarczy na pewno a czy da się tym pograć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earthmover Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Zamiast i5-4670 i Z87-G43 możesz wybrać Xeona E3-1230v3, B85-G43 i tańszy ram (Crucial Ballistix Sport XT 2x8GB). Cena ta sama a masz 8 wątków zamiast 4 Edytowane 8 Października 2013 przez earthmover Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Kolejna konfiguracja: Procesor Intel CORE I5-4670 Płyta główna MSI Z87-G43 LGA1150 Pamięć Crucial Ballistix Sport XT 16GB Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 760 OC Dysk SSD Plextor M5 Pro 2,5'' 128GB Razem: http://www.morele.net/inventory/info/dR5HVD/ Płyta ma dobre opinie i ma USB 3.0 na przednim panelu. To duża zaleta jak dla mnie. Zmieniłem pamięci (za namowa kolegi) i grafikę na wydajniejszą po przeczytaniu jej testu http://pclab.pl/art53817-17.html Edytowane 8 Października 2013 przez Ziółek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Po co Ci płyta na Z87 jeśli nie będziesz podkręcał procesora? Edytowane 9 Października 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2013 Po co Ci płyta na Z87 jeśli nie będziesz podkręcał procesora? Podepnę się do tematu - czy płyta na chipsecie H81 w przypadku niezbyt rozbudowanych konfiguracji i niekręconego procesora miałaby sens? Na przykład taki Asus H81M-Plus w mATX, do tego i5, jednorazowa inwestycja w RAM (2x4 lub 2x8GB)? Złącz wewnętrznych i zewnętrznych tak dość wystarczająco... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Po co Ci płyta na Z87 jeśli nie będziesz podkręcał procesora? Dlatego ze proponowana B85-G43 ma słabe opinie i nie ma USB 3.0 na przednim panelu. Dobra więc jednak przekonałem sie do O/C i dobrałem procek z możliwością. Budżetem jakim dysponuję to 3k. Więcej nie chcę wydawać. http://www.morele.net/inventory/info/NTULeX/ Procesor Intel CORE I5-4670K Płyta główna MSI Z87-G43 LGA1150 Pamięć Crucial Ballistix Sport XT 16GB Karta graficzna Asus GeForce GTX660 2048MB Dysk SSD Plextor M5 Pro 2,5'' 128GB Co sądzicie o tym zestawie ? Będzie działać bezproblemowo i da się trochę na stałe podkręcić ? Nie wiem czy chłodzenia nie trzeba by do tego procka dokupić ? Edytowane 9 Października 2013 przez Ziółek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Wszystko ok, tylko jeśli chcesz podkręcić CPU to potrzebujesz na niego inne chłodzenie. Przynajmniej Silentiumpc Spartan pro. http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-pro-he924-518093/ Edytowane 9 Października 2013 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Zamawiam ten zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/u4dcx/ Procesor Intel CORE I5-4670K Płyta główna MSI Z87-G43 Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 760 OC, 2GB Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan Pro (HE924) Dysk SSD Plextor M5 Pro 2,5'' 128GB Jeśli gdzieś zauważycie błąd to proszę o info. Jedynie pamięci mnie trochę martwią czy są stabilne bo tam ktoś pisał że niekompatybilne. Edytowane 11 Października 2013 przez Ziółek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2013 SSD możesz zmienić na M5S. Zmień chłodzenie na SPC Fortis, Spartan trochę za słaby może być do oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2013 http://www.morele.net/inventory/info/xSnNy1/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Niestety jest problem. Zintegrowana karata graficzna powoduje samoczynne restarty komputera. W BIOS wszystko jest OK. Można siedzieć tam i godzinę. Natomiast przy próbie instalacji Windy restart (bez komunikatu) co 5-6 min. Najczęściej przy zakładaniu partycji. Nawet gdy udało się zainstalować system (idzie szybko bo dysk SSD) to uruchomieniu samoczynny restart co 5-6 min. W dzienniku zdarzeń Windy była tylko informacją o błędzie jak przy utracie napięcia (nie mam już tych zapisów bo instalowałem na nowo). Straciłem cały dzień męczarni zanim wpadłem żeby podpiąć zewnętrzna kartę (którą kupiłem razem). Po włożeniu karty zewnętrznej wszystko OK. Dodam że BIOS zaktualizowałem do wersji 1.5 (najnowszej) i dalej było to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 To bardzo nie prawdopodobne żeby grafika zintegrowana robiła restarty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Sprawdź na pojedynczej kości pamięci, raz jednej, raz drugiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) Robiłem różne konfiguracje dysków (próbowałem na dwóch) i kości pamięci (zmieniałem banki, kości montowałem pojedynczo, zamieniałem miejscami, itp). Nie testowałem innych pamięci bo nie mam. Zamieniałem kable zasilające i SATA. Podpinałem dyski do różnych gniazd. Cały czas były resety. Włożenie nowej grafiki (tej z zamówienia) zakończyło problem restartów. Dlatego stawiam na grafikę zintegrowaną. Czy jest jakiś sposób testowania grafiki zintegrowanej ? Edytowane 18 Października 2013 przez Ziółek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 zainstaluj winde i odlacz grafike zewnetrzna, jak beda problemy to dzwon gdzie kupowales, przedstaw problem i powiedz ze chcesz odeslac procek do wymiany. Do 7 dni od zakupu czy 10 wymienia ci na nowy bez zbednych ceregieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Zgłosiłem reklamację w morele. Winda zainstalowana na karcie zewnętrznej. Chodzi pięknie. Jutro ją zdemontuję i zobaczę jak będzie na grafice wbudowanej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) Więc tak to wygląda: System Windows 8.1 (zainstalowany z użyciem zewnętrznej grafiki bo wewnętrzna=resety) 1 - Wyjęcie karty graficznej i podpięcie monitora pod wbudowaną grafikę kończy się nieustającymi restartami.BIOS działa wyświetla dobrze bez restartów. Uruchomienie Windy = restart. Ewidentnie coś jest ze zintegrowaną grafiką. 2 - Włożenie karty zewnętrznej Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 760 powoduje że komputer działa pięknie z wyjątkiem... zewnętrznych dysków USB które które to co chwila się wyłączają (słychać takie chwilowe rozłączenie dysku jakby spadek napięcia). Co ciekawe Pendrivy działają. Dyski 2,5 USB nie. 2.a Podpięcie innej grafiki zewnętrznej = wszystko działa (dyski USB też). Testowane na dwóch innych kartach graficznych PCI-E. Kur... już mam dosyć tego sprzętu. Zasilacz raczej daje radę bo to 650-tka: http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-cft-650-14cs-650w-modular-cft-650-14cs-196214/ Co w końcu reklamować ? Procek, Płytę czy grafikę zewnętrzną ? Każde z tych elementów coś knoci... EDIT 19-10-2013 21:57: Doszedłem ze problem z USB powoduje sterownik Nvidia. Odinstalowałem i dyski USB chodzą poprawnie.... ale co ma jedno wspólnego z drugim ? um... Edytowane 19 Października 2013 przez Ziółek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2013 Sprawdź na innym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółek Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) Zasilacz jest OK. Problem dysków USB w konflikcie ze sterownikiem Nvidii rozwiązałem przywracając poprzednią wersję BIOS płyty głównej MSI (ver. 1.3). Na szczęście zapisałem sobie stary BIOS przed wgraniem nowego. Kto by pomyślał że nowy BIOS będzie mniej stabilny od starego...załamka. Oczywiście problem zintegrowanej karty nadal istnieje. Edytowane 19 Października 2013 przez Ziółek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2013 Zasilacz jest OK.Na jakiej podstawie tak wnioskujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...