irokez85 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Witam, Aktualny stan: -chłodnica 360 rad xt + zefirki na 1100rpm -Pompa Laing DDC-3.2 Toshiba PCB 18W + -blok EK supremacy Acetal -buda haf 922 Chłodzi to wszystko 4930k@4,6ghz / 1,35V - proc w maks stresie nie przekracza 60C. Zastanawiam się nad rozbudową LC o dwa dodatkowe bloki na gpu, bloki wyłącznie na rdzenie kart nie full cover + radiatorki na sekcję zasilania i pamięci + nawiew 2 x 120mm z boku budy (aktualnie wyciągają powietrze). Moje pytanie ile Waszym zdaniem należało by dołożyć chłodnic aby procek dalej nie przekraczał 60C, karty także maks 60C - nie mam zamiaru ich podkręcać. Mam miejsce na jedną chłodnicę o dowolnej grubości 140mm na dole lub można by pokombinować z montażem cienkiej (do 35mm) 360'tki lub 240tki tuż pod topem budy - 360tka będzie zachodziła w zatokę 5,25 ale jak kiedyś tam zmienię budę to wykorzystam w pełni 2 x 360. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Zmierz temperaturę wody. Haswelle mają problem podobnie jak ivy z firmową pastą pod czapką procesora, i osiągają wysokie temperatury z tego powodu. Skalpowanie tych procesorów potrafi dać gigantyczne spadki temperatur. Natomiast dołożenie chłodnicy jest raczej wskazane, bo gpu dodaje sporo ciepła do układu, i temperatura wody na pewno podskoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Aerial nie mam problemów z temperaturą proca, ivy bridge-e nie mają gluta pod ihs'em tylko lut. Temperaturę wody zmierzę jeszcze dzisiaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4b1dd3n Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) A mi soe zdaje ze IB ma gluta, IB-E ma lut...Wydrapano z mojej X8 :trollface: Edytowane 13 Października 2013 przez raarx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 IB ma ale nie IB-E na X79.... http://www.guru3d.com/news_story/intel_ivy_bridge_e_has_solder_under_its_ihs.html http://twojepc.pl/news29289/IHS-w-Ivy-Bridge-E-jest-przylutowany.html Kurde poza tym nie o tym jest dyskusja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsal Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 a co to w ogóle za grafiki? i ile tych grafik bo mostek widze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) NA to cpu i 2 karty jedna chłodnica 360 to za mało żeby mieć dobre temperatury, chyba że dopuszczasz opcję zainstalowania mocnych i głośnych wentylatorów. Zdecydowanie trzeba dołożyć chłodnicę. Patrz na to tak, gdybyś miał chłodnicę 2x120 na samym cpu, to daje ci wydajność porównywalną, bądź ciut lepszą niż topowe coolery na procesor (z dwoma/trzema wentylatorami). Z chłodnicą 360 przebijasz te chłodzenia wyraźnie. Ale jak teraz podepniesz pod ten sam układ 2 mocne karty graficzne.. robi się zdecydowanie za dużo mocy do schłodzenia. Edytowane 12 Października 2013 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Mogę w sumie dołożyć druga chłodnicę obok taką samą kwestia dowiercenia otworów, więc wyjdzie 2 x 360 więc powinno styknąć. Karty to GTX 670 ale niedługo może wejść R290X kwestia ile będzie kosztować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 2x 360 to już spokojnie starczy. Często ludzie mają 360 + 240, bo dużo popularnych obudów pod LC właśnie tyle mieści bez większych modów, mało która buda weźmie 2x 360. I takie układy też radzą sobie z sli. Dwie 360 będą oczywiście jeszcze nieco lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2013 Panowie pytanie o wąż. Wcześniej zamówiłem wąż primochill advanced lrt 10/16 i za cholerę nie mogłem założyć go na złączkę EK... skończyło się wężem z praktikera, zbrojonym, bardzo mocnym, wytrzymuje do 60C, jednak mało giętkim. Zastanawiam się nad wymianą węża na np. Masterkleer tylko jaka średnica do złączek EK 10/16 - lepiej 11.1/15.9 czy może 10/16??? Nie chce brać Tygona bo jest cholernie drogi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Hmm zastanawiają mnie tempy proca, jest bardzo nierównomiernie ok 6-7C między jądrami - czy może być to wina źle rozłożonej pasty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 To normalne, różnice czasem mogą wynosić nawet więcej - w bardzo rzadkich przypadkach. Wynika to z tego jak rozłożone są rdzenie na CPU oraz czym są otoczone - w zależności od otoczenia inaczej oddają ciepło. Jak mierzysz temperaturę rdzeni do jakiegoś softu mierzącego obciążenie, to zobacz który się grzeje najbardziej. Przykład: Jeśli obciążymy równomiernie rdzenie jak na obrazku powyżej, to najcieplejsze będą dwa rdzenie po środku. Jeśli nie ma obciążenia na zintegrowanej grafice, to skrajny lewy rdzeń będzie najchłodniejszy ponieważ w stronę nieużywanego krzemu ucieka ciepło i szybciej jest oddawane do IHS a potem do radiatora (zakładamy, że pasta dobrze założona i równomierny nacisk). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...