Skocz do zawartości
daniel11111

Przejście z aDSL na vDSL

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym przejść z aDSL na vDSL, mam jednak kilka pytań.

Kabel z telekomunikacji mam doprowadzony do korytarza w domu. Zamurowana w ścianie puszka rozdziela kabel w 2 strony, do jednego pokoju wchodzi kabel zakończony wejściem telefonicznym. Mam do niego podłączony filtr aDSL i telefon. Drugi kabel idzie do drugiego pokoju w który mam gniazdo, do którego podpięty jest modem i router. Czy z tym podłączeniem nie będzie problemu, teraz na aDSL śmiga bez problemu. Nie ma opcji abym na jednym końcu linii mógł np doczepić filtr i ciągnąłbym kabel do drugiego pokoju. Pytam z tego względu, że widziałem filtry które się podłącza do głownego gniazdka, i mają one 2 wyjścia, jedno na telefon, drugie na internet - czy w tym wypadku wystarczy że do takiego filtru będzie podpięty tylko telefon, a internet nie potrzebuje puszki?

Druga sprawa to rozbudowana w domu sieć w której jest sporo sprzętu, część z niego korzysta z Wi-fi, część po kablu, jeszcze inna część wpięta jest w sieć przez gniazdka z prądem. W związku z czym nie korzystałem z liveboxa, a miałem swój router który bez problemu daje się konfigurować, ustawiać porty itd. Do routera mam dołączony modem.

Router to TP-Link n750, modem to TP-Link TD-8816.

I kolejne pytanie. Niechciałbym pozbywać się routera i zamiast niego brać liveboxa lub cokolwiek innego dostarczonego przez TP. Chciałbym wymienić modem podłączony do routera na taki który będzie działał w vDSL - szukam jednak nic nie znalazłem... Czy mógłby ktoś pomóc i podsunąłby jakiś modem który działałby jak TD-8816 (zewnętrzne zasilanie i przekazywanie internetu przez LAN)?

Znalazłem np coś takiego:

Dołączona grafika

Ale to mnie nie urządza skoro z tego muszę wypuścić kabel do telefonu, bo skoro mam puszke w korytażu (5 m od jednego pokoju i 10 metrów od drugiego pokoju) i do pokoi doprowadzone są kable, to nie będę np umieszczał tego w jednym pokoju i ciągnął kolejnego kabla do drugiego pokoju

Edytowane przez daniel11111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam filtra w puszcze, pisałem że filtr doczepiłem do telefonu i wszystko chodzi: 

Dołączona grafika

Mam telefon analogowy i nie zamierzam przejść na VoIP

Może nie wygląda to profesjonalnie narysowane, ale zawsze rysunek łatwiej ukaże sytuacje:

Dołączona grafika
Kolor błękitny pokój z telefonem i filtrem (brązowy), kolor szary korytaż, kolor czerwony linia dochodząca do domu, kolor różowy puszka, kolor żółty przewód idący do telefonu, kolor granatowy, przewód idący do gniazdka w 2 pokoju, kolor zielony drugi pokój, kolor pomarańczowy router z gniazdkiem.

Dołączona grafika
Oznaczenie ( kolor niebieski pokój nr 1-brąz w nim telefon, kolor zielony pokój nr 2 - pomarańcz w nim router, szary korytarz, czerwony przyłącze lini z zewnątrz, kolor niebieski linia z routera do telefonu)

Chce uniknąć takiej sytuacji jak powyżej, gdzie bede musial ciagnac nowy kabel z telefonu do routera albo z routera do telefonu
Edytowane przez daniel11111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi