Skocz do zawartości
recble

Dell Vostro 1320 - pomoc w dobraniu matrycy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po uruchomieniu laptopa (dell vostro 1320) zastał mnie niestety przykry widok - pęknięta matryca =( "Rysa" przebiega z środkowej części na górze ekranu do dolnego, prawego rogu (jest ona również widoczna przy wyłączonym laptopie).. Połowa ekranu (lewa strona) działa w porządku.

Biorąc pod uwagę przeciętne koszty wymiany matrycy w serwisach, inwestycja taka stanowi znaczną część obecnej wartości tego laptopa. Myślałem, aby kupić matrycę np na popularnym serwisie aukcyjnym i zanieść ją wraz z lapkiem do serwisu. W ten sposób na pewno zaoszczędziłbym trochę pieniędzy. Może też uda mi się znaleźć wśród znajomych kogoś, kto zna się na wymianie matryc.

W związku z tym, że kompletnie nie znam się na częściach do laptopów prosiłbym o pomoc w dobraniu odpowiedniej matrycy. Nie musi być nowa, ani o jakiejś mega rozdzielczości, ważne, aby była sprawna i im tańsza tym lepiej. Z tego co udało mi się znaleźć w necie, obecna matryca 13,3" o rozdzielczości 1280x800 połączona jest złączem 30pinowym.

Dobrze rozumiem, że mam szukać tylko takich matryc, które mają złącze 30pinowe? Czy to bez różnicy i każda 13,3' podejdzie?

Znalazłem jedną, która pasuje, ale jej cena jest wysoka (stanowiła dla mnie swego rodzaju punkt odniesienia przy poszukiwaniach):

http://allegro.pl/13-3-wxga-dell-vostro-1310-1320-nowa-12gw-i3598921532.html

Znalazłem również tańszą, jednak nie jestem pewien czy będzie ona pasować:

http://allegro.pl/nowa-matryca-13-3-quanta-qd13wl01-fv-gw-i3606669348.html

Wśród tańszych nie widziałem nic z 30pinowym złączem, ale mogłem coś przeoczyć..

Pozdrawiam

Edytowane przez recble

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I idziesz z ta matryca do elektronika  by przelutować rom z starej do nowej inaczej nie bedziesz mial regulacji jasności.. o ile bedzie pasować....

Witamy w Dellu. Tak sie zabezpieczyli..

Lub zabawa w zgranie starego EDID z zbitej matrycy + przeróbka na nowy .BIN

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2229578.html

Miłego czytania

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to świntuchy z nich.. ;/

Ale nie mam za bardzo innego wyjścia - i tak muszę wymienić matrycę. Muszę tylko z jakimś serwisem dogadać się odnośnie zaprogramowania tego EDID. (w Krakowie ktoś się chyba znajdzie..=) )

A ta podana przeze mnie matryca za 99zł będzie pasować do mojego laptopa? Mam rację,że podejdzie tylko 30pinowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi