Skocz do zawartości
fobar

Radeon HD 5750 - problemy z grafiką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Od jakiegoś czasu mam problemy z grafiką, a dokładniej z wyświetlaniem cieni:

post-154684-0-47953100-1381348064_thumb.jpg - patrz blacha nad gąsienicami.

Problem ten nie występuje tylko w WoT, poważniejsze bugi z cieniami są w Skyrimie - zamiast gładkich cieni mam cienio-podobne kreski. Proszę o pomoc, może to tylko wina źle ustawionych sterowników... sam nie wiem.

W razie czego dołączam resztę sprzętu:

QuadCore AMD Phenom II X4 B50, 3100 MHz (tak na serio to Phenom X2 z odblokowanymi rdzeniami)ATI Radeon HD 5750ASRock M3A770DE2x GoodRam DDR3 2GB  1600Mzh CL8 Play

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze starszymi kartami graficznymi jest taki, że często źle wyświetlają cenie w nowszych grach. Zapewne winne są sterowniki lub biblioteki DX (strzelam ;]), bo nasz redakcyjny GTX 260 cierpi na podobny problem w np.: ROME II, chociaż jest sprawne, dobrze chłodzone itp. No chyba że przegiąłeś z detalami i są arty, bo grafa nie domaga :>

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahując od sedna problemu bo nie zdradziłeś jakie masz sterowniki - masz za slaby komp na grę z cieniami.

Ja na ten przykład nie mogę sobie pozwolić na cienie w czołgach i ty też nie powinieneś skoro masz na cyferblacie marne 34 FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czasie robienia screena zainstalowane były ostatnie dostępne sterowniki od AMD - bodajże te  ver. 13.152(Catalyst ver. 13.9), natomiast dziś przesiadłem się na nowe betowe(13.20.11-130920a-162870E-ATI)do BF4 i o dziwo FPSy wzrosły o średnio 6(WOW!) niestety na cienie nie zwróciłem uwagi.

radiergummi - wiadomo, optymalizacja czołgów pozostawia wiele do życzenia ;/

Dodatkowo dołączam screeny gdyż mogę się mylić Dołączona grafika

post-154684-0-16552800-1381353650_thumb.png - dodatkowo: czy w sekcji zainstalowane sterowniki nie jest tego za dużo?

post-154684-0-89250600-1381353549_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pozmieniałem, ale takie bugi jak mówiłem nie występują tylko w czołgach.

Edit:

Musiałem pozbyć się sterowników poprzez DC Cliner i CCliner... jak chciałem je po "ludzku" odinstalować z poziomu instalatora AMD Catalyst to w pewnym momencie wywalało bluescreena. 

I pytanie trochę nie związane z tematem - na co mogę zmienić tego radeona aby pasowało do mojego procka?

Edytowane przez fobar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi